Порекло презимена Стошић

3. фебруара 2012.

коментара: 45

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

 1. Damir Bozinovic

  Pozdrav svima, moj deda Radojko je poreklom iz Rujenskog Novog sela, okolina Vranja, On je svoje prezime Božinović dobio od svog pradede koji se zvao Božin, e sada koliko je meni majka pricala Božinovići,Stošići,Trajkovići i Stefanovići su iz iste kuce . Prezime od dedinog pradede ne znam niti odakle je dosao. moj deda je presaao u Spancevac a mi smo u Surcinu gde imamo dosta familije Božinović. ako neko zna nesto vise neka mi javi na mail [email protected]

 2. Dragoslav Stošić

  Pozdrav potencijalnoj familiji,ja sam Dragoslav Stošić otac Mile,deda Kosta,pradeda Dimitrije ostale sam zaboravio. Otac mi je spominjao pretka po imenu Stošak,inače selo Babina poljana. A najstariji je izvesni Mile ludica za vreme turaka. Slavimo Sv.Petku. Veliki pozdrav za Stošiće!

 3. Slaviša

  Ja sam Stošić, otac mi je iz sela D.Crnatovo, slavimo svetu Petku.

 4. Dušan Filipović

  Pozdrav svima.. Sa majčine strane sam od Stošića ,iz Vladičinog Hana..tačnije selo Repince.. Slava je Sveta Petka.. Deda je bio Tihomir, njegov otac Dragoljub, a njegov otac Djordje.. Ukoliko saznam više detalja o poreklu , napisaću ..

 5. Вања

  Ево овако, деда моје бабе је, по причама старијих,био дете сељака са подручја Врања,или Владичиног Хана,е сад звао се Гута,не знам имао ли је родбину,кажу да је по њему и његовим саборцима хајдуцима,Владичин хан добио име,раније се звао турски хан,онда је Гута Стошић,мој прађед,дошо и покло турке јер су они хтели да убију попа и попову породицу,и да је он тада реко да ће се ово место од тад па надаље звати Владикин хан или ти данашњим србским Владичин хан,значи звао се Гута презиво Стошић,касније су његова деца то орезиме променила,из како кажу старији страха од клетве шта ли ја знам,зато што је Гута ратово дуго с турцима и ниједан му никад није могао ништа кажу да их је косио ко пшеницу,мада ја мислим да је као и доста наших виђенијих људи тог доба промењено презиме да не би дошло до освете са турске стране,занима ме да ли неко од вас има икакве податке о Гути или Стошићима из јужне србие конкретно реона Врање-Владичин хан.

 6. Момчило Стошић

  Презиме Стошић је изузетно често у Врању и околини. А такође, као да има ендрмску везаност за овај регион.
  Отац Драгољуб (с. Кржинце, Владичин Хан), Часлав, Божидар, Младен, Јован, Ђорђе…
  Слава Св. Лука, ретка у Врању.
  Познат Станиша Стошић, пок. певач врањској песама.
  Одакле се доселили?
  Отац веровао да су, kao већина Срба, дошли из Рашке или Зете тј. данашње Црне Горе.
  Такође, није имао дилеме око идентитета Црногораца. То су најбољи Срби, у историјском подтексту.
  Чисти Срби. Изразит “бјелаш” и без разумевања за “зеленаше” којих је доласком Мила постало више под разним

  облицима