Порекло презимена Радовић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ РАДОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Радовић Хаплогрупа: I1 Порекло: Јечмишта, Челебићи, Фоча, Република Српска Крсна слава: Ђурђевдан Ко [toggle title="ТЕСТИРАНИ РАДОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Радовић Хаплогрупа: I1 Порекло: Јечмишта, Челебићи, Фоча, Република Српска Крсна слава: Ђурђевдан Ко Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Радовић

Порекло презимена Радовић

ТЕСТИРАНИ РАДОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Радовић

Хаплогрупа: I1

Порекло: Јечмишта, Челебићи, Фоча, Република Српска

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: E1b род Бјелопавлића

Порекло: Доње Вараге, Зубин Поток, Ибарски Колашин, Србија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: I1 P109 род Дробњака

Порекло: Доња Бијела, Шавник, Дробњак, Црна Гора

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: I1 P109 род Дробњака

Порекло: Јечмишта, Челебићи, Фоча (Србиње), Република Српска

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: I2a DS род Буњевачки

Порекло: Прекопуце, Прокупље, Србија

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: I2a DS род И

Порекло: Крајчиновићи, Пљевља, Црна Гора

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: I2a DS род И

Порекло: Крагујевац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: J2b M241 род З

Порекло: Градац, Рашка, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: J2b M205 род Годијеља

Порекло: Уневина, Бијело Поље, Црна Гора

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: N1 род P189.2

Порекло: Стрмац, Прибој на Лиму, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: R1a M458 род А

Порекло: Бунчић, Фоча (Србиње), Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Радовић

Хаплогрупа: R1b род Морачана Богићеваца

Порекло: Баре, Доња Морача, Колашин, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Презиме Радовић је широко раширено међу српским народом широм бивше Југославије. Вредан прилог о овом презимену написао је наш сарадник Александар Маринковић:

Постоје РАДОВИЋИ из села Расоваче код Прибоја на Лиму и славе Ђурђевдан. Пореклом су од Радовића из Крњаче код Пљеваља.

Населили су се у више места у Полимљу и Потарју: Мељак, Заостро, Џуровo, Врбужин, Расовача, Остојићево, Врба, Тупци, Жин, Острић а има их и у селу Крајчиновићи између Пљеваља и Прибоја, где такође славе Ђурђевдан. Наводно су сви тамо досељени из Завршја.

Према Ердељановићу:

– Радовића има доста у Катунској нахији као братство у Градцу и грана су братства Гвозденовића у Глухом Долу.

– РАДОВИЋИ и ПЕРОВИЋИ (5 к.) у Бајицама, засеок Дубовик. Зову их Озринићима јер су из Озринића. Некад су се звали Радуловићи и седели су у Царевскоме Долу у селу Мишкама (југоисточни крај поља Кчево) и у другој половини 18.века дошли у Бајице. Славе Јовањдан зимски и Малу Госпођу.

РАДОВИЋИ као део братства Никчевића у Горњим Пјешивцима, у Стубици.

– РАДОВИЋИ (3 к.) у селу Градац, у Љешанској нахији.

– РАДОВИЋИ (27 к.) у племену Косијери (Ријечка нахија)

– РАДОВИЋИ (“Кудини“) 9 к. – племе Сотонићи, у махали Николићи

– Помиње се и ишчезло братство Радовића у Доњем Крају у Лимљанима, у Црмници, који су били пореклом “од Угњана“.

– РАДОВИЋИ су и у Његушима као грана братства Радоњића. Заједно са Жутковићима и Станшићима, знају да воде порекло од претка попа Вучете и броје 8 пасова. Поп Вучета је био потомок Радоње Рајичева. Слава ових Радовића је Ђурђевдан. Надаље, РАДОВИЋИ (Башовићи) су и у братству Пенде (који потичу од трећег Рајичевог сина, Вучете) и живе у селу Копита. Зна се да их има одсељених и у Влашку. За Рајићевиће и Хераковиће од којих и ови Радовићи вуку порекло, се зна да су се иселили у Босну (Травник или Зеница) заједно са неким Дробњацима. Вратили су се у Његуше после пада Босне 1483.године. Према непотврђеним легендама живели су и под планином Његош у Херцеговини те су се зато и ти Хераковићи прозвали Његушима.

– Ердељановић се позива на Накићеновића који налази Радовиће (Радоњића) и у бокешком селу Кавчу.

– Има РАДОВИЋА и у Никшићу. То су досељеници од братства Вучедољана тј. породице Пророчић.

– РАДОВИЋИ у Дробњацима припадају братству Милошевића које се у Дробњанке доселило из Бањана. Припадају племену Новљана и потичу од Рада Милошевића који је по предању, живео много пре Косовске битке. Прича се и да су једну кулу подигли Радовићи пре Косовске битке и покрили је јапијом са Бојника. Записано је и да је Јово Радовић 1685.г. продао своју њиву игуману манастира Малинска за 1000 аспри. Средином 18.в. нестали су готово сви Радовићи, а остала је само једна кућа, Трифкова, од чијих синова Рада, Лака, Јанка и Веска су сви данашњи Радовићи.

– У селу Крушевици у Подибру има Радовића (Големовића), славе Аранђеловдан. Имају сроднике у Врби где славе Св. Луку, а преслављају Марковдан. Има их од ове гране одсељених и у Кованлук и Заклопачу.

– РАДОВИЋИ у Херцеговини (По Ј.Дедијеру: Радовићи у Жељуши су од братства Аврамовића из Бјелица, славе Петковицу; у селу Засада у Дабарском пољу, Радовићи су део већег братства Вујовића који су по причању потомци војводе Вуја из Тодорића код Ситнице који је био у војсци Вука Бранковића; Радовићи из села Братач на ивици Невесињског поља потичу од Рада који је старином из Куча. Славе Никољдан, а очигледно су презиме формирали у Херцеговини.)

_________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАДОВИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Воде поријекло од Рада Милошевића, па се по Раду његови потомци прозову Радовићи. Из једног документа се види да је Јован Радовић продао своју њиву у селу Малинску игуману манастира Малинско за хиљаду аспри (Љ. Стојановић: Стари српски залиси и натписи).

Радовићи су некада били бројна и богата породица, али је средином 18. вијека остала само кућа Тривка Радовића. Тривка су убили никшићки Турци због тога пгго није хтио да им постане чивчија. Од Тривка су остали синови Раде, Јанко, Васко и Лако. Након Тривкове смрти, Раде са браћом пређе на десну обалу ријеке Бијеле и населе се у Пољу да би били што даље од никшићких Турака. Радовићи су имали пространо земљипгге на планини Јаворју, од кога Бљуштурни и Чемерни то продају морачком игуману Димитрију, а један дио им притисну Морачани.

Из овог братсва су у Нору-у активно учествовали Блажо, који је погинуо на Сутјесци 1943. године, и Миле Илијин, један од најхрабријих бораца у Четвртој црногорској бригади у чијим је редовима био од њеног оснивања, а крајем рата је био на дужности команданта Четрнаесте српске бригаде. Носилац је Партизанске споменице 1941.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________________

 

Занимљиву дискусију о овом презимену иницирао је Витомир Радовић и његову преписку са нашим сарадницима и читаоцима објављујемо у целини. Извињавамо се што је, за сада, овај вредан материјал писан у два писма и да је, при томе, у већем делу реч о „ошишаној“  латиници. Потрудићемо се да у наредном периоду цео текст средимо, а до тада, уживајте у овом што је поштовани Витомир Радовић иницирао, а наши родословци одговарали о Радовићима где год да их има.

Ево преписке: 

VITOMIR RADOVIC (27. мај 2012. at 16:24) MOLIM SVE ONE KOJI NESTO ZNAJU O POREKLU RADOVICA DJURDJEVSTAKA DA MI NAPISU TO STO ZNAJU. MOLIM SVE ONE KOJI NESTO ZNAJU O POREKLU SVIH R A D O V I C A, BEZ OBZIRA KOJU SLAVU SLAVE DA MI SE JAVE.

Nebojsa (27. мај 2012. at 17:04) Vitomire, Radovici su poznato bratstvo i u Pivi, tako da je moguce da su i oni naseljavali taj kraj, samo oni slave sv. Jovana. Takodje sam pogledao malo Valjevski kraj i okolinu Dragaceva. Tako npr. u Valjevskom okrugu jedni Radovici su poreklom iz Tusine (Drobnjak)od bratstva Cerovica,dosli su tu u XVII veku i slave sv. Stefana Decanskog,verovatno su menjali slavu. Drugi Radovici su dosli u Valjevo i okolinu iz Omarina u Visegradskom Starom Vlahu,oni slave Djurdjevdan. Treci su stigli iz Pive,krajem XVIII veka i srodni su sa Djuricicima,slave takodje Djurdjevdan. U Dragacevski okrug Radovici su stigli iz Grahova u Crnoj Gori,u 19. veku,slave Mitrovdan. I jos jedni Radovici su zabelezeni u tom kraju,ovi su srodni sa Radonjicima i poreklom su od Sjenice,slave Djurdjevdan. Eto nekih mogucih opcija.

VITOMIR RADOVIC (27. мај 2012. at 17:30) Nebojsa, da li znas gde sve ima RADOVICA koji slave Djurdjevdan, i da mi navedes autora i knjigu gde se to moze videti. Pisem knjigu o Radovicima Djurdjevstacima, te mi je svaki podatak dragocen, a narocito za Radovice i focanskog kraja, pribojskog, pljevaljskog i cajnickog. Molim te sve sto nadje posalji mi, a mozes i na mail [email protected] Za sve ovo, VELIKO TI HVALA

Jelena Cvijetic (30. мај 2012. at 16:43) Postovani Radovicu, moja majka je poreklom Radovicka iz Cajnica (slave Djurdjevdan, njen djed Milan). Drago mi je da ste se prihvatili takvog posla i nadam se da cu moci da procitam vasu knjigu kada bude ugledala svetlost dana. Ppzdrav!

Nebojsa (27. мај 2012. at 18:43)  Vitomire, prvo cu ti napisati nazive mesta u Kolubari i Podgorini,kao i Dragacevu,za koje sam ti vec izneo podatke o Radovicima. Znaci, ovo su Radovici iz zapadne Srbije,u sledecim mestima :

Kolubara i Valjevo: Grac,Krasnic,Leskovice,Klicevac,Osecinica,Sandalj .

Gornje Dragacevo: Vica,Dupac,Kaone .

Mislim da ne treba poreklo usko da vezujes za slavu,slave su se ipak menjale,kao i prezimena.

U Bratacu u Hercegovini ima Radovica, poreklom su iz Kuca, ali slave sv. Nikolu.

Oni su najblizi Foci. E, sad,ne znam dal’ si video na internetu podatak etnologa Rakica?Bas na pitanje nekog tvog zemljaka,a verovatno i rodjaka Radovica iz okoline Priboja,sa slavom Djurdjevdan,nisu mu dali nijedan znacajan podatak. Cak sam ti vise ja napisao o mogucem poreklu.Oni su tu naveli samo opciju da ste iz Drobnjaka i ono sto sam ti i ja napisao,da ste mozda srodni sa Radonjicima,koji opet vode poreklo iz Njegusa. Sto znaci da taj kraj jednostavno nije dovoljno istrazen. Cak i sam Karanovic u delu „Iseljeni Drobnjaci“ kaze da nema podataka za taj kraj,tj da ga niko nije obradio.Zna se pouzdano(sto se Foce tice) da su iz Drobnjaka Adzivukovici(Djurdjevdan).A iz Cajnica,Drobnjaci su Komadanovici,koji slave sv. Trifuna,inace su svestenicka porodica. U toj studiji,nazalost stoji i podatak da Gorazde nije obradjeno,osim onog podatka da 66 posto stanovnistva vodi poreklo iz tih oblasti,ali nista konkretno nema. Drobnjaka inace ima puno u Zlatiborskom okrugu,ali se ne pominju nigde Radovici. Inace,ni u Visegradskom Starom Vlahu nema vise Radovica.Ali ja sam ti poslao podatak,gde je zabelezeno da su se iselili odatle (Visegradski Stari Vlah) u Zapadnu Srbiju.

Sto se tice podataka,najbolje je nabaviti i prouciti delo Jovana Cvijica, o poreklu stanovnistva. On je zapoceo taj rad pocetkom 20. Problem je sto nije bio u mogucnosti da obradi sva mesta. Mnogo autora je nastavilo njegov rad,pa samim tim i ta dela pretstavljaju dragocenu riznicu podataka o poreklu i migracijama stanovnistva. Po meni,u vasem slucaju se treba drzati teorije o Drobnjackom poreklu. Drobnjaci su po meni,jedno od najcasnijih i najjacih srpskih plemena,koje je dalo sjajne ljude. Primera radi..Jovan Cvijic,Vuk Karadzic,Radovan Karadzic,Zivojin Misic i dr.

VITOMIR RADOVIC (27. мај 2012. at 22:17) Nebojsa, Hvala ti na trudu i nesebicnosti. Sto se tice Prof. Rakica i njegove supruge iz Beograda, ja sam njima dao one podatke o Radovicima. Na projektu istrazivanja Radovica djurdjevstaka, radim oko 30 godina. Provodim dosta vremena u SANU-a u Beogradu, kada sam u Srbiji i njihovoj biblioteci, ali nisam nasao traga o Radovicima iz pomenutih mesta, mesta za koje sam te pitao. Jedino je Tanasije Pejatovic napiso da su RADOVICI u pribojsko pljevaljskom kraju koji slave Djurdjevdan, dosli iz Zavrsja. Iz kog Zavrsaja, nije kazao. Ja bih te zamolio, da mi napises nesto o Radovicima ,nije bitna slava, iz okoline KRAGUJEVCA,Kraljeva,Trstenika. Ako mozes da navedes i slave koje slave. Oprosti molim te, vidim da odlicno vladas materijom, pa eto sebi dajem slobodu da mi pomognes. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

Nebojsa (27. мај 2012. at 23:01) Vitomire, verovatno se misli na Zavrsje u Raskoj, okolina Prijepolja i Sjenice i to su onda oni Radovici,srodni Radonjicima. Ja cu ovih dana pogledati po knjigama,mada po meni, oblasti iz kojih su vasi mogli doci tu,su Raska,Crna Gora,istocna Hercegovina,cisto sumnjam da su iz nekog drugog kraja.

VITOMIR RADOVIC (28. мај 2012. at 22:09) Nebojsa, molim te pogledaj u tvojim knjigama, pa me obavjesti. Na koje ZAVRSJE MISLIS? Gde se ono nalazi, kazi mi tacnu lokaciju. Naglasavam, da najvise RADOVICA sa krsnom slavom DJURDJEVDAN ima : FOCANSKI KRAJ, PLJEVALJSKI KRAJ I PRIBOJSKI KRAJ. Ove lokacije me interesuju, kako su naseljavane i odakle, a narocito RADOVICI. Nebojsa, hva na trudu i s nestrpljenjem cekam tvoj odgovor. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

Nebojsa (29. мај 2012. at 11:45) Vito, sva je prilika da niste iz Drobnjaka, posto se ta familija skoro ugasila u 18. veku,a ostatak je presao u okolinu Niksica. Tako da ostaje ova opcija da ste srodni Rodonjicima iz Zavrsja i Sjenice. Zavrsje se nalazi ispod Prijepolja. Kao sto sam ti vec napisao,Focanski kraj su u najvecem broju naseljavali Srbi iz Drobnjaka i Kolasina. Kao sto verovatno znas, Istocna Hercegovina sa Brdima dala je puno doseljenika, generalno i po zapadnim srpskim krajevima,a i na istoku sve do Morave. Ali i Sjenica i Pester su takodje bili izvoriste tih seoba.

Nema puno Radovica u Sumadiji, tek po neki, koji je to prezime dobio dosta kasno, kao i vecina Sumadinaca. Mislim da ne treba tamo da trazite vezu. A Djurdjevstaka Radovica nisam pronasao nigde osim u Zapadnoj Srbiji, CG i kako vi kazete u Vasem kraju. Jos jednom ponavljam za Focanski okrug, ne posedujem literaturu gde se ispituje poreklo stanovnistva Foce, Gorazda i Priboja, a sudeci po odgovoru etnologa Rakica, moguce je da taj kraj niko nije ni obradio u tom smislu. Pozdrav.

VITOMIR RADOVIC (29. мај 2012. at 19:02) Nebojsa, a da li ti je poznato, da jedna oblast koja obuhvata Celebic, Crnu Rijeku, Jecmiste, KRECE ITD, znaci istocni deo ,prema PLjevljima, se naziva jednim imenom ZAVRSJE. JA sam istrazivao sva ta mjesta, tako da u njima ima dosta Radovica Djurdjevstaka. Bio sam i u Drobnjaku, upznao Radovice koji tamo zive, uporedio njihov i moj rodoslov, i ustanovili smo da nam je jedan predak zajednicki, koji je negdje otisao iz Polja Radovica, ali oni nisu znali gdje. Kada smo slozili kockice, dosli smo do saznanja, da je on otisao preko Tare u Jecmiste, zatim njegovi potomci su se raseljavali iz jecmista u Vrbu, Meljak, Zin, Krajcinovice, Bucje , Ostojice.

Pravac Drobnjak – Foca – Pljevlja je kraci put za seobu, nego da su isli iz Drobnjaka za Prijepolje.Na ovom istrazivanju radim oko 30 godina, napisao sam i knjigu, koja je gotova, samo cekam jos neke rodoslove da ubacim i da je objavim. Bez obzira no to, uvjek istrazujem, pitam , citam, jer ovakvi projekti ne mogu se zavrsavati kabinetski, vec se mora dosta vremena provesti na terenu, pa tek onda konsuktovati razne knjige. Nebojsa, u svakom slucaju, VELIKO ti HVALA, samo molim te reci mi za Radovice koji se nalaze u okolini Vrnjacke Banje i Radovice u Hrvatskoj.

Ovo te pitam zbog toga, sto drugi deo moje knjige O RADOVICIMA, obradjuje RADOVICE SA DRUGIM SLAVAMA. Da li prihvatas da se u knjizi pozovem i na tebe, ali bi mi morao kazati pod kojim imenom i prezimenom isl. Puno pozdrava od Vita Radovica iz Ulcinja. (Svi oni slave Djurdjevdan. Sto se tice Radovica iz Sjenice, koji slave Djurdjevdan, njih ima malo i oni su poreklom iz Drobnjaka. Kada je ubijen Smail-aga Cengic, veliki broj Drobnjaka i Moracana je poceo bjezati ka Srbiji, a jedan pravac seobe je isao i preko Sjenice).

Nebojsa (29. мај 2012. at 20:51) Koliko sam shvatio,Vi ste sve vreme znali svoje poreklo,ali ste ipak trazili od mene da vam pricam sve ono?:) Znaci ipak je konstatacija da ste iz Drobnjaka tacna i pored sveg vaseg negiranja?:) Ne znam zasto mene da navedete,ja nisam autor nijednog dela,samo kao i vi istrazujem i citam. A sto se tice Radovica iz Hrvatske, morali bi da vidite neki njihov popis,ili prezimenik,ja to nemam. Znam samo da ih u Lici ima, ili ih je bar bilo u Kosinju, a u Dalmaciji u Ridjanima i Zagrovicu. Ne znam sta su slavili.

VITOMIR RADOVIC (29. мај 2012. at 22:09) Nebojsa, kao sto sam rekao, posao istrazivanja porekla je vrlo tezak i rizican. Moze da bude mnogo nedoumica, pogresnih putokaza, itd, te zbog toga treba cuti svacije misljenje i slagati kockice. Ljudi ne treba da uzimaju sve zdravo za gotovo. Nas poznati etnolog pop Savo Nakicenovic je zapisao Radovice u Kamenom da slave Djurdjevdan, njemu je to neko tako kazao, a istina je drugacija, Radovici u Kamenom ne slave Djurdjevdan nego Jovanjdan i starinom su Bjelopavlici, pa su u medjuvremenu promenili slavu. Zato treba dobro sve proveriti, sa svih strana cuti misljenja i tek tada slagati kockice.

Za Radovice Djurdjevstake, sa prostora Foce, Pljevalja i Priboja, zaista nema starih podataka, ljudi koji su taj kraj popisivali, ali ima domovnika i maticnih knjiga koje su sacuvane, gdje se tacno moze vidjeti kretanje tog stanovnistva, samo zaista treba dosta vremena za proucavanje. Kada sam pitao tebe, da te unesem u knjigu, koncepcija moje knjige je takva, da na kraju unosim sve one koje sam kontaktirao u vezi porekla bilo kojih Radovica.

Molim te nisi mi kazao da li nesto znas o Radovicima iz okoline Kragujevca, Vrnjacke Banje i Trstenika. Sto se tice lickih Radovica, oni slave Nikoljdan i poreklom su od Kuca-Drekalovica. Nebojsa, hvala ti na saradnji i ocekujem odgovor. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

Jelena Cvijetić (30. мај 2012. at 16:55) Dragi Vito, moja mama je od Radovica iz Cajnica i slave Djurdjevdan. Pradedu, nazalost, nisam upoznala, zvao se Milan. Govorio je da se doselio negde od Glave Zete. Njegov rodjeni brat je odselio u Kotor, njegov sin je jos uvek ziv i zove , kapetan je duge plovidbeu penziji. Volela bih i ja nest vise da saznam Pozdrav!

Nebojsa (29. мај 2012. at 22:31) Nema na cemu, meni je drago ako sam bio od pomoci. Rekao sam ti za ove iz Sumadije, ima ih malo i ne znam sta slave i mislim da su to prezime dobili tek u 18. ili 19. veku, tako da ti nisu od koristi. A sto se tice Vrnjacke Banje, najbolje bi bilo da nekako dodjes do knjige koja se zove „Raska-antropogeografska ispitivanja“ (Vrnjacka Banja,okolina Kraljeva,itd), tamo verovatno ima podataka o svim rodovima iz tog kraja, ja ne posedujem tu literaturu.

VITOMIR RADOVIC (30. мај 2012. at 21:59) Nebojsa, hvala ti, svakako si dosta doprineo da potvrdim ono neke svoje cinjenice. Samo tako nastavi, sve pohvale za tebe i sve one koji rade sa tobom. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

VITOMIR RADOVIC (30. мај 2012. at 22:01) Jelena Cvijetic, da li su tvoji Cvijetici iz Poblaca? Napisi mi sve sto znas o Radovicima tvoje majke na Mail [email protected] Inace ,tvoja majka i ja smo bratsvenici. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

VITOMIR RADOVIC (4. јун 2012. at 22:51) Сарко, можеш ли ми казати, да ли има Радовића у: између Рашке и Краљева, у Темнићу, Крушевцу, Трстенику, у околини Ваљева, у Качер, Горње Драгачево, Лепеница, Гружа, Вишеградски Стари Влах, Сарајевско Поље? Знам да посједујеш ове књиге, па те молим за одговор. Поздрав од Вита Радовића

Sarko (5. јун 2012. at 18:58) Naravno da mogu gospodine Radovicu.. Navescu ti sve Radovice iz mojih monografija koje posedujem.

U Gancati, opstina Knic, Bozovici (2 k.,) i Radovici (3 k.,), poreklo im je zajednicko. Slave Sv. Luku. Ne zna se odakle su se doselili.

U Stubal, opstina Kraljevo, Radovci (5 k., slave Djurdjic). Pradeda se doselio iz Turske; bili su najpre u Vrnjcima. (podaci su iz 1909 godine).

U malom Senju, opstina Aerodrom kod Kragujevca, (Radovici) prezivaju se jos kao Dragasevici i Radivojevici (8 kuca., sv Jeremije), doseljeni imedju 1804-1814 godine iz Sjenice.

U Petrovcu od Kragujevca, Radovici (4 k., Sv. Arhandjel), doselili se 1819 godine iz Maglica u Hercegovini.

U Raci, Radovici (3 k., Djurdjevdan), preselili se iz Popovica 1854 godine, dalje poreklo nepoznato.

U Malom Krcmaru, opstina Raca, Radovici (1 k.,1 k., slave Mitrovdan), preselili se iz Vucica, dalje poreklo nepoznato.

U Brzan, opstina Batocina, Radovici (1 k., Sv. Djordje), preselili se iz Dragobraca 1863 godine, dalje poreklo nepoznato.

U Vojinovcu, opstina Raca, Radovici (1 k., sv. Djordje), preselili se iz Popovica 1893 godine. dalje poreklo nepoznato.

U Drenovcu kod Race (Radovici (1 k., Sv. Nikola), doselili se iz Krnjeva u Jasenici 1900 god.

Ove porodice sa malim broj kuca koji su nepoznatog porekla, su ogranci vecih porodica. Ako te sta interesuje.. Mogu da vidim odakle im dalje poreklo.

U Barajevu, Radovici (1 kuca., Djurdjic), doselio im se predak iz Metohije. Ne pise nista o vremenu doseljavanja, ali po svemu sudecu su skorasnjo doseljenici.

Sarko (5. јун 2012. at 21:55)

Meljak, opstina Barajevo: Radovic (12 k., Sv. Djurdjic), koji su iz Crne Gore prvo se naselili negde u Uzickom okrugu, pa ih je knez Milos preselio ovamo; zovu ih i precanima po babi koja je bila iz preka, tj iz Srema.

Sopic kod Lazarevca: Radovic (1 k., Sv. Nikola) je Hercegovac, prebegao u Crnu Goru, pa otuda ovamo.

Lonjin kod Ljubovije: Radovici (4 k., Sv. Arhandjeo), dosli sa Grahova u Crnoj Gori na starom mestu koje se zvalo Celibrade.

Kolonisti Radovici na Kosovu: U Breznici, okolina Vucitrna (1 k.), dosli iz Jablanice 1928 god. a starinom iz Crne Gore. U Donjoj Dubnici kod Vucitrna, Radovici (2 k.). dosli iz Crne Gore 1928 god. U Suvodolu kod Lipljana, Radovici (1 k.), dosli iz Trebinja 1920 god. U Trudni kod Vucitrna, Radovici (1 k.), dosli 1922 god iz Toplice, a tamo su se doselili najverovatnije 1878 godine iz CG ili Hercegovine. U Hercegovu kod Vucitrna Radovici (2 k.), dosli 1924 godine iz Krusevice kod Trebinja. Nazalost nemam podatke o krsnim slavama.

VITOMIR RADOVIC (5. јун 2012. at 22:54) Сарко, хвала ти на овим подацима. Кажеш да су ове породице са малим бројем кућа непознатог порекла,огранци од већих породица. Кажи ми молим те од којих су све породица ови огранци и ако знаш даљу старину свих ових што си ми набројао и што ћеш ми још набројати. Једном речју, интересује ме све што се тиче РАДОВИЋА и њиховог порекла. Опрости што ти узимам слободно време, једноставно ја знам да ти имаш све ове податке, јер твоје коментаре пратим већ дужи низ година и врло су исцрпни,опширни, баш како и треба за овакво истраживање. До следећег јављања поздрав од Вита Радовића из Улциња

Sarko (9. јун 2012. at 14:11)

Djurdjevac, opstina Mionica: Tacno 1785. godine dosa je u ovo selo porodica Radovica iz sabacke Pridvorice, gde se doselili iz Subjela okr. uzickog. Radovici su dosli u Subjel krajem 17. veka iz Tusine u Drobnjacima, od bratstva Cerovica, a izbegli su glad, koja je u to vreme besnela. U Djurdjevac ih je naselio spahija seoski Slatina, a neke od njih preveo u susedni Rajkovic i to su danasnji Terzici. Radovica ima 4 kuca i slave Sv. Kralja Decanskog – Mratindan. (podaci su iz 1907 godine)

Zabari, opstina Valjevo: Radovici (2., k), poticu od predka Maksima (Maksimovica) koji se doselio iz Vasojevica zbog krvnine, jos pre nego sto su Austrijanci otpoceli rat sa Turcima. Slave Sv. Arhandjela. Ima ih pod raznim prezimenima.

Klasnic, opstina Mionica: Radovic se doselio pred kraj 19. veka kao nadnicar iz Omarina u visegradskom Starom Vlahu. Slavi Sv. Djurdja.

Leskovice, opstina Valjevo (danas postiji Gornja i Donja Leskovica): Najstarija porodica je Kovanovica doseljena iz Stanisevca sa Kovanuse u Starom Vlahu, u prvoj polovini 17. veka, odakle su ih Turci doveli ovde i naselili preko seoskog spahije. Oni se danas u selu zovu i ovim prezimenom, a i izmenjenim prezimenima: Radovici, Mitrovici i Arsici; ima ih 16 kuca, slave Sv. Jovana.

U istom selu ima jedna porodica Radovica:

U isto vreme sa Kovanovicima, a po volji Turaka, naseljeni su pored njih danasnji Taure (Taurci), doseljeni iz Gornjeg Potarja, iz oblasti donjeg Kolasina. Oni su uvek bili prijatelji turskih velikasa, a iz njihove porodice jedan se 1813 godine poturcio i ziveo neko vreme u selu, pa se posle odselio u Bosnu, zbog cega su ih seljani dugo zvali Turcinovici i Ciganovici. Taure je opste prezime a njega su zadrzale ove porodice: Jakovljevici, Pantelici, Markovici, Savici i RADOVICI; ima ih 14 kuca, slave Sv. Jovana (podaci su iz 1907 godine).

Klicevac kod Valjeva: Radovici (5 kuca., slave Sv. Arhandjela); doseljeni oko 1860 godine sa Zagrada na Cevu. (Iz okoline Cetinja).

Osecenica, opstina Mionica: Radovic doselio se iz Maoca i prizetio u Vujice, te slavi Sv. Luku.

Rajkovic, opstina Mionica: Terzici su oko 1790 godine presli iz sela Djurdjevac, od porodice danasnjih Radovica, koji su starinom Drobnjaci ima ih 7 kuca. Slave Sv. Kralja Decanskog – Mratindan.

Sandalj, opstina Valjevo: Radovic su iz Leskovica dosli posle deobe na svoja imanja, slave Sv. Jovana. Poticu od Kovanovica ili od Tauraca u Leskovice.

Slavkovica, opstina Ljig: Radovici (11., kuca) i jedna kuca u Ikonicima, gde se taj prizetio i slavi pored svoje slave Sv. Djurdja i Sv. Nikolu. Nepoznatog su porekla. Smatraju se da su najstariji rod u selu sa Nikolicima, ali ne znaju odakle su im se stari doselili.

Sarko (9. јун 2012. at 14:48)

Sokolici kod Cacka: Radovici slave Sv. Arhandjela. Doseljeni su iz Vigoste (Stara Srbija).

Becanj, opstina Cacak: Miljici od koji su: (Stanici, RADOVICI, Radojevici, Neskovici, Stankovici, Jovicici i Radojicici i drugi doselili iz Dobroselice uzicki okrug, slave Sv. Jovana.

Konjuh, opstina Krusevac: Radovici (12., kuca, slave Sv. Arhandjela jesenjeg i letnjeg), ovo je jedna od najstarijih porodica u selu, nepoznato im je poreklo.

Globare kod Krusevca: Radovici (3 k., Sv. Petka), doseljeni iz Crne Gore. Niste ne pise o vremenu doseljavanja i njhovooj postojbini.

Sarko (9. јун 2012. at 15:12)

Usce, opstina Kraljevo: Radovici slave Sv. Mratu. Doselili se iz Usce u Cecine u srezu moravickom.

Kotraza kod Raske: Radovici su se ovde davno doselili. Sad im se na svet rodilo sesto koleno od doseljenja. O svome doseljenju znaju ovo: Jedan od Corbica, koji je bio udovac, putujuci po trgovini za Novi Pazar, sretne jednu zenu, koja je u narucju nosila malo dete. Zena se dopadne Corbicu te je upita odakle je. Ona mu odgovori da je udovica i da je od Mojstara. On je povede sobom svojoj kuci, ozeni se njome, a i njeno dete, kome je bilo ime Rade, uzme u svoju kucu i odrzi ga. Od ovoga Rade su danasnji Radovici. Ima ih 4 kuca. Slave Sv. Arhandjela.

A Corbici su stara porodica i jako rasprostranjena u zaseocima ovoga kraja. Vele da su starinom negde iz Stare Srbije s crnogorske granice. Slave Sv. Nikolu. Ima ih svega u ovom selu 5 kuca. (podaci su iz 1905 godine).

Sarko (9. јун 2012. at 15:47)

Boljkovci, opstina Gornji Milanovac: Radovici, starosedeoci., slave Djurdjevdan.

U Sarajevskom Polju ima samo neka porodica koja je od Radovica iz Hercegovine, ali nemogu da ih nadjem.

Kaona, opstina Lucani: U selu su najstarije porodice: Radovici i Velicici slave Vraceve. Oni su jednog porekla, i vele, da su postali od Knezevica iz susednog sela Vlasteljica. Ali kako se ne pamti, kada su se doselili to se u selu i racunaju kao starosedeoci.

I za Knezevica u Vlasteljici, opstina Lucani zabelezeno je da ne znaju odakle su im stari. Slave Vraceve.

Donji Dubac, opstina Lucani: Radovici (5 kuca., slave Mitrovdan), dosli iz Grahova u Crnoj Gori oko 1790 godine. (podaci su iz 1908 god).

VITOMIR RADOVIC (9. јун 2012. at 21:30) САРКО, СВАКА ТИ ЧАСТ. ПРИЈАТНО СИ МЕ ИЗНЕНАДИО ОВИМ ШТО СИ НАПИСАО. МОЛИМ ТЕ КАЖИ МИ КОЈУ СИ ЛИТЕРАТУРУ КОРИСТИО. ДА ЛИ СИ НАБРОЈАО СВА МЕСТА У СРБИЈИ ГДЕ СЕ ПОМИЊУ РАДОВИЋ? ДА ЛИ ИМАШ САЗНАЊА, ОДНОСНО ЛИТЕРАТУРУ, О РАДОВИЋИМА ИЗ ЛИКЕ И ХРВАТСКЕ, КОЈИ СЛАВЕ НИКОЉДАН? ПОМЕНУО СИ У ОВОМ ТЕКСТУ И РАДОВИЋЕ КОЈИ СУ ДОШЛИ У СЕЛО КЛАСНИЋ ОПШТИНА МИОНИЦА, ИЗ ОМАРИНА У ВИШЕГРАДСКОМ СТАРОМ ВЛАХУ. ДА ЛИ ИМАШ ЈОШ ПОДАТАКА О РАДОВИЋИМА ИЗ ВИШЕГРАДСКОГ СТАРОГ ВЛАХА?

ВЕЛИКО ТИ ХВАЛА НА ТРУДУ КОЈИ СИ ИЗДВОЈИО, ДА БИ ОДГОВОРИО НА СВА МОЈА ПИТАЊА. ЧЕКАМ С НЕСТРПЉЕЊЕМ ОДГОВОРЕ НА ГОРЕ ПОСТАВЉЕНА ПИТАЊА. ПОЗДРАВ ОД ВИТА РАДОВИЋА ИЗ УЛЦИЊА


Коментари (404)

 • Nikola Radovic

  Моја фамилија Радовић је пореклом из села Прекопуце (сеоска слава Спасовдан, општина Прокупље). Остале породице у Прекопуцу су: Aндрићи,Ђинђићи,Недељковићи. Крсна слава нам је св.Лука.
  Први мој предак, који се населио у Топлицу, био je извесни Радоје који je, како су нам стари рекли, највероватније после Берлинског конгреса и ослобођења Топличког округа 1878. године дошао из Црне Горе, из села Крњин (то село нисмо успели нигде да пронађемо). Знамо поуздано да му је у суседно село дошао брат који није имао мушких потомака па се његова лоза губи, мада по причи у околним селима па и чак до Куршумлије имали су блиску фамилију. Знамо да је Радоју отац дошао у посету из Црне Горе, али га је смрт спречила да се врати назад тако да знамо и име оца Радоја – то је био Доброслав који је умро 1892. године.

