Порекло презимена Раковић

3. фебруар 2012.

коментара: 2

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАКОВИЋИ

(живе у Бистрици код Мојковца)

Раковићи из села Бистрице код Мојковца воде поријекло од Рака Курепа, који је живио у Тушињи. Његови потомци су по њему добили презиме Раковићи. Одселили су се у Бистрицу код Мојковца.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

____________

РАКОВИЋИ ОД СЈЕНИЦЕ

Негде средином деветнаестог вијека, због свађе са Турцима и неким Шћекићима или евентуалног убиства неког Турчина, досели се на Пештерску висораван у неком од Сјеничких села – вероватно у село БАЧИЈА  неки РАКОВИЋ из Црне Горе из неких Великих села (вероватно из Горњих села, односно Курикућа – код Берана) и ту се настани.

Вероватно је то био РАДОШ (Лакићев)  РАКОВИЋ – син Лакићев, односно унук Савин, док је Сава био син Љуте Ракова. Име Радошевог оца, деде и прадеде њихови потомци нису запамтили.  Једино знају за Радоша као свог најстаријег претка, али знају и да је имао једног или два брата који су се касније одселили у Краљево и Крагујевац и тамо засновали своје породице од чијих потомака је био и ПРВОСЛАВ   РАКОВИЋ – вишегодишњи директор Завода ”ЦРВЕНА ЗАСТАВА”, односно фабрике аутомобила у Крагујевцу.

Према предању које се преносило са колена на колено неки њихови потомци из ове гране Раковића знају да су њихови преци живели у селу Полице код Берана.

Иначе ово мало братство или огранак  слави своју крсну славу СВЕТОГ  НИКОЛУ – НИКОЉДАН, 19. децембра, што значи да су у најближем роду са  РАКОВИЋИМА из Курикућа. – (види РАДИЋИ – РАКОВИЋИ).

Код породице Добросава РАКОВИЋА постоји мали блокчић са списком читула – које је бележио његов отац Бранко, вероватно покушавајући да сачини неки родослов његовог братства, у коме је прибележен један број РАКОВИЋА – од којих је један одређен број у овој грани непознат њиховим потомцима, али на жалост није уписао у ком својству су биле које те особе једна другој, тако да је доста тешко повезати овај родослов, собзиром да нема писаних докумената којима би се могла поткрепити тачност и аутетичност појединих података из тог родослова, односно тих читула. Написана су само имена тих, тада већином преминулух РАКОВИЋА – чија имена су вероватно узета са неких надгробних споменика из тог краја – у општини Сјеница. Уписани су: Игњат, Радосав, Слободан, Јеремија, Јаков, Вукашин, Љубица, Мара, Марија, Сара, Зорка, Добрила, Стојана, Мира, Радуна, Коса, Марија, Мара, Вида, Перуника, Милица, Стојка, Станојла, Полка, Стаменка, Ануша, Јелица, Станојла и Јулка. На крају тог списка постоји и родослов:  ЛАКИЋ – РАДОШ – ВУЛЕТА – ВЕЛИМИР – ВУЧИЋ.

РАДОШ (Лакићев) РАКОВИЋ, имао је синове: Вулету, Вучића,  Илију, Алексу и Вукмана, као и  кћер Велинку – која је удата у Сјеници.

ВУЧИЋ,  ИЛИЈА, АЛЕКСА и ВУКМАН РАКОВИЋ су се одселили у Крагујевац – где су касније засновали своје породице,  док је Вулета остао да живи у селу Бачија на Пештеру – код Сјенице.

ВУЛЕТА Радошев,  имао је синове:  Велимира и  Игњата.

