Порекло презимена Петковић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Петковић Хаплогрупа: I2a DS општи кластер Порекло: Крсна слава: Контакт: _________________________ [toggle title="ТЕСТИРАНИ ПЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Петковић Хаплогрупа: I2a DS општи кластер Порекло: Крсна слава: Контакт: _________________________ Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Петковић

Порекло презимена Петковић

ТЕСТИРАНИ ПЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Петковић

Хаплогрупа: I2a DS општи кластер

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕТКОВИЋИ

(живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу)

Петковићи воде поријекло од Нинка, сина Станише Тепчанина, па се по њему презивају прво Нинковићи, а касније узму презиме Петковић по Петку, сину Милована Нинковића.

Петко Нинковић је био једно вријеме тепачки кнез и позната личност свога доба. За њега се зна да је као кнез села Тепаца, заједно с попом Тутом Бадњаром, око 1780. године успио да од Турака добије дозволу за подизање цркве у Тепцима.

Петко је имао три сина: Милована, Јована и Алексу. Милован га је наслиједио у кнештву.

Лазар Петковић је командовао Тепчанима кад су 1862. године водили бојеве по Затарју и кад су у Подблаћу посјекли турског Алај-барјактара, побили много Турака и задобили велики плијен.

Милован Петров из Тепаца је био борац у Дурмиторском НОПО из којег је ступио у 7. омладинску бригаду у којој је рањаван.

Петковићи данас живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу, гдје су се иселили на љетне катуне. Има их одсељених у другим мјестима, гдје су одлазили ради запослења и из економских разлога.

Славе Ђурђевдан.

___________________

ПЕТКОВИЋИ

(на Дубровску)

Пековићи потичу од племена Драгошевића из Риђана, одакле се Ђорђије, син Рада Пековића, преселио у Никшић, средином 18. вијека. Ђорђије је имао сина Ивана, а Иван Стојана. Стојан је око 1775. године морао да бјежи из Никшића због убиства једног Турчина. Прво побјеже у Пиву, у село Безује, одакле пређе у Дубровско дробњачко село. Стојан се брзо истакао у Дубровску, постао је и сеоски кнез, а опјеван је у народним пјесмама. Имао је синове Новака, Лазара и Ђоку.

У НОР-у 1941-1945. године, у јединицама НОВ-а учествовали су и погинули: Чедомир на Матешеву 1943, Исак на Мештревцу 1944, Милета и Михаило код Битоља 1945. године. А Рајко Спасојев је био прпадник НОП-а од 1941. године. Прво се налазио у Дурмиторском одреду, касније у Четвртој црногорској бригади, па у пратећем батаљону Другог корпуса и у Петој црногорској бригади као водник и замјеник командира чете; и Митар Миладинов је био у 7. омладинској црногорској бригади као борац у пратећој чети за тешко наоружање.

Ово је братство увијек давало отресите и виђене људе, надахнуте слободарским духом, увијек спремне да се боре за праведну ствар.

Славе Никољдан, а прислужују Томиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (59)

 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  ПЕТКОВИЋ

  -Непричава, прва половина 18. века, Стари Влах, Никољдан.
  -Калиновци*, прва половина 18. века, Сјеница, Игњатијевдан.
  *Петковића имућне и угледне куће су од кршноглавских Пурешевића, први пут, кад су дошли из Сјенице, насељени у Кршној Глави, па тек после сишли у ово село.
  -Звиздар, друга половина 18. века, Б. Крајина, Аранђеловдан.
  -Грабовац, друга половина 18. века, Осат, Никољдан, уз Мариће.
  -Руклада, друга половина 18. века, суседна Непричава, Никољдан.
  -Рубрибреза, друга половина 18. века, Осат, Лазаревдан, уз Ивановиће.
  -Јабучје, после 1827. године, Непричава у околини, Никољдан, доводци.
  -Стублине, после 1827. године, Грабовица у Колубари, Св. Стефан Дечански.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Петковић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Петковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бошњановић
  -Вујиновача
  -Котешица
  -Доњи Лајковац
  -Мионица
  -Палежница
  -Планиница