  Нову информацију смо добили у лето 2009. године: црквене књиге које су постојале у селу Велика Плана (где су моји сви крштени) однете су после 1945. године у општинску зграду у Белољин. Када сам тамо позвао они су нашли Радојеву умрлицу на којој се слаже година смрти која је на споменику. Рекли су ми да на умрлици пише да је живео 81 годину и да је рођен у Новом Пазару што ме је тотално збунило.
  Тема мог даљег истраживања су били Ровци, али ту немам неког значајнијег помака. Неки су ми рекли да смо од извесног Рада Шуковића из Мијоске који је дошао у Веље Дубоко у 17. веку (он припада роду Ераковића колико сам видео, а већи део Радовића у Веље Дубоком су од Ераковића али славе св.Аранђела).

  У периоду од 2010-2011. године долазим до нових сазнања која кажу да: Радовића има у општини Лепосавић на северу КИМ, да углавном сви славе св.Луку, да им је црква, око које се окупљају, црква пресвете Богородице у општини Нови Пазар и да су све њихове крштенице у цркви која припада Новом Пазару. Чак у општини Лепосавић постоји место Крњин (Горњи и Доњи) који ја у Црној Гори нисам могао да нађем, а који спомињу у усменом предању моји преци.

  Pozdrav za g-dina Vitomira sa kojim sam se upoznao proletos u Zrenjaninu.

  Molim Šarka za pomoć da mi kaže gde sve ima Radovića sa slavom sv.Luku, i da mi pomogne ako ima neke interesantne informacije za mene.

  Inače, u subotu 16.06 trebalo bi da se nadjem sa kustosom muzeja u Prokuplju koji je pre sedam godina organizovao izložbu u Danilovgradu o migraciji stanovništva iz Crne Gore u Toplički okrug.

  Одговори
  • Slavisa

   To je taj Krnjin koji se pominje kod Leposavica, nije u CG, ali je pre prebacivanja Leposavica u Kosovo gravitiralo Pazaru. Nekim porodicama je seoba u Toplicu bila 5-6 seoba. Ima knjiga iz biblioteke Hronike sela o V.Plani.

   Одговори
   • Slaviša-Rijeka

    Poštovani,

    Interesira me tema o prezimenu Radović. naime ja sam rođen u jednom malom selom kdo Kuršumlije, Pačarađa, sa prezimenom Bradić. No pouzdano znam prema svojim precima da su moji preci doselili iz Kolašina i da su se prezivali Radovići. Oni su prvo doselili u području Blaževa, a od tamo u selu Povaštica. U brojnim pričama postoji i Turska tapija u kojoj su moji preci kupili današnju zemlju na kojom se nalazi selo Pačarađa. Jedan od predaka živio je jako dugo i bio je poznat kao starac Brada. Po njemu smo mi postali Bradići. Njegov brat odselio je u područje Muzaća i kako je on bio pop, po njemu su se njegovi potomci počeli prezivati Popovići.
    Molim za pomoć u detaljima oko svega jer me jako zanima istorija predaka.

    Moji slave Sv.Petku.

    Lijepi pozdrav

    Slaviša

    P.S. ako može odgovor na e-mail.

    Одговори
    • Radislav

     Poštovani Slaviša po predanju jedan deo porodice Radovica odselio se iz Ibarskog Kolašina i sada se prezivaju Bradići.Pouzdano znam da se moj deda Radosav sa svojim sinom za vreme drugog svetskog rata skrivao kod Bradića i imao saznanja o njima.Kako su i on i sin umrli odmah nakon rata iza njih je ostala nejač koja ima samo predanje da se deo naše porodice nalazi u okolini Kuršumlije.Naša slava je Sveta Petka i gotovo je sigurno da smo rođaci.Takođe je velika verovatnoća da smo i starosedeoci Kosova jer se po popisu Turskom pominju 1455 god. pominju sela koja i danas postoje.Takođe postoji i groblje na kome se sahranjuju Radovići oko 300 god.
     Za sada toliko.
     Rođače odgovori.
     Radislav Radović

     Одговори
     • Витомир Радовић

      Поштовани Радиславе,
      Молим те кажи ми све што знаш о пореклу твојих и Радовића које помињеш.
      Одакле су ти Радовићи и шта све знаш о њима?
      Када је промењено презиме?

      Велики поздрав од Вита Радовића

      Одговори
      • Radislav

       Poštovani Vitomire Radovići iz Ibarskog Kolašina ili Zubinog Potoka tačnije iz sela Varage vode poreklo od pretka koji se najverovatnije zvao Ujoš i imao je tri sina Rada,Leku i Obrada.Od Rada su Radovići.od Leke su Lekici a od Obrada Obradovići .Vreme u kome je roden prvi Radovic najverovatnije je oko 1740 g.
       Preci Radovića su najverovatnije doseljeni iz Metohije odakle su proterani u brdske krajeve od Turaka.
       Interesantno je da je iz Ibarskog Kolašina koji se tada zvao nahija Klopotnik krenula seoba Srba sa Kosova i da je Arsenije Črnojević anatemisao lokalnog kneza koji je odbio da se iseli.Da bi dokazao da se nije poturčio izvršio je samoubistvo a svoj narod zakleo da se ne iseli.
       Inače u današnjoj opštini Zubin Potok postoje gotovo sva prezimena koja postoje u Crnoj Gori postoji mogućnost da su doseljeni i Crne Gore ali tu nema logike jer se bežalo od turaka a ne išlo prema njima.
       Bitan je i podatak da je čitav kraj pod zaštitom manastira Crna Rijeka u kome su premeštene kosti sveca Sv.Petra Koriškog koga su Srbi preneli u 16 veku iz okoline Peći.
       Što se tiče samog prezimena Radović ono se izvodi iz korena reči Rade,međutim po drevnim božanstvima iz staroslovenskog jezika kada se bog zvao RA a njegovi sledbenici Raovi čitaj Radovi možda i tu ima logike.
       Radovići iz Ibarskog Kolašna nemaju nikave rodbinske veze sa drugim Radovićima ima nas oko desetak muških glava a najveći deo porodice preko 70% odselo se u okoloni Kuršumlije oko 1880 g. i danas se prezivaju Bradići.
       Molim te da me povežeš Slavišom-Rijeka koji je moj rođak na e-mail [email protected].
       Tako]e sam čuo da se neki vojvoda Rade oženi sa sestrom cara Dušana i da neki Radovići po tom vojvodi imaju po ženskoj liniji Nemanjićke krvi.Čuo sam da poznati vajar Sava Radović iz Podgorice poznaje istoriju drevnih Radovića.
       Za sata toliko.
       Pozdrav od R.Radislava

      • Витомир Радовић

       Радиславе,
       Што помињеш тог сликара из Подгорице, Радовића, да познаје историју древних Радовића, не постоје древни Радовићи.
       Свако старохерцеговачко и црногорско племе има Радовића, а да у опште нису род.
       Све сам ја то детаљно описао у мојој књизи.

       Описао сам порекло и корене свих Радовића са различитим славам.

       Велики поздравића од Вита Радов

     • Витомир Радовић

      Радиславе,
      Одакле си црпио ове податке?
      Кажи ми тачно име села, најближег града, општине,на које се то село сада ослања или се ослањало у прошлости.
      Да ли би могао да ми напишеш родослов твојих Радовића, јер имам једног Радовића из тих крајева, слави исту славу као и ви, али ништа не зна о пореклу његових Радовића, само зна како му се ђед звао.
      Нисам сада при мојој књизи коју пишем о Радовићима, па не могу да ти кажем тачно име села овог Радовића, који је војно лице и живи у Београду.
      Где ти живиш?
      Ево ти мој мејл [email protected]
      Веома ми је битан ваш родослов, како би могао склопити коцкице и направити копчу са осталим Радовићима вашим, али мислим да знам одакле су вам корени и порекло.

      Поздрав од Вита Радовића

      Одговори
      • Radislav

       Поштовани Витомире живим у Београду од 1976. г. и једини сам из породице који је напустио завичај,мислим на мушке главе.
       Радовићи су из села Вараге Општина Зубин Поток кроз коју протиче река Ибар ,окружени смо Општинама : Кос.Митровица ,Звечан,Рибариће и Исток у Метохији.
       Мој отац завао се Ђорђе рођен је 1932.г.
       Мој деда заво се Радосав/Рако/ рођен је око 1890.г.
       Мој прадеда завао се Јован био је терзија убијен је од шиптара издајом кума Орловића из села Стрмац након чега се одселио већи број Радовића у околини Куршумлије и сада се презивају Брадићи.Не зна се год.рођенја вероватно око 1850.
       Мој чукундада звао се Стојан вероватно је рођен око 1810.г.
       Мој прачукундеда звао се Раде по коме се сви ми презивамо.Вероватно је рођен око 1770.г.
       Мој чукунчукундеда звао се Ујош имао је три сина :Рада,Леку и Обрада.Вероватно је рођен око 1730.г.
       Сви подаци су усмено пренешени мени од мога оца.
       За сада толико поштовани Витомире.
       Поздрав,Р.Радислав.

     • Витомир Радовић

      Радиславие,
      Да ли знаш, да ли сте икада мењали славу?
      Да ли су Радовићи икада мењали презиме?
      Шта се причало у породици, одакле сте дошли?
      Да ли имаш неки стари докуменат било ког Радовића?
      Одакле су вам кумови старином?
      Да ли знаш на гробљу, који је најстарији споменик Радовића?

      Велики поздрав од Вита Радовића

      Одговори
      • Isidora

       Postovani,
       Nisam primjetila da iko pominje Radovice koji slave Stefandan (jedino ako sam napravila propust, vrlo je moguce). Rodom sam iz Tuzle u BiH s tim sto mi je jedan dio familije u okolini Cacka. Sve sto znam je da svi ponavljaju kako vucemo porijeklo iz Crne Gore.

    • Витомир Вито Радовић

     ЗА СЛАВИШУ- РИЈЕКА

     Славиша,
     молим те јави ми се на мој мејл, имам података за тебе.

     мој мејл:

     [email protected]

     Поздрав од Витомира Вита Радовића

     Одговори
    • Витомир Вито Радовић

     ЗА СЛАВИШУ – РИЈЕКА

     Славиша.
     молим те јави ми се имам пдатака о твоме пореклу и родослову.

     мој мејл:

     [email protected]

     Pozdrav od Vitomira Vita Radovića

     Одговори
   • Витомир Вито Радовић

    ЗА СЛАВИШУ- РИЈЕКА

    Славиша,
    молим те јави ми се на мој мејл, имам података за тебе.

    мој мејл:

    [email protected]

    Поздрав од Витомира Вита Радовића

    Одговори
  • ivan

   U mojsinju kod Cacka
   ima familija Radovic i slave djurdjevdan

   Одговори
   • Витомир Радовић

    ЗА ИВАНА

    Иване,

    Да ли знаш порекло тих Радовића?
    Колико кућа их има?
    Да ли сви славе Ђурђевдан?
    Да ли си ти од тих Радовића?

    Поздрав од Вита Радовића из Улциња

    Одговори
  • Sinisa Ljusic

   Selo Krnjino se nalazi u opstini Istok u Metohiji.Jedan kraci period taj deo Metohije je bio pod upravom zetske banovine.
   Pozdrav Sinisa

   Одговори
  • Sasa

   Niko u ovoj interesantnoj prepisci nije pomenuo porodicu Radovic iz Mladenovca.Da li neko zna njohovo poreklo? Slave Sv.Stevana.

   Одговори
 • administrator

  Никола, хвала вам на овом лепом прилогу о вашој грани Радовића. Свако добро вам желимо! Останите уз нас.

  Одговори
 • VITOMIR RADOVIC

  ХВАЛА АДМИНИСТРАТОРУ, КОЈИ ЈЕ ОБЈЕДИНИО ТЕКСТОВЕ О РАДОВИЋИМА КОЈЕ САМ ЈА ИНИЦИРАО, ЗБОГ ИНФОРМАЦИЈА У ВЕЗИ ПИСАЊА КЊИГЕ О РАДОВИЋИМА.

  ВЕЛИКУ ЗАХВАЛНОСТ ДУГУЈЕМ НЕБОЈШИ И ШАРКУ, КОЈИ СУ МЕ ИНФОРМИСАЛИ О РАДОВИЋИМА, ОНОЛИКО КОЛИКО СУ ОНИ ЗНАЛИ.

  ЗАХВАЉУЈЕМ НИКОЛИ РАДОВИЋУ, НА ПОЗДРАВИМА, КОЈИ ЈЕ БИО КОД МЕНЕ У СТАНУ У ЗРЕЊАНИНУ, ГДЈЕ САМ МУ ОБЕЋАО ПОМОЋИ У ВЕЗИ ЊЕГОВИХ РАДОВИЋА.

  ОВАМО, ДОК БОРАВИМ У ЦРНОЈ ГОРИ, ПРИКУПЉАМ СВЕ ПОДАТКЕ О РАДОВИЋИМА, КОЈЕ НАЛАЗИМ НА ТЕРЕНУ, У МАНАСТИРИМА, ЦРКВАМА, ГРОБЉИМА И КОД КУЋА ПОЈЕДИНАЦА.
  СВЕ ШТО БУДЕМ НАШАО, ОБЈАВИЋУ НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

  НИКОЛА, НИКО У ЦРНОЈ ГОРИ И СТАРОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ, ОД ПЛЕМЕНА, НЕ СЛАВИ СВЕТОГ ЛУКУ, СЕМ РОВАЦА И НИКШИЋКЕ ЖУПЕ. АЛИ У НИКШИЋКОЈ ЖУПИ САМ БИО ОВИХ ДАНА И ТАМО НЕМА РАДОВИЋА, КАО ШТО НЕМА РАДОВИЋА У ПЛЕМЕНУ РОВЦА. РОВАЧКИ РАДОВИЋИ СУ ДОШЛИ ИЗ МОРАЧЕ У РОВЦА.
  АЛИ, ЈА САДА ИСТРАЖУЈЕМ НОВОПАЗАРСКИ САНЏАК, ПА ЋУ ВИДЈЕТИ ДО КОЈИХ ПОДАТАКА ЋУ ДОЋИ, ШТО СЕ ТИЧЕ РАДОВИЋА.

  НИКОЛА, МОЛИМ ТЕ ОБАВЈЕСТИ МЕ О САДРЖАЈУ РАЗГОВОРА, КОЈИ БУДЕШ ВОДИО СА ПОМЕНУТИМ КУСТОСОМ МУЗЕЈА.

  НЕ ЗНАМ, НИКОЛА, ДА ЛИ ТИ ЈЕ ПОЗНАТ ПОДАТАК, ДА СУ 1879.ГОДИНЕ У ТОПЛИЧКИ КРАЈ ДОСЕЛИЛИ ИЗ ПИВЕ РАДОВИЋ ЈАНКО, РАДОВИЋ ВУКО, И РАДОВИЋ ЉУБИЦА.

  ЈА САМ УБЈЕЂЕН ДА СУ ТВОЈИ РАДОВИЋИ ПРОМЈЕНИЛИ СЛАВУ, АЛИ ВИДЈЕЋЕМО НА КРАЈУ КАДА БУДЕМО СВЕ КОЦКИЦЕ СЛОЖИЛИ.

  РАДОВИЋИ ЈАВЉАЈТЕ СЕ.

  ПОЗДРАВ ЗА СВЕ ОД ВИТА РАДОВИЋА ИЗ УЛЦИЊА

  Одговори
 • VITOMIR RADOVIC

  Никола,

  Да ли си се састао са кустосом муѕеја у Прокупљу и да ли си дошао до неких нових сазнања.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Nikola Radovic

  Vitomire,

  Sreo sam se sa kustosom muzeja, nije mogao da mi konkretno nista kaze, sem da u arhivu Srbije pronadjem arhivski spisak iz 1884. godine knjiga 208, sto je, ustvari, popis stanovnistva za gotovo sva Toplicka sela sa tacnim informacijama ko je dosao odakle.

  Prica da smo dosli iz okoline Leposavica po njemu pije vodu, jer je veliki deo stanovnista iz Ibarskog Kolasina vec pocetkom Nevesinjskog ustanka krenuo ka Toplici, a posle oslobodjenja se taj proces intenzivirao.

  Одговори
 • VITOMIR RADOVIC

  Никола,

  Хвала ти на обавјештењу. Када будем дошао у Србију, треба и ја да посјетим историјски архив, јер сам већ био тамо и неке трагове у вези Радовића нашао.

  Погледаћу Ибарски Колашин код мене, па да упоредимо.

  Молим те покушај пратити ове Радовиће из Пиве који су долазили у Прокупачки крај. Имам неки осјећај, да су твоји од њих.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Nebojsa Radovic

  U Ivanjici ima sigurno par stotina Radovića. Nažalost nemam tačnu informaciju odakle su, slavi se Nikoljdan, a prilično sam siguran da su tu od nekih 1850tih pa na dalje. Pre toga ne znam ništa o precima, a voleo bih da saznam.

  Одговори
 • VITOMIR RADOVIC

  Небојша Радовићу,

  Колико сам схаватио, твоји Радовићи славе Никољдан, је ли тако?

  Да ли вам је то старо презиме, те да ли се прича у фамилији, да сте можда некада имали неко друго презиме?

  Хоћу да те питам, да ли вам је то примарно или секундарно презиме?

  Да ли ту у Ивањици, има неких презимена с којима се ви својатате и са којима сте врло блиски, родбински?

  Да ли сте некада славили неку другу славу?

  Обавезно ми одговори на свако постављено питање.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Да ли имате преславу

  Одговори
  • uroš delibašić

   Drugi knez u Riđane od Delina ogranka bio je Rade. Živio je u drugoj polovini sedamnaestog vijeka. Pjevao se u narodnim pjesmama. Iz jednog Zapisa Petra Šobajića KNJ.VI.sv. 6 .1930 arhiva u ? Vidi se da je Rade bio tada glasoviti junak i harambaša . Komentarišući narodnu pjesmu ,,Rade od Riđana i Paša Stambolija,,Šobajić kaže ,,Rade od Riđana, kako ga pjesma zove dobro mi je poznat iz narodnog predanja. Preci su mu došli iz Kuča u Riđane gde je Rade bio u drugoj polovini XVII vijeka glasoviti knez riđanski. Razurili su ga Turci krajem toga vijeka pa je prvo prešao u Risan odatle u Nevesinje. Od njega je tamo poznato bratstvo Radovići”. Za Radoviće u Nevesinje sasvim se pouzdano zna da su Dragojevi potomci, mada ima i nekih drugih tumačenja koja ne spore da su Dragojevi potomci ali smatraju da su ranije odselili u Nevesinje. U feljtonu objavljivanom u llistu Pobjeda od 4 aprila 1998 god pominje se u Morejskom ratu kao stanovnik Nikšića i Risna. Pjesmu koju pominje Šobajić nijesam mogao pronaći. Najvjerovatnije da postoji u zaostavštini Andrije Luburić. Pronašao sam jednu drugu pjesmu koja govori o razuri Rada od Riđana. Pjesmu je objavio Branko A. Koprivica u Knjizi Pjevač i prorok Pavle- Pako Kosanović. Objašnjenje koje ide uz pjesmu glasi,,Rade je bio ober – knez u Riđanima. Imao je sinove Bogdana i Vuka, čuvene u narodnim pjesmama ,,Vuka od Riđana” i Luku kome je bilo 3 god. kad su se razurili. Rade je pomogao istjerati turke iz Risna 1684 god. a za nagradu dali su mu Mlečići jednu tursku kulu na Rudini u Risnu gdje mu se sinovi Bogdan i Vukan nasele oko 1692god. Rade je mnogo četovao i pročuo se na sve strane kao hrabar , vješt, ali i pošten harambaša. Oko 1700 god. u sporazumu sa Redžep pašom Nevesinjcem nasele Rada i malog mu sina Luku u Brataču (Nevesinje) i pored velikog imanja daju Radovićima ober kneštvo nad cijelim Nevesinjm. Od Luke su Radovići u Nevesinje a od Vuka i Bogdana Radovići u Risnu. Od Radova brata Šanja su Šantići kod Mostara (Arhiv Srbije ,zal.VII/257) Radovići iz Nevesinja i jedan ogranak Radovića iz Boke ( i jedni i drugi slave Nikolj dan) su porijeklom iz Kuča, Dragojevi potomci kao i bulaići, Vujačići Delibašići Antunovići i neka druga bratstva koja ovdje neću nabrajati.

   Одговори
 • Раде Лончар

  Поздрав, Витомире. Прочитао сам негде где сте ви написали да су Лончари из Пљеваља заправо Радовићи. Занима ме да ли је то тачно, пошто моји воде порекло управо из пљеваљског краја. Славимо Ђурђевдан. Поздрав из Инђије.

  Одговори
 • VITOMIR RADOVIC

  ПОЗДРАВ ЗА РАДА ЛОНЧАРА.

  РАДЕ, ДА ЈА САМ ТО ИСТРАЖИО И ВИ ЛОНЧАРИ СТЕ ОД РАДОВИЋА.
  ПРАВИЛИ СТЕ ЛОНЦЕ ОД ИЛОВАЧЕ, ПА СУ ВАС ЗБОГ ТОГА И ПРОЗВАЛИ ЛОНЧАРИ.
  ЧЕСТО ДОЛАЗИМ У ИНЂИЈУ, ЋЕРКА МИ ЈЕ ТАМО УДАТА И РАДИ КАО ЉЕКАР У СЛАНКАМЕНУ, ПА МОЖЕМО СЕ НАЋИ ДА ТИ ПОКАЖЕМ ТО ШТО ЈА ИМАМ О ЛОНЧАРИМА.

  ПОЗДРАВ ОД ВИТА РАДОВИЋА ИЗ УЛЦИЊА

  Одговори
 • Nikola Radovic

  Vitomire,

  Cuo sam se Radovicima iz Leposavica koji slave sv.Luku i oni su mi potvrdili da su iz Crne Gore dosli u selo Donji Krnjin kod Leposavica sto odgovara prici mojih predaka da su dosli iz Krnjina, a selo iz kojeg su dosli je Lopate kod Andrijevice.

  Одговори
 • VITOMIR RADOVIC

  Никола,

  Лопате су село, односно једна мала зараван изнад Лијеве Ријеке, на путу за Маташево и Колашин.
  Лопате се сматрају расадником највећег броја Васојевића.
  Радослав јагош Вешовић, у својој књизи ПЛЕМЕ ВАСОЈЕВИЋИ, Подгорица, 2005.г. на страни 253 каже:
  “ РАДОВИЋИ СЛАВЕ АРАНЂЕЛОВДАН, ИМА ИХ У ЦРНОМ ВРХУ 2 КУЋЕ.
  НЕДАВНО СУ ДОСЕЉЕНИ ИЗ МОРАЧЕ ПОСЛИЈЕ РАТОВА 1876-1877.године.
  Сада их је свега 8 кућа.“

  Пошто је пут Морача,Лопате, односно Црни Врх, Лепосавиће, скоро праволинијски, све су прилике, да су твоји Радовићи, од овијех Радовића из Мораче,који су отишли у Лепосавиће, али су промјенили славу, то је чињеница.

  Треба испитати период од 1876.

  Значи: МОРАЧА – ЦРНИ ВРХ, ЛОПАТЕ(ВАСОЈЕВИЋИ) – ЛЕПОСАВИЋИ – СРБИЈА.

  Одговори
  • Темнић

   Добар дан. Село Бубе у Ибарском Колашину, општина Зубин Поток, има род са називом Лопаћани. Е сад то повежите са Лопатама у Васојевићима па напред у етапама….
   Милисав Лутовац, Ибарски Колашин,……..

   Одговори
 • VITOMIR RADOVIC

  Никола,

  Ово су породице из Лопата, гдје се види да нема Радовића:

  Огранак Васојевића
  Стварним центром, кореном и расадником највећег броја Васојевића сматра се село Лопате, мала зараван изнад Лијеве Ријеке на путу према Матешеву и Колашину. По предању, ту на Лопатама се настанио Рајо, најстарији од три Васова сина и од њега потиче најбројнија групација Васојевића коју професор др Радослав Јагош Вешовић у својој књизи „Племе Васојевића“ дели на три подгрупе – Лопаћане, Дабетиће и Ковачевиће.
  По Вешовићу, Лопаћани су Ракетићи, Радуловићи, Поповићи (односно Вешовићи), Марсенићи, Вулевићи, Бојовићи, Ђукићи, Милошевићи, Велиџикнићи, Чукићи, Голубовићи, Лалевићи, Рајичевићи, Ивановићи, Нововићи, Васовићи, Павићевићи, Драговићи, Миковићи, Нерадовићи, Алексићи, Вукашиновићи, Спасојевићи, Стојановићи, Стојковићи, Вукићевићи, Боричићи, Лабани, Мијовићи, Радуновићи, Радивојевићи, Вуканићи, Угреновићи, Јелићи, Перовићи, Мирковићи, Ивановићи, Киковићи, Караџићи, Саковићи, Фолићи и Зулевићи.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Mihailo Radovic

  Procitao sam celu prepisku, ja ne znam o poreklu toliko koliko i vi, ali me jako interesuje da saznam nesto vise. Iz ovoga sto sam procitao mogu da primetim da niste pomenuli moje Radovice. Ja sam iz Tubica kod Kosjerica (zapadna Srbija), slavimo Djurdjevdan. Mislim da poticemo od Marka Radovica koji je umro, mislim 1900.godine, ali to je sve sto znam, a hteo bih da saznam nesto vise. Nadam se da cu dobiti neki odgovor. Pozdrav od Mihaila iz Tubica.

  Одговори
  • Sarko

   Za Mihaila Radovica

   Evo podataka za selo Tubici iz 1910 godine:

   Selo Tubici kod Kosjerica osnovao je Milija Tuba oko 1700. godine, pametar, gatalo i vidar, isao je iz sela u selo, dosao u ovo selo i naselio se u sred sela iznad Skrapezam i ostavio iza sebe potomstvo- Tubini su potomci i danas pametari i dobra pricala, ima ih 12 kuca, slave Sv. Luku. Tuba je iz sela Bistrice u Polimlju, potomci mu se zovu Milijici i Petrici.

   Druga s Tubom u ovo selo pala porodica i pored njih naseljana jesnu danasnji Miletici- Rosnici. Mileta i Rosna iz Ozrinica u Crnoj Gori dosli su u selo i naselili se zapadno od Tube, ima ih danas 7 kuca, slave Malu Gospodju. Rosnici su razgovorni, brbljivi, prosti i vrlo vredni seljaci.

   Oko 1780 godine dosli su Vrane. Vrane su svestenicka porodica iz Karana. Mladi pop Aleksa Vrana dosao je za popa pri ovim selima i posle iz Karana preveo je oba svoja brata: Neska i Josipa. Cim ih doselio, odelio ih je od sebe; Josipa preveo u Sevrljuge, blizu sebe, a Neska prevede u Mionicu i tamo ga ostavi. Malo je popovao, posto ostane udov, skine mantiju, ponova se ozeni i oda zemljoradnji. Imao je dosta dece i od njega su tubicske Vrane: Stevanovici i Vicentijevici, ima ih 11 kuca, slave Sv. Iliju.

   Djokici pod Zlostupom, naselili su Tube iz Bistrice, ima ih 6 kuca, slave Sv. Lazara.

   Djokovici su iz Radoine, ima ih oko Milijica 7 kuca, slave Sv. Nikolu.

   Colake je naselio pop Aleksa iz Mokre Gore, a Pijuke iz Kremna i smestio ispod sebe blize Kosjericima, ima ih Colaka 9 kuca, slave Sv. Djurdja. Pijuka 6 kuca, slave opet Sv. Djurdja.

   Subotice – Osacane naselio je pop Aleksa iz Bjeloperice, oni su iz Godjevica u Osatu (istocna Bosna), i danas i pri doseljenju najjaca porodica, od 22 kuce, slave Sv. Djurdja.

   Erici su iz Rutosa, ima ih 6 kuca, slave Sv. Arhangela.

   Vrane su danas imucna, istaknuta, ugledna porodica, Osacani su tako isto vredni i imucni, ali neistaknuti.

   U Tubicima je 103 kuce od 10 porodica. (podaci su iz 1910 god. Uzicka Crna Gora).

   Tvoji Radovici mogu biti od nekih pomenutih porodica u Tubicima koje slave Sv. Djurdja, a mozda vama je prezime skorasnjе, ili ste doseljeni posle 1910 ili 1920 godine ili kasnije u Tubicima i zato vas mozda nema na spisku. U okolna sela ima samo jedna porodica Radovici u Drenovcima slavi Sv. Nikolu dosli iz Pcelice.

   Одговори
 • Vito Radovic

  Mihailo,

  Od kada se pominjete u u tom selu?
  Sa kojim rodovima se rodjakate?
  Ko su vam starinski kumovi?
  Da li ste nekada mjenjali prezime?
  Da li imate neki spic naziv?
  Da li ste nekada mjenjali slavu?
  Koja vam je preslava?
  Gdje jos u tvom okruzenju ima Radovica i koju slavu slave?

  Molim te na svako mi pitanje posebno odgovori?

  Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Михаило,

  одговори ми на претходно постављена питања.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Darko Radovic

  Procitao sam sve prepiske , ne znam bas puno o svom porijeklu , mozda nesto unazad 100 – 150 godina , Ali u focanskom kraju ima Radovica koji slave i Đurđevdan i Sv.Nikolu i Sv.Jovana i Sv.Luku . Mi slavimo Sv.Luku . Da znam porijeklom smo iz sela Rudino Brdo nedaleko od Zavrsja koje je pominjao gosp. Vitomir Radović. E sada me zanima da li su svi Radovici iz istog plemena

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Дарко,

  Кажи ми одакле си ти?
  Где си рођен?
  Где живиш?
  Одакле су ти родитељи?
  Где сада живе?
  Са који РАДОВИЋИМА се својатате?
  Да ли сте некада промјенили Презиме?
  Да ли сте некада промјенили Славу?

  ОДГОВОРИ МИ НА СВАКО ПИТАЊЕ ПОНАОСОБ.

  Сви Радовићи нису из истог племена.
  Они Радовићи који имају исту славу, а нису мјењали ни славу ни презиме,они су из истог племена и они су братсвеници.

  Шта знаш о Радовићима који славе Ђурђевдан иѕ фочанског краја?

  Ја сам у мојој књизи, која трба ускоро да буде објављена, описао поријекло свих Радовића, односно са свим славама.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Darko Radovic

  Pozdrav Vito. Ja sam rodjen u Foci, gdje i danas zivim. I moj otac i djed i pradjed su tu rodjeni i moj cukundjed je tu rodjen (kada kazem Foca mislim na Focu i okolinu). Toliko ja znam, a za dalje bih morao pitati oca ili strica, oni znaju garant daleko vise. Slavimo Sv.Luku i samo se svojatamo sa Radovicima koji slave Sv.Luku. Interesantan je podatak da nas ima „malo“ u ovom kraju zato sto su stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu (bar sto se tice moje direkne loze – cukundjed u Prvom, a pradjed u Drugom sjetskom ratu).

  Одговори
 • Darko Radovic

  A zaboravih da odgovorim na ovo pitanje o Radovicima koji slave Djurdjevdan, nastanjeni su u selu Kreća kod Ustikoline.

  Одговори
 • Darko Radovic

  Slavu kao ni prezime, da ja znam, nismo nikada mjenjali.

  Одговори
 • Darko Radovic

  Kada ste me pitali za ostale Radovice jos i ovaj podatak da Vam kazem moze vam biti interesantan
  – Radovici koji slave Sv. Jovana su nastanjeni oko predjela Pređel i Vojnovića, blizu Tjentišta, a to je jako blizu CG, vazdusne linije od Šćepan Polja nema 3 km,
  – Radovići koji slave Sv. Nikolu su iz Čelebića i Zavajta isto blizu kanjona Tare i Pive, samo ih rijeka dijeli
  – Radovići koji slave Djurdjevdan su nastanjeni u selu Kreća kod Ustikoline, ima ih jos negdje, ne znam gdje, morao bih se raspitati, to je lako
  – I moji Radovići koji slave Sv. Luku su sa Rudina Brda izmedju Dragocave i Zavajta, opet blizu Crne Gore
  Znaci svi ovi Radovići su udaljeni najvise nekih 10 km vazdusne linije od Crne Gore

  A volio bih ako ste u mogucnosti da mi posaljete odlomak iz Vase knjige koji se odnosi na Radovice koji slave Sv.Luku, naravno ako ste u mogucnosti na mail
  [email protected]
  Puno pozdrava iz Foče

  Одговори
 • Бобан

  Поштовани
  Моје име је Бобан Чамџић.По причама предака били смо део братства Радовића и пре око 200 година смо се преселили из Колашина у околину Пљеваља.Познато ми је ,а тај запис сам нашао у једном рукопису пре неколико година да је промена презимена у вези са занимањем,наиме један од мојих предака је израђивао дрвена окна за прозоре од чамовине(у рукопису не пише име предака нити време дешавања) .Наша слава је Аранђеловдан.Највећи део породице живи у околини Пљеваља(село Црљенице).Чамџића има у Босни и Херцеговини највећим делом су Бошњаци,Србији једно село близу Шапца православне су вероисповести(могуће да у Србији има Чамџића и у другим местима) и у Хрватској.Мислим да немам заједничке корене са поменутим презимењацима.
  Најстарији познати предак је Трифун-Јефто-Илија-Мирко-Милорад-Бобан(дао сам своју директну линију).
  Молим Вас,посебно г.Витомира Радовића ако имате неке информације да ми их проследите.Посебно ме занима период пре досељења моје фамилије у Пљевља.
  Срдачан поздрав Бобан Чамџић

  Одговори
 • ВИТОМИР РАДОВИЋ

  ЗА БОБАНА

  Чамџића има двије врсте.
  Старији су они у Црљеницама(Слатина), док су они код Добре Воде на Чемерну млађи.
  Сви су они поријеклом од РАДОВИЋА са Крњаче.
  Сви славе Аранђеловдан.
  Род су им Чактари, Јестровићи и Голубовићи са Крњаче или Ограда.
  Неки је Радовић правио прозоре, био мајстор за прозоре, (на турском-џан), па их по томе прозваше Чамџићи.
  Памте имена предака од Трифуна(1815).
  Трифунов син је Јевто,
  Јевтови су:Обрад, Лазар и Илија.
  Сва три брата су учествовала у Првом свјетском рату у црногорској војсци.
  Чамџићима су аге били Катане.

  За сада Бобане толико.
  Ако те још нешто интересује слободно питај.