ВЕЛИМИР Вулетин, са супругом Јелицом  имао је два сина: Радослава и Бранка, као и кћери: Станојлу, Полку, Љубицу – удату за Марка Петровића у селу Бачија, а имају синове: Мила и Томислава, као и кћери: Милеву – удату у Вучковиће и Томиру – удату у Карличиће. Друга кћер Белка – удата у породицу Драмићанин у селу Вучак код Ивањице. Сада живи у Руми и има синове: Милинка (у Руми), Драгољуба у Београду (на Калуђерици) и Добромира у Бијељини, као и кћери: Љубинку – удату у Грујовиће, Радованку – удату у Ивањици и Милену – удату у Руми. Трећа Миломирка – удата је за Пера Геваљевића, а имају синове: Вујадина и Драгића, те кћери: Петројку, Марију (Мару), Станисаву (Цану), Наду – удату у Бубање и  Десанку – у Вучине. Четврта Драгина – удата је за Радивоја Ракићевића у село Вапа код Сјенице, а живи у Београду. Имају синове: Драга и Радомана, као и кћери: Милицу – удату у Миликиће, Милену – у Гемољевиће и Раду – у Ђуриће.

РАДОСЛАВ Велимиров, умро је веома млад као момак од седамнајест година, тако да није оставио своје потомство.

БРАНКО Велимиров, два пута је жењен. Прва супруга Сара погинула је 1944. године  Са њом је имао: Драгољуба (Драга), Љубинка, Лазара и Стојку – која је удата у братству – Биочани. Са другом супругом Загорком – која је била родом од Ракоњаца и живела до 2000. године имао је: Добросава, Стојана, Јована и кћер Јелицу – удату у Лабана  из Бијелог Поља, а живе у Чачку. Она има сина Милоша и кћер Адријану – удату у Бијелом Пољу, а она има једну кћерку.

СТОЈАН Бранков са супругом Вером – родом из Васојевића – живи у селу Трнава код Чачка. Тел. 032-231-446, 032-366-446.  Нема синова, а има кћерке: Лидију – удату у Кузмановиће, која има сина Дејана и кћерку Тању, Радосаву – удату у Краговиће и Марију – удату у Станојевиће.

ЉУБИНКО Бранков, живи у Немачкој. Ожењен је Немицом (Ирис), са којом има кћерку Сандру.

ЛАЗАР Бранков са супругом Неранџом  (Нером) – која је родом од Шиљковића, живи у Чачку. Тел. 032-286-325. Имају три кћерке: Мају – удату у Вуковиће, а има кћерку Тару,  Антонелу (Нелу) – удату у Вучетиће и Ану – која је сада 2007. године студент.

 

ЈОВАН Бранков, живи у селу Атеница код Чачка. Тел. 032-433-571. Два пута се женио. Са супругом Благомирком – родом од Грбовића – има сина Владанка и кћерку Љиљану – која живи у Атеници код Чачка (032-231-862), а са Горданом има кћерку Бранимирку и сина БРАНКА.

ВЛАДАНКО Јованов је ожењен. Има кћерку Нину и сина НИКОЛУ.

ДОБРОСАВ Бранков, са супругом Вучицом – родом од Вујовића – има сина РАДОСАВА и кћерку Данијелу – која је веома млада умрла у двадесет осмој години. Била је удата за Сава Ковачевића у селу Богданци код  Горњег Милановца, са којим је имала два сина: Марка и Жарка.

РАДОСАВ (Раде) Добросављев, живи у Сјеници. Тел. 020-741-584. Има две кћерке: Милену и Ивану, као и сина ИВАНА.

ДРАГОЉУБ (Драго) Бранков, са супругом Мицом живи у Старчеву код Панчева. Тел. 013-44-846. Имају две кћерке: Снежану – удату у фамилију Брашован у Панчеву, а има кћерку Марину и Светлану – удату у Аранђеловац, која има кћерку Невену и сина Ђорђа.

ИГЊАТИЈЕ (Игњат) Вулетин, има синове: Чеда и  Божа, као и кћери: Горицу – удату у Тиковиће, Стефану – удату у Мијаиловиће и Косу – удату у Каличане.

ЧЕДО Игњатов није имао свог потомства. Два пута се женио. Прва супруга Пејка – родом од Вучина и друга Зорка – која је била родом од Киковића.

БОЖО Игњатов, са супругом Јулком – која је родом од Грбовића, имао је кћер Милеву – удату у Копичиће у селу Буковик код Нове Вароши, те синове: Слободана, Илију, Војимира (Воја), Вулету (по деди), Вукмана и Ратомира.

СЛОБОДАН Божов је погинуо у 2. Светском рату 1944. године – као момак од шеснајест година, тако да се није женио и нема свог потомства.

