Poreklo prezimena Petković

3. februar 2012.

komentara: 100

[toggle title=”TESTIRANI PETKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Petković

Haplogrupa: I2a DS opšti klaster

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PETKOVIĆI

(žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu)

Petkovići vode porijeklo od Ninka, sina Staniše Tepčanina, pa se po njemu prezivaju prvo Ninkovići, a kasnije uzmu prezime Petković po Petku, sinu Milovana Ninkovića.

Petko Ninković je bio jedno vrijeme tepački knez i poznata ličnost svoga doba. Za njega se zna da je kao knez sela Tepaca, zajedno s popom Tutom Badnjarom, oko 1780. godine uspio da od Turaka dobije dozvolu za podizanje crkve u Tepcima.

Petko je imao tri sina: Milovana, Jovana i Aleksu. Milovan ga je naslijedio u kneštvu.

Lazar Petković je komandovao Tepčanima kad su 1862. godine vodili bojeve po Zatarju i kad su u Podblaću posjekli turskog Alaj-barjaktara, pobili mnogo Turaka i zadobili veliki plijen.

Milovan Petrov iz Tepaca je bio borac u Durmitorskom NOPO iz kojeg je stupio u 7. omladinsku brigadu u kojoj je ranjavan.

Petkovići danas žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu, gdje su se iselili na ljetne katune. Ima ih odseljenih u drugim mjestima, gdje su odlazili radi zaposlenja i iz ekonomskih razloga.

Slave Đurđevdan.

___________________

PETKOVIĆI

(na Dubrovsku)

Pekovići potiču od plemena Dragoševića iz Riđana, odakle se Đorđije, sin Rada Pekovića, preselio u Nikšić, sredinom 18. vijeka. Đorđije je imao sina Ivana, a Ivan Stojana. Stojan je oko 1775. godine morao da bježi iz Nikšića zbog ubistva jednog Turčina. Prvo pobježe u Pivu, u selo Bezuje, odakle pređe u Dubrovsko drobnjačko selo. Stojan se brzo istakao u Dubrovsku, postao je i seoski knez, a opjevan je u narodnim pjesmama. Imao je sinove Novaka, Lazara i Đoku.

U NOR-u 1941-1945. godine, u jedinicama NOV-a učestvovali su i poginuli: Čedomir na Mateševu 1943, Isak na Meštrevcu 1944, Mileta i Mihailo kod Bitolja 1945. godine. A Rajko Spasojev je bio prpadnik NOP-a od 1941. godine. Prvo se nalazio u Durmitorskom odredu, kasnije u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, pa u pratećem bataljonu Drugog korpusa i u Petoj crnogorskoj brigadi kao vodnik i zamjenik komandira čete; i Mitar Miladinov je bio u 7. omladinskoj crnogorskoj brigadi kao borac u pratećoj četi za teško naoružanje.

Ovo je bratstvo uvijek davalo otresite i viđene ljude, nadahnute slobodarskim duhom, uvijek spremne da se bore za pravednu stvar.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (100)

Odgovorite

100 komentara

  1. Srđan Petković

    Moj otac i njegov otac su iz Novog Sela sa Kupresa, slavi se Ignjatije. Eto još malo zabune

  2. Mile Petkovic

    Moji su iz Like ali sad zivimo u australiji. Pricaju da smo nekad dosli iz crne gore ali neznam tacno. znam da smo ziveli u lici preko sto godina

    • Nemanja Petkovic

      Pozdrav, i moji su iz Crne Gore, koju slavu slavite ?

      • Mile Petkovic

        Sveti Stefan, a vi? Cuo sam jednu pricu kad sam bio u Lici da nam je prezime jednom bilo orlovic. I nakon nekoga sukoba u crnoj gori, ne znam detalje, orlovici su promijenili ime petkovicu i onda isli u tri smera; prema sumadiju, liku i negde u bosnu. Ne znam ako ste culi nesto slicno o porekla imena petkovica.

      • Mile Petkovic

        Sveti Stefan, a vi? Cuo sam jednu pricu kad sam bio u Lici da nam je prezime jednom bilo orlovic. I nakon nekoga sukoba u crnoj gori, ne znam detalje, orlovici su promijenili ime petkovicu i onda isli u tri smera; prema sumadiju, liku i negde u bosnu. Ne znam ako ste culi nesto slicno o porekla imena petkovica

  3. Nikola Petković

    Pozdrav svima, ako može mala pomoć oko ove teme. Zanima me poreklo prezimena Petković u selu Šašinci, opština Sremska Mitrovica. Otac mi je Stevan ’61 godište, deda Nikola ’37, pradeda Stevan 1904, a čukundeda Miloš čije godište ne znam. Svi su rođeni u Šašincima. Raspitivao sam se u Arhivu Srema ali su sve njihove knjige spaljene 1941, kao i crkvene knjige u Šašincima. Svaka pomoć bi mi dobro došla.
    Hvala unapred.

  4. Jovana Petković

    Poštovani,
    Ja sam Jovana Petković iz sela Jastrepca kod Vlasotinca, jug Srbije. Moj deda se zove Jovica Petković, a pradeda Vladimir Petković. Znam da je Vladimir imao dva brata, jedan se odselio u Beograd, a drugi u Vranje. Krsna slava nam je Sv. Jovan Krstitelj.
    Ukoliko neko ima podataka o toj grani Petkovića, neka mi piše na imejl: [email protected]

  5. Dajana Petković

    Poštovani,

    Da li iko zna odakle vode porijeklo Petkovići iz Krmina ili Bočca kod Banja Luke, ili bilo kakvu informaciju. Krsna slava je Sveti Marko.

    Unaprijed zahvaljujem,
    Dajana

  6. Nenad

    Da li imate podatak o Petkovićima iz Paležnice, opština Ljig. Pradeda Đurađ Petković.

  7. Vladimir

    Petkovic iz Nisa slavimo sv stefana

  8. amira

    pozdrav da li neko zna malo više o prezimenu Petković u okolini Srpca i sela Kaoci Republika Srpska, slava je Sveti Stefan