  Мој мејл [email protected]

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • ВИТОМИР РАДОВИЋ

  ЗА ДАРКА,

  Дарко, кажи ми молим те, Радовићи који славе Ђурђевдан, су у Крећима, јели тако?
  Колико су Крећа удаљена од најближег мјеста у Црној Гори?
  Напиши ми све што знаш о Радовићима који славе Ђурђевдан.
  Хоћу. послаћу ти све што имам о Радовићима који славе Св.Луку.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Бобан

  • Хвала г.Витомире на одговорима које сте ми проследили.
  Пошто већ дуже време размишљам о писању родослова својих Чамџића замолио бих Вас да ми,ако сте у могућности,одговорите на још нека питања.Ја Вам се унапред захваљујем и не желим да Вас претерано обавезујем,али јако ми је важно да добијем проверене и тачне информације.Ви знате колико је истинита информација важна за писање књиге.
  Да ли је тачно да су моји Радовићи пре него што су дошли у околину Пљеваља били део племена Ровци?
  Да ли су даљим пореклом Озринићи и да ли су у области око Колашина дошли са Чева?
  Да ли су моји Радовићи насељавали области у непосредној близини манастира Мораче?
  Реците ми пошто Радовићи са Крњаче славе Ђурђевдан(колико је мени познато),а Чактари,Голубовићи,Јестровићи и Чамџићи Аранђеловдан да ли то значи да смо ми Чамџићи променили славу ?
  Да ли је Трифун презимена Радовић или Чамџић,да ли можда знате од ког претка смо променили презиме?
  Поменути Трифун је мој наврнђед.Чамџића у Чемерну(Добре Воде)више нема колико ја знам пошто је Обрад рођени брат мог прађеда Илије имао женску децу ,а исти Обрад је остао у Чемерну док су с Илија и Лазар пошли са Чемерна ка Црљеницама где и данас живе њихови потомци.У 19.веку су моји преци често мењали становање па су тако дошли у Црљенице и касније напустили Црљенице и пошли ка Чемерну да би се део њих опет са Чемерна вратио касније у Црљенице(приче старијих).Ову информацију сам Вам проследио због веродостојности,а прилично сам убеђен да је тачна.Све остале Ваше информације су на месту и потврдиле су моја претходна сазнања.
  Ја ћу вероватно имати питања и убудуће,не могу тренутно свих питања да се сетим ,јако сам срећан што сам успео да пронађем некога ко може да ми одговори на питања и заиста Вам неизмерно унапред захваљујем.
  Ако имате сугестије,савете,предлоге за писање књиге молим Вас пошаљите ми.
  Поздрав од Бобана Чамџића

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Бобане,

  Хвала ти на јављању.
  Изузетно ми је драго да сам ти помогао, а вечерас ћу ти написати и одговорити на сва твоја питања, па и о Радовићима од који и ти потичеш.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА БОБАНА ЧАМЏИЋА

  Бобане,

  Није тачно да су твоји преци РАДОВИЋИ били део племена Ровци.
  РАДОВИЋА у Ровцима нема, а да славе РОВАЧКУ славу.
  Слава РОВАЦА је Свети Лука.
  Али има РАДОВИЋА у РОВЦИМА, који су доселили из МОРАЧЕ-Миоска и они слaве АРАНЂЕЛОВДАН, јер је то морачка слава.
  Твоји РАДОВИЋИ су из Мораче, потичу од РАДА МОРАЧАНИНА, из ДОЊЕ МОРАЧЕ.
  Раде је прије 500 година убио турског пашу, те је побјегао у брда и промјенио презиме од МОРАЧАНИН у РАДОВИЋ.
  Радовићи су у Доњу Морачу дошли из Хотског Хума, а касније прелазе у Горњу Морачу.
  Сви они славе АРАНЂЕЛОВДАН.
  Једни од ових Радовића иду ка Бијелом Пољу и Пљевљима и са собом носе и своју славу АРАНЂЕЛОВДАН.
  1851.године, у једном беглучарском тефтеру, који описује Југово, Црљенице, Жидовиће, Крњачу, Бучје, Готовушу,Бушње,и Брвеницу пише, да се у Црљеницама помињу и РАДОВИЋИ и ЧАМЏИЋИ, који су дошли из КОЛАШИНА, што значи да те 1851.године у Црљеницама имамо РАДОВИЋЕ, који су дошли из Мораче, а исто тако имамо и ЧАМЏИЋЕ гдје пише да су дошли из МОРАЧЕ.Што значи да је неко у Морачи-Колашину од предака РАДОВИЋА, био мајстор за прозоре,те су га тамо прозвали ЧАМЏИЋ.
  Око 1900.године, Чамџића је било у Миљевићима и Црљеницама, дошли од Колашина и славе Аранђеловдан.
  Ви нисте мењали славу.
  Немој да те буни што у Крњачи има Радовића Ђурђевштака, било је и Аранђеловштака.
  О РАДОВИЋИМА сам написао обимну књигу, али тренутно убацујем родослове и мислим да ћу је ове године објавити.То је јединствена грађа, која описује све РАДОВИЋЕ, и њихово порекло, без обзира коју славу славе.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
  • Ivan Radovic

   Tacno je Vitomire da su moji Radovici sa svojom slavom posli iz Doljne ili Gornje Morace put Bjelog Polja ,znaci zupnije.Sve sam do sad procitao sto ste napisali,ali ste po junastvu zaboravili da naglasite da je nas predak Vojvoda Mina Radovic zajedno sa Novicom Cerovicem ubio Smail agu Cengica i oslobodio Moracu kao Crnogorsku cjelinu od Turaka.I to je najznacajni dogadjaj medju svima onima koji nose prezime Radovic ma koju slavili slavu.Kad Vam posaljem Migracije Crnogorskog stanovnistva koje sam donio iz Drzavne arhive iz Skoplja,za svaku moju rijec do sad nacicete opravdanje.Srdacan pozdrav.

   Одговори
 • Бобан

  Хвала на одговорима и појашњењима г.Витомире.
  Поставићу Вам још неколико питања,а Ви кад будете имали могућности одговорите ми молим Вас
  Да ли су Раде Морачанин и Богић Морачанин иста особа?
  Споменули сте попис из 1851.год.да ли за Радовиће пише да тада живе у Црљеницама или у Крњачи?(да ли можете на е-маил да ми проследите беглучарски тефтер из 1851)
  Шта мислите да ли може да опстане претпоставка да су исламизовани Чамџићи у Босни и Херцеговини заједничког порекла са мојим Чамџићима? Шта мислите да ли може да опстане претпоставка да су православни Чамџићи у Србији заједничког порекла са мојим Чамџићима?(наиме постоји прича старијих да од три рођена брата један после доласка у околину Пљеваља остаје да живи у околини Пљеваља,други иде пут Босне,а трећи пут Србије)
  Да ли можда постоји запис у књигама које поседујете о браћи Трифуновој или Јевтовој(мојих најстаријих предака)?
  Да ли и даље има Радовића у Крњачи?
  Коју литературу можете да ми препоручите за истраживање о пореклу моје породице?(мислим конкретно на Морачане,братство Радовића)
  Дубока и искрена захвалност

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА БОБАНА ЧАМЏИЋА

  Раде Морачанин и Богић су двије особе.
  Раде је од Богића. Ја сам то детаљно описао у мојој књизи и имаћеш прилике да читаш ову књигу о РАДОВИЋИМА.
  Чамџићи у Србији и Босни су братственици са Чамџићима из Пљеваља.
  Једни од Чамџића су примили ислам.
  Што се тиче литературе, објавићу је након издања моје књиге о РАДОВИЋИМА.
  Да, Радовића има на Крњачи.
  Планирам, када буде промоција књиге о Радовићима, да окупим што више РАДОВИЋА, па ћеш и ти бити позван.
  Опрости ми што ти овакоп кратко одговарам, имам доста посла, вјеруј ми да радим по цијели дан па до 2 и 3 сата после пола ноћи, јер упоредо пишем три књиге.

  Велики поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Бобан

  Радо ћу г.Витомире доћи на промоцију Ваше књиге.Заиста ми је ево после овог краткорајног интернет познанства жеља да Вас упознам.Јер човек који толико година посвети својим коренима и пореклу заслужује апсолутно поштовање.
  Ја сам се покренуо са стајања у месту након ових Ваших информација тако да ћу почети са писањем,коцкице су полако почеле да се слажу.
  Велики поздрав од Бобан Чамџића

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА БОБАНА ЧАМЏИЋА

  Бобане,

  Да ли знаш да је у отиловићком гробљу била једна велика српска црква 10×15 метара.Срушена је у првом налету Турака,у тој цркви су се Отиловићани причестили када су пошли у косовски бој 1389.године.
  На гробљу у Црљеницама је била црква и око ње гробље, површине скоро 1 хектар.Од цркве је остао само 1 камен.
  У Црљеницама је било 7 српских гробаља,односно српског становништва, које је живело у Црљеницама до великих потреса и миграција око 1700 године.Тих година је нестало тог становништва, не само у Црљеницама, већ и у Вијенцу, Рудници, Црном Врху и Отиловићима.
  Нови досељеницикоји су углавном долазили од Бабина и Врбова, затекли су сва села пуста.
  У гробљимa је било много високих лучевих крстача које су правили ранији становници…

  Бобане, ово само мало да знаш о Црљеницама, али има тога још доста.

  Све податке црпим из књига које се налазе у мојој приватној библиотеци, која броји око 4600 примерака, где се налази скоро сва литература о пореклу и истраживању породица, као и етнологије и етнографије.

  Препоручујем ти да одеш у:

  Манастир Св.Тројице у Пљевљима,
  Цркву на Илијином Брду,
  Цркву у Дубочици.

  Тамо ћеш наћи доста података о својим Чамџићима и РАДОВИЋИМА.

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Милош

  И у селу Ратина код Краљева постоји неколико кућа породице Радовић. За ову породицу се претпоставља да су можда и најстарији насељеници села Ратине.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За МИЛОША

  Милоше,

  Молим те кажи ми све што знаш о овим РАДОВИЋИМА.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
  • Темнић

   Добар дан господине Вито.
   Радовића има у селу Стопања (постоји монографија села). У ово село су дошли преко Западне Мораве из села Коњуха (општина Крушевац) шири предео Темнић. У Коњуху има неколико кућа Радовића од којих је једна породица у Крушевцу. Постоје нека неразрешена питања око славе. Може бити да су некада славили Велику Госпођу а касније из неког разлога узели Светог Арханђела Михајла (21.11. по новом). Детаљније о овоме ускоро јер ми књиге нису на руци.
   Видети:Станоје М. Мијатовић, Темнић, ……… Радомир Марић, Коњух село Западног Поморавља,……………….., Животије Живановић, Стопања од ветрометине до благостања,…………… Рече Мирољуб србицом.

   Одговори
 • Boro Radovic

  Pozdravljam sve koji se ovm veoma interesantnim istrazivanjem bave, posebno pozdravljam Vita Radovica i zahvaljujem mu se na pohvaljujucem angazovanju, njegov rad nam mnogo znaci, otvara nam oci, da bi u dosta gustoj magli bar nesto pronasli, sto je bez takvih ljudi skoro nemoguce. Ja sam takodjer poceo ( pre 10 god.) da slazem te slavne kockice, zahvaljijuci Vitu i ostalima, koji su pisali i objasnjavali o njihovom porijeklu, pomakao sam se za jedan korak unapred.
  Ja sam jedan od Radovica sa Jecmista, Čelebica, 35km od Foče. Moja baba (udovica Pok. Milana Radovica) doselila je 1920. god.sa 3 sina i 1 cerkom u predivno malo selo Falise, izmedju Čelebica i Zavajita. Nažalost nisam mogao tacno pronaci, kada su moji preci doselili u Jecmista i odakle? Posto ima vise predpostavki, ne bi imalo efekta da bilo koju varijantu opisujem. Cekam na Vitovu knjigu i pratim vrlo detaljno sve poruke i filtriram kockice. Pozdrav od Bora Radovica

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА БОРА РАДОВИЋА

  Боро,

  хвала на похвалама и на подршци. Књига је готова, само убацујем родослове, ко ми пошаље.
  Књигу ћу објавити ове године за сајам књига у Београду.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Darko Radovic

  Koliko sam ja skontao svi smo mi Radovici iz okoline moje rodne Foče , tako da tu pocinje i prestaje traganje porijekla Radovića. 🙂

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За ДАРКА РАДОВИЋА

  Дарко,

  Мислим да си погрешно сконтао.
  Прво, сви РАДОВИЋИ нису род.
  Друго, настанак презимена је ПАТРОНИМАЧКО.
  Треће, поистовећивати све РАДОВИЋЕ је погрешно.
  Четврто, Радовићи славе разне крсне славе.

  Свако старохерцеговачко и црногорско племе има Радовића.

  Разних чинјеница и доказа ту постоји о пореклу презимена, па тако и Радовића.

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Станиша Грачанац

  Поштовани г-дине Радовић Витомире,
  Јављам Вам се из Краљева. Моји Грачанци славе Светог Николу (19. децембар). Данас Грачанаца има у самом Краљеву, у околини Краљева (Конарево – одакле сам ја, Матарушка Бања, Богутовац, Каменица подно Гоча). Мој деда се у Конарево доселио из засеока Поноре у селу Савово на планини Чемерно (у близини манастира Студеница). Остали Грачанци из околине Краљева су се доселили и из Богутовца и Маглича и сви славе Светог Николу.
  Знам да Грачанаца има и у Хрватској у мањем броју, али не знам одакле су тамо дошли.
  У књизи “Надибар“, коју је написао Драгољуб В. Корићанац, пише да су се Грачанци у околину Краљева (све горе наведене локације) доселили из места Грачани код Рашке, односно код Новог Пазара у близини манастира Сопоћани.
  Мој стриц је дошао до сазнања да је првобитно презиме Грачанаца било Радовић, не знам одакле је та информација. Али пошто сам на Фејсбуку нашао профил Грачани, који је направио проф. Радовић, а односи се баш на то место, Грачане код Новог Пазара, установио сам да у Грачанима углавном преовладава презиме Радовић, што ме наводим да помислим да је мој стриц у праву.
  Поред овога дошао сам до још неких површних непроверених информација да су се моји преци доселили на овај простор из Црне Горе са Комова, а ту су опет дошли из Херцеговине.
  Од скоро сам почео да истражујем своје порекло и у плану ми је да направим родослов.
  Ово су моја досадашња сазнања, а Вас молим за помоћ, да ли има изгледа да Грачанци водe порекло од Радовића.

  Срдачан поздрав!

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА СТАНИШУ ГРАЧАНАЦ

  Станиша,

  Коју славу славите?
  Да ли сте некада мењали славу?
  Да ли сте некада мењали презиме?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
  • Станиша Грачанац

   За ВИТА РАДОВИЋА,

   Сви Грачанци колико нас има славимо Светог Николу 19.децембар.
   Као Грачанци нисмо мењали славу, а пре тога не знам.
   Оно што знам је отприлике овако:
   У Грачане код Рашке и Новог Пазара, дошли смо преко Сјенице из Грачанице код Берана, а из Грачана населили смо у околину Краљева (места Поноре, Богутовац и Маглич).
   Пре презимена Грачанац били смо Савовићи и Ђуровићи по Саву и Ђуру Радовићу, али то је колико знам кратко трајало, јер је Милош Обреновић забранио пренос презимана по имену оца на сина.
   Ако нешто значи део земље на коју смо се доселили, тј.која нам је додељена у Понорама зове се Радовића Брдо (претпостављам да је због изворног презимена.

   Хвала Вам на времену и помоћи!
   Ако још треба информација, потрудићу се да сазнам.

   Поздрав од Станише.

   Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА СТАНИШУ

  Станиша,

  Да ли ми можеш проследити линк проф. Радовића, који је обрађивао Грачане?
  Коју су славу славили Радовићи?
  Коју су славу славили Савовићи и Ђуровићи?

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
  • Станиша Грачанац

   За Вита Радовића,

   Линк проф. Радовића је избрисан, од скоро, јер сам га посећивао крајем 2012.г.
   За сада нисам успео да сазнам одговоре на остала два питања. Јавићу кад сазнам.
   Молим Вас да ми кажете Ваша сазнања о овим Радовићима и да ли по Вама Грачанци воде изворно порекло од Радовића?

   Поздрав од Станише.

   Одговори
   • petrovicnikola

    Stanisa, druze, ja sam iz Gracana o kojim pricas. Slavim Svetog Luku, vec skoro dva veka nosimo prezime Petrovic. Pominjes neke Radovice, da li bi mogao blize da mi objasnis ko je sve iz Gracana od Radovica, jer neki rodoslov pre ovog stvarno niko od nas ne zna. Pozdrav

    Одговори
 • Миња Радомира Радовић

  Господине Витомире Радовићу ,вас вјероватно не интересују Радовићи из Доње Мораче који славе славу Архангел Михаило (Аранђеловдан). Моје је поријекло од тих Радовића, моји су се доселили у у Југоисточну Србију Горњу Јабланицу за вријеме Александра Обреновића 1878 као и друга браства из Црне Горе, Херцеговине и Старе Србије КОСОВА И МЕТОХИЈЕ.
  Поседујем Родослов Братва Радовића из Доње Мораче аутора Грубана Радовића.
  Миња Р.Радовић Зворник.Р.Српска

  Одговори
  • Srdjan Dimic

   Миња , можете ли ме контактирати на маил [email protected], а увези поменуте књиге, моји су се такође у то време преселили у Јабланицу из Пећи а пре тога из Мораче… У том периоду је и презиме промењено…

   Одговори
 • Витомир Радовић

  За МИЊУ РАДОВИЋА

  Миња,

  Ја пишем књигу о свим Радовићима, са свим славама.На овом пројекту радим око 30 година.Књига је готова, само уносим родослове свих Радовића, који желе да им се родослов нађе у оваквој књизи. Књига на ову тему, нигдје никада још није написана, нити има пописаних и обрађених Радовића, са свим славама, на једном мјесту.

  Молим те пошаљи ми то што имаш о Морачанима, као и твој родослов да га унесем у књигу, наравно, без икаквих обавеза.

  Ја сам о Морачанима писао, али сваки податак ми је драгоцјен.

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Marko Radović

  Molim sve koji nešto znaju o poreklu Radovića sa Romanije(naročito selo Kruševci) da napišu o tome.
  Moji Radovići su iz sela Kruševci u blizini Sokoca,slavimo Nikoljdan(koliko se zna od kad smo na Romaniji nismo mjenjali slavu).Po predaju doselili smo iz Crne Gore početkom 19. vjeka i to dva brata Vasilj i Luka.Nisu se se odmah nastanili u Kruševce već su bili u Glasinačkom polju pa u selu Pihlice.Smatra se da se po preseljenju u Kruševce njihova sestra Simana odselila u selo Tišće,Vlasenički srez i da su njeni potomci preuzeli prezime Simanić.Vasilj i Luka su se doselili iz Vaškova,Sandžak,imali su brojne porodice jer je i danas naša familija najbrojnija od svhih Radovića na Romaniji(a ima ih u Podromaniji,oko Pala,Goražda,Foče).Predpostavlja se da se njihov otac zvao Joko(savremenik vojvode Mine Radovica) imao pet sinova: Stanislava,Milovana i trojicu kojima se ne znaju imena jer su se odselili za Bosnu-Romaniji(to su u stvari Vasilj i Luka)i u Pivu(slave Jovanjdan).

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА РАДОВИЋА

  Марко,

  Око 30 година се бавим истраживањем свих Радовића, са разним славама.
  Ове године треба да објавим књигу, само чекам још, ко хоће да ми пошаље свој родослов да га унесем.
  Контактирао сам са многим Радовићима са Романије, који славе Никољдан.
  Када их питам, да ли су некада у старости мењали славу или презиме, сви одговарају да никада нису мењали ни једно ни друго, те да потичу старином из Мораче.
  Доста сам тога истражио, али се моји подаци не подударају са исказима и тврдњама Радовића са Романије, који славе Никољдан и тврде да су из Мораче.
  То ћеш читати у мојој књизи, да ти сада не објашњавам
  Ако имаш свој родослов написан, или га напиши ако немаш и пошаљи ми га да га унесем у књигу, без икаквих обавеза, наравно.
  Немој твоје Радовиће повезивати са Пивљанима.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Marko Radović

  Вито,
  с обзиром да сте контактирали с многим Радовићима који славе Никољдан онда сте вјероватно ступили у контакт са Миланом и Миломиром Радовићем који су написали књигу о Радовићима иѕ Крушеваца и имате и наш родослов. Ови подаци које сам навео у претходној поруци су из те књиге и по њима смо ми из Мораче, али сам хтео да проверим и упоредим са још неким подацима јер знам да је то све веома замршено и да је тешко са сигурношћу тврдити такве ствари за које нема писаних доказа. Ако Вам није тешко само укратко напишите шта Ви мислите о пореклу Радовића са Романије (нарочито село Крушевци) док не изађе Ваша књига и наравно где ће моћи та књига да се нађе.

  Поздрав од Марка

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА

  Марко,
  Тврдим да нисте из Мораче.
  А сада би био дуг процес да ти објашњавам порекло.
  Врло ретко су се менјале славе .
  Презимена су могла чешће да се промене, али слава тешко и када је то морало да се деси, онда су ту главниу славу узимали за преславу.
  Која је ваша слава коју прислављате?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Marko Radović

  Ne prislavljamo nijednu i koliko sam se raspitao ne pamti se da smo i prislavljali.
  Jedino je postojala MOLITVA,ali to nije pravo prislavljanje.Molitva se održavala na otvorenom i tu je dolazilo celo selo i iz okolnih sela.Sveštenik bi obavio molitvu,a onda se zajednički ručalo,igralo i pjevalo.Molitva je bila na SPASOVDAN i ako do tad ne bi bilo kiše pjevali bi dodolske pjesme i prizivali kišu.Molitve u okolnim selima nisu bile striktno vezane za velike praznike vec je mogla biti i nedelja(npr. prva nedelja po Petrovdanu).
  Odakle su onda moji Radovići? Ne morate sada objašnjavati ceo proces ako ne mozete već samo odakle potičemo i odkud na Romaniji?

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА,

  Марко, не слажем се са они што су ова двојица Радовића писала о пореклу Радовића.
  Мислим да су они сами исконструисали причу без икаквих истраживања и веродостојних података.
  Тврдим 100% да нисте из Мораче, једино ако нисте променили славу или презиме.
  Али контактирајући са многим Радовићима тога краја, сви тврде да нису никада мењали нити славу нити презиме, већ да славу славе како знају за себе од старина.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Dragan Radović

  Od Radovića sam, po ocu, doseljenih 1946. iz Žina kraj Krajčinovića u Banat. Slavimo Đurđevdan. Deda mi je bio Mikajlo, a pradeda Jovo Radović. Dalje ne znam, a naravno da bih voleo. Ako ko nešto zna o ovoj grani Radovića, rado bih da saznam, a ako nešto mogu pomoći, pitajte!

  Одговори
 • Marko Radović

  Za Vita,
  Odakle smo onda i odkud na Romaniji?Ja sam i postavio ovo pitanje da bih uporedio podatke i na neki način provjerio njihovo istraživanje.S obzirom da je Milan rođeni brat mog đeda znam da su knjigu zasnovali na istraživanju Miladina(Buda) iz naše familije pre 40-50 godina kad je još bilo živih ljudi rođenih krajem 19.vjeka koji su mu govorili o tome(neki od njih su bili rođeni kad je živeo najstariji Radović,Matija(Vasiljev-Vasilj i Luka su došli iz CG) koji je umro u 105-oj godini,a bio je rođen pre doseljavanja).Išli su i u Bijelo Polje i Mojkovac,Cetinje,razgovarali s mitropolitom Amfilohijem i koristili literaturu između ostalog i „Radovići i jedan od njih“,Radosava M.Radovića.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За ДРАГАНА РАДОВИЋА

  Драгане,

  ми смо род.
  Јави ми се на Маил [email protected]

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За МАРКА

  Марко, 30 година истражујем Радовиће и још не смем да се усудим да објавим књигу.
  Ово је мукотрпан посао.Не мора да значи да, ако неко каже од старих лљуди да су дошли отуда, да је то истина,
  Истражујући и радећи на овом пројекту, вјеруј ми 90% испитаника ми је казало да потичу из Мораче, а славе неке друге славе које немају везе са Морачом.
  Чак и један мој рођак је казао, не знајући с ким разговара, да је из Мораче, а када сам му се представио, видео је да није у праву и да ето, то је тако.
  П истражујући фочанска презимена, аутори су навели да су Радовићи никољштаци и ђурђевштаци један род. А то није тачно.
  У мојој приватној библиотеци која броји око 4600 књига, нема књиге из етнологије и етнографије коју не поседујем све сам истражио и проучио и видео сам да су многи аутори оваквих монографија, олако долазили до закључака и тврдили да то што су написали да је истинито.
  Истраживање породица је врло осетљива наука, да то је права наука.
  Да ли у тој књизи коју ти цитираш пише да ли је тим Радовићима примарно презиме и примарна слава?
  Да ли пише, да ли су ти Радовићи икада променили славу, макар у постојбини?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За МАРКА

  Марко опрости, али молим те кажи ми шта пише у тој књизи, коју су литературу аутори користили, шта су цитирали?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Strahinja

  Gospodine Vitomire, trudio sam se da pažljivo čitam celu prepisku, ali nisam primetio da neko spominje Radoviće koji naseljavaju Toplički okrug. Konkretno me interesuju Radovići iz Kuršumlije, želeo bi da znam nešto više o našem poreklu. Naši precu se se doselili iz Crne gore pre nešto više od oko 100 godina. Slavimo Sv. Arhanđela. Sticajem okolnosti ostali smo bez našeč porodičnog stabla. Počevši od naj starijeg pretka za kojeg znam je: Jovan – Radovan – Mladen – Milorad – Aleksandar – Strahinja (ja). Znam da se u stablu pominju imena Pejat i Perko. Možete li mi pomoći?

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА СТРАХИЊУ

  Страхиња,

  Да ли сте некада у старости променили презиме, твоји стари или ви млађи?
  Да ли сте некада променили славу, па уместо старе славе узели неку другу?
  Која вам је преслава?
  У којем месту живе тв0ји Радовићи?
  Испричај ми шта ти знаш о своме пореклу.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Marko Radović

  Za Vita

  Ja znam da je vrlo teško pouzdano utvrditi poreklo porodice i da je to komleksan posao,da podatke treba sagledati iz više uglova i uporediti više izvora. Baš iz tog razloga ja sam i postavio svoju prvu poruku i naravno hteo sam da čujem još nečije mišljenje jer imam izvesnu sumnju u potpunu istinitost informacija iz ove knjige. Ne sumnjam u Vašu predanost ovom radu i želju da se iznesu sve činjenice u vezi Radovića i želeo bih da znam šta Vi mislite o poreklu Radovića iz Kruševaca.
  U knjizi nije naglašeno šta je primarno slava ili prezime. Od kad znamo za sebe nismo mjenjali ni slavu ni prezime,a ne piše da li je eventualno jedno od to dvoje promenjeno u postojbini. Po knjizi mi smo preklom iz Morače, ali da smo imali više stanica u seobi do Romanije. Poslednja je selo Vaškovo,Sandžak.Prema usmenom predanju zna se da su se u Kruševce doselila dva brata Vasilj i Luka sa porodicama (mislim da je to činjenica u koju ne treba sumjati s obzirom na jaku usmenu tradiciju u Radovića, dobro pamćenje više pojedinaca koji su bili vrlo zainteresovani za svoje poreklo i poznavali dobro rodoslov i dobro pamtili svoje pretke). U knjizi Radovići i jedan o njih stoji „da su dva Jokova sina otišla za Bosnu, Romaniji gde i danas ima njihovih potomaka“ i mislim da je to jedan od ključnih izvora na kome su zasnovali svoju tezu,a kojoj ide u prilog i vreme napuštanja Vaškova i dolazak na Romaniju (kraj 18. i početak 19.veka),brojnost porodice iz koje je mogla izrasti jedna od najbrojnijih familija na Romaniji. U prilog ne ide što Moračani slave Aranđelovdan,a mi Nikoljdan.
  Literatura koju su koristili:
  Redakcija za istoriju Istorija Crne Gore,Titograd,knjiga II 1970. i knjiga III 1975.god
  Jagoš Jovanović Istorija Crne Gore,dopunjeno izdanje 1994
  Jovan Cvijić Antropogeografski i etnografski spisi,SANU;Beograd,1987
  Branislav Đurđev Postanak i razvitak brdskih,crnogorskih i hercegovačkih plemena,CANU,Titograd,1984
  Jefto Milović Zbornik dokumenata iz istorije Crne Gore,Cetinje,1956
  Andrija Jovičević Riječka nahija u Crnoj Gori.Beograd,1911.
  Radoslav Ratković Crnogorci-porijeklo i sudbine(Odakle su došli preci Crnogoraca),Cetinje,1999.
  Nebojša Drašković,Čevsko Zaljuće i donji kraj-sela u plemenu Ozrinići.Beograd.1999.
  Radosav M. Radović Radovići i jedan od njih,Bijelo Polje.1986
  Miladin-Bude Radović(interni rad)
  Pozdrav i molim Vas napišite Vaše mišljenje odakle potičemo i odkud na Romaniji.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА

  Марко,

  Не знам колико се бавиш истраживањем породица, али погледај литературу која је кориштена, разне историје Црне Горе, постанак и развитак црногорских племена,
  Ово за мене није литература која је релевантна за исељавање Морачана на Романију.
  Даље, Ријечка нахија, не знам што су користили ту књигу и шта су узели из ње, када Радовића у Ријечкој нахији има у Косијерима, они славе Малу Госпојину и они су из Пипера.
  Даље, помињу Озриниће, Озринићи славе Аранђеловдан и где су се год селили задржали су своју славу и у Србији и по другим крајевима.
  Мислим да се нису пуно задржавали на слави НИКОЉДАН и истраживали тај проблем.
  Имена особа опште нису спорна.
  Спорна је слава Никољдан која се везује за Морачу, а тврди се да није мењано ни презиме ни слава.
  Ја сам то у мојој књизи мало другачије радио.
  Мора се кренути од племенских слава.
  Мора се видети куд су се ти племеници селили и да ли су задржали славу или су је променили а за преславу су узели главну славу.
  Село Вашково се налази у ПЉЕВАЉСКОМ крају у Пренћанској регији, где пописивачи нису нигде пронашли РАДОВИЋЕ.
  У Том крају су следећа братсва: Вуковићи,Цвијетићи,Брајковићи,Грбе, Кнежевићи,Бојовићи,Змајевићи,Терзићи,Шестовићи,Мрдаци,Чабаркапе,они су дошли од Колашина односно Мојковца,Бостанџићи-Зековићи,Голубовићи-Ћировићи,Максимовићи-Лековићи, Војиновићи, Вуковићи, Рондовићи
  То су породице Вашккова-Премћана у Пљеваљском крају.Значи не помињу се Радовићи.

  Молим те немој се секирати, ја заиста небих да објављујем све податке из књиге која још није објављена, али када буде изашла, мислим да ће ти се отворити само, да и ти сам ћеш увидети да оно што сам ја написао, заиста има логике, што се тиче НИКОЉШТАКА на Романији и Фочи, Али само под једном условом, а то је ДА НИСУ МЕЊАЛИ НИ СЛАВИ НИ ПРЕЗИМЕ, већ да им је то обоје примарно.

  Марко, да ли знаш године,када игде су им биле успутне станице?
  Да ли знаш тачно место одакле су дошли у Вашково?
  У који местима су све били наброј ми хронолошки.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА

  Марко,

  У тексту си навео“не знам шта је примарно слава или презиме“
  Обоје су важни.Шта значи примарно презиме?
  Примарно презиме је оно презиме које је настало рецимо од РАДА РАДОВИЋИ и то никада није више менјано.
  Шта је секундарно презиме?
  Овај Раде Радовић је имао сина Јована и од њега, његови потомци граде ново презиме, и не зову се више РАДОВИЋИ, већ ЈОВАНОВИЋИ.

  Исто важи и за славу.
  Примарна слава је она слава која је од старина и никада није мењана.
  Секундарна слава је слава коју су узели домазети, они који су дошли жени на имање, а своју примарну, главну славу су узели за преславу.

  Има још приче о овоме, али ово само мало укратко ,ето да знаш.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Marko Radović

  Za Vita,
  Ne bavim se istraživanjem porodica, ali sam zainteresovan za Radoviće i naše poreklo.Nisam čitao dodatnu literaturu,već samo pomenutu knjigu ali sam ipak imao neku sumnju u istinitost podataka.Nema problema, sačekaću knjigu,samo objavite kad bude gotova.
  Što se tiče Vaškova ne znam da li je to selo koje ste Vi opisali ili neko drugo (u knjizi stoji da je Sandžaku i da je u dodiru sa plemenima Šaranci i Uskoci).Izvor za seobu u Vaškovo im je Petar Šobajić „Zapisi“ koji navodi da se oko 1733.raspala jedna porodica Radovića u Morači.Jedan deo je otišao u Pogoricu, a braća Joko i Luka u Sandžak,selo Vaškovo. Moja je greška u prethodnoj poruci da je bilo više stanica u seobi (mislio sam na stanice pri seobi na Romaniju),dakle iz Morače su došli direktno u Vaškovo, a iz Vaškova su neki odselili u Raduliće, Pivu, Romaniju, Bijelo Polje i Tomaševo.
  Prezime nam je primarno (Radovići od Rada),a za slavu se smatra da smo promjenili (po odlasku iz Morače ili po dolasku na Romaniju ) ali koji je razlog se ne zna. Prislavu nemamo pa to otežava stvar. Ne zna se da smo ikad došli na ženevinu ili na neki naleđeni posed pa da bi zbog toga promijenili slavu. Na primer,ja znam da su Karađorđevići (tačnije knez Petar,kasnije kralj) 1890. promenili slavu zbog nedaća koje su ga zadesile tako da i takav neki razlog može biti po sredi.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА

  Марко,

  имате ли ви рода у Смртићима на Гласинцу?
  Да ли сте сигурни 100% да сте променили славу?
  На Романију су долазиле породице и из других Племена.
  Литературу коју си ми навео из те књиге, веруј ми да у опште не описује Радовиће из Мораче .Жао ми је што код себе немам ту књигу, дао сам је летос једном пријатељу из Бијељине и још ми је не враћа, да видим шта све хронолошки пише.
  Да ли је ти можеш скенирати или сликати па ми је послати на мој мејл?
  Да ли си чуо за породицу Уљаревић и да ли ти она нешто значи?
  Да ли се та породица негде у тој књизи помиње?

  Јесте то Вашково које сам ти поменуо, Вашково које си ти мени казао.

  Молим те кажи ми тачно шта су навели од ШОБАЈИЋА и које дело и коју су страну цитирали.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Strahinja

  Dragi Vito evo odgovora na neke od tvojih pitanja:
  Mesto porekla opština Čelo, dona Markovina. Najstariji predak: Peat, Mišo, Rade, Radovan, Maladen, Milorad,Aleksandar, Strahinja. 1886 su došli iz svoga sela u selo Debeli lug. Kao oficiri na osnovu ugovora kralja Aleksandra i Nikole. Da štite, okolna sela od turaka. Iz tog sela se iselio deo porodice u Selište kod Kuršumlije i dobili prezime po Radovanu, znači Radovići. U Kuršumliji i dan danas živimo. U Crnoj gori se prezivamo po Peatu – Peatovići. Preslava je Spasov dan. A slava je arhangelov dan i nikada nije menja. Može te li mi reći nešto više osim ovog mog oskudnog znanja o precima? Unapred zahvalan Strahinja Radović sa porodicom!

