Порекло презимена Станковић

3. фебруар 2012.

коментара: 98

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТАНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Станковић

Хаплогрупа: E1b род Б

Порекло: Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Станковић

Хаплогрупа: I1 род А

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Станковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Станковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Драгијевица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Трифуњдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СТАНКОВИЋИ

(живе на Мокроме)

Станковићи воде поријекло од Калабића. Садашње презиме су добили по Станку Вуканову Калабићу. Станко је имао синове Митра, Павла, Спасоја, Андрију, Ђурка и Драгића. Једном приликом дочекају Турке с плијеном који су заплијенили у селу Придворици. Митар је са браћом Турке побио, а плијен вратио и предао га Придворичанима. У овој борби погибоше Спасоје и Андрија. Сви данашњи Станковићи на Мокром су од Андрије Станкова, а Радоњићи од Митра, како је већ наведено у одјељку о Радоњићима Андрија Станков је имао два сина – Пера и Рада.

У НОР-у 1941-1945. године, Василије-Васо Вулов и Милка су погинули као припадници јединица НОВ-а, и то: Васо на Пештеру 1944. године, а Милка код Бијељине 1944. године.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Фамилије-презимена Станковић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Станковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабајић*
    -Горња Буковица
    -Вујиновача
    -Градац
    -Драчић
    -Дупљај
    -Ковачица
    -Осеченица
    -Палежница
    -Попучке
    -Прњавор (Боговађа)
    -Санковић
    -Стубао
    -Брежђе
    -Вртиглав
    -Козличић
    -Пепељевац
    -Причевић
    -Ситарице
    *Села нису поређена у књизи по азбучном реду, отуда је овакав “неред”.

  2. Dragoljub

    Poštovani Stankovići,

    Krsna slava mi je Aranđelovdan, veći deo familije živi u Lipovici kod Niša. Krenuću od sebe prema starijima jer me zanima ima li ko informaciju odakle mi potičemo … pa da krenem – Dragoljub(moja sestra Radmila), moj otac Zoran(jedinac), deda Dragoljub ( braća Đura,Ticko,Živko), pradeda Milutin(njegova braća Vladimir, Svetolik, Dimitrije),Čukundeda Stojadin(jedinac ?), Navrndeda Stojilko (njegova braća Marko, Avram i sestra Jovanka), Kurđel – nemam informacije za dalje … pa ako neko nešto zna neka javi… [email protected] … Deda mi je rekao da potičemo od Mijajlovca .. , dok sam na drugoj strani stigao da smo iz sela Rautova kod niške banje. Svaka pomoć je dobrodošla.

    Pozdrav!

  3. poštovani moji prezimenjaci ja sam od dervente iz rep. srpske na ovom području je ovo prezime po mojim izvorima još od 1700. pradjed mi se zvao teodor stanković supruga mu vasilija rođ. gojković imali su devet sinova kojima ja svima nažalost neznam imena. ali znam za IME MOG DEDE KOJI SE ZVAO LUKA TE JOŠ TRIVO SIMO BOGDO JOVAN MILAN A ZA TROJICU NEZNAM. KRSNA SLAVA NAM JE SV. APOSTOL I JEVANĐELIST LUKA . NA OVE PROSTORE SE DOSELJAVALI U NEKOLIKO NAVRATA PREKO CRNE GORE I SARAJEVA.

    • Бранимир

      Za Stanković Slavku Derventa,
      u Zborištu selu kod Broda, ima porodica Stanković krsna Slava .Sveti Luka, Imam rodoslov njihov od Jovana Stankovića sina Sime rođenog 1858 godine.Pozdrav

  4. Милорад Богдановић

    Славко, Станковићи који славе Лучиндан спомињу се у ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 године у три парохије.

    У парохији Печеноговци код Прњавора у чијем саставу су били села: Кобаш, Сеферовача, Трстенци и Корови. Нека имена су касније измјењена. Ова парохија је тада бројала 133 куће са 1030 душа. Парох је био Стојан Ивановић.
    Лучиндан славе: Станковићи, Грумићи, Тепићи и Бркићи.

    Парохија Блашко, протопрезвитерат бањалучки.
    У њеном саставу су још и села Слатина и Шушњари са укупно 168 домова и 1323 душа. Парох Теофан Варница.
    Слављеници Лучиндана су: Љубојевићи, Козићи, Филипићи и Станковић.

    Парохија Осјек-Блажуј, протопр. сарајевски, у чијем саставу су били мјеста: Рељево, Доброшевићи, Јаворик, Бјелуговићи, Михајловићи, Бојник, Хаџићи, Заорман, Мишевићи, Рогачићи, Раковица и Влахово. Укупно 234 куће са 1851 душом.
    Лучиндан славе: Станковићи, Урта, Радић, Тодоровић, Шаренац, Дамјановић и Чубрило.