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Петковић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Петковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Арнајево
  -Барајево
  -Барич
  -Вреоци
  -Шопић

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Петковић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Старо Село
  -Баничина
  -Марковац
  -Велика Плана
  -Придворица
  -Церовац
  -Црни Кал

  Одговори
 • Jablan

  Zeleo bih ta vas pitam o lozi Petkovic iz Valca slava Sveti Stefan pradeda Arsenije Petkovic rodjen 1799 godine selo Valac bio je pop posle se zamonasio deda mi je bio cuveni harambasa Milasin Petkovic rodjen 1852 godine Valac studirao je vojnu akademiju u Beogradu moj otac Tihomir Petkovic iz Valca rodjen je 1887 godnie u Valac Valac:Kosovomitrovacki okrug opstina Zvecan postanski broj 38227 Zvecan Ako znate o lozi Petkovic selo Valac opstina Zvecan,Kosovo

  Одговори
 • Jablan

  Moj otac i ja bili smo cetnici on je bio prvi cetnik 1903 ja sam bio cetnik 1935 godine bio sam pilot za vreme Gradjanskog rata u Spaniji sve do 1943 godine vratio sam se u Nedicevu Srbiju bio sam fudbaler u Fk Trepca 1927 godine

  Одговори
 • Ivica Petkovic

  Postovani,
  izuzetno bi mi znacilo kada bi saznao mnogo vise o familiji PETKOVIC iz sela Ruklada, opstina Ub.
  Naime, to je familija o kojoj znam tek od Spasoja Petkovica, oca Lazara Petkovica i dede Velisava Petkovica (1917-1989).
  Krsna Slava Sv. Nikola.

  Unapred hvala
  Pozdrav
  I. Petkovic

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Петковић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Брасина
  -Борина
  -Горња Љубовиђа
  -Љештанско (Каравидовићи)
  -Вишесава (Војићи)
  -Бајина Башта

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Петковић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дрбњаковића „Космај“.

  -Бабе
  -Ђуринци
  -Кораћица
  -Сибница

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Петковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовић „Белица“.

  -Трешњевица
  -Бунар
  -Горњи Штипаљ
  -Багрдан
  -Буковче
  -Ланиште

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Петковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  Мирашвац, Јовановац, Лапово, Марковац, Марковац (Лаповци), Баточина Варош, Војиновац, Сипић, Рача, Милатовац, Ресник, Доња Рача, Лапово (Цигани-Роми) и Вучић (Цигани-Роми)

  Одговори
 • Petkovic

  Postovani da li mi mozete reci nesto o poreklu prezimena familije Petar Petkovic rodjen 1907 u Gornji Kalendarovci opstina Derventa od oca Bojana!
  Krsna slava sv.Trifun

  Одговори
  • B. Petkovic

   Pozdrav rodjace!

   Petkovica ima i u Korovima (opstina Srbac), a doselili su sa Ozrena.
   Mislim da smo rodjaci, iako je nasa slava Sv. Ignjatije Bogonosac, a vasa Sv. Trifun.
   Znam po prici moga oca jer je jednom bio kod maticara u opstini Derventa, gdje je upravo radio Petkovic iz Kalenderovaca.

   Pozdrav!

   Одговори
 • Slađana Stojilković Petković

  volela bih da mi se javi neko od Petkovića iz Ravnog dela, Vlasotince! Unapred zahvalna!!!

  Одговори
  • Bora Petkovic

   Moji su iz sela Donje Gare, sto je veoma blizu Ravnog dela, pozdrav !!