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА СТРАХИЊУ

  Страхиња,

  Када си навео место порекла, написао си ЧЕЛО, да ли је то грешка штампарска или не, не знам.
  У Црној Гори такво место не постоји, али постоји место ЧЕВО, код Никшића у Озринићима.
  Интересантно је да презиме Пеатовић у Никшићу постоји, али нјега нико од испитивача није никада обрађивао, чак га нема ни у Старој Црној Гори, нити у Озринићима да га је неко описао.
  Али без обзира на све то, ако нисте никада мењали славу и без обзира да ли сте Пеатовићи или баш старином Радовићи као примарно презиме, ви сте из племена ОЗРИНИЋИ.
  Значи ништа не мења ствар и да сте од Пеатовића, који се на јеном месту помиње или стари Радовићи ви сте Озринићи, али ја мислим да сте старином баш Радовићи.
  Ја сам о Озринићима писао, а тебе бих замолио, да попишеш све твоје од најстаријег до данас, са годином рођења и смрти, ако знаш, затим с ким су се женили и удавали, па све то да ми пошаљеш, да унесем у моју књигу у делу где су остали родослови.
  Ако те још нешто интересује, слободно питај.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Strahinja

  Poslaću vam sutra, kada se budem konsultovao sa dedom. Pozdrav.

  Одговори
 • Marko Radović

  Za Vita,

  nemamo roda u Smrtićima,niti se svojatamo sa kojom familijom ,niti je bio običaj da se s nekom familijom ne sklapa brak.
  Nisam 100% siguran da smo promenili slavu (kad smo došli ili pred dolazak na Romaniju),to je samo predpostavka.

  Nisam čuo za Uljareviće i koliko se sjećam ne pominje se nigde u knjizi.Mislite da oni imaju neke veze s nama? Odakle su oni?
  Od Šobajića (delo „Zapisi“ ali ne znam koja strana)su naveli da u se oko 1733.god respala jedna porodica Radovića u Morači i da je jedan dio otišao u Podgoricu,a braća Joko i Luka u Vaškovo,Sandžak .Možda je i još nešto ali ja se ne sjećam više.

  Mogu da probam da slikam samo napišite mejl na koji da Vam pošaljem.Hoćete da slikam celu knjigu ili samo deo o poreklu jer knjiga ima 250 strana,a dobar deo se odnosi na Kruševce,tradicije Radovića i dešavanja u 20-om veku.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА

  Марко,

  Ја бих те замолио ако можеш да ми сликаш све сем обичаја, традиције и онога што није везано за порекло и долазак на просторе Романије.
  Битно ми је да видимо шта се дешава од ВАШКОВА па на даље.
  КАда сам ти поменуо Уљаревиће, видећеш у мојој књизи, шата сам писао о томе.
  И ја мислим да ви нисте мењали славу, да је то ваша права слава, али порекло није из Мораче, већ из другог племена, али о том потом.
  Уради ми ово што сам те замолио.

  Тренутно сам у Србији у Зрењанину, а почетком априла идем у Улцињ.
  Ево ти моји бројеви телефона у Србији 00 381 23 547 171 фиксни
  00 381 63 724 684 7 мобилни
  у Ц.Гори 00 382 30 457 601 фиксни
  00 382 69 242 201 мобилни

  Мејл [email protected]

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Marko Radović

  Za Vita

  Poslaću Vam to ovih dana, najvjerovatnije za vikend.
  Kad ste govorili o popisivanju familija iz Vaškova,kad je vršen taj popis? U ovoj knjizi stoji da su se svi Radovići odselili iz Vaškova(vjerovatno početkom 19. veka), neki u Raduliće,u Pivu,Bijelo Polje,Tomaševo i dva brata na Romaniju.Razlog za raseljavanje je što su ubili 10 Turaka,askera, pa iz bojazni od osvete.

  Одговори
  • Marjan Radovic

   Marko
   moj otac je iz Krusevaca (Obrad Radovic) verovatno smo rodjaci pa mi se javi, i gde bih mogao da nadjem knjigu sto su posali Milan i Milomir Radovic(moj stric)
   Odgovori mi na moj Email
   Pozdrav

   Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА

  Марко,

  Када су описивали Вашково, коју су литературу користили и шта су цитирали, то ми погледај добро, молим те.
  Јави ми то одмах.

  Ако можеш за викенд уради ми то.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРКА

  Марко, јави ми се.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Goran

  Za Vitomira

  Radovici zive u Vrbici(Sveti Luka) i Misaci(Arandjelovdan)sela u opstini Arandjelovac.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ГОРАНА

  Горане,

  Да ли знаш нешто о пореклу ових Радовића из Врбице и Мишаца?

  Да ли им је ово примарно презиме?
  Да ли су некада мењали презиме?
  Да ли су некада мењали славу?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Goran

  Prezime Radovic je primarno,jedno vreme su se prezivali Dimitrijevic(vec su bili doseljeni u Sumadiju-po Dimitriju -Karadjordjev buljubasa).Dimitrije se doselio iz Bijelog polja(sadasnji hotel Bela Rada se nekada zvao Radovica Hotel),ovo mozes lako proveriti.Sve ovo se odnosi na Radovice iz Vrbice.
  Radovici iz Misace nose prediklicu (nadimak za celu familiju)-Cisovci,prema nekim saznanjima ,isti nadimak imaju i Radovici iz primorja…
  Pozdrav za Vitomira.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ГОРАНА

  Горане,

  Кажеш да је презиме Радовића у Врбици, примарно, па онда настављаш са текстом да су се једно време презивали ДИМИТРИЈЕВИЋИ.
  Ако је ово тачно, онда презиме није примарно него секундарно, то јест настало од Димитријевића.
  Да ли је то тако?

  Кажеш да ови Радовићи из Мишаће носе исти надимак ЋИСОВЦИ, као и Радовићи у Приморју.
  На које Радовиће из Приморја мислиш, из којег мјеста?

  Одакле црпиш ове податке?

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Goran

  Postovani,
  Jedini pisani trag je u arackom tefteru 1832-33 gde je upisan Dimitrije Radovic sa sinovima Alempije,Mina,Vicentije i Avram.Oni su uzeli prezime Dimitrijevic ali su kasnije vratili staro prezime Radovic.
  Za nadimak Cisovci-istinita prica Dobrivoja Radovic iz Misace koji je upoznao rodjake letujuci na moru jos pre dvadeset godina-nemam kontakt da proverim ,pokusacu.
  Preporucujem knjigu -Vrbica i stari Vrbicani-Vladeta Kolarevic.
  Pozdrav.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ГОРАНА

  Горане,

  Да ли ми можеш сликати, скенирати, преписати, или на било који начин послати податке све што пише о Радовићима у књизи: ВРБИЦА-СТАРИ ВРБИЧАНИ, од Владете Коларевића.

  Написати тачан текст, број странице, тачан назив књиге, име и презиме аутора и место и годину где је и када књига објављена.

  Горане, бићу ти веома захвалан, ако ми ово учиниш.

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Goran

  Vito,
  Malo slobodnog vremena imam samo za vikend.Bilo bi dobro da nadjem primerak knjige i da ti posaljem.Knjiga je stampana u tirazu 500 kom.izdata 2009 u Arandjelovcu,naziv-Vrbica i stari Vrbicani-autor Vladeta Kolarevic,urednik Mile Nedeljkovic.Ako ne nadjem primerak,skeniracu arhivske podatke, mada se dosta podataka nadje u kazivanju starijih ljudi zapisanih u knjizi.
  Pozdrav.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ГОРАНА

  Горане,

  Молим те, ако не нађеш књигу, скенирај ми из архивских података.
  Знам ја да се може доста тога и путем казивња сазнати, али ја у мојој књизи наводим све цитате, одакле сам шта користио.
  Ништа не конструишем, пишем само оно што је публиковано и доказано.

  Нисам те питао, да ли си и ти Радовић?

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Goran

  Postovani,
  Ja sam po majci Radovic,posalji mi broj mobilnog ili E-mail da bih poslao nesto sto sam skenirao,
  Pozdrav.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ГОРАНА

  Горане,

  Ево ти мој мејл [email protected]

  Ја се тренутно налазим у Србији у Зрењанину.

  Моји телефони у Србији су: 00 381 23 547 171 фиксни
  00 381 63 724 684 7 мобилни

  У Црној Гори телефони су: 00 382 30 457 601 фиксни
  00 382 69 242 201 мобилни

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Goran

  Vito,
  Nadam se da si dobio e-mail i da ce ti podaci nesto znaciti.
  Pozdrav.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ГОРАНА

  Горане,

  хвала ти на овим фотографијама.
  Молим те напиши ми како се зове ова књига, ко је аутор, које године је објављена.
  Како се зове ово мјесто гдје се описују ови Радовићи.
  Који је најближи град ?

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Goran

  Vito,
  Naziv knjige je -Vrbica i stari Vrbicani-autor Vladeta Kolarevic,urednik Mile Nedeljkovic ,izdata 2009 godine u cast 150 godina postojanja grada Arandjelovca,koji je nastao od sela Vrbice ukazom Knjaza Milisa 1859 godine.
  Vrbica je kroz istoriju vise puta bila pusta i ponovo naseljavana.Osnivaci sadasnje vrbice su Dimitrije Radovic,Vujmilo Vujimilovic (doseljen sa sinovima Tomom i Lazarom odakle potice moje prezime Tomic),Bosko govedar od koga postaju Boskovici i td…
  Pozdrav.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ГОРАНА

  Горане,

  Хвала ти на овим подацима.

  Ја сам неке податке имао о Радовићима из Врбице, а сада ћу то да упоредим и ускладим.

  Хвала ти и велики поздрав

  Одговори
 • rade

  Zna li ko ista o Radovicima iz Morace, slave Arandjelovdan, a inace su potomci Minje Radovica. Odselili su u Pec, a onda u Medvedji promenili su prezime u Jankovice, samo je krsna slava ostala ista.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА РАДА

  Раде,

  Није јасно твоје питање. Питаш да ли неко зна нешто о Радовићима из Мораче.Да, пуно тога знам о Радовићима из Мораче и то сам написао у мојој књизи.
  Е сад, не знам шта желиш да сазнаш, да ли су ти Радовићи отишли у Пећ, а онда у Медвеђу и да су у Медвеђи променили презиме у Јанковиће, а да су славу оставили исту,значи желиш да сазнаш нешто о Јанковићима да ли сам у праву?
  Кажи ми нешто више, конкретније и како се ти презиваш.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
  • Srđan Dimić

   Moji su takodje istim putem otisli iz Morace u Pec i onda u Jablanicu (Medvedja Sijerinska Banja)
   Moji slave Sv Arhangela Mihaila i promenjeno je prezime iz Radovica u Dimić
   Da li imate nekih informacijama o Dimicima i precima koji su bili? Znamo za cukundedu Raka i njegove sinove i td

   Одговори
 • Никола Митровић

  Поштовани Господине Вито,
  Да ли имате податак о Војводи Михаилу Радовићу, који је преминуо 1822 у Дрежнику на Златибору, да ли је имао потомака и који су. Иначе моји преци са мајчине стране су Радовићи, и живе у селу Крвавци (општина Ужице) и славе Ђурђевдан.
  Унапред хвала Никола

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА НИКОЛУ МИТРОВИЋА

  Никола,

  О Михаилу Радовићу,прво обор-кнез,касније устанички војвода на Златибору,који је добио и диплому на предлог Милоша Обреновића, Карађорђе и Правитељствујушћи совјет
  су му ту диплому додјелили.
  Имам још доста тога о Михаилу, али то ћеш читати у мојој књизи која треба да изађе око Нове Године.

  Молим те, ако хоћеш, да ми напишеш све што знаш о РАДОВИЋИМА твоје мајке: коју славу славе, одакле су старином и РОДОСЛОВ, који ћу ја унети у моју књигу, која ће бити јединствена те врсте у нас, јер обрађује порекла свих РАДОВИЋА.

  Све што те интересује питај.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Ivan Radovic

  Drago mi je da postoje ljudi koji se tako ozbiljno i temeljno bave proucavanjem prezimena Radovic.Molio bih poznavaoce ove tematike da pokusaju da mi pomognu u pronalazenju porekla mojih predaka.Moji Radovici su iz sela Cvetke kod Kraljeva,slava koju slavimo je Djurdjic,veliki broj clanova famlije poginuo je i ratu 1912-1913,najstariji meni poznat predak je bio Vuk 1840-1925,on je otac mog cukundede Dragutina 1889-1912.
  Unapred zahvalan svima koji su spremni da mi daju neke odgovore na pitanja koje
  me zanimaju.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ИВАНА

  Иване,

  Да ли сте некада мењали презиме?

  Да ли вам је то примарно презиме, што значи да није настало од неког претка који се звао Раде, а презивао рецимо Величковић?

  Да ли сте некада мењали славу?

  Да ли имате преславу и коју?

  Где је рођен Вук?

  Где је рођен Драгутин?

  Одакле сте дошли у Цветке?

  Молим те одговори ми на свако питање понаособ и напиши све што знаш о твојим Радовићима.

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Ivan Radovic

  Postovani gospodine Vito,

  Moram priznati da za izvor informacija koje Vam dajem koristim samo saznanja dobijena od starijih clanova moje porodice,od kojih neki nisu vise medu zivima.
  Vuk je rodjen u Cvetkama,kao i svi njegovi potomci(i Dragutin je dakle rodjen u Cvetkama).Prezime i slavu nismo menjali(govorim o vremenu za koje imam podatke),a preslava je Djurdjevdan.Poreklo je iz Crne Gore,odakle su se doselili u Dragacevo,a onda u Cvetke(ovo je podatak za koji nisam siguran,mada nekih drugih podataka o seobama nemam).

  Pozdrav od Ivana Radovic iz Kraljeva

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За ИВАНА,

  Иване,

  Колико се ја бавим овим послом, Радовића са славом Ђурђиц, као примарном славом нема.
  Примарна слава је Ђурђевдан а Ђурђиц су узели из неких других разлога за примарну славу,а главну славу Ђурђевдан су оставили за преславу.

  Ако имаш свој родослов написан пошаљи ми га да га унесем у моју књигу, значи попиши најстаријег вашег Радовића,са годином рођења и смрти, ко му је жена и њено презиме и тако све до данашњих дана.
  Када сви родослови буду у књизи, моћи ће да се упореде и сложе коцкоце о даљем родослову.

  Иначе сам књигу написао, само уносим родослове.
  То ће бити јединнствена књига те врсте у нас.
  Описао сам све Радовиће, са свим славама и њихово порекло.

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Ivan Radovic

  Postovani gospodine Vito,
  Rodoslov napisan nemam,ali cu se potruditi da ga sastavim,za to ce mi biti potrebna pomoc starijih.Javicu Vam se kada budem spremio sve podatke.
  Pozdrav od Ivana Radovic iz Kraljeva

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ИВАНА

  Иване,

  Молим те то уради, јер ти си из мојег племена.
  Славили сте Ђурђевдан.
  Дошли сте из Сјенице у Драгачево.
  Остатак приче читаћеш у мојој књизи.

  Потруди се што пре да саставиш родослов, није то тешко.

  Кажи ми чиме се бавиш?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Ivan Radovic

  ZA VITA

  Gospodine Vito,

  HRISTOS VOSKRESE,srecan Vam praznik

  Potrudicu se da sto pre sastavim rodoslov.
  Zivim i radim u Kraljevu,po profesiji sam doktor-stomatolog.
  Nadam se da cu uskoro citati knjigu koju ste napisali.
  Primetio sam da ste godinama sakupljali materijal za knigu,cime se vi bavite u zivotu?

  Pozdrav od Ivana Radovic

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ИВАНА

  Иване,

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ,ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ.
  Много здравља и успјеха у животу вам желим.

  Ја сам просвјетни радник у пензији.
  Радио сам у Зрењанину.Дјеца су ми у Београду, а жена и ја смо у Улцињу.

  Када будете радили родослов, обавезно попишите и женске особе, њих немојте заборавити.

  Велики поздрав из топлог Улциња од Вита Радовића

  Одговори
 • veselin radović

  Moji Radovići vode porijeklo iz Pive.U Pivi smo slavili Sv. Jovana a prisluživali Sv. Đorđa.Moj čukundjeda Vasko se od krvne osvete preselio u selo Glog – Bučje ispod Čemerna između Pljevalja i Priboja , i da bi ukrio tragove promijenio je ime u Vaso i uzeo je slavu Sv.Đorđe koja mu je bila prislava.Po kazivanjima nije imao braće . Ostali dio porodice se raselio , po nekim kazivanjima u Foču i Vojvodinu itd.Moja porodica više nema podataka a volio bih da mi pomognete ako imate bilo kakve informacije.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Веселина

  Веселине,

  Од кога си чуо да сте из Пиве?
  Са којим се Радовићима у том крају -прибојско-пљеваљском,рођакате?
  Да ли имате рода у Пиви?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • ZA VITOMIRA RADOVIĆA

  Poštovani Vitomire,
  molim Vas za malo više informacija o poreklu Radovića iz Bjelopavlića koji slave sv.Petku, naime, moj predak ( deseto koleno) je došao u Vrnjačku Banju iz Bjelopavlića i mi smu tu ostali i dan danas, nadimak tog pra-pra dede je bilo Šutla, zatim , Marinko, Jakub, Đorđe, Petar, Isidor, Dragoslav, Života, Tomislav, Dragoslav.

  Hvala unapred i možete mi poslati e-mail na [email protected]

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ДРАГОСЛАВА

  Поштовани Драгославе,

  Да ли је ваша слава Св.Петка стара слава, коју нисте никада мењали?
  Да ли сте некада мењали презиме, ваши стари?
  Која вам је преслава?
  Како знате да сте пореклом из Бјелопавлића?
  У које село су дошли ваши из Бјелопавлића?
  Да ли су се премештали из тог села у друга села?
  Где сада живе ваши Радовићи?

  Молим вас да ми одговорите на свако питање, овако како сам ја поставио питања.

  До следећег јављања поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Dragan Radović

  Poštovani gospodine Vitomire,

  Vaš trud je zaista za svaku pohvalu, naročito kada se zna da se radi o jednom od najčešćih prezimena na teritoriji Crne Gore/Srbije/BiH i kompleksnosti pitanja porijekla. Međutim, danas nam na raspolaganju stoje znatno pouzdanije naučne metode od (ne)pouzdanih predanja i starih zapisa. Da li ste razmišljali o mogućnosti da se eventualno postojanje zajedničkog pretka u spornim slučajevima utvrdi na osnovu analize DNK dobrovoljnih predstavnika pojedinih grana prezimena (dovoljan je po jedan tipični predstavnik).

  Pozdrav iz Pljevalja.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ДРАГАНА РАДОВИЋА

  Драгане,

  Прво да те питам, коју славу славе твоји Радовићи и одакле сте пореклом?
  Чиме се бавиш и гдје живе твоји Радовићи?

  У књизи, која је скоро готова за штампу, описао сам порекло свих Радовића, са разним славама и преславама.
  Користио сам скоро сву доступну литературу, која се налази на просторима Балкана.
  Користио сам и усмена предања, која су се преносила са кољена на кољено.
  То је врло тежак и захтјеван посао, нарочито, што се мало људи одазива да ми помогне у тражењу веродостојних података о пореклу Радовића.
  Многи Радовићи које сам контактирао, а има их позамашан број, или не знају скоро ништа о свом поријеклу, или оно што знају је непоуздано и нетачно.
  Интересантно је да многи Радовићи, са разним славама, наводе, да је њихово порекло Морача.Таквих је скоро 90%. Када мало дубље уђем у расправу са њима, дођемо до закључка, да су они из сасвим другог племена.
  Размишљао сам и о ДНК анализама, појединих представника, али све што је везано за финансијске издатке, ја то не могу да пропратим, јер у оваквим данашњим условима, за мене је то немогуће.

  Драгане, ако можеш, имаш воље и знања, молим те да се укључиш у овај пројекат и помогнеш ми да дођемо до што вјеродостојнијих података у вези поријекла Радовића.

  До слиједећег јављања, велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Dalibor

  Поздрав,
  Ја сам из села Доња Бресница које се налази подно Великог Јастребца у општини Прокупље. Деда ми је рекао да смо се овде доселили из села Остраће које се налазило на западној страни Копаоника близу Лешка. Тамо смо се презивали Радовић а онда је пре него што смо се преселили умро мој пра,пра,пра,пра деда који се звао Перан. При досељавању фамилија је променила презиме у Перановић. Славимо славу Ђурђевдан 16. Новембра. То нам је до пре неколико година била велика слава а мала је била исто Ђурђевдан али 6. Маја. Деда такође каже да не зна тачно да ли су се наши преци доселили однекле и у Остраће али каже да вероватно јесу и то највероватније из Црне Горе. А стварно бих волео да знам нешто више о томе.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ДАЛИБОРА,

  Далиборе, која вам је сада слава?
  Због чега сте променили славу?
  Да ли имаш написан родослов од најстаријег Радовића до данас?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Dalibor

  Па рекао сам, сада славимо Светог Ђорђа 16. новембра. Нисмо мењали славу већ смо престали да славимо малу, Ђурђевдан, која се пада 6. маја. Немам, од почетка презимена Перановић деда зна се све али пре тога ништа.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ДАЛИБОРА

  ДАЛИБОРЕ,

  У претходном јављању си казао:“Славимо славу Ђурђевдан 16.новембра.То нам је до пре неколико година била велика слава…“
  Шта значи „до пре неколико година“?
  Које године сте променили славу ,када кажеш ово што сам цитирао.
  Како се зове најстарији Перановић и које је годиште?

  Поздрав од Вита из Улциња

  Одговори
 • Dalibor

  Па до пре 10 година смо славили велику и малу славу. Сада славимо само велику 16. новембра. Нисмо мењали славу. Сад не знам тачно, кад питам деду одговорићу вам.

  Поздрав

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ДАЛИБОРА

  Далиборе,

  Питај деду како се звао најстарији Перановић и које је годиште био?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Milomir Radovic

  Postovani,
  Poticem od Radovica iz Podromanije, mesto Gromile. Slavimo svetog Jeremiju.
  Sigurno smo poreklom iz Banjana. Ovo je podatak iz knjige Glasinac iz 1930.
  Imas li neke blize podatke o nama. Kada i gde cu moci kupiti Vasu knjigu?
  Pozdrav od Milomira Radovica iz Beograda

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИЛОМИРА

  Миломире,

  Да ли знате нешто више о Вашим Радовићима или само оно што је писао М.Филиповић?
  Да ли сте ви нешто писали о Радовићима?
  Књигу планирам да објавим за Сајам књига у Београду ове године, сада тренутно убацујем родослове оних Радовића који ми пошаљу.

  Ако имате ваш родослов а желите да се нађе у овој јединственој књизи ове врсте, где су обрађени сви Радовићи, са разним славама и њиховим пореклом и коренима, слободно га можете послати на мој мејл [email protected] и ја ћу га унети у књигу.

  Писао сам и о Радовићима са Гласинца и Романије.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Milomir Radovic

  Postovani Vito,
  Nasao sam kod jednog antikvara knjigu „BANJANI“ S. Tomica i sutra idem da je preuzmem.Probacu da povezem sa nasim sa Romanije iako nisam siguran da nisu menjali prezime. Uzdam se da cu uspeti po slavi Svetom Jeremiji koja je jako retka.
  Za vikend cu videti oca Milanka koji je rodjen 1926 pa da mi kaze rodoslov. Nadam se da cu ga uhvatiti pri zdravoj pameti. (Valjda ce jedna rakijica pomoci)
  Ako Vi mozete da mi pomognete ili me uputite na nekog ko moze da mi pomogne da povezem sa Banjanima bit cu Vam jako zahvalan.

  Pozdrav od Milomira Radovica

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИЛОМИРА

  Миломире,

  Кажи ми све што знаш о твојим Радовићима:

  Када су дошли на Романију?
  Да ли им је то прво презиме?
  Да ли су мењали презиме?
  Да ли су мењали славу?
  Која вам је преслава?

  Имам ја књигу о Бањанима,а и писао сам о Радовићима из Бањана.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Dalibor

  Најстарији Перановић је био Јеврем и имао је брата Стевана. А годиште не знам тачно, извините.

  Одговори
 • Milomir Radovic

  Postovani Vito,
  Okrenuo sam bar 100 telefona u RS dok nisam dosao do nekih znacajnijih podataka jer iskreno mnogi misle da znaju ali zakljucuju pgresno iako su dobronamerni.
  Moji su dosli na Romaniju (selo Podromanija)oko 1850. Dosla je Joka sa tri sina. Joka je sa dvojicom otisla u Mokro kod Sarajeva i od njih su Jokici koji takodje slave Sv.Jeremiju i sa kojima se moji svojataju i dan danas. Stari Ranko Jokic mi je bas pomogao jer mu je sve pricao deda Ilija rodjen 1886. On tvrdi da smo dosli negde od Zabljaka pod prezimenom Radovic.(Po M. Filipovicu smo iz Banjana) Malo mi je sumnjivo sto se Jokin sin koji je ostao na romaniji zvao Radovan pa smo mozda i po njemu Radovici iako stari Jokic kaze drugacije. Ovo Radovan je ime iz starih umrlica koje se pominju na slavama. Dalje znam i poslat cu ti rodoslov. Posebno mi je cudna slava. Sa Jokicima smo se razrodili oko 1860 i posle toga slava sigurno nije menjana a koloko vidim iz ovih knjiga ja nisam nasao u Crnoj Gori nikoga da slavi Sv. Jeremiju ni u Banjanima ni Pivi ni Drobnjacima. Da je nisu uzeli odmah po dolasku na Romaniju. Jos nesto mi je interesantno. U selu Osijek kod Sarajeva postoje Jokici koji su po Sv. Tomicu (Banjani) od Miljanica iz Banjana i to bi se potpuno uklopilo u pricu da su i moji Radovici od Miljanica iz Banjana kao st navodi Sv. Tomic. Posto je Osijek ostao u Federaciji Bih nisam uspeo da ih kontaktiram i pitam za slavu ali cu nastaviti da „vrtim“ telefone Jokica po pPalama i Sarajevu dok nadjem nekog iz Osijeka. Preslavu nemamo ni mi ni Jokici iz Mokrog.
  Bit ce mi drago ako Vam ovo nesto znaci i bit cu Vam zahvalan ako mozete da mi date neke nove podatke ili me uputite u kom pravcu dalje da istrazujem.
  Najvise me buni ovo oko slave.
  Pozdrav od Milomira Radovica iz Beograda

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИЛОМИРА

  Миломире,

  на почетку да те замолим да ми пошаљеш обавезно родослов.
  Што се тиче Јокића, у Мокром их има који славе пар различитих слава, а укупно у Босни Јокићи славе око 10 различитих слава.

  Славу сте сигурно променили, у то нема никакве сумње.

  Радовићи у Бањанима славе Јовањдан а прислужују Илиндан и они потичу од Рада Божовог Миљанића.

  Радовићи у Пиви су од Браниловића и они славе Јовањдан.

  Радовићи у Дробњацима су од Милошевића и они славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање главе Св.Јована Крститеља.

  Немој се нервирати, ти скупљај податке о твојима, родослов ми пошаљи, а на мени је да ти пронађем из којег сте племена.
  Све што сакупиш, одмах ми шаљи.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Шарко

  Господине Радовићу,

  Ја сам мислио да нисте тако активни на овом порталу, али колико видим ви сте итекако активни. Ви сте нама писали да имате програм за израду родословног стабла. Ја сам Вас питао да ли би могли да ми набавите неки добар програм, за који би Вам платио?!Ево чекам на Ваш одговор има недељу дана, али нема Вите да одговори. Ја сам могао Вама да пошаљем око десетак монографија Етнографског зборника, а Ви мене сад игноришете и нећете да ми помогнете…

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ШАРКА

  Шарко,

  Не,не, нисам ја заборавио на тебе, него не знам како да ти то пошаљем.Ја овај програм има на дискети и покушао сам да га пребацим на рачунар, како бих ти га послао, али нисам успео ни после 3 сата радећи на томе.
  Е сада чекам да ми дође један пријатељ из Београда, коме је струка информатика, па да ми он то среди и теби пошаље.

  Ево како се зове програм:

  Family Tree Maker
  Vesion 7.0
  Installation Program
  & FamilyFinder Index
  Volume 1:A-E

  То пише на ДВД-у
  А добио сам уз њега и књигу која објашњава све о програму и како га користити за прављење родослова.

  Најбоље би било када би ти узео од мене овај диск, али не знам како и на који начин.

  Ја сам у Улцињу до Нове Године, после долазим у Београд и Зрењанин, где ћу бити до марта месеца.

  Види шта је најбоље, хоћу да ти га дам, а о цени немој да помишљаш, јер ме тиме вређаш.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Mirjana

  Moji Radovići (očevo prezime) su iz sela Jardan kod Zvornika (Bosna). Slava je Lazarevdan a preslava Trojice. Nisam nigde videla da se to selo pominje a ima ih dosta tamo. da li se zna odakle potiču?

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИРЈАНУ
  Мирјана,

  Да ли су твоји Радовићи некада мењали презиме?
  Да ли су твоји Радовићи некада мењали славу?
  Одакле су дошли Радовићи у село Јардан код Зворника?

  Молим те напиши ми све што знаш о твојим Радовићима.

  Како се зове најстарији Радовић од твојих Радовића и које је годиште?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Nikola sv.Luka

  ZA SLAVISU!

  Postovani Slavisa molim da mi posaljete prvi popis iz 1878. Velike Plane iz arhiva Srbije.

  [email protected]

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА НИКОЛУ

  Никола,

  Коју славу славе твоји Радовићи?
  Да ли су мењали славу?
  Да ли су мењали презиме?
  Како се зове најстарији твој предак и које године је рођен?
  Где су настањени твоји Радовићи?
  Одакле потичу твоји Радовићи?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • rade

  Mi Radovici iz donje Morace slavimo Arandjelovdan a poticemo od kneza Rada i knjeginje Despe ima zapis na manastiru Moraci dje stoji ovako .Rade je bio obor knez na sirem prostoru sto znaci knez nad knezevima imao je naslednu titulu kao direktni potomak vojvode Bogica Moracanina koji je doselio u moracu iz Huma Hotskoga sa obale Skadarskog jezera.Unuk kneza Rada je Radule i njegovo ime se nalazi na zidu manastira Morace odprilike ovako poginuo je od Turaka.Sin Radulov je znameniti vojvoda Mina Radovic jedan od prvih senatora Crne Gore .Njegov rodjeni brat od strica je najeci junak prvog srpskog ustanka hajduk Veljko Petrovic vojvoda negotinski.

  Одговори
 • Rade

  Mi Radovici iz donje Morace slavimo Arandjelovdan a poticemo od kneza Rada i knjeginje Despe ima zapis na manastiru Moraci dje stoji ovako .Rade je bio obor knez na sirem prostoru sto znaci knez nad knezevima imao je naslednu titulu kao direktni potomak vojvode Bogica Moracanina koji je doselio u moracu iz Huma Hotskoga sa obale Skadarskog jezera.Unuk kneza Rada je Radule i njegovo ime se nalazi na zidu manastira Morace odprilike ovako pogibe knez Radule i ozalosti svu moracu i Brda>poginuo je od Turaka.Sin Radulov je znameniti vojvoda Mina Radovic jedan od prvih senatora Crne Gore .Njegov rodjeni brat od strica je najeci junak prvog srpskog ustanka hajduk Veljko Petrovic vojvoda negotinski.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА РАДА

  Раде,

  О вашим Радовићима морачанима сам писао доста.
  Да ли имаш ваш родослов написан?
  Ако имаш, да ли би хтео да ми га пошаљеш да га унесем у књигу коју пишем о свим Радовићима?
  Где живе твоји Радовићи?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Predrag Radović

  Poštovani g.Vito,
  ja sam Radović iz Mataguža kraj Podgorice.Koliko znam poreklom smo iz Orahova u Kučima.Kažu da smo od Klikovaca.Problem je što ja neznam od koga su Klikovci.Pozdrav

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ПРЕДРАГА

  Предраже,

  Радовићи од Кликоваца славе св.Николу.
  Кликовци су из Куча из мјеста Орахово.
  Ја сам писао о вама Радовићима.
  Ако имаш написан родослов, можеш ми га послати да га унесем у књигу коју пишем о Радовићима.

  Где су настањени твоји Радовићи?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • administrator

  Песма о јуначкој погибији комитског харамбаше Радула М. Радовића: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=230.0

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА АДМИНИСТРАТОРА,

  Велико хвала на овој песми.
  Ако још пронађете, молим вас, убаците их овдје.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
  • administrator

   Нема на чему, Вито. Греота би било да се не напише и не убаци у књигу сваки вредан, а нарочито овакав помен о Радовићима. Свако добро!

   Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА АДМИНИСТРАТОРА

  Да,да.Свакако да ће се у једном посебном поглављу моје књиге о Радовићима, наћи и јуначке, епске пјесме, које опјевају Радовиће.