ИЛИЈА Божов, рођен је 06.06.1930. године. Са супругом Иконијом живи у Чачку.  Тел. 032-740-189. Имају сина Милољуба.

МИЛОЉУБ Илијин са супругом Миленом има два сина: ДРАГАНА и ИВАНА.

ВОЈИМИР (ВОЈО) Божов, са супругом Јелом има синове: ВУЈАДИНА и ЗОРАНА  (не ожењени пред крај XX века) и кћер Љубицу – која је удата и живи на Косову.

ВУЛЕТА Божов са супругом Натом живи у Сјеници. Тел. 020-72-702. Имају кћер Зорицу и сина Звонимира (Звонка)

ЗВОНИМИР (Звонко) Вулетин са супругом Валентином живи у Београду. Имају сина СЛОБОДАНА

ВУКМАН Божов са супругом Персом живи у Скопљу. Имају кћерку Анету и сина  ГОРАНА.

РАТОМИР Божов такође живи у Скопљу. Има кћерку Веру – удату у Панчеву и сина ВЛАТКА – који живи у Скопљу.

ИЛИЈА Радошев РАКОВИЋ, са супругом Сенијом имао је синове: Драгомира, Вељка и Будимира, као и кћери: Даринку – удату у Банковиће у Гокчаници, која није имала дјеце и Зору – која се није удавала.

ДРАГОМИР Илијин са супругом Божиком није имао дјеце.

ВЕЉКО Илијин са Вукосавом има сина Радишу и кћер Добрилу – удату у Пантовиће у селу Вранеши – код Краљева. Имају кћер Миланку и сина МИЛОША.

РАДИША Вељков има сина Драгана и кћери: Драгану – удату у Ђурађевиће у селу Гокчаница и Слађану – која није удата.

ДРАГАН Радишин  још није ожењен.

БУДИМИР Илијин са супругом Загорком има синове: Мирослава и Зорана, као и кћер Јелицу – удату у Арсиће у Матарушкој Бањи.

МИРОСЛАВ Будимиров рођен је 1956. године. Још се није женио.

ЗОРАН Будимиров са супругом Анком – која је родом од Илића из Црне Горе, живи у селу Ковачи код Ушћа – близу Рашке. Тел. 036-362-276. Имају сина Горана и кћерку Ивану – удату у Токиће у Жичи, а која има сина Лазара.

ГОРАН  Зоранов рођен је 1986. године. Још је неожењен.

II.  Ф А М И Л И Ј А

ЂОРЂИЈЕ (Ђорђе Радисављев – ?) РАКОВИЋ, се према тврдњама његових потомака, са Десиног Дола иселио у Србију и настанио се у село РАСНО код Сјенице, а одатле се 1916. године пресељава у село ПРАШТЕВИНУ код Новог Пазара.

Највероватније да тврдње његових потомака имају свог основа јер се предање преносило са колена на колено и скоро сви његови потомци знају да су се њихови преци доселили са планине Бјеласице, односно од Бијелог Поља или Берана. Међутим, није познато због чега су променили крсну славу, јер сви ови  РАКОВИЋИ славе СВЕТОГ ЛУКУ – ЛУЧИН ДАН.

ЂОРЂЕ РАКОВИЋ,  је са супругом Новком имао синове: Младена, Луку и Милана, као и кћер Јевђу – која је била удата у Радевиће и имала синове: Гојка и Николу.

МЛАДЕН Ђорђијев (Ђорђев), са супругом Тањом имао је синове: Обрада, Јована, Андрију и Ђорђа, те кћери: Станику – удату у Ђорђевиће, а имала је: Драгана, Милана и Слађану. Друга кћер Добринка – удата је у Станојловиће, а има две кћерке: Гордану (Гоцу) и Слободанку. Трећа кћер Каја – удата је у Добриће и има сина Горана.

ОБРАД Младенов, са супругом Радмилом (Радом) има синове: Бошка, ПРЕДРАГА и МЛАЂА.

БОШКО Обрадов, са Зорицом живи у селу Вучиниће. Тел. 020-351-401. Имају три кћерке: Милену, Јелену и Селену.