   Одговори
   • Zoran Petkovic

    Dragi gospodine Boro,
    moji su preci nekad ziveli u Gornje Gare. Petkovic Veljko, rodjen u Gornje Gare, + ?
    oko 1800 doselili se u Gornje Gare, Veljko je imao 9 sinova.Jedan od njegovih sinova Petkovic, Djoka, rodjen u Gornje Gare ?, + ? odselio se u Lomnicu. imao je sina Petkovic Petar, rodjen u Lomnicu ?, + Lomnica ?. njegov sin Petkovic Arandjel, rodjen uLomnicu 1855, + Gornje Brijanje 18.02.1915. Doseli se u Gornje Brijanje kod Bojnika oko 1880 godine sa suprugom Stamenom … Imali su 13- toro dece ajedan od njih je i moj deda Djordje. Dali su vam neka od ovih nasih predaka poznati. Nazalost sam samo ove informacije uspeo da iskopam. A da , prvi od svih i najstariji po imenu Petko je navodno oko 1740 dosao iz nekog sela podno Kopaonika u Gornje Gare. Srdacan pozdrav Zoran Petkovic
    P. S. Nadamse od vas za jos neku informaciju

    Одговори
  • Biljana Petkovic

   I moji su iz sela Donje Gare. Pozdrav.

   Одговори
 • Драган Петковић

  Поздрав свима. Зовем се Драган Петковић од оца Николе, деда Сретена и прадеде Петра С. Петковића који су живели у селу Изумно код врањске бање. Славимо св. Архангела Михаила. Занима ме да ли неко можда зна како се звао Петров отац и даље од тога. Петар је имао брата Арсу. У фамилији кружи прича да су убили неког турчина па пребегли овамо. Унапред захвалан.

  Одговори
  • Шарко

   За Драгана Петковића:

   Село Изајмно: Петковићи (15 куће., Св. Арханђео) и Андрејићи (10 к), потичу од деда Илије Први су од његовог сина Петка, а други од његовог сина Илије. Пореклом су из околине Кратова (Македонија). Најпре се доселили у Врањску Бању. Одатле их пропудили Турци и зато пре око 130 година, односно око 1820. године, прешли у Изамно. Ту су захватили пусто место Гарину. Илија имао је браћу (Стаменка и др)), који су из Изамна отишли у Србију (генеалогија: Петар, 67 година тј. рођен око 1890, његов отац Спаса рођен око 1860, деда: Петко р. око 1830 прадед Илија р. око 1800.

   Подаци су из књиге Ј. Трифуноског „Врањска Котлина“ из 1955.

   Имао си среће што је Трифуноски забележио нешто више о вашем пореклу, видиш из приложеног да је твој прадед Петар дао податке Трифуноском.

   Одговори
   • Драган Петковић

    Док читах ваш одговор сузе ми кренуше на очи, где могу набавити ту књигу и како могу наћи још више о роду, нпр. Илијино презиме? ХВАЛА ПУНО!

    Одговори
    • Уредник

     Поштовани г. Петковићу,
     књигу можете пронаћи у Дигиталној библиотеци портала Порекло у одељку Јужна Србија: http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

     Одговори
     • Драган Петковић

      Прочитах у вашој библиотеци „Врањску котлину. Како могу доћи до неког записа о околини кратова око 1800 године када је рођен Илија ишао бих још даље у прошлост. С поштовањем Драган Н. Петковић.

      Одговори
      • Aлександар Петковић

       Драгане,поздрављам те пуно.У нади да си дошао до неких нових сазнања.Молим те да ми пишеш.Оно што бих ја могао да ти помогнем евентуално је да ти напишем оно што знам о мом делу фамилије. Отац ми се зове Слободан и има брата близанца Славољуба.Имали су и сестру Ленку која је на жалост преминула пре осам година.Њихов отац ,а мој деда се звао Илија.Од оца Стаменка.А овај од Дмитра.Или можда Димитрија.То већ нисам сигуран.Рођена тетка ми је у црквеним књигама уведена под презименом Димитријевић.Јер је поштован неки стари обичај да се детету даје презиме са кореном из прадедовог имена.Пореклом су из села Доње Гаре.Општина Црна трава.А верујем да си видео да су се населили ,у како каже Јован Трифуноски у књизи,“пусто место“ Гарина.Иначе имамо родбину у македонији у Тетову.Презивају се Петковски.И наравно Крсна слава нам је Аранђеловдан.