  Хвала вам на свакој сугестији и подршци.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • administrator

  Ево још једне песме Хаџи Радована Бећировића Требјешког у којој се помиње јунак Рашко Радовић:

  МОРАЧКИ ХАЈДУЦИ (ПОГИБИЈА ХАСАН-БЕГА МЕКИЋА) (око 1798. године)

  Књигу пише Хасан-Беже-Када
  Од бијела Колашина града,
  А шаље је кнезу и племићу
  У Морачу Рашку Радовићу.
  У књизи му пише Хасан-беже:
  „Чујеш Рашко, од Мораче кнеже,
  Не пишем ти што ме жеља на те
  Но што царски харач не предате.
  Шта радите дивљи вилајете
  Те царево цару не дајете?
  Ви кнежеви узбунисте рају
  Те хараче неће да предају.
  Поздрави ми Раџа и Тапушка, –
  Моја ће их да закоље пушка!
  И Минића Коћу са Смолица,
  О глави ми раде сва тројица!
  Они буне Ровца од Трмања
  Те не даду аке са имања!
  Кастигаћу попа Драговића
  И старога кнеза Пековића,
  За све јаде Мину и Мијата,
  А тебе ћу коноп око врата,
  Ако будем старога талика!
  Онда нек ви поможе владика,
  ТТТто са Црном Гором шурујете,
  За Русијом земљом тугујете,
  Са бечкијем царем тргујете,
  А Султану данке дугујете!
  Харач, море, не чекајте ништа,
  Ви немојте гледат на Љевишта,
  Да вас црни јади не задесе,
  Ту је ђаво доша из Требјесе
  И код себе окупили банду
  Те свој Босни живјети не даду.
  Ал’ је Шундић у Русију иша
  И с њим сердар Бућићу Малиша,
  Земљу им је Катарина дала
  Одселиће шућур богу хвала,
  А вама је од свега најпрече:
  „Коња везат ђе ви ага рече“.
  Књига наће Рашка Радовића
  Код бијеле лавре Немањића,
  Скупише се Морачки главари,
  Да се о тој договоре ствари.
  Није лако харач сигурати,
  Неће народ моћи издурати.
  Да продаду и змију у трну –
  Не би глобу подмирили црну.
  Рече ђетић Мина Радовићу:
  „Напишите Хасану Мекићу
  Нек он дође да купи хараче,
  Ал, жив неће изаћ из Мораче.
  Ја сам прега убит Хасан-бега
  Јарко сунце да грије из њега!
  Овога ми храма Немањића
  И тако ми куће Петровића
  И јуначке црногорске части
  Више нећу турске трпјет власти
  И чаше ми коју с вама пијем
  Мекића ћу агу да убијем!
  Бише неће по земљи газити
  Зајсто ћу му у дин угазити,
  Да је као војвода Пријезда,
  А да му је на челу звијезда,
  Међу плећи од међеда шапа,
  Да га чува тридесет Арапа,
  А да јаше коња тројанскога
  Због његова рада поганскога
  Зато ће му одлећети глава
  Па у њедра да му гуја спава!“
  Онда Шундић другу књигу шара
  Те Мекићу бегу одговара:
  „Ти нам тражиш хараче и данке
  На чечаре и на савардаке!
  Ово да су луке и читлуци,
  Овуда би сердарали Турци,
  Но су ово прла и потоци
  Ђе Брђани чаме и Ускоци,
  Но се прођи сиротиње раје,
  Окле она харач да ти даје?
  Окле онај који хљеба нема
  Да крваве хараче припрема?
  Онај који свачим отпагава
  Па да теби половину дава.
  Но се прођи, ил за харач дођи
  И доведи Турке харачлије
  Да ти звекну празне бакрачлије
  Знаш, Турчине, кукала ти мајка
  И Једрен ће остат без Турака.
  Јер још нема много да се чека
  Глас оружја за право човјека!
  Јер ће Москов брзо да се крене
  У бој љути за браћу Словене.
  Но Турчине не шали се с главом
  – Ти који се кунеш вјером правом,
  Не стидиш се алаха ни дина
  А знаш да смо браћа од старина!.“
  Кад Мекићу таква стиже карта,
  (Прочита је хиљаде берата)
  Али такве чита књиге није,
  Ко то тако да му писат смије?
  Калуђеру Шундићу пријети:
  „Хоћу њега жива одријети,
  Неће виттте помаљати зубе,
  Баш он који сиротињу скубе,
  До скоро је око Грачанице
  Мамурио турске поткућнице,
  Сад читлуке гази Немањића
  – Од Дробњака до Васојевића.
  Храни папаз хиљаду оваца
  А служи га триста мађупаца
  И виши је ага него Турци
  Па се чудим његовој поруци!“
  Кад се ага с попом изинати,
  Онда стаде војску окупљати
  – До Сјенице аге и бегове,
  У Колашин код куле његове.
  С њима Мекић крену за Морачу,
  Но га стари Селман-ага зачу,
  Имаше му сто и двадест љета
  Па Хасану збори са кревета:
  „Мој Хасане, по љетима сине,
  Много ти се без памети гине.
  Немој тражит срећу у несрећи,
  Немој дрво више себе сјећи!
  Немој ходит да купиш хараче,
  У крвава Ровца и Мораче.
  Ђе се с хљебом ништа не присмаче
  Нако сува без уља пасуља,
  Или перо лука ил’ јабука
  – Ту је харач покупити мука!
  Мој Хасане ко ће гола свући?
  Тућу клетву не доноси Кући!
  Ко зна раји што у себи таји?
  И раја је ко и други људи,
  Она спава, ал’ кад се пробуди,
  Онда земље и градове пали,
  А не тебе с хата да не свали!
  Ту су Ровца и Мораче двије,
  Ту покупит харач лако није.
  Нека су им куће савардаци,
  Ал’ ту живе људи и јунаци.
  На тебе су Морачани љути,
  То се без зла неће разминути.
  Они тебе код владике туже,
  Немој им се спуштити на уже.
  Не вјеруј им од уста до носа,
  Убиће те због свога поноса.
  И ту ће се црни сплести враже,
  Јер ти главу на Цетињу траже.
  Па с ким идеш да купиш хараче?
  Ту је мало војске за Мораче!
  Но не иди, послушај Селмана,
  Свечева ти поста рамазана!
  И тако ти Ћабе и Медине,
  Послушај ме мој Хасане сине.“
  Хасанага завика му с прага:
  „Мој хамиџа, не слушам те стари:
  Кад ти не знаш како стоје свари,
  Јер то није раја но хајдуци,
  Они живе боље него Турци!
  Ту не фали меса ни погаче,
  У крвава Ровца и Мораче.
  Што по Босни отимљу и краду,
  Па зар нама дио да не даду?
  Што народу дијелимо правду
  У бијелу Колашину граду.“
  То изрече оде на алату,
  Бас у срми и руху богату.
  Упријеко Ханџар одврнуо,
  А зелени ћурак пригрнуо.
  Фес од свите са четири ките,
  Сабља бије коња у копите!
  Црн му перчин по плећима бије –
  Ни море му до кољена није.
  Такве су ти турске узурлије,
  Ока мрка, а два суче брка,
  А нарави вука да престрави.
  Два му ока ка у крволока,
  Два образа два мрка облака,
  Вала силна коња и јунака!
  А јест јунак да му нема равна,
  Али има несрећније мана
  Још из ране доба и младости
  Навика је на људске слабости:
  На Мујагу брата дига руке,
  А рашћера рају и хајдуке
  И стару је потурнуо мајку
  Што не личи онаквом јунаку.
  Не зна шта је од кашике теже,
  Тако живи Мекић Хасан-беже.
  Зле га мисли на свашто наводе,
  Право Мекић на Морачу оде.
  Оде куга про Њежина луга
  У Морачу због старога дуга
  И доведе Турке зулумћаре
  – На зелене Радовића Баре.
  Што је боље кад памети нема
  Те не види шта му раја спрема.
  Но почину на Рајичевину,
  Ту се кољу брави и говеда,
  А вади се из улишта меда.
  А довлаче грожђе и јабуке
  – Хоће Срби да обману Турке.
  Би у девет јама да сакрију
  Да ће сјутра бега да убију.
  Ал се Мекић преко свега кара:
  „Што Шундића нема и главара?“
  Да га сретну да му теменишу,
  Не зна Турчин шта му књиге пишу
  Смишља јаде на четири стране
  Јаму копа да сам у њу пане.
  Да Морача стара војводина,
  Плаћа харач од седам година.
  Он би мајци што му храну дава
  Осјекао руке због рукава.
  Али ће му звекнути вилице
  „Ка лакоме лукаве лисице“.
  Шта уради Мекићу Хасане
  Ишчека је једва докле сване:
  Зором крену да купи хараче
  Пред Турцима пушкомет одмаче,
  Јутрос ће му мајка да заплаче
  Јер утврди кланац Пастирницу,
  На љуту је нагазио злицу
  На ћетића Мину Радовића
  Тек је момку деветнаест љета,
  У руци му шешана запета.
  Бег налеће пушци на грлићу,
  а гађа га Мина Радовићу
  Посред прси и златније тока
  И погоди љута крволока!
  Ђе вук – вуку може да побјеже
  Или Мини Мекић Хасан-беже!
  Још би река пушку не опали,
  А Мекић се под алатом свали
  И Радовић потеже ханџара
  Те погуби бега зулумћара,
  И скиде му бистра џевердара
  Вас од сребра и седефа чиста
  Што је био Потурака Риста:
  Истрже му леденице двије
  И свуче му токе колајлије,
  Узе сабљу опточену златом
  И алата коња под пусатом.
  Све то сврши за пола декика,
  Докле неко из горе завика:
  „Бјеште натраг харачлије
  Турци Ударише морачки хајдуци,
  Погибе ви Мекић Хасан-беже
  Онда Турци почеше да бјеже
  Пут бијела Колашина града
  – Да глас носе великије јада.
  Но се онда раја ускомеша
  Шта да раде од бегова леша?
  Треће зоре и дана бијела
  Нестало је бегова тијела!
  И од дана и случаја тога
  Ту већ турска не долази нога!
  Мина с главом замче од прилике
  На Цетиње код Петра владике,
  Ђе дворова нема ни палате,
  Са њим витез Дуловић Мијате.
  Треба проћи клапце и богазе
  Да на турску чету не нагазе.
  Док стигоше на Цетиње поље
  Код највише српске богомоље
  Задужбине Иванбеговића,
  – Ту наћоше Петра Петровића,
  Под пећином у Митрополију,
  Ђе Христову чита историју
  И Мојсијев закон и Библију,
  Чува круну с Душанове главе
  И петрахиљ светитеља Саве,
  Штампарију и богословију
  И столицу Иван-бега Бана
  Од дрвета „кедра, са Ливана!
  Бритку сабљу Вукашина краља
  И талију српскије земаља,
  Ту ће чува историјске списе
  Старе гусле јаворове висе!
  На златну се штаку навалио,
  А воштане луче запалио,
  Сузе рони а богу се моли,
  Отоманској сили да одоли
  – Домовину своју да прошири,
  Завађена братства да помири
  И да онда грешну душу смири.
  Исплака је код рускога двора
  Да му помоћ прима Црна Гора,
  Зато му је лице као зора,
  А још само непросуте кости
  Од дугога поста и старости.
  Старе власи људсковина краси:
  Златна митра Мироточивога,
  Невског орден, Петра Великога,
  Златни прстен Светога Синода
  И признање Српскога народа!
  Пет страније језика говори,
  С јадима се великијем бори,
  Те је рано изгубио здравље
  За мир божји и за православље.
  Кријепи га духовна висина
  – Ка Јована Захарина сина
  Кад је спава у мртвачкој скрињи
  У далекој Јорданској пустињи.
  Кад бануше два сокола сива
  Код овога духовнога дива
  Одмах позна морачке хајдуке
  Па је старе раширио руке
  И с њима се пољуби и грли
  Тај велики Србин неумрли!
  Па на ледне посједоше плоче,
  Онда Мина говорити поче:
  О велики и духовни оче
  И јуначке земље владаоче,
  Мучениче и преосвећени,
  Апостоле Христов напаћени,
  Можеш ли нам казати владико,
  Има л’ ово у свијету ико,
  У оваквој кући престонице
  И државу без иђе границе,
  А свуд по њој турске касапнице?
  И има ли ико да докаже
  Владаоца који нема страже?
  Нит’ ко дава данка ни пореза
  Још од доба Иван-бега кнеза.
  Онда њима Петар Први каже:
  „Што ће страже коме Бог помаже?
  Ја ту имам, ђе призивам Бога,
  Више врата од престола мога,
  Иванова Орла двоглавога,
  То је симбол вјеровања мога,
  Стражар ми је сваки Црногорац,
  То је моја снага и ослонац,
  Сви на моју ријеч да полете
  Да Лазара и Косово свете!
  Ми смо српска звијезда у тами,
  Ал’ нијесмо без никога, сами,
  „Нас и Руса двјеста милиона
  Једне вјере и једног закона“!
  И нема ме ниђе сретнијега,
  Сиромаха и несрећнијега!
  Но ви окле морачки хајдуци,
  Јесу ли вас набрзили Турци?
  И шта раде мрки Колашинци
  Доде ли вам цареви забити,
  Можете ли с њима доглавити?
  Народ јадан, је ли много гладан,
  Кад немате пара ни пазара
  Но трпите муку и страхоту,
  Је ли Мекић Хасан у животу?“
  А веле му два мрка хајдука:
  „Ти што спаваш на студеној плочи,
  Ми сви у те упиремо очи,
  Па смо јуче на Морачке Баре
  Рашћерали Турке јаничаре!
  Посјекли смо Мекић Хасан-бега,
  Више трпјет не могасмо њега
  Да цвијеља самохране мајке
  И узима порезе и данке
  – На годину по четири пута,
  То је била присојкиња љута!“
  Мина главу пред владику стави
  Те одању руке окрвави,
  Па зборити оде хајдуцима:
  И ја сам се клао са Турцима,
  Није грота окрвавит прсте
  Од крвнике који се не крсте,
  И ако смо од старине браћа,
  Овако се дуг крвави плаћа!.
  Жали боже оваквог јунака
  Што је био на страни Турака!
  Гледао сам на хиљаде глава
  Ал’ не виђох оваквога лава!
  Видим да је од словенске расе
  – Та својштина наша пропала се!
  У много је био удробио,
  Те је своју главу искобио
  И сад доша ђе му мило није,
  Ђе се вино уз рамазан пије,
  Ђе се крсти и тамјан мирише,
  Ђе крв људска историју пише!
  Ђе је царство муке и невоље
  – На Цетиње црногорско поље!
  Па нареди Петровић владика:
  „Сахраните српскога крвника
  С почастима како доликује
  – Стамбол данас за њим јадикује“.
  Сахранише Хасан-бега-Каду
  Нека Турци у Стамболу знаду
  Како ови крвави горштаци
  Знаду бити људи и јунаци!
  Ту бијаше гробница Главњача
  – Костурница турских освајача,
  Ту и ови Колашинац љути
  Са својом ће браћом сатрунути!
  И тада је свети Петар Први
  Због овакве проливене крви
  Поставио Мину за војводу
  Да му живи име у народу.
  И даде му успомену трајну
  Око врата од злата колајну.
  И још уз то велико признање,
  Дарова му кулу и имање
  У Морачу тврду качаницу,
  На зелену Чепића Главицу,
  А Мијату село Трновицу,
  Под Градишта ниже Шеничишта.
  И Мијата стави за сердара
  Што његовој кући одговара.
  Још владика благослови оба
  – Страшан човјек из страшнога доба,
  Војсковођа за вријеме рата,
  На дивану мудри дипломата,
  Мелем што се на ране привија,
  Ал’ га Турци зваху крвопија.
  А био је чудо за Французе –
  Кад им Боку и Дубровник узе!

  Хаџи Радован Бећировић Требјешки, „Царев лаз“, Октоих, Подгорица 2011. (стр. 84-96)

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА АДМИНИСТРАТОРА

  Велико хвала на овом прилогу.

  И даље те молим да све што нађеш о Радовићима, пошаљеш.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • slobodan

  Može li nešto o Radovićima iz Velje Dubokog?

  Одговори
  • Небојша

   Радовићи, Веље Дубоко (Ровца)

   Ово мало братство је поријеклом од Шуковића из Мијоске. Њихов предак Раде био је слуга код Ђура Раичева, тада веома богатог човјека у Вељем Дубоком. Ђуро није имао потомства, а пошто је Раде био добар и поштен човјек, заволио га је и оставио му у насљеђе дио своје имовине. Други дио преписао је манастиру Морачи. То је било негдје средином XVIII вијека. Од Рада се оформило данашње вељедубочко братство Радовићи. Увијек су били радни, мирни и поштени људи, али као малобројни нијесу могли доћи до виднијег изражаја. Има их 5 кућа у Дубоком.

   Шуковићи су иначе пореклом са Његуша. Припадали су братству Ераковића, које води порекло из Херцеговине.

   Одговори
 • radivoje

  Moji Radovići, potiču iz Lješanske nahije, selo Gradac- Parci. Sada smo nastanjeni u Bjelopavlićima- Kosovi lug. Po usmenom predanju, smo se u Bjelopavliće doselili nakon pohare Gradca od strane Turske vojske krajem 18. ili početkom 19.vijeka. Od četiri brata najstariji se vratio u Gradac, drugi po starini se nastanio u Momišićima u Podgorici, treći je prešao u Islam i oni se prezivaju Adžiahmetovići, a najmlađi od njih četvorice se nastanio u Kosovom lugu- selo Ćurilac. Stara slava slava koju smo slavili bila je Aranđelovdan, a dolaskom u Bjelopavliće promjenili smo slavu i od tada slavimo svetu Petku. Posjedujem rodoslov od rodonačelnika koji se doselio u Bjelopavliće.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА РАДИВОЈА

  Радивоје,

  Молим те пошаљи ми твој родослов, да га унесем у моју књигу о Радовићима.
  Напиши ми све што знаш о твојим Радовићима.

  Пошаљи на Мејл адресу [email protected]

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Dejan

  Dragi rođaci,

  Slučajno sam naišao na ovu vašu prepisku i jako sam se obradovao što postoje ljudi koji se ovako ozbiljno bave našim korenima.
  Nažalost ja se do sada nisam upuštao u istraživanje porodičnog porekla ali možda me ovo podstakne.
  U dosadašnjoj prepisci nisam našao pomena mojih Radovića ili ih makar nisam prepoznao pa možda neko od vas ko se ovim bavi studiozno zna nešto više. Bio bih vam zahvalan na bilo kojoj informaciji.
  A radi se o Radovićima iz Čajniča koji slave slavu Sveti Lazar ( vrbica ). Sve što ja znam o nama što očigledno ne mora da bude tačno je da smo po nekim pričama poreklom negde iz okoline Podgorice. Ne znam da smo nekad slavili neku drugu slavu. Deda mi se zvao Nenad, Pradeda Vasilije a čukundeda ( valjda se tako kaže ) Mićo, pre toga ne znam a oni su svi rođeni u Čajniču. Možda pomogne podatak da imamo staro kumstvo sa porodicom Popović i navodno to kumstvo datira još iz tog perioda pre preseljenja.

  Hvala unapred i pozdrav svima

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За ДЕЈАНА,

  Дејане,

  Сигурно си прочитао да пишем књигу о Радовићима, па би било добро да ми попишеш твоје Радовиће по имену и години рођења, наравно ако знаш.
  Значи:од најстаријег Радовића са годином рођења до данас.

  Да ли сте некада мењали славу?
  Да ли сте некада имали неко друго презиме?
  Која вам је друга слава односно преслава?

  Напиши ми све што знаш о твојим Радовићима.

  Можеш и на мој мејл [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulciwa

  Одговори
 • Dejan

  Dragi Vito

  Vrlo rado bih vam napisao kada bih znao ali sve što znam sam već napisao, mislio sam da ste nas možda vi već negde registrovali prilikom istraživanja i da ću i sam da saznam nešto novo.
  Ne bih da spekulišem ali ima neka priča da su u Čajniču od 1700 i neke gde su došli posle bežanije pred Turcima, pominjalo se i Bijelo Polje verovatno kao neka usputna stanica i to je bukvalno sve što znam a i nisam siguran da je istina. Nažalost ne znam ništa o eventualno drugoj slavi, preslavi ili prezimenu.
  Eventualno neko moje istraživanje na ovu temu bi svakako bilo zakasnelo za vašu knjigu jer nisam trenutno u prilici da se tome posvetim a nemam ni kome da se obratim iz mog okruženja ko bi mogao nešto više da zna. U svakom slučaju ako nešto saznam javiću vam svakako što i vas molim da učinite.

  Unapred se radujem Vašoj knjizi i sve čestitke za Vaš trud i rad
  Sve najbolje Dejan

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ДЕЈАНА

  Дејане,

  У мојој књизи су и Радовићи из Чајнича, Г
  оражда итд. али бих желио да имам и ваш родослов, јер трећи дио књиге обухвата све родослове, па тако они који нису сигурни у своје корјене, могу путем осталих родослова да слажу коцкице и да дођу до праве истине.
  Пошаљи ми твоје најстарије које знаш.

  У којем сте селу код Чајнича?
  Где све има твојих Радовића у околини Чајнича?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Javier Saviola

  Vito meni je majka od Radovica , trenutno ima vise porodica Radovic koje zive u Sivcu u Vojvodini,slava im je Arandjelovdan i ime kevinog dede je Aleksa, takodje mi je pricao deda da su bili popvska porodica i da je njegovih 7 kolena nazad bilo u popovima do njegovog oca e sad keva je rekla da su dosli iz Morace ili Pljevalja imaju porodice u Crnoj Gori sa kojom se posecuju.Vidim da si izvsio iscrpnu analizu i da si napravio zaista veliki i mukotrpan posao pa u koliko ti trebaju neke njihove informacije spojio bih te sa nekima od njih, kada izlazi knjiga rado bih je procitao ?

  Одговори
 • Vitomir Radović

  ZA JAVIER SAVIOLA

  Poštovani,

  Molim te da daš nekome od tvojih Radovića moj mejl [email protected]
  da me kontaktira i da mi daju podatke o njima.

  Knjiga je gotova, samo unosim RODOSLOVE svih onih Radovića koji mi pošalju

  Obavezno mi se javite sa podacima.

  Planiram što prije da objavim knjigu.

  Veliki pozdrav od Vita RAdovića iz Ulcinja

  Одговори
 • Jovana

  Poštovani Vito, moja baba je od Radovića iz Kamenjače u okolini Trstenika. Slave slavu Svetog Ćirila. Ne znaju odakle su, ovo je sve što znam.

  Одговори
 • Vitomir Radović

  ЗА ЈОВАНУ

  Јована,

  Да ли је баба некада мењала презиме?
  Да ли је некада мењала славу?
  Мислим на њене Радовиће.

  Ја сам писао о овим Радовићима, а тебе ћу замолити, да, ако имаш родослов са бабине стране, да ми га пошаљеш, а ако немаш, замоли некога да ти помогне да попишеш све Радовиће, од најстаријег до данас, наравно ако знате, и пожељно би било да се упишу године рођења и смрти.

  Обавезно ми пошаљи родослов да га унесем у моју књигу, а у књизи ћеш прочитати и о Радовићима из Камењаче.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
  • Vitomir Radović

   Poštovani g. Vitomire Radoviću,

   Da li biste bili ljubazni da me upoznate sa svojim zapisom o Radovićima iz Kamenjače (kod Trstenika) o kojima Vam je pisala Jovana čija je baba rodom iz Kamenjače? I sam sam se rodio tamo. Mislim da znam čoveka, Zorana Radovića koji ima genealoško stablo bratstva Radovića iz Kamenujače gde su najbrojniji. Ako Vam nije mrsko javite se! Ja živim u Novom Sadu, ul. Laze Kostića 13, univerzitetski sam profesor bSvetske i komparativne knjuiževnosti, u penziji! Hvala, unapred! Želim Vam uspeh. Kasda će se pojaviti Vaša knjuiga?
   Srdačan pozdrav Mi.R.

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Радовић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Радовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Градац
  -Ђурђевац
  -Жабари
  -Клашнић
  -Лесковице-1
  -Лесковице-2
  -Кличевац
  -Осеченица
  -Рајковић
  -Сандаљ
  -Славковица

  Одговори
 • milan

  Postovani Radovici moji su poreklom od Radovic Nikole iz Kolasina crna Gora pa smo po njemu dobili prezime Nik od tada smo mi nikolici u Prokuplju Srbija.Slavimo Svetog Nikolu .Inace ja sam posle mojih predaka 5 generacija Nikolica a moja deca Nikola I Novak 6. Zelim porodicama Radovic u svetu svaku srecu od Boga i Puno zdravlja

  Одговори
  • Крчо Горан 19

   Milane, ja sam od Nikolica iz Bosne, selo Krč koje se nalazi kod Sarajeva. Po predanju smo od Kolasina (Lipovo, Plana) tamo je bilo u zadruzi 86 čeljadi, prezime je bilo Novakovic a po pretku Nikoli kad se preselilo u Bosnu Nikolici. Slava je Sv. Nikola.Jos znam da je dalji predak bio POPOVIČ RADE od koga su Radovici.Rođen sam 1954. i šesto sam koljeno od Nikole.Uporno pokusavam da napravim spoj sa porijeklom iz Kolasina i ako utvrdimo da smo vezani za Radovic Nikolu dilemu smo razriješili. Imam uradjenu Y-DNK analizu i uradio sam kompletnu rodoslovnu šemu Nkolica- Krča. Pozdrav od Krčo Gorana iz Sopota!

   Одговори
   • Vitomir Radović

    За Крчо Горана 19

    Горане,

    Нешто си побркао.
    Кажеш да су твоји од „Колашина (Липово, Плана).“

    Горане, код Колашина не постоји место Липово нити Плана.
    Ако имаш написан свој родослов, молим те пошаљи ми га, па ћу ја видети по мојим родословним таблицама, разих Радовића, с ким сте у вези.

    Мој мејл
    [email protected]

    Pozdrav od Vita Radovića

    Одговори
    • Vitomir Radović

     ЗА КРЧО ГОРАНА 19

     Горане,

     Молим те опрости, ја сам погрешио у претходном јављању, када сам ти написао да у околини Колашина не постоји Липово и Плана. Ја сам мислио на сасвим нешто друго, а у околини Колашина постоје ова два мјеста.

     Имам морачке родословне таблице, па бих те молио за родослов, да бих могао упоредити не само са морачким него и са другим родословним таблицама које посједујем.

     Опрости још једном и поздрав од

     Вита Радовића из Улциња

     Одговори
     • Крчо Горан 19

      Vito, ja imam uradjene rodoslovne tablice samo za Bosnu. U knjizi Dr Milenka S. Filipovica ,,Vogosca i Bioca u Bosni“ spominju se Novakovici i Novakova dolina i sa tim prezimenom smo dosli u selo Krc kod Sarajeva.Turci po pretku Nikoli preinace u prezime Nikolic slava je Sv.Nikola.Sto je do promjene prezimena doslo meni je nepoznato.Juce sam saznao od Milana Nikolica da se Nikola prezivao Radovic i posl deset godina istrazivanja pocinjemo novu pricu. Mene je trag Novakovica iz Gornjeg Lipova vodio u pleme Rovca brastvo Srezojevice.Posle davanja Y-DNK analize ispostavilo se da pripadam Drobnjacima-Novljanima.Sledeci period istrazivanja moram posvetiti RADOVIC NIKOLI,ako imas bilo kakve podatke javi. Pozdrav od Gorana!

      Одговори
      • Vitomir Radović

       ZA KRČO GORANA 19

       Gorane,

       Ako imaš rodoslovne tablice, da li bi mogao da mi ih pošalješ na moj mejl?

       Napiši mi najstarijeg tvoga Radovića i godinu rođenja.
       Ne znam zbog čega se vežete za Moraču?
       Ni vi Gorane a ni Milan ne zna da li ste menjali slavu.
       U mojim rodoslovnim tablicama moračkim, nalazi se Nikola u 17, 18 i 19 veku.
       Nemam dovoljno podataka o vama, jer ste mi šturo sve opisali, ali da sam na vašem mjestu, ne bih se odmah vezao za Moraču, išao bih na drugu stranu, možda prvo u Kuče.Tamo bih tražio kopču za vezu porekla.
       Zbog toga mi pošalji rodoslov od najstarijeg tvog pretka, da ga tražimo u rodoslovnim tablicama Kuča ili Moračana, a možda i Vasojevića, je mislim čak da je i tu došlo do greške u predanju vaših predaka, pa da ste možda bili Radevići, a u razgoru je došlo do zamene slova A u E.
       Sve su ovo moje pretpostavke, koje ne treba zanemariti, jer u Vasojevićima ima grana Novakovića u kojoj je bratsvo Radevića.

       Do sledećeg javljanja, pozdrav od

       Vita Radovića iz Ulcinja

   • milan

    VAZI Gospodine Gorane i hvala Vam na pozivu sad imam broj pa se cujemo u svakom slucaju

    Одговори
   • milan

    Gorane moj otac ima brata Dragana a on 2 cerke Mariju i Mirjanu o njihovim prezimenima cu vam se naknadno obratiti Marija ima 2 sina Pavla i DJordja , Mirjanina deca su Sara i Lazar. Dragica je prezimena Jovanovic mislim na ocevu sestru i ona ima decu Ivanu i Nikolu.

    Одговори
 • milan

  Posto se nisam izrazio lepo u prethodnom tekstu sada cu malo pojasniti od Radovic Nikole poticu Milija, Vucko Radosav,Dragoljub ,Milan.To sam sve saznao od svog Pokojnog dede Radosava i u veyi drugih podataka nisam dosao vec je to samo sto mi je on preneo i ja sam zapamtio.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИЛАНА

  Милане,
  Како се презивају МИЛИЈА, ВУЧКО,Радослав, Драгољуб и Милан.
  Коју је славу славио Никола
  Када сте уѕели Никољдан ѕа славу
  Имас ли родослов до Николе
  Имас ли родослов од Николе ка овамо

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Радовић_Суботица

  Поздрав презимењаци,хтео сам да питам да ли неко можда има наш ГРБ,волео бих да видим како изгледа… Иначе смо Радовићи са Романије,из општине Рогатица,село Осово,порекло нам је из Борковине иѕ околине Пиве али од тога даље ништа не знам па ако неко нешто зна нека напише. Славимо Светог Јована Крститеља 20ог јануара.

  Одговори
 • milan

  Postovani Gospodine Vitomire mi Nikolici Slavimo Svetog NIKOLU, Ne znam rodoslov do Nikole jer mi je samo Pokojni Deda to pricao u zadnjih par godina njegovog zivota , ali neznam bas tacno koliko je ostalo dece od Nikole i nemam rodoslov, Prezime nam je NIKOLIC po Nikoli koji se Prezivao Radovic.Nisam dosao do bilo kakvih daljih podataka a voleo bih znati taj rodoslov do Nikole, mene je to licno mnogo privuklo poreklo svojih predaka. Veliki pozdrav Vasoj Familiji od porodice Nikolic iz Prokuplja.

  Одговори
 • Milan Radovic

  Postovani moji Radovici i svi redom zemljaci roda moga. Ja sam porekolom od Foce i imam rodoslov 8 kolena unazad ali od dolaska pretka Jova koji je dosao iz sela Rovaca iz Morace. Zanima me da li neko zna nesto o tome. Po mojoj proceni on se mogao doseliti pre 200 godina. Slavimo sv.Nikolu.
  Pozdrav

  Одговори
 • Ivana

  Samo da se javim da mi je majka od Radovica iz Brataca blizu Nevesinja. Nasi Radovici kako clanak kaze, slave Nikoljdan. Moja direktna rodbina je zivjela u kucama u selu Trtine kod Brataca. Kao djete cesto sam posjecivala kucu u kojoj je odrastao moj djed, Vojin Radovic, na zalost niko vise u selu ne zivi tu 🙁 Od rodbine nasih Radovica najpoznatiji je pop i vojvoda Petar Radovic koji je bio aktivan ucesnik Nevesinjskog ustanaka ( brat mog pr-djeda) http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

  Одговори
 • Бобан

  Поштовани г.Вито морам Вас замолити за услугу.
  Листајући интернет претходних дана и тражећи можда нешто што би могло да послужи за писање књиге наишао сама на Вашу преписку са г.Грачанином из Вишеграда.(преписка од јануара ове године).Наиме г.Грачанин каже да поседује монографије и родословне таблице о Радовићима из Доње Мораче који славе Аранђеловдан од 1350.године.То су за мене јако вредни списи(који ће потпуно допунити део о мојим Чамџићима који ми недостаје) па бих Вас замолио да ако имате наведене списе,исте проследите на мој маил([email protected]) или ми доставите контакт Здравка Грачанина.
  Унапред захвалан
  Срдачан поздрав од Бобана Чамџића

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Бобане,
  Писао сам Грачанину, обећао ми је да ми пошаље ту таблицу, али ми није послао.
  Ја имам морачки родослов, али сам хтео да види и његов, али постоји само један морачки родослов, и ја га имам.
  Где ти живиш?
  Ја сам тренутно у Београду, па ако си ту негде у околини или у Београду можемо се видети.
  Мој телефон у Србији је 00 382 63 724 684 7
  Мој мејл је [email protected]

  Све што ти треба одрадићемо.

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • savo radovic

  6. Okt. Zacece sv. JOVANA je nama Radovicima slava poreklom iz sela krusevice iznad Herceg Novog ( bokeljci) moj deda Sava (pokojni) je imao rodbinu u Americi tj. brat mu je bio tamo, nekoliko cerki i sina koji je bio kapetan nekog broda (kazu da je potonuo sa brodom)…ja mislim san francisku bi trebalo da imam sestre koje su se poudavale …pa ako neko zna neku radovicku u san francisku 🙂 mada bi trebalo da su sad vec u poznim godinama a i pitanje je dali su zive i ko zna koje prezime imaju. Moj otac Slobodan Radovic (pokojni) sa svojih 6 sestara je se naselio davno na kosovu blizi lipljana u selu Suvi Do. Eto…voleo bih nekog od familije da nadjem. Pozz Sava

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА САВА РАДОВИЋА

  Саво,

  Да ли имаш родослов написан, од твојих Радовића.

  Напиши ми све што знаш о твојим Радовићима и гдје ти живиш, како бих могао све то да унесем у моју књигу о Радовићима.

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Nebojsa Radovic

  Pozdrav za sve Radovice.Ja veoma malo znam o svom poreklu i samo da pitam dali je knjiga izasla?Inace korene vucemo iz strmca,opstina priboj,slava Djurdjevdan.Veliki pozdrav

  Одговори
  • Miroslav Radovic

   Ja sam iz sela Tubici opstina Kosjeric.Svi Radovici iz Tubica vode poreklo od Marka Radovic,umro 1902,a doselio se negde iz istocne Hercegovine (po pricama).Svi Radovici iz Tubica slave Djurdjevdan.

   Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА НЕБОЈИШУ РАДОВИЋА

  Небојша,

  О твојим Радовићима и коренима ћеш читати у мојој књизи, која још није изашла, још сакупљам родослове од оних Радовића који желе да им се родослов нађе у књизи.

  Буди стрпљив још мало.
  Ако знаш неку причу о твојим прецима, а мислиш да је интересантна,пошаљи ми је да је објавим у књизи.

  Гдје ти и твоји Радовићи живите?

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИРОСЛАВА РАДОВИЋА

  Мирославе,

  Веома бих волео да ми напишеш све што знаш о твојим Радовићима и обавезно да ми напишеш твој родослов.
  То није тешко.Напиши најстаријег Радовића и обавезнои уписуј године рођења и смрта тамо гден знаш, затим његове потомке и све редом до данашњих дана.

  Да ли су твоји Радовићи некада мењали славу?
  Да ли су твоји Радовићи некада мењали Презиме?
  Напиши ми све што знаш о твојим прецима.

  Моја мејл адтреса је [email protected]
  Telefon u Srbiji je 063 724 684 7 mobilni
  011 630 69 05 fiksni
  Boraviću ovdje u Beogradu do kraja februara.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Радовић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Радовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Барајево
  -Венчани
  -Мељак
  -Шопић

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИЛОДАНА

  Милодане,

  Хвала ти на овим подацима, те књиге сам користио када сам обрађивао Шумадију.

  Велики поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Милодан

  Па као пензионер, уместо да играм домине или таблић у пензионерском клубу, ја сам се, ето, определио за ову врсту активности. И мислим да нисам погрешио.
  Поздрав Вама и од мене.

  Одговори
 • marijan radovic

  Poštovani Vitomire Radoviću, moji su poreklom iz Sandzaka i pod Arsenijem Čarnojevicem doselili su u Hrvatsku, tačnije na Kordun. Krsna slava Đurđevdan, posle Drugog svetskog rata doselili se u ravnu Vojvodinu, tačnije Futog.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МАРИЈАНА

  Маријане,

  Из ког си мјеста из Рашке области?
  Да ли сте некада мјењали презиме?
  Да ли сте некада мјењали славу?
  Напиши ми све што знаш о твојим Радовићима, и ако имаш написан родослов, пошаљи ми га.
  Како се звао најстарији твој Радовић и које је годиште био?

  Можеш ми писати на мејл: [email protected]
  Moj telefon u Srbiji o63 724 684 7 mobilni
  011 630 69 65 fiksni

  Pozdrav od Vita Radovića

  Одговори
 • Тијана Радовић

  Колико волим своје презиме. Хвала на информацијама о Радовићима из Горњих и Доњих Лесковица, код Ваљева!

  Одговори
 • Темнић

  За господина Вита Радовића .
  И кажете имате 4600 књига.Лепо. А затим кажете да етнолози и етнографи у многим од тих књига грдно грешили пишући о Радовићима (па вероватно и о другима). Значи те књиге су без користи за вас. Ајде поклоните ми их. Ја сам етнолог и сакупљам књиге са погрешним и штетним подацима. Или продајте ми их. Ће се нагодимо, имам паре!

