Порекло презимена Станковић

3. фебруар 2012.

коментара: 98

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТАНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Станковић

Хаплогрупа: E1b род Б

Порекло: Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Станковић

Хаплогрупа: I1 род А

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Станковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Станковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Драгијевица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Трифуњдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СТАНКОВИЋИ

(живе на Мокроме)

Станковићи воде поријекло од Калабића. Садашње презиме су добили по Станку Вуканову Калабићу. Станко је имао синове Митра, Павла, Спасоја, Андрију, Ђурка и Драгића. Једном приликом дочекају Турке с плијеном који су заплијенили у селу Придворици. Митар је са браћом Турке побио, а плијен вратио и предао га Придворичанима. У овој борби погибоше Спасоје и Андрија. Сви данашњи Станковићи на Мокром су од Андрије Станкова, а Радоњићи од Митра, како је већ наведено у одјељку о Радоњићима Андрија Станков је имао два сина – Пера и Рада.

У НОР-у 1941-1945. године, Василије-Васо Вулов и Милка су погинули као припадници јединица НОВ-а, и то: Васо на Пештеру 1944. године, а Милка код Бијељине 1944. године.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Драган Станковић

    Ја сам од Станковића из села Игриште код Лесковца.Мој прадеда се звао Петар Станковић,погинуо је у априлском рату на Страцину 1941.Пореклом је из села Првонек код Врањске бање.Славимо св. Николу.Желео бих да сазнам нешто више о свом пореклу и прецима.
    Хвала унапред.

  2. Stankovic

    Pozdrav Stankovići.
    Moji Stankovići potiču iz sela Želeća izmedju Zenice i Zepča. Slavimo Svetog Ignjatiju

  3. Pozdrav svim Stankovićima, pa eto da se javim i ja… ja sam Jasminka Varga rodj.Stanković, od oca Borisava Stankovića i majke Vere rodj. Vitomirović. Otac je rodjen 1932g. u Surduku, Srem, a majka 1937.g. u Jakovu, Srem. Očev otac, iliti deda Živan Stanković takodje je rodjen u Surduku, negde 1912.g. i imao je još 5 braće i sestara, svi rodjeni u Surduku, Milana,Kaju, Nikolu, Smilju, Anku, a stari su pomrli dok je srednja generacija još po neko živ, a ove mladje ne poznajem ali znam da su tamo i oni znaju za mene ali se nismo sretali. Pričas e da potičemo iz Hercegovine, ali to pouzdano ne mogu da tvrdim, a slavimo Svetog Kirijaka Otšelnika, tj Miholjdan, 12.oktobra.

  4. Владислав Станковић

    Поздрав из Лесковца. Мој отац Драган и деда Владислав су рођени у Лесковцу. Прадеда Милорад је родом из села Рудиње код Пирота. Чукундеда Давид, умро одмах по повратку у селo Рудиње из Балканског рата (не знам које године).

    Фамилију у селу су звали “Плавити из дол”. Слава Св. Никола.
    Начуо сам да су се доселили од некуд у Рудиње, (Косово и Метохија, околина Куршумлије итд…) али то ништа није сигурно.

  5. Војислав Ананић

    СТАНКОВИЋ (п,к). Станковићи (п). у Славогостићима (Шума требињска), Пољицу (Попово) и Сопиљима (Невесиње). У Славогостиће су доселили из Неваде у Бобанима око 1860. године. Славе Јовањдан (75:1202). У Пољицу сматрају да им је “далека старина” од Вујичића из Ораха код Билеће и да су једно племе са Кудузима. Заједничко им је и крсно име Ђурђевдан. У Сопиља је Станковић дошао из Залома (Невесиње) око 1878. године (59:232). Има их настањених и у Мостару. Станковићи (к) су у Требимљи (Поово). Доселили су из Црне Горе. Године 1817. у селу се помиње Бошко Станковић Славили су Никољдан (84:164).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  6. Марко

    Поздрав Станковићи. Потребна ми је мала помоћ ако би имао неко неких сазнања, ја сам рођен у Бресју општина Косово Поље, и знам да је ту рођен и мој отац мислим у мој деда…. За прадеду нисам најсигурнији, с обзиром да смо се сви растурили на 100 страна нисам и контакту са неком родбином старијом а нас млађе то нешто не интересује. Неку причу који ја памтим је да је неки наш предак убио неког турчина и да смо се ми доселили на КИМ после тог убиства, и да смо презиме преузели по Станку…. Иначе славим СВ,Стефана. свака помоћ или савет где би могао да пробам да надјем добродошла. Може и на мејл [email protected]

  7. Miroslav Stanković Čunak

    Prezivam se Stanković. Familija Stanković iz koje potičem je iz Male Krsne. Po pričanju deda Ratomira-Slatke Duše, moj čukundeda a njegov deda čukundeda Milutin je izmedju 1865-1876 došao u Malu Krsnu kod udovice Ivane i od tada znamo svoje poreklo . Jeste veliki vremenski period u pitanju ali stari nisu istraživali i zaboravili su i tetke koje je imao njihov otac(sestre Ružicu i Živanu)
    Prema mojim istraživanjima Milutin je došao iz sela Oraovica kod Grdelice .
    Čitam” Rodoslov”- sajt, i vidim da u Oraovici malo ima Stankovića jer se većina iselila u Predejane.
    Ko ima korene iz tih mesta , bio bih mu zahvalan na sklapanju dalje slike, rodoslova, ako je to moguće: Milutinov otac i majke, deda….
    Slavimo Prepodobnog Antonija Velikog 30 januara a Stankovići iz Oraovice su slavili Svetog Agatonika 4 septembra.
    Pozdrav svima

  8. Miroslav

    Da li posedujete porodicno stablo ili bilo kakav pouzdan podatak o Stankovicima iz Orahovca.

  9. Станко Станковић

    Шамац, Република Српска
    Крсна слава Св. Никола

  10. Stankovići, selo VINČA, kod Topole Oplenac, Krsna Slava Sveti Nikola, ne znamo ništa o poreklu. Bila bih zahvalna da dobijem neku informaciju.