 

ЈОВАН Младенов је неожењен.

 

АНДРИЈА Младенов, живи у Новом Пазару. Тел. 020-385-107.  Женио се али нема дјеце.

 

ЂОРЂЕ Младенов, са супругом Славицом живи у Рачи Крагујевачкој. Имају кћер Виолету и сина ВЛАДАНА.

 

ЛУКА Ђорђев РАКОВИЋ, са супругом Бојаном – која је родом од Вуковића из села Ивање код Берана, имао је синове: Драгољуба, Милана, Ђорђа и Радуна, те кћери: Вују – удату у Милетиће у Београду, која има кћер Јасмину и сина Будимира (Буца), Мару – удату у Мићиће, а живи у Берлину и има два сина: Роберта и Данијела. Оба су лекари. Трећа кћер  Бела – удата је  за Немца у Немачкој. Она нема дјеце, а живи у Берлину.

 

ДРАГОЉУБ Лукин, са супругом Радмилом (Радом) живи у селу Вучиниће, (између Рашке и Новог Пазара). Тел. 020-351-211. Имају сина РАДА и кћер Радославку – удату у Вуковиће у Врњачкој Бањи. Она има кћерку Јелену и синове: Душана и Бојана.

 

МИЛАН Лукин, живи у Америци. Са супругом Рајком има сина САШУ и кћер Марију која живи у Чикагу.

 

ЂОРЂЕ Лукин, са супругом Весном има три кћери: Нелу, Бојану и Драгану.

 

РАДУН Лукин, са супругом Даром  имао је сина Александра.

 

АЛЕКСАНДАР Радунов, погинуо је као момак у последњем рату на Косову 1999. године.  Вероватно посмртно – унапређен је и одликован 16. 06. 1999. године.

II –  О Г Р А Н А

У селу Атеница – засеок Станчићи, живео је

РАДОЈЕ РАКОВИЋ. Његови потомци славе ЂУРЂЕВДАН. Није познато име његовог оца, јер га је мајка довела са собом када се удала, па је могуће (али није утврђено) да га је очух усвојио као његово дете, па је узео презиме РАКОВИЋ и тако постао један у низу Велимирових потомака. За ког од његових потомака, такође није познато, (могуће од Јована (Бранкова) РАКОВИЋА – с обзиром да је он живео у Атеници.

 

РАДОЈЕ РАКОВИЋ – био је јединац. Живео је у засеоку Станчићима у селу Атеници код Чачка. Имао је троје дјеце:  сина Младена и кћери: Милицу – која нема дјеце, а живи у Чачку. Тел. 032-333-749 и Милену – удату у Живковиће.

 

МЛАДЕН Радојев живи у Станчићима и Београду. Тел. 032-809-067, 011-318-6668. Са супругом Станком  (011-691-359) има једну кћерку и сина РАДОЈА – (по деди).

 

 

 

ИЗВОР: ФОРУМ ВРАНЕША (ПАВИНО ПОЉЕ И ТОМАШЕВО). Oдабрао и обрадио: Војислав Ананић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. РАКОВИЋ ВУКАШИН

    Ја Вукашин Раковић,рођен сам 1956 године у селу Петловац.Од оца Деспота (1920-1983) и мајке Ивке ( жива 92 год). Родитељи су имали мене и сестру Ружу (1953-2014),удата је била за Миљанов Ивана и са њим има синове Луку,Алексу и Матију.Ја сам ожењен имам сина Огњена и ћерку Дивну.Нас Раковића има више породица у селу,јер је мој отац имао брата Недељка (1924-1991) и сестру Јулију (1928-2020).Од стрица имам брата Радоша и Милана,а од тетке брата Златоју и сестру Миру удато Книћанин.Наша крсна слава је Митровдан (08.11.).Мој деда је дошао из Црне Горе.

  2. Aleksic Srdjan

    Luka i Bojana Rakovic pored Dragoljuba Raduna Milana Djordja Mare Vujke Belke imao je i kcer Vericu koja se udala Trnavi kod Jagodine za Petra Aleksica sa kojim ima sina Srdjana koji ima tri sina Martina Mihaila i Teodora sa Supugom Vesnom