  О Радовићима на десној обали З. Мораве измећу Крушевца и Трстеника видети у селу Глободеру и околини.Књига: Тодосијевић, Глободер,……………… . Рече Мирољуб србицом.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ТЕМНИЋА

  Да, посједујем поменути број књига.
  Кажете да сте етнолог? Као етнолог треба да знате како се истражују породице, односно поријекло породица.Многи „етнолози, етнографи, истраживачи породица“ су у својим дјелима преписивали једни од других, а да нијесу одлазили на терен и вршили истраживања.Тако имате „етнолога“ који је писао о Радовићима на Романији, који славе Св. Николу, и каже да су старином Морачани.Када погледате литературу коју је користио, нема никакве везе са тим Радовићима.Ако се бавите етнологијом, онда знате како је велики проблем доћи до правих података и истинитих података.
  Ја сам писао само о Радовићима, само Радовиће истражујем, а у мојој књизи ћете видјети шта су све неки „етнолози“ писали о поријеклу Радовића.
  О другим презименима нијесам се пуно бавио, тако да не могу тврдити да су и они гријешили.
  Кажете да „те књиге нису од користи за вас“…
  Па управо су од велике користи, да се увиди гдје су грешке, како би се исправиле, те како би људи дошли до истинитих података.
  Кажете „ајде поклоните ми их“.
  Заиста, књиге које скупљате цијели живот, за које сте узурпирали цијели један стан, јер је то прешло у велику љубав и желите да их оставите вашим покољењима, не могу се поклонити.
  А ово што кажете да „сте етнолог и сакупљате књиге са погрешним и штетним подацима“, не бих коментарисао.

  О Радовићима које ви помињете у Глободеру и околини сам писао и о томе ћете читати ускоро.

  Велики поздрав за Темнић од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За ТИЈАНУ РАДОВИЋ

  Тијана,
  коју славу славе твоји Радовићи и одакле вам је поријекло?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Темнић

  Господине Вито, немојте тако срдито! Ако ми ви не поклоните или не продате те „фелеричне“ књиге ћу их чекам на Купинду кад тад. А уопште не знам како се истражује порекло родова или појединаца! Не знам! Ето, зато сам овде да научим. И хвала вам. И Срећна вам Нова година коју обележавате!

  Елем, Радовића је било неколико кућа у селу Девет Југовића код Приштине до 1999.године. Где су они сада и коју су славу славили не бих знао да кажем.
  Можда треба видети: А.Урошевић, Косово,…….. .
  Написа Мирољуб србицом.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Бобана Чамџића

  Бобане,

  Вукота и Аким Миљанић у својој књизи Црногорска презимена, на страни 471 кажу да су Чамџићи-Чамџије,дошли у Миљевиће и Црљеницу (Пљевља),из Колашина.

  Танасије Пејатовић у својој књизи Средње полимље и потарје, на страни 68 и 69 каже да су Чамџићи досељени из Колашина и да их је било 1851 године у Црљеницама код Пљеваља.

  У истој књизи од истог аутора, на страни 129, каже, да су Чамџићи у Миљевићима и Црљеници (Пљевља), дошли из Колашина и да славе Аранђеловдан.

  Милета Војиновић у својој књизи Пљеваљски крај, на страни 162 каже, да Чамџића има две врсте.Старији су они у Црљеницама(Слатина), док су они код Добре Воде на Чемерну млађи.
  Сви су пореклом од Радовића са Крњаче и славе Аранђеловдан.
  Род су им Чактари, Јестровићи и Голубовићи са Крњаче или Ограда.
  Неки Радовић је правио прозоре (на турском џан) па их прозваше Чамџићи.
  Памте имена од Трифуна(1815.год), Трифунов је Јевто, а Јевтови су: Обрад, Лазар, Илија. Сва три брата су учествовала у Првом Св.рату у црногорској војсци.
  Аге су им биле Катане.

  Јестровићи су према Танасију Пејатовићу, пореклом из Потпећа. Према једној верзији, род су са Радовићима из Ограда и Голубовићима из Ограда и Бабина као и са Чактарима и Чамџићима.Према њиховом казивању, пореклом су из Пиве од Аџића.
  Могуће је да су некада живели у Потпећу али су се одвојили, не зна се када, од Радовића. Неки се Радовић призетио уз неку Јешу или Јестру око 1800.године, па му синове прозваше Јестровићи.Јеша или Јестра живела је у Шуманама. Касније су прешли у Комине.

  Поздрав од Вита Радовића из Београда

  телефон 011 630 69 05 фиксни
  о63 724 684 7 мобилни

  Одговори
 • Nikola Radovic

  mene interesuje ako neko nesto moze da mi kaze vise vezano za ovo sto cu sada reci a i pitati.Moj pokojni pradeda Jeremija a i pokojni deda Gojko za vreme drugog svetskog rata preselili su se iz Gradca u Donju gorevnicu,pradeda je imao brata koji je ostao i promenio prezime u Pavlovic. slavimo krsnu slavu Svetog Nikolu, a prababa Magda je rodom od Vasojevica sestra devetacima koji su naseljeni u okolini Cacka,toliko znam. a voleo bih vise ako neko zna nek mi odgovori

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За НИКОЛУ,

  Никола,

  Да ли би хтео да ми се јавиш на мој мејл [email protected]

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Nikola Radovic

  Poslao sam vam email, samo da pitam mozda ga niste primili ili procitali ? Pozdrav, hvala.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА НИКОЛА

  НИКОЛА,

  Добио сам мејл и послао сам ти одговор.

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Темнић

  То је ил за чуђење ил за дивљење што неко има 4600 књига па му нису добре и хоће да напише једну ал бољу од свих! Ако, ако, благо чике! Није мени нико крив што ја не умем и не могу се замајавам са тиме. Нисам докон.
  Пошто сам ја грана од неких Радовића платио бих да ми неко напише родослов.Имам проблем алергије јер носим браду па кад прелиставам старе и црквене матичне књиге то ме таква алергија спопадне по капцима, ушима, врату, по грудима, шакама да је то неподношљив свраб а не смем да се чешем. Онда се ја дупло насапуњам кад се купам и пресвучем у друго чисто. А браду сапуњам по три пута.
  Ето ја бих платио да ми неко напише макар само руком а ја ћу да прекуцам. Уз то даћу му кратка упутства о подацима које знам. Поздрав свима.

  Одговори
 • Милан

  Ти као такав Темнићу не мораш нам слати свима поздраве

  Одговори
 • Tanja

  Samo da kažem da postoji original porodično stablo o kojem mi je tetka pričala i da ga imamo, tamo je upisano ime mog navrdede (od čukundede Nikole otac) Petar Pop Radović, on je najpoznatiji, vođa ustanka Nevesinjska puška, a od njegovog sina Nikole sin Miloš (moj pradeda) po njemu je moj otac dobio ime, podignut je spomenik u okolini Sarajeva u čast nastradalim partizanima.

  Одговори
 • Vitomir Radović

  ЗА ТАЊУ

  Тања,
  Да ли твоји Радовићи славе Св.Николу?
  Да ли можеш доћи до тог породичног стабла или ме некако повезати са твојом тетком у вези родослова?
  О пореклу твојих Радовића знам доста.
  Молим те набави што прије родослов.

  Мој мејл:
  [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Одговори
  • Tanja

   Pozdrav Vitomire, pitaću tetku detaljnije o tome. Ono što mi je pričala je da to porodično stablo se nalazi kod druge tetke koja mi nije rođena i u Beogradu živi. Fotografisaću nekom prilikom kada budem išla kod nje, pa ću ti poslati na mail. Jeste porodična slava nam je Sv. Nikola, otac mi je pričao o tome, samo je moj pokojni deda u Sarajevu radio u državnoj službi, u vreme Tita, pa je prestao da slavi slavu. Ali je tetka preuzela tu slavu, pa je slavi i dan danas.

   Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ИСИДОРУ

  Исидора,

  Да ли су твоји Радовићи некада мењали славу или презиме?
  Одакле сте дошли ту где сада живите?
  Да ли вас још има у тим крајевима и где?

  Ја сам писао у мојој књизи о Радовићима који славе Шћепандан.
  Да ли имаш написан ваш родослов?

  Можеш ми писати на мејл:

  [email protected]

  па да напишемо родослов твојих Радовића и унесем у моју књигу, како би други а и ви лакше нашли копчу за порекло.

  Велики поздрав од
  Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • milan radovic

  Prelistah sve poruke i drago mi je da ih ima ovoliko kao i Radovica iako nisu svi u rodu kao sto kazete. Voleo bih da znam nesto vise o Radovicima iz okoline Gorazda (selo ilino) i sa Pala jer su oni blizak rod.Slave slavu SvetiJovan (jovanjdan).Meni je poznato od Danila Radovica ,imao sinove Sekulu (Paljanska strana) i Milosa Radovica (Gorazdanska strana) koji je inace bio moj deda.Zamolio bih vas za informaciju o knjizi kako bih mogao da je nabavim.Interesuje me posto smo se opet raselili . unapred hvala

  Одговори
 • Vitomir Radović

  ЗА МИЛАНА

  Милане,

  Молим те да ми што подробније напишеш све што знаш о твојим Радовићима.
  Ако немаш родослов, попиши најстарије твоје Радовиће са годинама рођења.
  Ја сам истраживао Радовиће у горажданском и романијском крају, али ми мораш дати подтке о најстаријим твојим Радовићима.

  Да ли су некада у старини промјенили презиме?
  Да ли су некада промјенили славу?
  Са којим Радовићима се рођакају?
  Гдје вас све има?
  Шта се прича у твојим Радовићима, одакле сте старином?

  Све ми то можеш послати и на мој мејл [email protected]

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • DRAGAN RADOVIC

  DRAGAN RADOVIC
  BEOGRAD
  +381 63 206 078

  Veliki pozdrav Vitomire! Presrecan sam sto vidim sve ovo sto procitah. Mi smo Radovici koji zivimo od 1827.godine u Toplickom kraju. Zovu nas DROBNJACI, zato sto vodimo poreklo iz zajednickog plemena. Slava nam je DJURDJEVDAN.

  Moj jedan stric, pokojni, uspeo je da napravi rodoslov od vec pomenute 1827.godine kada je iz okoline Novog Pazara cukundeda Rade Radovic presao u Toplicu, tacnije u podnozju planine Jastrebac.

  Veliki pozdrav jos jednom do sledeceg pisanja.

  u Beogradu, 29.95.2014. DRAGAN RADOVIC

  Одговори
 • Vitomir Radović

  ЗА ДРАГАНА РАДОВИЋА

  Драгане, одговорио сам ти на твој мејл који си ми послао. Све ћу ти написати о Радовићима ђурђевштацима.

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Жагровић

  Има(ло) је доста Радовића у селу Жагровић код Книна

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ЖАГРОВИЋА

  Знам да их тамо има и било их је, а да ли ви знате нешто више о Нјима?
  Они славе Никољдан.
  Писао сам о нјима доста.

  Велики поздрав од
  Витомира- Вита Радовића из Улциња

  Мој мејл:

  [email protected]

  Одговори
 • Filip Radović

  Poštovani gospodine Vito,
  Svaka Vam čast na dosadašnjem radu! Ja sam od Radovića iz Novog Pazara i slavimo Sv.Jovana. Ja sam rođen 1986. i otac i deda su mi živeli u Novom Pazaru, Deda mi je 1893 godište i, kako sam čuo, u Pazar je došao iz sela Netvrđe kod N.pazara. Da li možda nešto znate o poreklu tih Radovića?
  Unapred zahvalan.

  Одговори
  • Витомир - Вито Радовић

   ЗА ФИЛИПА

   Филипе,
   Знам доста о Радовићима из Новог Пазара.
   Молим те напиши ми најстарије твоје Радовиће за које знаш, са годином рођења и смрти, затим њихову децу и децу њихове деце, све до данас.

   Да ли сте некада мењали славу?
   Да ли сте некада мењали презиме?
   Како се зове село где је дошао први Радовић?

   Мој мејл:

   [email protected]

   Поздрав од Витомира – Вита Радовића из Улциња

   Одговори
 • senada(ajdinovic) colic

  Za Витомир – Вито Радовић Na ovaj sajt sam usla da vidim da li bih mogla da saznam nesto o poreklu svoje porodice, mislim na moje devojacko prezime Ajdinovic( deda Maljo iz sela Tupale kod Medvedje Leskovacke) imam jos malo doduse sturih podataka o nama ,zanima me i poreklo porodice mog supruga Colic ne c kao cipela neko kao Cacak, nemam ciliricna slova pa moram ovako poreko je iz Mitrovog polja ili sela Dupci kod krusevca slava Sv.Arhangel Mihail(21.11) , a naisla sam na prepisku o radovicima. Majka mog svekra je iz Radovica ,Vrnjci slave Sv.Petku, zvala se Ljubinka ime oca joj je Isidor a videla sam ga u jednom od komentara . neznam koliko vam ovo pomaze ali rekoh da napisem sta znam i nadam se da ce te moci da mi pomognete da saznam nesto o ajdinovicima i colicima.
  Unapred zahvalna Senada
  Ps. ako nasto saznate pisite mi na mejl [email protected]

  Одговори
 • Витомир - Вито Радовић

  ЗА СЕНАДУ

  Сенада,орити
  на сва ова питања ћу ти одговорити путем мејла.

  Велики поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Витомир - Вито Радовић

  Сенада, опрости на оној грешци где после твога имена стоје она слова -орити-.

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Aleksandar Radovic

  Da li neko slucajno zna kako izgleda grb radovica?

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА АЛЕКСАНДРА и све остале Радовиће

  Александре,
  грб Радовића не постоји.Радовићи никада нису били никаква властела па нису ни имали никада свој грб.
  Ни једни Радовићи на земалјској кугли немају свој грб.

  А коју ти славу славиш и одакле су ти корени?

  пиши ми на мејл:

  [email protected]

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Даница

  Интересује ме порекло породице Шкрњић. Мој професор историје ми је рекао да постоји породица Шкрњић на простору Републике Словеније. Иначе смо настањени у Перућцу код Бајине Баште (Западна Србија) више од једног века. Настарији познати преци су: Гојко (Гоја) живео је у 19. веку и Милош који је рођен крајем 19 и живео до 1963. године. Миошеви синови су: Миленко, Миливоје, Лазар, Витомир. Хвала унапред.

  Одговори
  • Небојша

   Шкрњића је било у Дробњацима. Помињу се у заједници ускока. Наиме, 1796. године Дамјановићи, Гузиновићи, Гаваничани, Голијани, Шкрњићи и Вилићи доселили су у Малинско (Шавник).

   Дробњаци су се исељавали у западну Србију.

   Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  За Даницу,

  Данице,
  какве везе имају Шкрњићи са Радовићима?

  Поздрав од Вита Радовића из Улциња

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Радовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Мали Шењ
  -Петровац
  -Мали Крчмар
  -Брзан
  -Војиновац
  -Дреновац

  Одговори
 • Đorđe Radović

  Poštovani,

  Tek sam sad naleteo na ovaj sajt i pročitao sam sve što ste do sada napisali u komentarima. Koliko primećujem knjiga još uvek nije izašla, da li može da podelite informaciju kada će i želeo bih da mi kažete nešto o mom poreklu ako znate.

  Moj otac je rođen u Mirovcu, opština Podujevo kao i moj deda Đorđe po kojem sam ja dobio ime. Deda Đorđe je imao valjda 8 sestara i 2 brata, Raška i po onome što je meni rečeno drugi brat se zvao Bećo, mada mu to verovatno nije bilo pravo ime. Beća su navodno ubili četnici ili je sam bio u četnicima, to stvarno ne znam, uglavnom priča sto se tiče njega je vezana za njih. Deda Đorđev otac se zvao Boško a majka Ikonija. Pradeda Boško je rođen u selu Radovići u Crnoj Gori ali je kao mlad došao da živi u Mirovac gde su se rodili moj deda i moj otac. Deda Đorđe je početkom 60-ih godina dobio posao u Kraljevu i svi su prešli ovde zajedno sa njegovim bratom Raškom i njegovom familijom. Ja i danas živim u Kraljevu. Vidim da Vas zanima i koju slavu slavimo, u pitanju je Aranđelovdan.

  Одговори
 • Nikola Radovic

  Pozdrav,

  neka mi se jave svi Radovici koji slave sv.Luku na broj 065/3133179

  ili putem mail-a [email protected]

  Одговори
 • nikola radovic

  Ja sam Radovic iz Valjeva,Klicevac slavim sv.Arhangela Mihaila.Cukundjed mi se doselio u Valjevo sa ocem Mirom i bratom Dragisom jos dvojicom brace,moj se cukun djed zva Savo,bio je kapetan poginuo na Cerskoj bitci.shcese da nas prekrste Srbi u Mirovice po cukundjedovom ocu ali mi nismo pristali,inace i kumovi su se doselili sa nama.Kumovi su Savici zajedno smo poubijali neke turke te se zbog krvnine vamo doselismo.I dalje mi kumuju Savici.Dragisa se odselio odavde i njegovi se prezivaju po njemu Ddragisici.Djed mi je rekao da su se nasi doselili iz Crni Bara kod Niksica i da vodimo porijeklo od Burica. Te vas molim da li vi mozete da saznate nesto vise?

  Одговори
 • Драган РАДОВИЋ

  RADOVIĆI

  Iz okoline Gusinja u Crnoj Gori, iz plemena Rovčana, a od roda Savića, vodi poreklo rod Radović iz Dobre Vode kod Bojnika.
  Nakon osloboćenja juga Srbije od Turaka, krajem devetnaestog veka, u okolinu Prokuplja, u selo Garić, preko Kosova i Metohije doselilo se nekoliko porodica iz gusinjskog kraja. Danas u Prokuplju postoji prigradsko naselje Garić, a Radoviće u Dobroj Vodi su, po pričanju starijih, zvali Garići. Odatle se, prema pisanim podacoma, deo doseljenika iz Garića seli u Jebučje (Jabučevo), a drugi se naseljava između sela Magaš i Vujanovo. Po doseljenicima taj zaselak sela Vujanova se i danas zove Gusinci i u njemu živi deo roda Đurašković. U ovo Gusince nastanila su se braća Ivan i Rade Savić. Od Ivana je nastala porodica Ivanović koja je osala tu da živi. Zaseok su naselili doseljenisi iz vlasinskog sela Radosine, pa se po njima nazvao Radosince. Tu je sahranjena prva generacija Radetovih potomaka. Radetova porodice se preselila koji kilometar ka zapadu, na proplanke planine Radan, između sela Magaš i Ivanje u selo koje se još u turskim knjigama pominje kao Vrbica (Marino kale). Kraj je za vrme turaka bio naseljen arnautima (i sada se naziva Arnautluku). Sadađnje selo Dobra Voda formirali su doseljenici nakon osloboćenja od Turaka. Selo su nazvali Dobra Voda i naselili su ga Crnogorci, Hercegovci i nekoliko pododica Crnotavaca. U zaselak koji su opet nazvali Gusince naselio se deo roda Đurašković i oni Savići, potomci Rada koji su po njemu uzeli prezime Radović. Od početka 20. veka u Gusince se, na poziv Radovića, doseljavaju njihovi susedi iz starine Radenovići.

  slave Luчиндан

  Одговори
  • Витомир Вито Радовић

   ЗА ДРАГАНА РАДОВИЋА

   Драгане,

   Радовића у Ровцима као староседелаца у племену ровчана нема.
   Радовићи су у Ровца дошли из Мораче и славе Аранђеловдан.

   Молим те, одакле си црпио ове податке, цитирај ми литературу?

   Да ли сте некада мјењали славу?

   Мој мејл: [email protected]

   Поздрав од Вита Радовића

   Одговори
 • Miljan Radović

  Za Nikolu Radovića iz Valjeva, Kličevac
  Ja sam Miljan Radović, selo Lukovo kod Nikšića, pratim ovaj sajt i prvi se put javljam. Nikola, mi smo rođaci. Na svadbi kod pokojnog Momira Radovića, kada je ženio sina Srđana, mislim 2011. godine, upoznao sam Slobodana Radovića iz Valjeva (sada počivšeg), razmijenili smo telefone. Rođače, slavim sv. Arhagela Mihaila. Kod mog brata od strica Miloša ima naš rodoslov. Da ti dam neke informacije koje će te interesovati. Rade, naš predak, sin Ilije Burića, doselio se sa Zagrede-Čevo Katunska nahija u Nikšić, tačnije Dragovu Luku, sa pet sinova, koji se kasnije naseljavaju na Lukovo, Orah, Pragu, Ivanje, Gvozd Granice, Glibavac, dok su ostali odselili u Srbiju vjerovatno tvoji preci kao i Dragišići koje pominješ. Rade je imao devet sinova (sedam iz prvog i dva iz drugog braka). Dvojica Radovih sinova nijesu imali potomstva tako da se razvilo naše bratstvo od sedam ogranaka. Moj pokojni striko Boško Novičin koji je poslije drugog svjetskog rata odselio kao kolonista u Vojvodinu-Vrbas prikupio je podatke o našem bratstvu i napravio rodoslov koji imamo. Na Lukovu je organizovan Prvi bratstvenički skup. Dok smo bili mlađi nijesmo rodoslovu pridavali neku pažnju, a danas želimo da ostavimo našim potomcima nešto zapisano. Želim da pozdravim Vitomira Vita Radovića na trudu koji ulaže za porijeklo svih Radovića Vjerovatno će mu ovi podaci biti od koristi. Srdačan pozdrav od Miljana Radovića. Lukovo bb Nikšić tel. 068 862-410

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  За МИЉАНА РАДОВИЋА

  Миљане,
  Хвала ти на поздравима, писао сам доста о твојим Радовићима.
  Ми смо се чулителефонски и очекујем да ми доставиш родослов, како смо се и договорили.

  Велики поздрав од Вита Радовића из Београда

  Одговори
 • Milovan Cicvaric

  Malo sam pregledao ! Samo nigde ne naidoh na Radovice u selu Ravni ispod Zlatibora gde je roden Mihailo Radovic 1759-1822g . Vojvoda zlatiborski i oborknez uzicki . Kod koga je knez Milos bio harambasa . I bas tu u Ravnima dobio titulu kneza .Mihailo Radovic je bio glavni organizator Prvog srpskog ustanka u zlatiborskom kraju .

  Одговори
 • Milovan Cicvaric

  Radovici u selu Ravni ispod Zlatibora i cuveni vojvoda zlatiborski i oborknez uzicki Mihailo Radovic voda Prvog srpskog ustanka u zlatiborskom kraju kod koga je Milos Obrenovic bio harambasa .?

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА МИЛОВАНА ЦИЦВАРИЋА

  Поштовани Миловане,
  о златиборским Радовићима сам доста написао у мојој кнњиз, о њиховом поријеклу, као и о Михаилу Радовићу и о његовом родослову.
  Нажалост, не може се о свакој истакнутој личности на овом мјесту писати, јер има утицајних Радовића у сваком племену Старе Херцеговине и Црне Горе.
  На овом мјесту је укратко дато по нешто само о Радовићима, али ја зато остављам мој Мејл, да ме људи контактирају и да добију прецизније податке о својим прецима.
  Значи, златиборски Радовићи су изузетно добро обрађени у мојој књизи, која треба ускоро да буде објављена.

  Мој мејл:

  [email protected]

  Велики поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

  Одговори
 • Milovan Cicvaric

  Hvala ! Izvini sto su dve poruke mislio sam da nije proslo .

  Одговори
 • Dubravka

  Moja porodica je Cupara i postoji teorija po kojoj mi vodimo porijeklo od Radovića iz Hercegovine. Pa bih Vas zamolila ako neko zna ko se od njih odselio u pravcu Pljevalja smatra se mozda i u 17vijeku da mi napisete jer se i ja bavim pisanjem rodoslova za moju porodicu

  Одговори
 • Dubravka

  Ja pišem rodoslov o porodici Cupara za koje se tvrdi da su došli od Radovića iz Hecegovine iz Čelebića pa bih Vas molila ako bi ste mogli da mi kažete da li ima neko ko se od njih odselio put Pljevalja i u kom periodu. Inače moja porodica slavi Sv. Nikolu.

  Одговори
 • Djordje

  Postovani,
  pazljivo sam procitao ceo dati tekst i sve komentare i nigde nisam nasao nesto(makar i pomen) porodice Radovic iz sela Ravni kod Uzica, Zlatiborski okrug, ja sam vec 8. koleno, poreklo vodimo od MIhajla Radovica(1759-1822), Vojvode zlatiborskog i Obor Knjeza uzickog. U crkvenim knjigama je navedeno samo da su se doselili negde iz okoline Morace, ali nista vise od toga. Molio bih ma koga ako ista vise zna ovoj temi da mi pomogne? Hvala

  Одговори
  • Богић Морачанин

   Ђорђе, мој отац је написао књигу о Радовићима из Мораче. У тој књизи су обрађени и Радовићи из села Равни код Ужица. Пошто те занима можеш да му се јавиш на тел. : 033/772-752, и он ће ти драге воље помоћи!

   Одговори
  • Dragan

   Poštovani Đorđe,

   Molim Vas za informaciju da li znate gde se nalazi portret Mihajla Radovića, koji je naslikao Janko Moler Mihailović? Prikupljam materijal kako bih napravio izložbu o Janku pa bi mi informacija o navedenom portretu bila od koristi. Hvala!

   Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА ЂОРЂА

  Ђорђе, молим те јави ми се на мој мејл:

  [email protected]

  Имам доста података о Радовићима са Златибора.

  Поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

  Одговори
 • Богић Морачанин

  Мој отац је написао књигу о Радовићима из Доње Мораче ( Радовић, Војводић, Морачанин, Новосел, Фуртула, Гледовић, Хајдуквељковић, Петровић … ). Ако је неко заинтересован за податке из родослова о својој породици, може се јавити моме оцу на телефон 033/772-752, и он ће вам радо помоћи.

  Одговори
 • Nikola Radovic

  Postovani treba navesti tamo gdje pominjete Radovice iz Kosijera da je u pitanju Cetinje i Crna Gora a ne srpsko prezime. Hvala Vam na razumijevanju!

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА НИКОЛУ РАДОВИЋА

  Никола,
  нијесам те у потпуности разумио, када кажеш:
  „…треба навести тамо гдје помињете Радовиће из Косијера да је у питању Цетиње и Црна Гора а не српско презиме.“
  Шта си желио овим да кажеш?

  Велики поздрав од
  Витомира Вита Радовића

  Одговори
  • Косијер

   Вели да Радовићи из Косијера нијесу Срби.

   Одговори
   • Небојша Бабић

    Шта су? Власи? Албанци? Хрвати? …

    Одговори
    • Витомир Вито Радовић

     За Небојишу Бабића

     Небојша,

     Радовићи из Ријечке Нахије из Косијера славе Малу Госпојину, и они су овдје дошли из Пипера.Прије су славили Ђурђевдан. Они су прави Срби.

     Писао сам о њима у мојој књизи.

     Велики поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

     Одговори
   • Витомир Вито Радовић

    ЗА КОСИЈЕР

    Косијер,

    Па шта су Радовићи из Косијера ако нијесу Срби?
    Они славе Малу Госпојину, а овамо у Ријечку Нахију у Косијери су дошли из Пипера.

    За сада само толико.

    Велики поздрав од Витомира Вита Радовића

    Одговори
    • Косијер

     За Небојшу и Вита.

     То ће ти Никола Радовић морати одговорити. Питао си Николу шта је оним желио рећи, ја сам се само надовезао, јер знам шта је желио рећи. А могу ти одговорити и на ово друго питање, онако како би ти он највјероватније одговорио. Да су Црногорци и да нијесу Срби. Е сад јесу ли Дукљани старосједеоци (Власи што рече Небојша), или посебно племе унутар Словена, то не бих знао, још се црногорски историчари нијесу договорили око ове тезе, тако да ће ти он морати одговорити којој струји припада. Али све у свему нијесу Срби, барем ти његови Радовићи, тако вели човјек. Поздрав.

     Одговори
     • Небојша Бабић

      Јасно је све шта је он мислио.
      Ја мислим да су им прађедови одлично знали које су националности. Читам повремено неке историјске сајтове из завичајне ми државе, каквих све бљувотина тамо може да се прочита, сачувај Боже. То а пропо дукљанских научника који се договарају око порекла, као да је то ствар њиховог договора данас а не реалних чињеница из прошлости.
      Неко је постао Црногорац – несрбин, још 1920-их, после Божићног устанка, неко у време комунизма кад је то био хит, неко сад у последњих 20-ак година. Мислим да је сваком иоле разумном човеку јасно да је у питању вештачка творевина.
      А, требало би узор свима да буде Крсто Поповић, који, иако противник уједињења и један од вођа реченог устанка, увек се и свугде доследно изјашњавао да је Србин.
      За мене је Црногорац географска категорија у равни са терминима Брђанин, Херцеговац, Шумадинац, Далматинац, Сремац… И нико ме неће у друго убедити.
      Опет, свако има право да за себе мисли и каже шта год му воља, нек су здраво и добро.

      Одговори
      • Витомир Вито Радовић

       ЗА НЕБОЈШУ

       Небојша,

       о оваквим стварима не треба разговарати и узалудно трошити вријеме.

       Имао сам случај прошле године, где ме зове човјек, Радовић из Истре из Пероја и пита ме на којем ћу језику објавити књигу о Радовићима. Ако ћу писати на црногорском језику, он ће ми дати врло егзактне податке о Радовићима тога краја, а ако ћу писати на српском језику, он више неће сарађивати са мном и никакве податке од њега нећу добити.
       Наравно, казао сам му да сам ја Србин из Црне Горе, да пишем на званичном језику, српском,мом матерњем језику,који је и језик становника Црне Горе био све до пар година, када је измишљен црногорски језик, политике ради Мила Ђукановића и његове свите.
       Од тада овај Радовић из Истре, више не комуницира са мном.
       Зато, нека њих, а нека и нас, све ће то доћи тамо гдје и треба.
       Заборављају ријечи Св. Петра Цетињског,Његоша, краља Николе, Марка Миљанова, и других који су живјели прије свију нас а изјашњавали се само као Срби.

       Велики поздрав од Витомира Вита Радовића

     • Nicola Radovic Ozrinic Dragojevic

      duklja prva srpska drzava
      sin dukdukljanskog kralja radislava mihailo a njegov bodin a bodinov vukan a vukanov stevan nemanja tolikotoliko o tome.

      Одговори
      • Витомир Вито Радовић

       ЗА НИКОЛУ РАДОВИЋА ОЗРИНИЋА ДРАГОЈЕВИЋА

       Никола,

       Писaо сам о Радовићима који су од Марковљана-Чаушевића, који славе Аранђеловдан
       Драгојевићи су потомци Вукоте Озринића, а Чаушевићи од капетана Јована.
       Тефтери из 1521 и 1523. године не дају могућност да се даље прате предачка имена осталим Озринићким братсвима осим Цаушевићима, и то Цауша Озринића тачније Чауша Ђуркова који је живио у доба Ивана или Ђурђа Црнојевића.
       Али о свему осталом читаћеш у мојој књизи, заиста сам све детаљно описао.

       Велики поздрав од Витомира Вита Радовића

 • Дејан

  Поштовани,

  од Радовића сам из Пиве, село Борковиће. Славимо Св. Јована.

  У књизи Светозара Томића, Пива и Пивљани, издање САНУ из 1946. јасно стоји да су ти Радовићи на Пиви староседеоци, односно да су трагови пре 1800. године.
  Иначе, Томић је био стручни сарадник Јована Цвијића, који му је и саветовао да изучава динарске делове Српства, због изворности и традиције.

  Да ли ми можете нешто више рећи, односно посаветовати коју литературу да читам о свом пореклу? Обрен Благојевић, академик, је један од писаца на тему Пиве.

  Хвала и свако Вам добро од Бога.

  Дејан
  Београд, Земун

  Одговори
  • Витомир Вито Радовић

   ЗА ДЕЈАНА

   Дејане,

   о вама пивлјанима сам доста писао и имам врло стари Родослов.

   Можеш ми писати на мејл:

   [email protected]

   или да се чујемо на ове телефоне у Србији:

   063 724 684 7 мобилни
   011 630 69 05 фиксни

   У Београду сам до половине марта, па би било добро да се чујемо или видимо, у вези родослова.

   Велики поздрав од Вита Радовића из Београда

   Одговори
 • Ружица

  Поштовани господине Вито, молим вас да ми напишете нешто што знате о Радовићима из Тубића (општина Косјерић). Једино што знам је то да је извесни Марко Радовић негде крајем XIX века са својом породицом населио поменути село (Тубиће), није нам познато ни одакле ду дошли. Јако би ми значило да сазнам нешто више о свом пореклу, иначе и ми славимо Ђурђевдан. Хвала унапред!

  Одговори
 • Nikola Radovic

  Postovani,

  Jos jednom bi hteo da pozovem sve koji znaju nesto o Radovicima koji slave sv.Luku da mi se jave na 0653133179 ili na mail [email protected]. Ako neko ima neki podstak o Rizni Radovic ili poznatija pod nazivom Stojan Komita veoma mi bi koristilo njeno poreklo.

  Pozdrav za gospodina Vita sa kojim sam se upoznao pre par godina u Zrenjaninu.

  Одговори
  • Витомир Вито Радовић

   ЗА НИКОЛУ

   Никола,

   имам одличан чланак и податке о Ризни.
   Ја сам у Београду, јави ми се на мејл или телефоном, да се чујемо и видимо и да ти дам те податке о Ризни.

   Поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

   Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА НИКОЛУ

  Никола ,

  јави ми се да ти дам одличне податке о Ризни.

  Ја сам у Београду, мој мејл знаш.

  Поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

  Одговори
 • Radislav Radovic

  Postovani Vitomire
  Napravio sam porodicno stablo porodice Radovic iz Ibarskog Kolasina pa bih da ti to posaljem na e/mail ali sam izgubio tvoj e/mail i br. mobilnog zbog promene telefona .
  Molim te posalji mi broj tvog tel. i e/mail/
  Bratski pozdrav R.Radovic/

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА НИКОЛУ РАДОВИЋА

  Никола,

  ови Радославови Радовићи славе Св. Петку а и прислужују св. Петку и немају никакве везе са Вама Лучинашима, они су из Бјелопавлића.

  Велики поздрав и видимо се како смо се и договорили путем телефона.

  Витомир Вито Радовић

  Одговори
 • Bogdan Radovic

  Postovani,vec dugi niz godina pokusavam da dobijem odredjene informacije u vezi porekla i predaka,medjutim sam tempo zivljenja nije dopustao sire angazovanje.Situacija je prilicno zakomplikovana time sto je deda Bogdan sa sluzbom na zeleznici poginuo 1945.u Kos.Mitrovici.Od tog trenutka porodica se rasipa,biva preseljena u Kraljevo.Deda Bogdan je imao sestoro dece-2 cerke i 4 sina,koji i dan danas zive u Kraljevu.Po dedi sam nasledio ime,krsnu slavu Djurdjevdan i neke detalje koje sam uspeo da saznam od oca Andjelka i striceva.Spominje se da je deda rodjen u Crnoj Gori,mesto Sahovici…Sve je vremenom dosta izbledelo,jer nije bilo koga da to malo poveze…Imam troje dece i zelim da oni znaju ko su i odakle su im preci.Hvala i svako dobro.

  Одговори
  • Витомир Вито Радовић

   ЗА БОГДАНА

   Богдане,

   у ком мјесту Србије, се помињу први пут твоји Радовићи?
   Који је најстарији твој Радовић и које је годиште?
   Да ли сте се увјек презивали Радовићи?
   Да ли сте некада мјењали славу?