    П.С. Ћирилица је српска љепотица.
    http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=138.0

  5. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Станковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Станковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бождаревац
    -Брајковац
    -Вреоци
    -Дражевац
    -Дрен
    -Јасенак
    -Јунковац
    -Барајево
    -Мељак

  6. Презимена-фамилије у Шумадији, Станковић. Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Старо Село
    -Баничина
    -Сипић
    -Церовац

  7. Јелена Станковић

    Поздрав свима.
    Ја и мој супруг покушавамо да направимо родослов али врло мало знамо о пореклу презимена Станковић у селу Вргудинац поред Беле Паланке. Једино је такво презиме у селу и једино ми славимо Никољдан. У старим црквеним књигама се помиње да су се Станковићи доселили у Вргудинац из Призрена али не знамо тачно које године. Уколико неко наиђете на неку информацију били бисмо вам захвални.
    Пуно поздрава Станковићи.

  8. slobodan stanković

    pozdrav svima,
    interesuje me poreklo stankovića iz golubovaca kod podgorice i radovanovića iz zaselka markovići kod kuršumlije

  9. Interesujeme odaklo poticu Stankovici,jer devojacko prezime moje majke je Stankovic.Koliko sam Ja cula Stakovici su dosli sa Kosova,a konkretno porodica moje majke ako sam dobro razumela iz okoline Orhovca.Dosli su u vreme kada su Carnojeici posli sa Kosova.Porodica moje majke je ostala u selu Oblicka Sena iznad Vranja,da bi se kasnije moj deda odnosno otac moje majke i njegov brat doselili u Presevu.Krsna slava je Sv.Nikola.Pa me interesuje da li neko nesto zna o porodici Stankovic odakle tacno poticu.