  • Ana Djokovic

   Драгане,

   Мој прадеда по мајци се звао Петар С Петковић. Он је био свештеник у Звездану код Зајечара. Слава је била Свет Арханђел Михајло. Рођен 1860 али не знам где. Да ли је твој прадеда сахраљен у Изумну?

   Hvala.

   Poydrav od Ane

   Одговори
 • Mihajilo Petkovic

  Postovanje svima.
  Mene zanima da li znate mozda da li postoji grb petkovica,i kako mogu doci do njega?
  Unapred hvala

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Којих Петковића? Одакле? Да ли су евентуални Петковићи, који можда имају грб, у било каквој вези с вама? Или ћете се китити туђим грбом?

   Одговори
   • Defendor

    Ако ви сами немате сазнања о томе да ваша породица има грб онда га највероватније немате.

    Што се тиче неких других Петковића, у Средњем веку мислим да није забележена таква породица са грбом, док у Новом веку имамо неколико породица Петковић које су стекле племство и уз племство добиле грб.

    Једна од познатијих је породица Петковић, пореклом из зелинског краја, којој је аустријски цар Фердинанд III 1650. године доделио племство и грб (слика доле).

    О пореклу ове породице нешто више може се прочитати у раду Хрвоја Кезкеза Grbovi i grbovnice plemstva zelinskog kraja, који је објавио Hrvatski institut za povijest у Загребу.

    Некада је постојала на Хвару такође једна породица Петковића који су имали свој грб.

    Одговори
 • Н.Петковић

  Да ли неко зна одакле потичу Петковићи из околине Беле Паланке (Јужна Србија) ?. Неки кажу да је фамилија Петковић настала од стране Бугара који су живели на југу Србије и променили своја презимена из Петков у Петковић…

  Одговори
  • IkaPa2

   Moja slava je sveti Alimpije i ja sam iz Bele Palanke da li sam Bugarin ?

   Одговори
   • Defendor

    То би требало мало детаљније истражити на терену, пре свега у црквеним матичним књигама, да се види докле сежу подаци о роду и да ли постоје какви подаци о који би указивали на бугарско порекло.

    А томе у прилог би било корисно урадити и ДНК анализу по мушкој линији, која би могла поближније одредити сродство са неким српским или бугарским фамилијама. Тако је могуће утврдити и даље порекло самог рода.

    На крају, свако је оно што се осећа, а какво је порекло сваком, то је питање којим се овде на Пореклу бавимо?

    Одговори
 • Predrag

  Da li neko zna istorijat porodice Petkovic,selo Donji Vrbljani kod Kljuca…Deda Simo.. A Baba Jeka….imali su 6-oro dece…Sava,Gojko,Nedeljko,Mihajlo-sinovi…i kceri Joka i Sava….

  Одговори
  • Jovana Petkovic

   Pozdrav, Predraže, Vaš komentar me je zainteresovao, kako su i moji Petkovići iz Donjih Vrbljana došli u Vojvodinu i isto slave sv. Iliju. Raspitala sam se kod dede, te sam došla do nekih saznanja, nadam se da će Vam možda nešto od sledećeg biti korisno:

   1950-tih godina u Donjim Vrbljanima bilo je sedam kuća Petkovića. Priča se da su došli iz Dalmacije. Vaš deda Simo je bio dobar sa Stankom Petkovićem, koji je imao ženu Boju (iz Markovića), a tu je bio i Đuro Petković (od tih sedam kuća).
   Obićno su se ti Petkovići ženili sa ženama iz Markovića (slučaj i mog dede), a neki su se preselili kasnije u Lekiće (kao moj pradeda, Aćim).
   Gojko Petković je radio u Temerinu na Ilandži sa mojim dedom, Todetom.
   Mihajlo je najmlađi i rođen je u šumi u „Osoju“, pa su ga zvali Osojko. On se odselio za Srbobran.