   Поздрав од
   Вита Радовића из Београда

   Одговори
   • Bogdan Radovic

    Hvala gdine Vito na odgovoru i ovim pitanjima.Spominje se mesto Sahovici tj Tomasevo,kao mesto rodjenja dede Bogdana i ime pradede Sekula..Koliko god secanja dosezu nije bilo promena u vezi prezimena i slave.Izvinjenje sta nisam uspeo ranije da odgovorim.Svako dobro

    Одговори
    • Витомир Вито Радовић

     ЗА БОГДАНА РАДОВИЋА

     Богдане,

     Има Радовића у насељу Томашево у засеоку Дрндари, код Бијелог Поља
     Иначе у многим мјестима у Бјелопољској општини има Радовића који славе Ђурђевдан и Аранђеловдан. Ови ђурђевштаци нису у роду са аранђеловштацима.

     Где се помиње место Шаховићи кд рођења твога деде?
     Да ли се помињу Шаховићи или неко друго село?
     Има ли писаног трага?
     Да ли имаш написан родослов?
     Које је годиште најстарији Радовић?
     Где сада живиш ти?

     Поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

     Одговори
 • Бошкић

  Поздрав господине Витомире.

  Моји преци су живели некада код Скадра одале су избегли за Црну Гору.
  Живели су у Морачи по причама које сам чуо.
  Знате ли можда нешто више..
  Унапред хвала.

  Одговори
  • Витомир Вито Радовић

   ЗА БОШКИЋА

   Бошкић,
   ниси ми казао прцизно, у којем мјесту поред Скадра су били твоји Радовићи, али ево казаћу ти за почетак неколико ствари у вези Радовића из околине Скадра, тамо идем сваке године и увјек нешто ново сазнам.

   Радовићи у Враку су дошли из Љешанске нахије, из села Штитара, а у Враки живе у засеоку Грилу.
   Са њима се рођакају Улишићи, који су такође дошли из Штитара у село Наменицу код Враке.
   Радовићи из Враке су се исељавали па је тако 1933. године када је и почело ово исељавање, отишли у Косово и Метохију,
   Једна породица ових Радовића је отишла у село Зрзе , 1932. у Подримљу. Овдје је дошао Лазар Радовић.

   Напиши ми гдје су твоји насељени?
   Коју славу славе?
   Имаш ли написан родослов?

   Поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

   Одговори
 • Богдан Радовић

  Поштовани господине Витомире,јављам Вам се са информацијама које и нису толико прецизне,јер су околности биле веома специфичне.
  Место рођења деде Богдана се ,наводно, спомиње у неким документима и то нам је једини траг да се ради о овом месту.Све везе су,његовом смрћу 1945.и пресељењем остатка породице у Краљево,потпуно покидане.Како сам раније навео,деда је радио на железници од Скопља до Београда и тако је и сво петоро деце рађано.Најстарији од њих је стриц Мићун 1935.годиште,рођен је у Београду.
  Под неразјашњеним околностима 1945.године у Кос.Митровици,при рутинској поправци дресине долази до наводне несреће где деда Богдан губи живот.Ни дан данас не знамо где му почивају посмртни остаци…Извињење што не могу нешто прецизније изнети,али то је оно што ме највише и тишти.Велики поздрав

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА БОГДАНА

  БОГДАНЕ,
  Ниси ми одговорио на ова моја постављена питања:

  Где се помиње место Шаховићи код рођења твога деде у којим документима?
  Да ли се помињу Шаховићи или неко друго село?
  Има ли икаквог писаног трага о рођењу дедином?
  Да ли имаш написан родослов?
  Које је годиште најстарији Радовић?
  Где сада живиш ти?

  Поздрав од

  Витомира Вита Радовића

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА СЛАВИШУ

  Славиша,
  да ли би могао да ми пошаљеш попис који имаш за Велику Плану?

  Поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА СВЕ РАДОВИЋЕ

  Да ли има заинтересованих Радовића, без обзира коју славу славе, да извршимо ДНК анализу на наше порекло и корене.
  Цена је 6500 динара преко Друштва Родословаца.
  Цена је 13000 динара, ако идете самостално.

  Сви који би желели да ураде ову анализу, нека ми се јаве путем мејла:

  [email protected]

  telefon: 011 630 69 05 fiksni
  telefon 063 724 684 7 mobilni

  Добро би било да нас има што више, са разним славама и местима становања, да се окупимо и одемо заједно да урадимо анализу на ДНК. Ја такође се пријављујем да је урадим.

  Велики поздрав од Витомира Вита Радовића из Београда

  Одговори
 • Veselin Radović

  Poštovani Vito, surfujući po internetu naišao sam na ovu prepisku mojih brastvenika- Radovića. Pošto ja potičem iz Pive- selo Crkvičko Polje, želeo bih da saznam nešto više o kretanju mojih Radovića kroz istoriju. Slavimo Sv. Jovana- 20.januar, a u Crkvičko Polje preci su doselili iz Mratinja. Da li nešto znaš o našim precima?

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА ВЕСЕЛИНА РАДОВИЋА

  Веселине,
  знам доста о твојим Радовићима и имам доста родословних таблица о вама.
  О вама би ми требало доста времена и простора да пишем, али молим те сачекај док изађе моја књига и у њој ћеш доста података наћи о твојим Радовићима.

  Да ли ти имаш написан ваш родословШ
  Где живиш?

  Велики поздрав од Витомира Вита Радовића

  Одговори
  • Veselin Radović

   Zdravo Vito,
   ja živim u Novom Sadu. Pre devet godina sam doselio iz Budve, gde sam živio 16 godina. Rođen sam u Crkvičkom Polju 1966 god. i završio sam osnovnu školu u Polju. Srednju školu sam završio u Foči, a ekonomiju u Novom Sadu. U budvi sam se zaposlio u hotel Naftne Industrije Srbije, gde i sada radim. Oženjen sam i imam dva sina.
   Što se tiče rodoslova nemam ništa. Znamo lozu par koljena unazad, ali mi je želja da se tim malo više pozabavim i da to stavimo na papir za buduća pokolenja.
   Gde ti živiš i kako bi mogli organizovati da se čujemo i vidimo?

   Одговори
   • Витомир Вито Радовић

    ЗА ВЕСЕЛИНА РАДОВИЋА

    Веселине,
    ја од јануара до априла сам у Београду а после одлазим за Црну Гору и тамо живим у Улцињу.
    Обдје у Београду сам још пар дана, када одлазим доље.
    Кад год хоћеш да се видимо и чујемо, гдје теби одговара.

    Моји телефони у Србији су:

    011 630 69 05 фиксни
    063 724 684 7 мобилни

    Моји телефони у Црној Гори су:

    030 457 601 фиксни
    069 242 201 мобилни

    За црну гору је позивни 00 382

    Најбоље је да се негдје нађемо и да ти погледаш све што сам ја писао о вама Пивљанима, а посебно су интересантни стари родослови.

    Велики поздрав
    Витомир Вито Радовић

    Одговори
 • Dragan Radovic

  Postovanje,

  Ima nas Radovica koji zivimo u Jeloviku pod Bukuljom i slavimo sv.Lazara :

  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/BogosluzenjeStrasnaSedmica/Lat_BogosluzenjeStrasnaSedmica01.htm

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА ДРАГАНА РАДОВИЋА

  Драгане,

  Од када су Радовићи у Јеловику?
  Одакле вам је порекло?
  Да ли сте некада мењали славу?
  Да ли сте некада мењали презиме?
  Имаш ли написан родослов твојих Радовића?

  Можеш ми писати и на мејл:

  [email protected]

  Pozdrav od Vitomira Vita Radovića

  Одговори
 • Daliborka Radojevic

  Postovani Vito, moja majka se prezivala devojacki Radovic i oni su sa Korduna selo Ostrožin opština Vrginmost. Prema predanju kazu da poticu sa teritorije danasnje Crne Gore . Njen deda se zvao Rade i rodjen je krajem 19.veka na Kordunu. Slava im je Đurđevdan. Ako vam to može nesto pomoci bilo bi mi drago. Puno ih je stradalo u Jasenovcu pa oni kao deca nisu mnogo toga mogli ni saznati o precima.
  Veliki pozdrav

  Одговори
 • Dragan Radovic

  РАДОВИЋИ

  Из околине Гусиња у Црној Гори, из племена Ровчана, а од рода Савића, води порекло род Радовић из Добре Воде код Бојника.
  Након ослобоћења југа Србије од Турака, крајем деветнаестог века, у околину Прокупља, у село Гарић, преко Косова и Метохије доселило се неколико породица из гусињског краја. Данас у Прокупљу постоји приградско насеље Гарић, а Радовиће у Доброј Води су, по причању старијих, звали Гарићи. Одатле се, према писаним подацома, део досељеника из Гарића сели у Јебучје (Јабучево), а други се насељава између села Магаш и Вујаново. По досељеницима тај заселак села Вујанова се и данас зове Гусинци и у њему живи део рода Ђурашковић. У ово Гусинце настанила су се браћа Иван и Раде Савић. Од Ивана је настала породица Ивановић која је осала ту да живи. Засеок су населили досељениси из власинског села Радосине, па се по њима назвао Радосинце. Ту је сахрањена прва генерација Радетових потомака. Радетова породице се преселила који километар ка западу, на пропланке планине Радан, између села Магаш и Ивање у село које се још у турским књигама помиње као Врбица (Марино кале). Крај је за врме турака био насељен арнаутима (и сада се назива Арнаутлуку). Садађње село Добра Вода формирали су досељеници након ослобоћења од Турака. Село су назвали Добра Вода и населили су га Црногорци, Херцеговци и неколико пододица Црнотаваца. У заселак који су опет назвали Гусинце населио се део рода Ђурашковић и они Савићи, потомци Рада који су по њему узели презиме Радовић. Од почетка 20. века у Гусинце се, на позив Радовића, досељавају њихови суседи из старине Раденовићи.
  Крсна слава Радовића из Добре Воде је СВЕТИ ЛУКА, а пореклом су РОВЧАНИ.
  Раде
  1. Симо
  2. Саво
  3. Алекса
  4. Зарија

  1. Симо и Мира (од Шекулара)
  1. Милован
  2. Радован
  3. Раде
  4. Радивоје
  5. Војислав (умро млад)
  6. Радослава
  7. Миља
  2. Саво и Станица
  1. Лука
  2. Вукосава
  3. Вукосав (умро млад)
  3. Алекса и Јеша
  1. Љубомир
  2. Радомир
  3. Стана
  4. Стоја (није Алексина)
  4. Зарија и Милица нису имали деце

  1.1. Милован и Петкана Перовић
  1. Драгослав
  2. Миодраг
  3. Анђелија
  4. Радојка
  5. Радмила
  6. Душанка
  7. Миланка
  8. Драгица (умрла мала)
  1.2. Радован и Милица Раденовић
  1. Станко (погинуо у рату)
  2. Светозар
  3. Јелена
  4. Олгица (умрла као дете)
  5. Јованка
  1.3. Раде и Зорка Кецојевић
  1. Томислав
  2. Миливоје (1942-1942)
  (умрло још двоје деце)
  1.4. Радивоје и Вилма
  1.6. Радосава и Благоје Жугић из Статовца
  1. Милица
  2. Грујица
  3. Марица
  4. Јелица
  5. Војка (умрла)
  (умрле две девојчице?)
  1.7. Миља и Цветко Спајић из Врела код Леца
  1. Мирослав
  2. Радослав
  3. Рада
  4. Миодраг
  2.1. Лука и Станица Драговић из Пустог Шилова. (Лука са првом женом Милицом није имао деце)
  1. Дана
  2. Гаврило
  3. Данило
  4. Јордана
  5. Зорица
  (Умирала деца)
  2.2. Вукосава и Љубо Раонић ( Вукосава је била удата и за Миливоја Стојиљковића)
  1. Радоман
  2. Радмила

  3.1. Љубомир и Јелена Петровић из Мрљака
  1. Савка
  2. Милосав (погунуо 1944. године у Босни. Не зна му се гроб)
  3. Стана
  4. Милан
  5. Милица (умрла мала)
  6. Лепосава (умрла мала)
  7. Милутин
  8. Момчило
  9. Нада
  10. Достиња (умрла мала)
  3.2. Радомир и Руселена Стефановић из Ивања
  1. Александар (умро као ђак)
  2. Бранислав (нестао у рату)
  3. Хранислав (умро као ђак)
  4. Томислав (умро мали)
  5. Доброслав (умро мали)
  6. Драгица (умро мали)
  7. Душанка (умрла мала)
  8. Десанка (умрла мала)
  9. Верица
  10. Мира
  3.3. Стана и Радосав Николић из Петриља
  1. Василије
  2. Радоје
  3. Радојко
  4. Радисав
  3.4. Стоја и Милорад Ђокић Загузарац из Житног Потока
  1. Загорка
  2. Миле
  3. Витомир
  4. Златица

  1.1.1. Драгослав и Душанка Милићевић из Нове Тополе
  1. Десанка
  2. Љубинка
  1.1.2. Миодраг и Загорка Стаменковић из Лесковца
  1. Раде
  2. Милован
  1.1.3. Анђелија и Ђорђе Голубовић из Добре Воде
  1. Љубинка
  2. Бранислав
  1.1.4. Радојка и Радован Рончевић из Добре Воде
  1. Зоран
  2. Драган (настрадао у Грчкој 1980. год)

  1.1.5. Радмила Бела и Миодраг Васић из Петриља
  1. Зоран
  2. Добрила
  3. Крсто
  4. (умрла девојчица)
  1.1.6. Душанка Дуна и Јован Раденовић из Добре Воде
  1. Горица
  2. Блажо
  1.1.7. Јованка и Воја Ђорђевић Мандарац из Лесковца
  1. Горан

  1.2.2. Светозар Толе (погинуо 196_) и Мира Михајловић
  1. Љиљана
  2. Драган
  3. Добривоје (Бобан)
  1.2.3. Јелена и Гојко Миливојевић из Радосинца
  1. Љубиша
  2. Горан
  1.2.4. Јованка и Љубо Златић. (Преудала се за Џон Рубија, Американца)
  1. Томислав (Бобан)
  2. Александра

  1.3.1. Томислав и Нада Здравковић из Лесковца
  1. Раде
  2. Мирољуб

  1.6.1. Милица
  1. син
  1.6.2. Грујица
  1. Весна
  2. Јасмина
  1.6.3. Марица
  1.6.4. Јелица и Томе

  1.7.1. Мирослав и Станојка (Ћира) Ђурашковић из Добре Воде
  1. Драгана
  2. Милан
  1.7.2. Радослав и Олга
  1. Радмила
  2. Радивоје
  3. Драган
  4. Милош
  1.7.3. Рада и Драган из Косова Поља
  1. Марко
  2. Бранка
  1.7.4. Миодраг и Рускиња
  1. Драгослав

  2.1.1. Дана и Војин Јовановић
  1. Драгана
  2. Перица
  2.1.2. Гаврило
  2.1.3. Данило (Бели)
  2.1.4. Јордана и Ј. Б. Арого
  1. Џон
  2. Џемс
  2.1.5. Зорица и Бранко Илић
  1. Ивана
  2. Данило
  2.2.1. Радоман (погинуо у саобраћајној несрећи 19 ) и Гркиња
  1. Бобан
  2.2.2. Радмила и Раде Момчиловић из Ниша
  1. Милијана
  2. Мишо
  3.1.1. Савка и Бошко Бјелица из Новог Ђуревца
  1. Ратомир
  2. Ратомирка
  3. Братимир
  4. Братислав
  3.1.3. Стана и Миливоје Ћоровић из Добре Воде
  1. Милован (1952-2000)
  2. Миладин (1955-2004)
  3. Радивоје (умро са годину дана)
  3.1.4. Милан и Ружа Глушац из Новог Ђуревца
  1. Радмила
  2. Драган
  3. Бојана (умрла са 4 месеца)
  3.1.5. Милутин и Драгица Луковић из Бијелог Поља
  1. Љубомир
  2. Александар
  3.1.6. Момчило и Јелица Грба из Пакраца
  1. Љубица
  3.1.7. Нада и Мирослав Војводић из Трпеза
  1. Славица
  2. Валентина
  3.2.7. Верица и Риста Станковић из Придворице
  1. Љиљана
  2. Горан
  3.2.8. Мирјана и Милорад (Гоге) Димић из Магаша
  1. Раде
  2. Горан
  3.3.1. Василије и Нада из Лесковца, из породице Шућурана
  1.Верица
  2. Љиљана
  3.3.2. Радоје и Вера
  1. Милан
  2. Светлана
  3.3.3. Радојко и Милена
  1. Зоран
  2. Цица
  3.3.4. Радисав и Радмила
  1. Драган
  3.4.1. Загорка и Миле Китановић
  1. Љубиша
  2. Слађана
  3.4.2. Миле и Милица
  1. Јовица
  2. Емилија
  3.4.3. Витомир и
  1.
  2.
  3.
  4.
  3.4.4. Златица (Није се удавала)

  1.1.1.1. Десанка и
  1.
  2.
  3.
  1.1.1.2. Љубинака (Буба) и
  1.
  1.1.2.1. Раде и
  1. Дара
  2. Зора
  1.1.2.2. Милован и Љубинка
  1. Миша
  2.
  3. Перица
  1.1.3.1. Љубинка (Буба) и
  1. Оливера
  2. Весна
  1.1.3.2. Бранислав и
  1. Ђорђе
  2. Иван
  3.

  1.1.4.1. Зоран и Славица
  1. Марко
  2. Александар
  1.1.5.1. Зоран и Светлана
  1. Марија
  2. Маја
  1.1.5.2. Добрила и
  1.
  2.
  3.
  1.1.5.3. Крсто и
  1.
  2.
  1.1.6.1. Горица и
  1. Јована
  2. Ђорђе
  1.1.6.2. Блажо и
  1.
  2.
  1.1.7.1. Горан
  1.
  2.
  3.
  1.2.2.1. Љиљана и
  1.
  2.
  3.
  1.2.2.2. Драган
  1.
  1.2.2.3. Добривоје
  1.
  1.2.3.1. Љубиша
  1.
  1.2.3.2. Горан
  1.
  1.2.4.1. Бобан и
  1.2.4.2. Сања

  1.3.1.1. Раде и Оливера
  1. Александар
  2. Ана
  1.3.1.2. Мирољуб и Слађана
  1. Маја

  1.7.2.1. Радмила и Љубиша Раденовић
  1.Саша

  2.1.1.1. Драгана и Саша Вукојевић (развели се)
  л. Давид
  2. Емилија
  2.1.5.1 Ивана и Драган Стоиљковић
  1. Илија
  2. Јасна

  3.1.1.1. Ратомир и Нина (из Перника у Бугарској)
  1. Јавор
  3.1.1.2. Ратомирка и Милун Петровић
  1. Оливера
  2. Александар
  3. Татјана
  3.1.1.3. Братимир (Баћо) и Ана из Велике Плане
  1. Саша
  2. Небојша
  3.1.1.4. Братимир и Милијана из Житног Потока
  1. Душан
  2. Милена
  3.1.3.1. Милован и Јана Стојичић из Боринца
  1. Милан
  2. Иван
  3.1.4.1. Радмила и Момир Голубовић из Бачког Доброг Поља
  1. Андријана
  3.1.4.2. Драган и Марија Пенић из Лесковца
  1. Милан
  2. Јелена
  3. Љубица
  3.1.7.1. Љубиша и Лариса
  1. Зоја
  3.1.7.2. Александар и
  1. Миа
  3.1.8.л. Љубица и Слободан Драгутиновић
  1. Милица
  2. Александар
  3.1.9.1. Славица и Добросав Милићевић
  1.Милош
  2. Милена
  3.1.9.2. Валентина и Драган Илић
  1. Теодора
  2. Петар
  3.2.6.1. Љиљана и Саша Петров (Развели се)
  1. Бранка
  3.2.6.2. Горан и Бранка
  1. Љубомир
  2. Марина
  3.2.7.1. Раде и Славица из Речице
  1. Весна
  2. Бојана
  3. Стефан
  3.2.7.2. Горан и Сузана
  1. Миљна
  2. Милена
  3.3.1.1. Верица и Звонко Карабеговић
  1. Александар
  2. Иван
  3.3.1.2. Љиљана и Данило Маловић
  1. Никола
  3.3.2.1. Милан и Светлана
  1. Ивана
  2. Наташа
  3.3.2.2. Светлана и Милош Ковачевић
  1. Вељко
  2. Ксенија
  3. Станко
  3.3.3.1. Зоран и Ксенија
  1. Ива
  3.3.3.2. Славица (Цица) Гргуревић
  1. Марко
  3.3.4.1. Драан и Ивана
  1. Немања

  3.1.1.2.1. Оливера Стојановић
  1. Александар
  2. Петар
  3.1.1.2.2. Александар и Биљана
  1. Немања
  3.1.1.2.3. Татјана и Зоран Ђокић
  1. Марија
  2. Милица
  3. Михајло
  3.1.3.1.1. Милан и Зорица Грујић
  1. Лазар
  2. Милован
  3.1.3.1.2. Иваан и Драгана
  1. Миливоје

  Одговори
 • Раде Бракочевић

  Драгане, наводите између осталог и:“Симо и Мира (од Шекулара).“ Можете ли да наведете презимена у Добрим водама код Бојника и околини која су поријеклом из Шекулара (по могућности и њихова стара презимена, јер су презимена у Србији у то вријеме била промјењива ). Зна се да на подручју Горње Јабланице има поријеклом Шекулараца, Величана,Васојевића, Србљака, Ашана, Биораца, Корићана, Пештераца и других са простора Црногорских Брда и Старе Црне Горе. Савићи, Раденовићи су из околине Плава. Горње Полимље од изворишта Лима до Тифранске клисуре код Берана се звало Гусињска нахија и током 19 вијека. Отуда и топоним Гусинци у вашем крају.

  Изоставих Топлицу, ђе такође има досељеника из наведених крајева.

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА ДРАГАНА РАДОВИЋА

  Драгане,
  из којих сте књига узимали ове податке?
  Молим вас да наведете име аутора и странице гдје се помињу ови Радовићи.

  Радовића у Ровцима нема нити их је било поријеклом из Роваца са славом Св. Лука.
  Радовића у Ровцима – Веље дубоко има, али су поријеклом из Мораче – Миоска,који су давно досељени и славе морачку племенску славу, Аранђеловдан,а не ровачку славу Св. Лука.
  Радовићи у Ровцима, носе презиме по Раду који се доселио на садашње Њиве Минића,, гдје су се Љешани били населили почетком 18 вијека, када су Њиве биле својина Ђура Рајичева Радуловића, који је једну ћер удао за Рада, који је код њега био у најму. Раде је тада и узео и славу Лешњана Аранђеловдан…
  Податке сам узео из књиге Ровца и Ровчани од Стевана Поповића, друго допуњено издање, Никшић, 1997. год, стр. 242, 243, 244.
  Прочитајте и књиге: Рајка Раосављевића као и Мирка Барјактаровића, који су такође писали о Радовићима у Ровцима.

  Велики поздрав
  Витомир Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Relja Radovic

  Moja familija Radovic zivi u Zlatiborskom okrugu,opstina Cajetina, selo Jablanica.
  Slavimo sv.Stefana 9.januar.
  Po kazivanju mog dede navodno smo doseljeni iz Morace , a na ovom portalu http://www.poreklo.rs/2014/03/25/poreklo-prezimena-selo-jablanica-cajetina/
  po pisanju Ljubomira Micica u knjizi Zlatibor – antropogeografska ispitivanja iz 1906. godine takodje se navodi da su Radovici iz Morace i slave Stevanjdan.
  Opet po kazivanju jednog drugog dede o tome otprilike nema nekih tacnih podataka i da cak postoji predpostavka da je Dzino dosao iz Hercegovine.
  Po porodicnom stablu koje ja imam moglo bi se zakljuciti da je taj prvi Radovic Dzino mogao doci u ovaj kraj negde oko 1825. ( praveci razmak medju generacijama od 25. godina).
  Ja imam to porodicno stablo u pdf. formatu i na zalost ne mogu ovde da ga prikacim kao atacment.
  Osim toga u mom selu zivi jos familija Bujic, Zivkovic i u selu Rozanstvo u opstini Cajetina zivi familija Ristanovic, koji takodje slave Stevanjdan.
  Po nekim kazivanjima to su neke familije koje su u nekoj vrsti srodstva, mada smo mi Radovici i Bujici kumovi. ( Bujici kumuju Radovicima ) i to je kumstvo staro kako sam saznao iz kazivanja svojih dedova oduvek.
  Familija je velika i rastrkani smo po celoj Srbiji ( Beograd, Uzice, Pozega Uzicka, Cacak ), a ima nas i u inostranstvu ( Amerika, Engleska ).

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА РЕЉУ,

  Реља,
  Да и по мојим истраживањима ви сте из Мораче, али то је све књишко истраживање, у које ја немам поверења.
  За своје Радовиће сам 30 и нешто година истраживања, тврдио да смо од дробњачких Радовића, одлазио у Дробњак пронашао и везу итд…, али када сам прије пар мјесеци урадио ДНК анализу, испоставило се да никакве везе са Дробњацима немам, већ да смо из сасвим другог племена.
  Зато предлажем ти, у интересу тачности поријекла, да одрадиш ДНК анализу, која кошта 6500 динара по попусту иначе је права цијена 13500 динара.
  Ако ово не одрадиш, све ће бити у недоумици, несигурности и под великим знаком питања.
  Када будеш одлучио да урадиш ДНК анализу, јави ми се па ћу те повезати са људима који то организују и раде, или се јави порталу Порекло.рс.

  Тебе бих замолио, ако имаш тај твој родослов, да ми га пошаљеш на мој мејл:

  [email protected]

  Kako bih ga uporedio sa moračkim starim rodoslovima, i da ga unesem u moju knjigu o Radovićima.

  Sve što te zanima slobodno me pitaj.

  Veliki pozdrav
  Витомир Вито Радовић из Београда

  тел. 063 724 684 7 мобилни, вибер
  011 630 69 05

  Одговори
 • Nebojsa Radovic

  Za Vitomira. nije tacno da u rovcima nema Radovica koji slave sv. Luku moji Radovici je slave stotinama godina poz.

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  Поштовани Небојша,
  У Ровцима нема Радовића као ровачког племена-
  Братства, која воде поријекло од предака, који су добјежали у Ровца због крви, и ту остали су: Јањушевићи, Пижурице, РАДОВИЋИ, Радмановићи, Милетићи, Митрићи, Томићи и Поповићи.
  Радовићи у Ровцима у Веље Дубоко,су давно досељени из Мораче, из Миоске, носе презиме по претку Раду Шуковићу, који се доселио на садашње Њиве Минића, гдје су се Љешани били населили почетком 18 вијека, када су Њиве биле својина Ђура Рајичева Радуловића, који је једну ћер удао за Рада, који је код њега био у најму, што значи да су старином – поријеклом Морачани. Радовићи у Ровцима славе Аранђеловдан, то је њихова примарна слава, а има и оних који су ту славу промјенили и узели ровачку славу Св, Луку, али они нијесу Ровчани старином, него Морачани.

  Небојша, имам још доста података о Радовићима из Роваца, али то ћеш читати ускоро у мојој књизи о Радовићима.

  Велики поздрав
  Витомир Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Nikola

  Za Nebojsu,

  Molim da se javis na [email protected] ili na 065/3133179 Nikola Radovic.

  Interesuje me sta imas i znas o poreklo svojih Radovica.

  Pozadrav

  Одговори
 • Nikola

  Molim sve sa slavom Sv.Luka da se jave na [email protected] ili na 065/3133179 Nikola Radovic.

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  Никола,
  да ли си нешто ново сазнао у вези твојих Радовића?
  Препоручујем ти да обавезно урадиш ДНК анализу иначе овако са „књишким „истраживањем, врло је тешко доћи до поузданих података о пореклу.
  Ја сам такође урадио ДНК и то је сада сасвим друга прича.

  Поздрав од
  Витомира Вита Радовића
  из Београда

  Одговори
 • Borko Radovic

  Postovani
  Procitah sve sto se pise o poreklu Radovica.
  Ja sve sto znam o svom poreklu jeste da nam koreni poticu iz Morace.
  Naseljeni smo u selu Bistrici izmedju Nove Varosi i Priboja i prijepolja.
  Ima nas tri kuce.
  Krsna Slava nam je Djurdjevdan.
  Voleo bi da saznam nesto vise o svojim korenima.
  Takodje bi voleo da mi kazete kako mogu nabaviti knjigu ako je izasla.
  U napred zahvalan.
  S`postovanjem
  Borko Radovic

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА БОРКА

  Борко,
  молим те пиши ми на мејл:

  [email protected]

  моји телефони су: 063 724 684 7 мобилни
  011 630 69 05 фиксни

  Поздрав
  Витомир Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Јоксим

  Вито кад ће књига?

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  ЗА ЈОКСИМА

  Е мој Јоксиме, загризао сам изузетно велики залогај и сада се мучим да га прогутам.
  Књига је, што се тиче рукописа готова. Уносим текст у рачунар и ту су проблеми. Сада тек видим колико мало времена имам, тако да бих требао 24 сата да радим.
  Обимна је грађа има прко 1500 страница, чак мислим да ће бити око 2000 страница. Сам уносим текст у рачунар а ту сам танак, јер не знам слијепо куцање, већ набадам, тако да једну страницу мога текста куцам 1 сат, са коректуром, фус нотама, и преломом, значи само да се преда на штампу.
  У рачунар сам унео 230 страница, за сада.
  Али шта да радим, велики је подухват, јер ја обрађујем све Радовиће без обзира на славу, на мјесто рођења, боравка, поријекла, значи све Радовиће на земаљској кугли.
  Овако нешто још нијко није урадио за једно презиме.
  Када бих имао некога да ми куца а ја да му диктирам текст, било би т брзо завршено, а овако, видјећемо када ће бити крај.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Витомир Вито Радовић

  Поштовани пријатељи, на јучерашњем састанку Друштва српских родословаца „Порекло“ предложено је да организујемо тестирање на Светски ДНК дан 25. априла 2016. Као и приликом тестирања за Српски ДНК дан (14. септембра 2015), цена тестирања би била 5.500 динара уз плаћање годишње чланарине за Порекло са 50 одсто попуста (1.000 уместо 2.000 динара). Дакле, укупно 6.500 динара би било тестирање на овај дан. Потребно је да се јави најмање десет сигурних за тестирање, па да се онда обратимо ДНК центру за генетику и дефинитивно договоримо ову акцију. Пријаве могу да се шаљу на [email protected] са назнаком: Пријава за тестирање за Светски ДНК дан. НАПОМЕНА: Постојећи чланови Друштва са плаћеном чланарином за 2015. годину, могу да предложе једног кандидата за тестирање по цени од 5.500 динара. Чланови Друштва који су платили чланарину за 2015. и 2016. годину могу да предложе два кандидата за тестирање по цени од 5.500 динара.

  Одговори
  • milisav

   živim u Ratkovu,selo u Bačkoj,Vojvodina,deda Mirko Radović,rodjen u Borkovićima,srez Plužine,u Pivi,mislim da je moj rodjak Radivoje Radović dao podatke o našim Radovićima,što se tiče izdavanja knjige,mislim da Vitomir ,može sa prikuplenim podacima,koji su,ako je tako kako on veli,za svaku pohvalu,treba izdati knjigu,mnogo je toga doprineo razvoj genetike,ali to ipak ,kao što ništa nije za celu istinu,osim Božije,a mladje generacije,kada genetika još sigurnija bude,knjigu dopisivati,tu živu riječ prenešena,što pričom,što zapisom,ništa nemože zamijeniti,ko večna priča o Kosovu,narod je to najbolje preneo,te znamo i šta je bilo,i kada je bilo,i kako je bilo

   Одговори
 • Витомир Радовић

  Милисаве,
  огроман материјал сам прикупио и уносим у рачунар. Унео сам 370 страница, а по моме рачунању биће између 1500 и 2000 страница. Заиста је огроман пројекат, јер сам обрадио све Радовиће без обзира на славу. Има доста тачности и у књишким подацима, али има доста и нетачности, нарочито у вези Радовића из Србије, али зато ће ДНК тестови одгонетнути све остале недоумице.
  Што се тиче Радовића у Црној Гори и херцеговини, ту нема грешака, јер се ту традиција и чување поријекла и коријена преносило с кољена на кољено вјеродостојно, истинито, док у Србији има свашта.
  Све сам то пописао, и покушао да утврдим и поријекло и тих Радовића. Колико сам успио, видјећемо.
  Али ипак препоручујем да Радовићи у што већем броју ураде ДНК тест. Много значи, за утврђивање поријекла.

  Милисаве, родослов ваших Радовића из Пиве имам, баш онај најстарији, а ако имате ви ваше породице, слободно ми га доставите да га унесем у књигу.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • milisav

  Pozdrav Vitomire da ste mi zdravo,Hvala na odgovoru,što se tiče moje porodice,rodjena mi tetka po ocu dala je sve podatke Radivoju Radoviću iz Bačkog Dobrog Polja,a on je vama poslao,oni su od Anta,a mi od Obrena,ima ona pesma,“a na vrhu Šejtan kule dje pogibe Adžić Vule,i dva mlada oficira,što ih Piva odabira,Soko Obren Radoviću i Milane Kneževiću“valjda je ta original,da nebude,sa Radovićima da se zavade,čiji je koji junak,i šta je uradio,kažu da su se posvadili u svoje vreme,koji će najveći junak biti u Crnoj Gori ,Nikac od Rovina ili Rovaca,evo ja kod prvog podatka zapeo,mogu misliti kako je Vama sa toliko podataka,te zbog pomirbe izabraše,Miloš Obilića,,pratio sam dosta ove prepiske Radovića,sa sviju strana,i mislim da treba da izdate knjigu,što pre,lakše će se potom dopunjavati,jer će tek tada u punomm jeku pristizati,i prave informacije,a mnogi će dati za analizu dnk,i poslati,u toj želji da knjiga što pre izadje,svako dobro ,zdravlje i sreću želim,Vama,i Vašoj familiji,i svim Radovićima redom,gde su da su,neka su zdravo

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МИЛИСАВА РАДОВИЋА

  Хвала Милисаве, на овако дивним и бираним ријечима. Да, књига ће свакако бити објављена, пуном „паром“ уносим податке у рачунар, тако да за сада немам никаквих проблема. Биће то изузетно и врло вриједно дјело, није што сам ја то радио, већ заиста много, много података има, који су поткријепљени, чињеницама и фус нотама одакле сам те податке црпио, из разни манастира, цркава, архива итд, итд.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  Београд

  Одговори
 • Предраг Т. Шћепановић

  Поштовани господине Вито,
  Не знам зашто упорно тврдите да у Ровцима нема Радовића.Или читате погрешне књиге или Вас неко погрешно обавештава јер очигледно нијесте долазили у Ровца.Ово без љутње.Јер,у Ровачком племену постоје два мала братства од по неколико кућа,а презивају се Радовић.Једно су Радовићи у селу Међуријечју који славе Лучиндан и који су огранак братства Јовановића,који,опет,с Илинчићима потичу од Срезојевића и други Радовићи из села Веље Дубоко,који славе Светог Василија Великог су поријеклом од братства Шуковића из Доње Мораче из села Мијоска.Ова два братства,дакле,нијесу у међусобном сродству као ни с трећим братством Радовић,из Бара Радовића у Доњој Морачи.Најбројнији су ови трећи и славе Аранђеловдан.А широм Србије постоје нека друга братства Радовић која су поријеклом из Тарског или Морачког слива,али од неких других родова.По мојим истраживањима, Радовићи са Златибора, од којих је војвода Михаило,поријеклом су из Горње Мораче, гдје данас у селима Трновица,Сврке и Драговића Поље,живи бројно становништво с том славом.
  Велики поздрав од Предрага Т.Шћепановића из Колашина на Тари

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ПРЕДРАГА ШЋЕПАНОВИЋА

  Поштовани Предраже,
  очигледно нисте прецизно и детањно прочитали ову преписку о Радовићима.
  Истражујући Радовиће и њихова порекла, установио сам да постоје примарна презимена и секундарна презимена Радовића. Радовићи у Морачи који славе Аранђеловдан су Радовићи који прије овога презимена нису имали никакво друго презиме, већ је ово презиме Радовић њима примарно презиме… Сви остали Радовићи као и у Ровцима су секундарна презимена, настала од неког другог презимена, а то сам објаснио и Небојиши Радовићу прије неколико порука, у овим препискама. У претходним препискама сам такође рекао да у Ровцима има Радовића који су од морачких Радовића.
  Наравно, ја у овим препискама не могу давати детаље мога истраживања, јер ипак, ја пишем књигу о Радовићима, па не би било згодно да баш све изнесем у јавност прије објављивања књиге.
  Што се тиче Радовића у Србији, то је прича за себе. Тек ту имате, не секундарна презимена Радовића већ у једној кући имате шесторо браће а од њих шест презимена и између осталих и Радовићи. Све сам те Радовиће из Србије пописао, и по књишким истраживањима смјестио их тамо гдје припадају, али док се не уради ДНК анализа, све је под знаком питања.
  Књишко истраживање и предања су једно а хемија, наука је нешто сасвим друго То сам утврдио и за моје Радовиће, и за Бјелопавлићке Радовиће који су из Србије, и Радовиће из околине Бијелога Поља, Радовиће из Фоче, Радовиће са Романије, Радовиће из Рашке итд, итд.
  Сигурно знате, да сва староцрногорска и старохерцеговачка племена имају презиме Радовић, од којих су нека примарна а нека секундарна и то већином. У Србији имају Радовићи који немају везе ни са Црном Гором нити са Херцеговином. У Хрватској имате 2300 породица са презименом Радовић, али само мали број има везе са Црном Гором и Херцеговином итд.