  10. Mирослав Станковић

    Читајући претходна размишљања о презимену Станковић, али и осталим презименима,видим да многи покушавају да своје презиме повежу са Вуковим делима.То има смисла само за мањи број људи, пошто су само црногорски досељеници у Србију дошли са својим презименом које досе- же, по традицији далеко у прошлост. Нажалост, код осталих Србијанаца нема те традиције, те се презиме једне породице евентуално пренесе на највише две,три или 4 генерације. Тако се може у оквиру једне породице
    наћи случај да једно дете има једно а друго сасвим друго презиме. То је и случај са мојим оцем,рођеним као најмлађи син деда Стојана,зв.Таче, кој носи презиме Станковић, док су оба његова старија брата презименом Савић!Те се потомци мога оца по мушкој линији презивају Станковић а сва
    остала браћа од стричева Савић. Не сумнњам да ће већ у наредној генерацији неко од деце добити презима по моме оцу и сл.
    А сада, када смо у Пејковцу, Општина Житорађа,код Прокупља, мој деда Стојан је имао брата Станоја,док о њиховим родитељима незнам ништа.Деда Стојан или Таче, имао је три сина:Богосава, Младена и Тихомира и две кћери: Русу и Боску. Надаље ћу сачинити шему,у виду родослова. Стриц Богосав или Боги је са Ружом имао најстарију кћер Јаворку, рођ.негде око 1927.г.која је удата у Лукомир,али је највећи део живота провела у Чуругу(Бачка), јер јој је муж био милиционер.Има ћерку Слобо- данку која живи у Новом или Старом Бечеју.Удата је за Мирослава.
    Остала деца Богијева су:Мирослава, Мирка, која је живела у Дољевцу,али није имала потомке. Друга је Верка, која је живела у Дољевцу, а оставила је сина Стевицу Стевића и кћер Олгицу, удату у Нишу за Веска . Има сина и ћерку и од сина једну унуку. Стева има једног сина и унука.Син Влада живи у Дољевцу. Четврти је син Слободан, који је рођен 1935.г.,Живи у Пејковцу. Има сина Драгана а од покојног сина Микија има две унуке, обе удате у Прокупљу и обе имају своје потомство. Драган има сина Милана, који се скоро оженио.Богосав је имао још једну кћер Тану, која је умрла млада,нег- де крајем 2.св.рата.Боги је био дуго сеоски старешина или кмет, а по причању мога оца био је политички активан пре 2.св.рата. Умро је 1945. или 1946.г. од повреда добијених од премлаћивања изв.четничког коман-данта, Николе”Врце” из Гркиње или сл.села поред Ј.Мораве.
    Други син Стојанов је Младен.Ожењен је био Савком. Имао је кће- ри:Лепосаву-Посу, Борку и Раду и сина Живорада-Дивета.Поса је имала сина Златка, који је погинуо у удесу аутом у самом Пејковцу негде 2005-6.
    године а за собом оставио три кћери:Сузану, Марину и Соњу и супругу Тану.
    Сви они живе у Пејковцу. Борка је удата у Држановцу и има два сина-Зо- рана и Златка.И они имају своје потомке.Свако по сина и кћер а потом и унучад. Златко живи у Пејковцу. Трећа кћер је била Рада. Она је удата за Тоција и имају кћер Зорицу,која има једног сина и пок.сина Славишу, који има два сина, који живе у Пејковцу. И они имају своју децу. И на крају син Живорад-Диве има кћер МИру,која има сина и кћер, и живи у Немачкој иначе удата у Печењевцу, и близанце: сина Душана и кћер Душанку, који имају такође по сина и кћер. Душанка живи у Београду, а Душко у Пејковцу. И он има једно или двоје унучади од ћерке Милице, која живи у Глашинцу.
    Син Милош није још ожењен.
    Трећи син Стојанов је Тихомир, мој отац, рођен 1917.г.За собом и нашом мајком Живаном остави је оставио мене,Мирослава и још Радоми-
    ра и Крстивоја.Радомир је рођен 1940.г., ја 1945.г. и Крстивоје 1950.г. Имали смо и сестру Олгицу, која је умрла 1989.г у 42.г. За собом је остави- ла две кћери,близнакиње:Данијелу и Оливеру и сина Зорана.Оливера већ има и унуку од старије Јелене. Млађа кћер Миљана сада студира вишу школу за васпитаче у Алексинцу. Данијела са Зораном Степановићем има кћер Нину, која је у другом раз- реду основне школе.Сви живе у Нишу. Зоран држи веома успешно кафић ”Хедонист” код нишких гимназија.
    Ожењен је са правницом Миленом,али за сада немају деце.
    Радомир има кћер Наташу и од ње унуку Тамару, и сина Драгослава који није ожењен.Радомир има кућу у Нишу и пар локала и лепу кућу са оку- ћницом у Кнежици, где смо сви били рођени.
    Ја, Мирослав, из првог брака имам кћер Александру, која је фарма- цеут и живи у Београду, а ради на ВМА.Она има сина од 10 година и кћер Катарину од 6 година.Сашка је удата за Зорана, рођеног у Сплиту, од оца Србина и мајке Далматинке.Колико знам, Сашка је свршила и докторске студије,али не знам које наставничко звање има.
    Друго ми је дете Милица, која је рођена 1987.г. у браку са Анки- цом. Сада је приправник на стажу у мојој адвокатској канцеларији. није удата.Анкица има из првог брака сина Предрага-Пецу, који има два сина, једног од 10 година(одличан је тенисер, Матеја) и сина Мартина од 5 година, један врло бистар дечак. Иначе Пеца већ 20 година се профе-сионално бави музиком,пева у оркестру”Ђувегије” из Ниша.
    Најмлађи син мога оца је Крстивоје-Кине.Рођен је 1950.г. Из првог брака са Светланом има сина Милана и од њега троје унучади: Василију, Димитрија и најмлађу Алексију, рођену пре једне године.Милан са Јасми-
    ном живи у Кнежици.Јасмина је дипл.економиста. Кине се после развода
    оженио са Маријом и има два сина:Богдана и Марка. Они су још мали, тек 8 и 6 година.
    Тетка Руса је удата у Самариновац. Удата је била за Петра-Перу
    Цекића. Са њим је родила синове Тису и Чедомира. Тиса је умро 1986. или
    1987.г. Ћерке су им Деска и Јованка-Ацка. За деску знам да је удата у Расовачи а Јованка је удата у Батушинац. Јованка има сина, који има своју породицу и кћер, која живи у Нишу са својом породицом.
    Најмлађе дете Стојана и Милеве је Боска.Удата је била у Шарли- нац, на Топлици.Има три кћери.Слободанку, удату у Орљану, друга је Ла- тинка удата у Шарлинцу и има своју децу и на крају Славицу, која је удата у Вољчинцу.Она има две кћери, које имају по једног сина и обе живе у Нишу.
    Да не заборавим да се наша бака,прабака и чукун бака Миле- ва, супруга Стојанова, доселила у Пејковац из Ниша заједно са братом Светозаром, кога је мој отац звао ”ујка Тоза”.
    Надам се да ћу овим помоћи онима од моје родбине, које сам поменуо
    да се овај текст попуни оним чињеницама које не знам, као:одакле су дошли наши преци, и како се зову наши дедови, прадедови и сл. и чиме су се бавили, сем ковачким занатом и пољопривредом. Зато очекујем прилоге овом мом тексту.