   Raspitaću se još malo da vidim ima li još nekih informacija koje bih mogla da Vam prosledim od Vaših Petkovića.

   Možda su moji Vama ili nekom iz Vaše porodice poznati? Moj otac je Zoran, stric Nine, rođeni u Somboru (prva generacija po dolasku u Vojvodinu), od oca Tode Petkovića i majke Miholjke Marković, oboje iz Donjih Vrbljana. Deda je imao braću Iliju i Nedeljka, sestre Miliju, Staku i Anđelku, svi od oca Aćima (Nedeljko i Anđelka su od druge majke). Aćimov brat je Gavrilo Petković, a otac im je bio Stanko Petković. Pominje se i baba Stekan kao član naše porodice, da je bila popularna jer je terala Turke iz sela. Baba ima braću i sestre: Stevaniju, Dušanku, Radojku, Milorada, Jovana, Savu i Stanka, oni su od majke Stevanije i oca Save. Petkovići slave sv. Iliju, a Markovići sv. Nikolu.

   Nadam se da se čujemo uskoro sa novim informacijama.
   Pozdrav,
   Jovana

   Одговори
 • Predrag

  Krsna slava Sv. Ilija

  Одговори
 • Miodrag

  Postovani
  Mozete li mi reci nesto o istorijatu porodice Petkovic iz sela Ritopek,nadomak Beograda.Moje ime je Miodrag,rodj.1982.,otac Rade,1955.,deda,pokojni,Djordje,1934,njegov otac Miloje1910.,od oca Milovana 1880.Zanima me postoji li loza i pre njega,odakle vucemo korene?Najlepse hvala i zdravi bili.
  S postovanjem
  Miodrag Petkovic

  Одговори
 • Драган Петковић

  Александре Петковићу, драго ми је што се нађосмо овде, требају ми сви подаци о твом делу фамилије петковић, наравно и од осталих делова фамилије. Пошто смо род, ваљало би се и видети и разменити коју реч. Велики поздрав!

  Одговори
 • Miodrag

  Postovani

  Jos ne4ma odgovora?Molio bih vas ako mozete da pronadjete nesto.
  Unapred zahvalan

  Miodrag Petkovic

  Одговори
  • Defendor

   Поштовани,

   То није мој крај, да вам поближе нешто могу рећи, али бих вам за почетак препоручио да погледате у Дигиталној библиотеци портала Порекло, да ли се у некој од књига које обрађују ваш крај спомињу и ваши Петковићи.

   Иначе, немојте очекивати да негде постоји већ готов и објављен родослов вашег рода, јер то у 99% случајева не постоји. Ако се нађе добро и јесте, али то ако се и прати, а то је већ вероватнија могућност, те податке би могао имати неко од ваших рођака. Наравно, ти родослови углавном не допиру даље од краја XVIII и почетка XIX века. 😉

   За неког ко би овде могао да вам евентуално помогне или се јави, било би пожељно да наведете и коју славу славите или сте славили, ако сте пореклом православни Срби, пошто је крсна слава један од орјентира утврђивања рођачких веза.

   С поштовањем,
   Defendor

   Одговори
 • Nikola

  Da li ima neko informacije o poreklu Petkovica iz Donjih Brezovica,opstina Krupanj?

  Одговори
 • Ana

  Da li znate ista od Petkovici iz Stanara?

  Одговори
 • Немања

  Поштовани,

  хтео бих да сазнам нешто више о својој лози Петковић. По мушкој линији знам само до: прадеде Марка и жене му Анђелије,затим деда Јове и жене му Љубице(који су се из Босанског Петровца-село Скакавци) доселили у село Рарош-Милетићево(Јужни Банат).
  Славимо крсну славу св.Архиђакона Стефана.
  Ако неко зна нешто више или чак шта ако има рођака, било би ми драго да ступим у контакт.