  Иначе, Предраже, написао сам један текст који треба да вам пошаљем у вези Радовића, и том приликом да одговорим на ваша питања која сте ми послали путем мог Мејла. Овај текст ће те добити убрзо, а ја се извињавам што га прије нисам послао.

  Ето, драги Предраже за сада толико, мислим да сам донекле објаснио ове ровачке Радовиће.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • dragan radovic

  postovani vitomire,
  zelim vam puno uspjeha na zavrsavanju knjige! zaista velik poduhvat!
  procitao sam sve komentare na ovom portalu, od 2012 do danas, no nista nisam nasao o mojim radovicima.
  obzirom da pominjete da u knjizi obradjujete sve radovice bez obzira na slavu, interesuje me da li imate podataka o porijeklu radovica iz buloga (okolina sarajeva, na pola puta izmedju sarajeva i pala)?!
  evo odgovora na vasa tipicna pitanja:
  – slava: sv.arhandjel mihailo,
  – prezime: nije mijenjano na ovom prebivalistu,
  – mjesto: bulozi, opstina stari grad, grad sarajevo, bih-republika srpska (prema terminologiji vaseg portala),
  – po usmenom predanju je jedan od trojice brace dosao iz crne gore (kolasin),
  – procjenjujem da je naseljavanje bilo sredinom 19.vijeka posto je moj djed spasoje rodjen 1880, a moja grana rodoslova izgleda … vukola – maksim – spasoje – risto – dragan.
  srdacan pozdrav,
  dragan

  Одговори
  • Витомир Радовић

   ЗА ДРАГАНА РАДОВИЋА

   Драгане, много података имам, а исто тако велики је број Радовића које обрађујем, тако да не могу о свима писати овдје на овом мјесту, јер ако моја књига има преко 1500 страница, шта мислиш онда колико би заузео простора на овом мјесту да пишем о свима.

   Молим те јави ми се на мој мејл:

   [email protected]

   Имам података и о твојим Радовићима.

   Велики поздрав
   Витомир Вито Радовић
   из Београда

   Одговори
 • ante ivanković

  PREZIME RADOVIĆ U HRVATSKOJ
  autor Ante IVANKOVIĆ iz Splita

  Prezime Radović ima 1847 stanovnika Hrvatske i po učestalosti je 234. hrvatsko prezime.
  Radovića je najviše: u Zagrebu (108 obitelji, 220 duša), Viru pokraj Zadra (41, 114), Rijeci (44, 107), Karlovcu (36, 88), Splitu (32, 87), Zadru (23, 70), Dubrovniku (25, 69), Šumberu pokraj Svete Nedelje (49, 48), Radošiću pokraj Sinja (15, 45), Puli (13, 34).
  Prezime je nastalo od pridjeva posvojnog Radov, izvedenog od imena Rade ili Rado, koja u osnovi imaju korijen rad- sa značenjem kao i pridjev radin, onaj koji voli rad, koji je radišan.
  Slična su jezičnog postanja i prezimena: Radov, Radovac, Radovec, Radovčić, Radovečki, Radovinović, Radovniković.
  Radović je učestalo prezime dalmatinskog područja, kako nekoć tako i sada: prema popisu iz 2001. godine u 31 naselju u Dalmaciji živi 220 Radovića obitelji sa 626 duša, što je trećina svih pripadnika tog roda u Hrvatskoj
  Staro je to prezime i zadarskog kraja.
  Prigodom posjeta Pašmanu općeg providura Mletačke Dalmacije i Albanije Alvisa Moceniga 1607. godine na tom se otoku spominje 179 prezimena, među njima i Radović, koje se tu održalo do danas.
  Prema popisu iz 2001. godine Radovići na zadarskom području žive u šest naselja sa 79 obitelji i 233 duše, a najviše ih je: u Viru (41 obitelj, 114 duša), Zadru (23, 70), Tkonu (otok Pašman) (5, 21), Vrsima pokraj Nina (6, 12) itd.
  Koliko je problematika prezimena i složena i osjetljiva pokazuje i primjer Radovića dubrovačkog kraja, koji se prema krvnom podrijetlu na tako malom prostoru dijele na čak četiri grane: konavosku, imotsko-cavtatsku, dubrovačko-kotorsku i pelješku.
  Konavoski Radovići su starinom iz Čilipa, odakle su se raselili: u Dubrovnik (1722. i 1787. godine), Komaje (1895) i Cavtat (1782).
  Što tiče Radovića u Čilipima, N. Kapetanić i N. Vekarić su utvrdili da je u popisu iz 1673/1674. godine popisivač zaboravio popisati u Čilipima kuću Radovića, koja je, izričiti su autori, sigurno postojala i prema procjeni imala je pet duša.
  U popisu pak iz 1833. godine u Čilipima su zabilježene dvije Radovića obitelji: Kate, udovice Braice Radovića i Rade Petrova; u popisu iz godine 1890. dvije obitelji s prezimenom Radović: obitelji Balda Baldova i Marije, udovice Luke Radovića te i četiri obitelji s dvoriječnim prezimenima: Đure Radovića Đanikola, Petra Nikolina Radovića Perinka, Petra Radova Radovića Butijera i Mata Radova Radovića Matana.
  U Cavtat je 1903. godine doselila Radovića obitelj iz Prološca u Imotskoj krajini, potomak pravoslavnih Radovića, koji su 1718. godine prebjegli iz Popova polja u Imotsku krajinu (Proložac i Nebriževac).
  Dio Radovića iz Dubrovinika su drukčijeg krvnog podrijetla: u dubrovačkoj matici vjenčanih upisano je 1675. godine vjenčanje Vicenta Petra Radovića iz Kotora s Ivanom kćeri Vukašina Ivaniševića (Giouanna filia Vucasini Iuanisceuich murlaciensis).
  Starina pak peljeških Radovića je Potomje, gdje su nastali od starijeg roda Dokesića, da bi kasnije promijenili prezime u Nikičević a tek su se u 18. stoljeću konačno opredijelili za prezime Radović. S tim prezimenom su zabilježeni: u popisu iz 1783. godine četiri obitelji: Pave Stjepanova, Nikole Antunova, Antuna Nikolina i obitelj Mande, udovice Martina Radovića; u popisu iz 1793. godine ubilježeni su svi domaćini obitelji iz popisa otprije deset godina, jedino je u obitelji udovice Lucije stasao za domaćina sin Josip Martinov Radović.
  Popis iz 2001. godine zatekao je Radoviće na dubrovačkom području u devet mjesta s 56 obitelji i 144 duše, a najviše ih je: u Dubrovniku (26 obitelji, 59 duša), Čilipima (7, 31), Potomju (10, 17), Orebiću (4, 14) itd.
  U povijesnoj Poljičkoj Kneževini zaselak sela Srijana na sjevernim padinama Mosora, zvao se Radovići (spominje se 1613. godine), što upućuje na davno postojanje prezimena Radović na tom području. Zaselak Radovići pojavljuje se pod tim nazivom i u austrijskim popisima stanovništva (od 1890-1900) da bi od 1910. do 1948. godine bio preimenovan u Radovčiće. To vjerojatno znači da su preci današnjih poljičkih Radovčića (u popisu iz 2001. godine u Kostanju je 12 Radovčića obiteljii s 55 duša, u Splitu 18 obitelji s 47 duša) u starini imali upravo prezime Radović.
  U Poljičkoj Kneževini i na nedalekom splitskom području popis iz 2001. godine zabilježio je Radoviće: u osam naselja s 54 obitelji i 157 duša, a najviše ih je: u Splitu (32, 87), Podstrani (8, 25), Kaštel Sućurcu (4, 17), Kostanju poviše Omiša (4, 12) itd.
  Inače prezime Radovčić je zabilježeno 28. ožujka 1633. godine u Srijanima (Marko Radovčić je svjedok pri prodaji zemlje).
  U selu Dobrom pokraj Livna u popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića iz 1768. godine zabilježena je dvočlana obitelj udovice Ane Radović, tada jedina obitelji u Bosni i Hercegovini s tim prezimenom.
  Možda su, ali se ne zna i jesu li livanjski Radovići preci današnjih Radovića u Cetinskoj krajini, u kojoj ih je popis iz 2001. godine zatekao u tri naselja s 20 obitelji i 81 obitelji: u Radošiću pokraj Sinja (15 obitelji, 45 duša), Sinju (9, 31), Brnazama (1, 5).
  U gradu Visu Radovići su zabilježeni u 18. stoljeću u župskim maticama umrlih: Juraj Radović alias Butrisin, Magdalena Radović Kuzmina (1749) i Mato Radović iz Starog Grada na Hvaru (1764).
  Popis iz 2001. godine evidentirao je u Visu dvočlanu obitelj s prezimenom Radović.
  Radovići pravoslavne vjere zabilježeni su 1784. godine u Prološcu pokraj Imotskog te 1792. godine u Nebriževcu također pokraj Imotskog (danas Kamenmost), a u oba slučaja su doseljenici iz Popova polja u jugoistočnoj Hercegovini.
  Prema popisu iz 2001. godine u Imotskoj krajini Radovići žive: u Kamenmostu (četiri obitelji, 11 duša) i Donjem Prološcu (2, 8).
  Radovići iz Riđana i Žagrovića pokraj Knina doseljenici su iz Bosne u 17. stoljeću.
  Na kninskom području popis iz 2001. godine zatekao je Radoviće: u Kninu (dvije obitelji, devet duša) i Žagroviću (1, 1).
  Radović je i slavonsko prezime, a zabilježeno je: godine 1698. u Mikleušu pokraj Slatine obitelj Blagoja Radovića; u Gornjim Meljanima pokraj Voćina obitelj Marka Radovića; godine 1702. u Osijeku obitelj Stjepana Radovića; u Škrabutniku pokraj Požege obitelji Ilije i Nikole Radovića; godine 1736. u Lazu pokraj Vukovara obitelj Petra Radovića; u Škrabutniku obitelji Stevana i Tadije Radovića; godine 1760. u Cerniku pokraj Nove Gradiške kuća Ante Radovića, u kojoj žive dva bračna para i ukupno šest duša; u Prvči tročlana obitelj Mije Radovića.
  Popis iz 2001. godine zabilježio je u 37 naselja pet slavonskih županija 76 Radovića obitelji sa 175 duša, u Osječko-baranjskoj županiji (16 mjesta, 38 obitelji, 90 duša), Vukovarsko-srijemskoj (9, 19, 52), Virovitičko-podravskoj (6, 10, 17), Brodsko-posavskoj (3, 6, 11) i Požeško-slavonskoj županiji (3, 3, 5).
  Ovom prigodom navodimo naselja s 10 i više Radovića: u Osijeku (10 obitelji, 28 duša), Marinićima (5, 10), Sarvašu (4, 10); u Vukovaru (11, 19).
  U Međimurju Radovići se pojavljuju 1844. godine u Donjem Mihaljevecu i Turčišću s grafijskim oblikom Radovics; godine 1850. u Lapšini s oblikom Radović; godine 1931. ustalio se oblik Radović, tada zabilježen u Domašinecu i još devet međimurskih naselja.
  Popis iz 2001. godine zabilježio je Radoviće sedam mjesta s 15 obitelji i 43 duše, a najviše ih je: u Podbrestu (4, 13) Gradinovecu (3, 11), Ivanovecu pokraj Čakoveca (2, 5) itd.
  U drugoj polovici 20. stoljeća dio Radovića s dobojskog područja (Bosna) preselili su u Zagreb i Pulu, a dio njihovih prezimenjaka zadarskog područja nova su prebivališta svojim obiteljima osigurao u Rijeci.
  U 25 naselja zagrebačkog područja i Hrvatskog zagorja živi 164 Radovića obitelji s 384 duše, a najviše ih je: u Zagrebu (108 obitelji, 220 duša), Šumberu (19, 48), Sesvetama (5, 23), Velikoj Gorici (4, 14), Velikoj Ostrni (3, 11) itd.
  Popis iz 2001. godine zatekao je u 45 mjesta primorsko-istarskog područja 127 Radovića obitelji s 336 duša, a najviše ih je: u Rijeci (44 obitelji, 107 duša), Puli (13, 34), Labinu (11, 26), Novom Vinodolskom (3, 12) itd.
  Spominjemo i još dvije skupine Radovića: karlovačku (15 naselja, 58 obitelji, 143 duše) i sisačku (14, 31, 59), a najviše ih je: u Karlovcu (36 obitelji, 88 duša),Tuškanima (6, 20); Sisku (7, 17), Dugom Selu Lasinjskom (9, 17) itd.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Анта Иванковића

  Анте,
  Молим вас, јавите ми се на мејл:

  [email protected]

  Велики поздрав
  Вито Радовић из Улцинја

  Одговори
 • Sanja Radovic

  Postovanje gdine Vitomire
  Ja sam takodje Radovic… slucajno sam nasla ovaj sajt…Moj otac je Milomir Radovic,rodjen 1955.g Krusevcu, deda je Milic Radovic,rodjen 1931.g u selu Bovan kod Krusevca,pradeda se zvao Miloje. Na moju zalost otac i deda su se upokojili pa nemam puno informacija o nasem poreklu. Po prici koje se secam iz detinjsva cukun deda prebegao iz Crne Gore posle neke guzve da kazem sa Turcima,ne secam se samo da li je to bila okolina Cetinja ili Niksica. Slavimo Nikoljdan. Ako mozete da i pomognete bar malo bila bih Vam jako zahvalna. A ja cu potraziti neke dodatne informacije kod dedine rodjene sestre Milice (Milica Radovic udata Mijatovic) koja je jos uvek Bogu hvala vitalna. Pozdrav iz Krusevca

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА САЊУ РАДОВИЋ

  Поштована Сања,
  добио сам ваше податке које сте ми послали путем Мејла, па ћу вам одговорити такође путем Мејла.
  Пошаљите ми податке које сам вам тражио.

  Велики поздрав

  Вито Радовић
  из Улциња

  Одговори
 • liv

  Radovici iz Pive, CG (slave sv. Jovana u januaru) su bili naseljeni na Mratinju pa presli u selo Crkvicko Polje gdje ima 15-tak kuca. Negdje pise da su rod s Čavićima s Pišča

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ЛИВ

  О овим Радовићима сам доста писао, имам и њихов стари родослов. Они су од стабла Браниловића и славе Јовањндан. Они нијесу исто братство са Радовићима из Борковића. Ови су ( Мратињци) Потомци Рада Чавића.
  За сада толико, јер пуно тога има , а то ће бити објављено у мојој књизи о Радовићима.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Улциња

  Одговори
 • liv

  Svaka cast za knjigu Vito. Kada ce biti izdata? Znam mnoge koji bi voljeli da je imaju

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА Лив

  Текст убацујем у рачунар, унео сам око 400 страница, имам још да унесем око 2100 страница и ту је крај.
  Очекујем у току зиме да све ово приведем крају.

  Велики поздрв од
  Вита Радовић
  из Улциња

  Одговори
 • Предраг Т. Шћепановић

  Вито, свака ти част, добар си познавалац братстава Радовића.Видио сам резултат тестираног Радовића из Крушевица (Романија).Увијек си тврдио, дакле исправно,да они нијесу поријеклом из Мораче.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Предрага Шћепановића

  Предраже,хвала ти на похвалама.
  Видјећеш у мојој књизи о Радовићима, да ће бити још изнанеђења и ексклузиве, што се тиче поријекла разних Радовића.
  Много сам година, рада и труда уложио у овај пројекат, па на крају морају доћи и резултати.

  Овом приликом да обавјестим све Радовиће, да тренутно рукопис уносим у рачунар, унио сам до сада 980 страница А4 формата, а ако овако овим темпом будем наставио, очекујем да ћу зимус цео текст у рукопису унијети у рачунар и предати на штампање.

  Молим још једном све Радовиће, ако имају своје Родослове, да ми доставе, да их унесем у књигу.

  Велики поздрав Пеђа теби
  од Вита Радовића из Београда

  Одговори
 • Dejan Radovic

  pozdrav Vitomire….mene zanima poreijeklo mojih Radovica iz Foče ali iz sela predrazje ili Trošanj…nema nas mnogo mozda 3-4 kuce…imam neke neprovjerene informacije da smo potomci nekih Zivanovica od Pive…slavimo Djurdjevdan.. 😀 pozdrav

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ДЕЈАНА РАДОВИЋА

  Дејане,
  молим те јави ми се на мејл:

  [email protected]

  Veliki pozdra
  Vito Radović
  iz Beograda

  Одговори
 • Предраг Т. Шћепановић

  Поштовани Витомире,
  Недавно сам сазнао од мог комшије Драгољуба Мишовића,који је поријеклом Мојашевић из Васојевића,да је са њим у Сарајеву студирао Правни факултет извјесни Расим Радоовић родом из околине Фоче.Г.Драгољуб се сјећа да је у свом презимену имао два слова о.Али о њему,послије завршених студија,ништа није чуо.Расим и Драгољуб су студирали са Војиславом Шешељом.То је та генерација.Расим је тврдио да води поријекло из Мораче.Знаш ли ти шта о томе?Звао сам г. Петра Загорског Ашкрабу да га питам је ли је ишта чуо о овим Радовићима са два слова о, у презимену.Одговорио ми је да о томе нема никаквих информација.У Бијелом Пољу сам сазнао да муслиманско братство Балић из околине тога мјеста тврди да су поријеклом од Радовића из Мораче.тамо негдје око Коњица има муслиманско братство Ћинћур,а у Бијелом Пољу су православни Ћинћури који су поријеклом од Радовића из Мораче.Нешто има од свега овога али не могу да скучим.Поздрав.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА ПРЕДРАГА ШЋЕПАНОВИЋА

  Предраже,
  имам матичне књиге рођених и умрлих из села у околини Фоче. Радовића са два слова „о“ нема у поменутим матичним књигама.
  Има Радовића муслимана.

  Велики поздрав
  Вито Радовић из Београда
  тел 064 724 684 7

  Одговори
 • Đurakič

  pozdrav svima,

  interesujeme da li nešto znate o Radovićima koji su se naselili u Čačku,Ljubić. Iz pričem sam čuo da su rodom iz Kolašina. Slava im je Sv.Stefan.

  unapred hvala 🙂

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Ђуракића,
  Поштовани, у граду Чачку има Радовића са различитим славама, па и оних који славе Стевандан, они су дошли из Љубића, а у Љубић су дошли крајем 18 и почетком 19 вијека.
  Одакле су дошли у Љубић ови Радовићи који славе Стевањдан, сазнаћете из моје књиге о Радовићима, која ће, надам се, бити објављена у току ове године.
  Ако вас нешто прецизније интересује о овим Радовићима, пишите ми на мејл:

  [email protected]

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Одговори
 • Nemanja

  Zanima me poreklo familije radovic iz sela lozno pored leposavica .po nekim spisima.kazu da su od vasojevica i da su ziveli oko manastira morace .slave arandjelovdan

  Одговори
 • Јоксим

  Немања, јавите се Витомиру Радовићу. Имате његову мејл адресу.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА НЕМАЊУ

  Немања,
  у племену Васојевића нема Радовића.
  О Радовићима из Лозне сам писао, ускоро ћете имати прилике да читате

  Јавите ми се на Мејл:

  [email protected]

  Велики поздрав
  Вито Радовић

  Одговори
 • Младен радовић

  Поштовани Радовићи,

  Велики поздрав свима.
  Интересује ме, да ли неко има податке о Радовићима из села Сибнице и Рашице, релативно близу села, из општине Блаце код Прокупља. Моји су пореклом из Сибнице, који су касније дошли у Рашицу? Хвала најлепше.

  С поштовањем,
  Младен Радовић
  [email protected]

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МЛАДЕНА

  Младене, која вам је слава?
  Писаћу вам на мејл.

  Поздрав од Вита Радовића

  Одговори
 • Младен Радовић

  Поштовани Вито,

  Шаљем Вам све нама познате податке данас у току дана на мејл.

  Срдачан поздрав и свака Вам част на труду и залагању, који је огроман. Будите поносни !

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Младена Радовића
  Младене, хвала на подршци, у контакту смо путем Мејла.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Небојша Радојевић

  Поштовани Витомире Радовићу,

  Велики поздрав .
  Интересује ме, да ли неке имате податке о Радојевићима из села Доњи Крњин из околине Лешка, некад Студенички срез, а сада у општини Лепосавић. Славимо св.Луку и по предањима од наших старих дошли смо из Црне Горе.

  Одговори
 • Младен Радовић

  Поштовани Вито,

  Послао сам Вам два пута на е-мејл адресу родослов и ништа ми још нисте јавили.
  Молио бих Вас да ми се јавите, да разменимо информације.

  Велики поздрав.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Младене,
  добио сам мејлове, јављам се.

  Поздрав
  Вито Радовић

  Одговори
 • Jelena Mihailovic

  Moji preci su Radovici iz sela Jelovik kod Arandjelovca. Slave Lazarevu subotu.Da li znate nesto o njihovom poreklu? Srdacan pozdrav!
  Jelena Mihailovic

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Јелена,
  пишите ми на мејл:

  [email protected]

  Поздрав
  Вито Радовић

  Одговори
 • Dusan

  Pozdrav porodica Radovic iz ljubica ako imate informacije

  Одговори
 • Младен Радовић

  Поштовани Вито,
  Где можемо погледати Ваше књиге и купити их? Да ли ће се наћи у неким књижарама, издаваоницама, итд?

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Поштовани Младене,
  сви ћете бити обавјештени када буде штампана коначна верзија књиге. Ово сада сам одштампао само један пробни примјерак, да видим како би то изгледало и да урадим још допуна, убацим још слика, текстова итд.

  Ако имате слика или неких интересантних прича, а жељели би да се нађе у овој јединственој књизите нврсте у нас, о свим Радовићима на земаљској кугли, слободно ми пошаљите на мејл, ја ћу то са задовољством унети у књигу.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Улциња

  Одговори
 • Марко Радовић

  Поштовани,
  Само да јавим да има и нас Радовића и у Источној Србији
  Славимо Св.Луку ако се добро сећам прича покојног деде водимо порекло из Мораче
  Ако имате неке информације молим вас пошаљите ми на мејл

  Поздрав за све Радовиће
  Марко Радовић
  Зајечар

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Марка Радовића

  Марко, о вама у источној Србији сам доста писао. Јави ми се на мејл:

  [email protected]

  Поздрав
  Вито Радовић
  из Улциња

  Одговори
 • Crkvicko Polje

  Znate li nesto o Radovicima iz Crkvickog Polja, slave Jovandan? Imate li mozda rodoslov?

  Moje postovanje

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Црквичко Поље

  Имам доста написано о Радовићима из Црквичког ПШолја и имам њихов стари Родослов.

  Пишите ми на мејл:

  [email protected]

  Велики поздрав,
  Вито Радовић из Улциња

  Одговори
 • Novljanin

  Moji Radovici u Herceg Novom (Ratisevina) slave Svete Vrace. Kako bih mogao saznati porijeklo mojih Radovica, tj. odakle smo dosli u HN?

  Ima dosta Radovica u HN iz lokalnog sela Krusevice, ali nam oni nisu rodjaci.

  Pozdrav za Vita Radovica,

  Krsto

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Крста,

  Крсто, Радовићи у Ратишевини се помоњу у првом млетачком катастру након повлачења Турака из Херцег Новог 1687. године Тада је Ратишевина имала 165 становника, а међу њима и Радовиће.
  У мојој књизи о Радовићима, сам много писао о тим Радовићима и њиховом поријеклу, гдје је све подкријепљено документима.
  Ускоро ћете читати о тим Радовићима.

  Пишите ми на мејл:

  [email protected]

  Велики поздрав
  Вито Радовић иоз Улциња

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Микула и Цвитко Радовић спомињу се у турском дефтеру за 1604 годину у селу Висак, нахија Врбашки, између Лијевче поља и Козаре. Још се спомињу презимена:Ковачевић, Петковић, Вукчевић, Предојевић, Дојчинић, Гласинић, Љубојевић, Франчевић, Балић, Пријаковић, Саришовић и Суварић. Уписане су 33 куће, од тога, гледајући по посједницима баштина-очевина, њиховим именима, именима очева, може се лако закључити да је било 25 православни Срба, 2 католика и 6 муслиманских породица.

   Ово је препис из књиге Опширан попис Босанског санџака из 1604 године, Сарајево, 2000., Свезак 1/2, што је припремио Адем Хамџић, стр. 346-347, а може се прочитати и у нашој дигиталној библиотеци.

   Одговори
 • Витомир Радовић

  Милораде,
  хвала ти на овом допису, ово сам ја већ обрадио у мојој књизи и донекле установио одакле потичу ови Радовићи. Али, о томе ћемо ускоро читати у мојој књизи о Радовићима, која треба ускоро да буде објављена на скоро 5000 (пет хиљада) страница, у 4 тома.

  Још једном хвала,
  Вито Радовић
  из Улциња

  Одговори
 • Младен Радовић

  Поштовани Вито,

  Је л ти мејл и даље онај стари, послао бих ти нека питања и родослов свој који сам нашао?

  Свако добро
  Младен Радовић

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА МЛАДЕНА

  Младене, јесте, актуелан је онај мој стари мејл:

  [email protected]

  Телефон вибер: 063 724 684 7

  Јави ми се обавезно.

  Велики поздрав
  Вито Радовић из Београда

  Одговори
 • Darko Radovic

  Postovani, ja sam Darko Radovic iz Kraljeva. Pratim vase objave i jako me interesuje moje poreklo, inace pradeda mi je iz sela Gracac kod Vrnjacke Banje,slavimo Arandjelovdan pa bih vam bio zahvalan kada bi ste mi rekli neka vasa saznanja o nasem poreklu.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Дарка Радовића

  Дарко,писао сам о твојим Радовићима.
  Молим те јави ми се на телефон (вибер) 063 724 684 7
  или мејл: vilaradovicptt.rs

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Дарко,
  мејл адреса је претходна погрешно написана.
  Ево тачне мејл адресе

  [email protected]

  pozdrav
  Vito Radović

  Одговори
 • Spaic Slobodan

  Поштовани:
  Моји кумови од старина су Радовићи.Живе у Херцег-Новом.Некада су живели у Крушевицама код Херцег-Новог.Има их и данас да живе у Крушевицама.Славе Зачеће светог Јована 6 октобра и то им је од старина слава.Молио бих ако нешто знате о њима да ми кажете.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Слободана

  Слободане,

  о Радовићима из Крушевица – Херцег Нови сам писао толико у мојој књизи, да би се могла издвојити једна посебна књига. Ускоро ће бити штампана моја књига о Радовићима, па ћете имати прилике да доста читате о њима.

  Велики поздрав
  Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Krsto Radovic

  Za Vitomira Radovic,

  Zovem se Krsto Radovic, rodjen sam u Beogradu 1974. Otac mi je iz Grblja, CG. Poreklo po predanju su nam Kosjeri, mada u knjizi „Istorija Grblja“ se navodi da smo sa Njegusa. U Grbalj smo dosli u vreme Knjaza Danila. Slavimo Svetog Djordja.
  Pregledavao sam komentare i stranicu o Radovicima, ali nisam video da se spominju Radovici iz Grblja, niti mesto Radovic na Crnogorskom primorju.
  Dali imate neke informacije o tome?
  Unapred hvala!

  Pozdrav!

  Krsto

  Одговори
 • Витомир Радовић

  ЗА КРСТА

  Крсто, писао сам о Радовићима из Грбља и молим те јави ми се на телефон:

  063 724 684 7

  Вито Радовић
  из Београда

  Одговори
 • Sasa Radovic

  poz za sve radovice ovde gde se moze kupiti vasa knjiga ako je izasla posto bi voli da znam

  o porjeklu radovica procitao sam skoro sve tekstove ovde pa sam sad bas zainteresovan da

  saznam sto vise ja sam iz Milica Republika Srpska veliki poz za sve radovice i da slavim

  Djurdjevdan .

  Одговори
 • Витомир Радовић

  За Сашу,

  Саша,
  јави ми се мејлом или на телефон 00 381 63 724 684 7 ово је вајбер,

  Ево мејл адресе

  [email protected]

  Велики поздрав

  Вито Радовић

  Одговори
 • Младен Радовић

  Поштовани Вито,

  Да ли је књига завршена? Може ли се негде погледати, купити?

  Одговори
 • Војислав Ананић

  РАДОВИЋ (п). у Братачу (Невесиње). Засади (Билећа) и Жељуши (Мостар). Старином су из Куча у Црној Гори. Предање каже да су тамо „убили агу“ и побјегли у Риђане, „па су и ту убили агу“. Из Риђана је, почетком 18. вијека. доселио Раде у Братач. У овом селу их убрајају међу најстарије порадице, Радовићи у Жељуши су из Бјелица у Црној Гори, од тамошњег братства Аврамовића. Славе Петковицу, а Радовићи у Засади и Братачу славе Никољдан (59:187, 213, 249). Братач је родно мјесто невесињског „војводе“, попа Петра Радовића, који је имао значајну улогу у херцеговачком устанку 1875. године. Радовићи се спомињу и у Мостару. Из архивских докумената се сазнаје да је некада познати мостарски књижар и издавач Владимир М. Радовић био „једна од централних фигура у јавном животу Мостара посљедње деценије деветнаестог вијека“. В. Радовић је био покретач издавања дјечјег листа „Херцеговче“ који је требао да се појави 1. јануара 1893. године, као „први и једини дјечји лист у Босни и Херцеговини“ (20:114,119).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Војиславе, хвала ти на јављању.
  У мојој књизи о Радовићима у 6 томова, о херцеговачким Радовићима сам писао на преко 200 страница.
  Оваих дана сам дао у штампу 6 (шесту) књигу.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Поздрав, Витомире!
  Било би лепо кад завршиш све о Радовићима, да се књига нађе и у нашој дигиталној библиотеци.
  Војислав

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Свакако, па Порекло је издавач мојих књига.

  Одговори
 • Младен Радовић

  Поштовани Витомире,

  Када ће се књиге наћи у слободној продаји и где?

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Од Нове Године ће бити у слободној продаји. Ко жели да буде пренумерант, може ми се јавити, његово име ће бити уписано у књиге.
  Штампам 6 њига на 6500 страница.

  Мој телефон: 00381 63724 684 7 у Србији
  00 382 69 242 201 у Црној Гори

  Одговори
 • Витомир Радовић

  После 42 године истраживачког рада о свим Радовићима на земаљској кугли, управо је изашла књига „Радовићи, порекло, људи и догађаји“ у 6 томова на 5332 стране у 100 примерака на А4 формату.

  Све укупно књига „Радовићи, порекло, људи и догађаји“ у 6 томова има 5.332 страницe
  334 архивска извора
  1.401 извор из књига и разне друге литературе
  1.215 извора из новина, часописа и других публикованих листова
  150 информатора
  116 интернет адреса
  регистар на 341 страници
  садржај на 102 страницe
  мање познате речи и изразе на 16 страница
  11.215 фуснота
  1.907.150 написаних речи

  Одговори
 • Danevla

  Poštovani g.dine Vitomire

  Da li u Crnoj Gori i gdje se može kupiti vaša knjiga o Radovićima.
  Moji potiču iz Gornje Morače,Vojvodić,slavimo salvu sv.Arhangela Mihajla,Aranđelov dan,vodimo porijeklo od Mine Radulovog Radovića,znamenitog Crnogorskog junaka i Vojvode,koji je iz Bara Moračkih(u srodstvu sa Mitropolitom Crnogorsko Primorskim gdinom Amfilohijem Radovićem)i koji je posle ubistva Hasan Bega Mekića;od Vladike Petra I Petrovića dobio zvanje Vojvoda Crnogorski i Morački(i imanje u Gornjoj Morači tačnije u Dragovića Polju),i ćiji je sin zbog turske osvete od titule Vojvode postao Vojvodić.
  Puno pozdrava za sve Radoviće,ma gde bili,iz Boke Kotorske.

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Поштована Даневла,
  о вашим Војводићима сам доста писао у мојим књигама. Ја сам за пар дана у Црној Гори. Ево мој телефон 00382 69 242 201
  Велики поздрав

  Одговори
  • Стефан Бујић

   У моме селу Јабланица живе Радовићи који славе стевањдан и они су моји кумови.Иначе и ја славим стевањдан.Чуо сам да смо можда иста крв.Занима ме наша историја!

   Одговори
 • Предраг Радовић

  Поштовани,

  ја сам Предраг Радовић из Краљева, а мој прадеда Божидар Радовић је из села Ратина (код Краљева). Крсна слава је Свети Никола. Негде сам начуо да смо пореклом из Црне Горе, али не могу да се сетим одакле ми та информација.

  Поздрав осталим Радовићима

  Одговори
 • Витомир Радовић

  Предраже, да ли твоји Радовићи славе Стефандан?

  Поздрав
  Вито Радовић, аутор књиге „Радовићи, порекло, људи и догађаји“

  Одговори
 • Радовић Предраг

  Поштовани
  Ја сам Предраг Радовић из Ваљева, мој деда Милан Радовић протојерј ставрофор свештеник из Фоче од оца Димитрија. Славимо Ђурђевдан. Можете ли да ме упутите на литературу из које бих сазнао више о свом пореклу. Хвала и поздрав свим Радовићима

  Одговори
 • Фрушкогорац

  Само да се зна !
  На јучерашњи дан пре 75 година у логор Аушвиц је ушао руски тенк из ког је изашао пијани црвеноармејац,извадио пиштољ и гурнуо га у уста 18 то – годишњем логорашу ,вичући : „вотка,вотка“.Овај логораш се звао Петар – Пера Радовић из Буђановаца,Рума.(R1b rod Moračana Bogićevaca)
  Да је повукао окидач,не бих никад упознао ујака.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top