  Свако добро

  Одговори
 • ILIC SLAVOLJUB

  POZZ,ZANIMA ME POREKLO PORTODICE PETKOVIC IZ SELA VRATISINCA KOD MURSKOG SREDISCA U MEDJIMURJU U HRVATSKOJ.

  Одговори
 • nemanja

  dali možda znate nešto o poreklu petkovića iz barajeva. slave lazarevu subotu

  Одговори
 • Стефан

  Поштовани да ли ми можете нешто више рећи о мојим прецима? Ја се презивам Петковић,из села Винарце поред Лесковца…раније смо се презивали Ђокић

  Одговори
 • Александар Слободана Петковић

  Мој деда Божидар Петковић,води порекло из околине Иванграда.Незнам када су се доселили у Шумадију у село Гараше.Воде порекло од Петка,који је имао два брата који су се разишли на подручју Сјенице.Мој пра,пра деда је стигао у Шумадију,други брат је отишао ка Нишу,док за трећег брата немам никаквих података.Слава нам је Свети Архангел Гаврило-Аранђеловдан зимски.Ако неко можда поседује неку информацију,волео би да ступимо у контакт,посредством имејла или телефоном.
  034-713 345
  063-80 84 692
  Унапред захваљујем.

  Одговори
 • Srdjan

  Petkovici slave i slavu Sv. Sergije i Vakho (Srdjevdan)

  Pozdrav

  Одговори
  • Dalibor Petkovic

   Ja sam Dalibor Petkovic vucemo korene iz Crne gore iz drobnjaka gde je bilo 12 plemena. Od porodice Radovic gde je Petko Radovic promenio ime u Rade Petkovic zbog krvne osvete jer mu turci ubise sina Blagoja i cerku Milicu. Zbog osvete menja ime i prezime u Rade Petkovic a njegov unuk sin blagoja je Aleksa Petkovic – ZUBER po kom nosimo nadimak ZUBERI. Slavimo slavo sv.Sergije.

   Aleksa Petkovic
   Krsto Petkovic
   Pavle Petkovic
   Slavoljub Petkovic
   Stevan Petkovic
   Dragan petkovic
   Dalibor Petkovic

   Одговори
 • sinisa

  Postovani, moje prezime je Stojanovic ali su mom dedi tokom balkanskih ratova Bugari promenili prezime iz Petkovic u Stojanovic, po njegovom dedi Stojanu Petkovicu Njegova sestra je Olga Petkovic, udata Koen borac NOBa prebegla sa muzem ta Argentinu, njihov brat Jordan Petkovic bio je jedan od heroja sremskog fronta, njegova porodica i dalje zivi u Vranju, sin i cerka su mu Jovica i Olga. Moj deda Dragoljub Stojanovic, odnosno.Petkovic bio je dozivotni predsednik Vranjske opstine nakon drugog svetskog rata, prvoborac i clan kukavickog odreda sa Simom Pogacarevicem Simpom. Njihovi roditelji su Jovan i Stana Petkovic, oni su moji pradeda i prababa. Cuo sam da su dosli iz okolnog sela Davidovci. Mi slavimo Djurdjic, ali ne znam da li je slava naknadno.preuzeta ili je originalno i oduvek bila u familiji. Da li mozete saznati odakle su dosli i ko su nasi Petkovici? Hvala veliko!

  Одговори
 • Марко Петковић

  Једини Петковићи који кроз историју нису мењали презиме и крсну славу су Петковићи који су настањивали просторе око Гацка,Невесиња и Никшића и који славе Лучиндан (иначе спадају у племе Ровчана) помињу се у дубровачком архиву почетком 14.века и имају свој породични грб који нема везе са оним који је додељен хрватским породицама од аустроугара,крајем 19.века остаци овог братства се деле у три правца једни одлазе у околину Бања Луке а други у Горњу Јабланицу,за трећи крак се не зна тачно.У уводу овог текста јестњ тачно да је Стојан имао три сина и то су та три крака али је аутор пигрешио у вези крсне славе.

  Одговори
  • Siniša Stojanović

   Moji su se prezivali Petkovići. Moj deda je imao dedu Stojana, po kojem je uzeo prezime Stojanović. Dedin otac se zvao Jovan Petković, i Stojanov je sin. Deda je rođen 1907. godine, u selu Davidovci, u okolin Vranja. Posle je prešao u Vranje. Kasnije je bio predsednik Vranjske opštine zbog zasluga u II svetskom ratu. O poreklu Stojanovom i predaka mog dede ne znam baš ništa. Znam da je njegov otac, moj pradeda, Jovan bio na Solunskom frontu i da se vratio živ. Da li je koincidencija to da moji Petkovići vuku poreklo od nekog Stojana i da li je to taj Stojan o kom govorite, čija su se tri sina razdelila? Gledao sam spisak plemena Rovčana i nisam našao Petkoviće među njima. Koji je razlog za to? Gde se mogu naći podaci o Petkovićima koje pominjete? Hvala unapred! Siniša

   Одговори
 • Никола Петковић

  И мене занима одакле је мој огранак Петковића потекао. Пошто је презиме релативно често, није лако доћи до неких прецизнијих података. Моји Петковићи су живели у Метохији до 1999, године, након чега су се раселили свуда по централној Србији. У Метохију су дошли из села Чулије код Тутина пре више од 100 година, а у Чулије негде из Црне Горе. Крсна слава је Света Петка. Прадеду Вукадина (од оца Васе) стрељали су албански фашисти 1943. у Ракошу. Он је био (по казивањима) један од виђенијих људи источког среза.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ПЕТКОВИЋ (п), у Врпољу (Љубомир, Требиње), Бодежиштима (Гацко), Пољицу и Премишљу (Површ, Требиње). Различитог су поријекла. У Врпољу су поријеклом из Никшића, гдје су се звали Угреновићи. У Врпоље су доселила „три брата с мајком“. Славе Аћимовдан. Петковићи у Бодежиштима су „од Снијежнице код Фојнице“ (Гацко). Неки њихов предак оженло се „булом“ и побјегао у Босну. „Њега и двојицу браће му Смаилага објесло, а остале узео за кметове и населио их у ово село“ (59:136.204). У Пољицу и Премишљу Петковићи су од Кукурића из Полица код Требиња. У Полице су дошли око 1750. године, одакле су неке породице касније прешле у Премишље. Славе Лучиндан (75:1230,1234). Више породица овог презимена живи у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Petkovic Predrag

  Molim Vas ko moze da mi pomogna da saznam nesto o porodici petkovic i toVladimir rodjen 1884 uro 1956 i njegove supruge ivane od oca Dimitrija i majke stevane takodje Petkovic Vladimir i ivana ziveli su u grgurovoj u pozarevcu znam da su imali sina Miladinna i to je sve sto znam Molim m Vas da mi pomognete HVALA

  Одговори
 • Siniša Stojanović

  Knjigu Vranjska kotlina nije moguće skinuti sa linka koji ste priložili. Ili je hosting istekao ili je link nevažeći. Svakako knjigu nije moguće naći. Molim vas da je ponovo postavite i učinite dostupnom. Unapred zahvalan.

  Одговори
 • Petkovic Predrag

  Na vasem sajtu poreklo nalazi se prezime Petkovic bravar iz Budima , da li je to predak ili potomak Vladimira Petkovica rodjenog 1874 u Pozarevcu gde je i preminuo 1956 takodje u Pozarevcu . U napred hvala.

  POZDRAV

  Одговори
 • Petkovic Predrag

  I dali je taj petkovic iz Budima bravar Vladimir ili je neki drugi POZDRAV

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top