Lončar

3. februar 2012.

komentara: 18

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Vojislav Ananić

    LONČAR (p,k). Lončari (p), u Klikovićima (Šuma trebinjska). Starinom su ”iz Borča na vrelu Neretve”. Ranije su se zvali Terzijići. Prema predanju, neki je Terzijić iz Borča prodavao lonce po selima Šume trebinjske. Kada je doznao da su se Borčani “isturčili”, nije htio da se vrati kući. Nastanio se u Klikovićima. Prodavao je lonce, pa je dobio prezime Lončar. Ima ih i u Čičevu kod Trebinja gdje je jedna porodica doselila iz Klikovića oko 1815. godine. Slave Jovanjdan (75:1181,1182). Lončara ima nastanjenih i u Mostaru. Lončari (k), u Veljacima (Ljubuški), Ljutom Docu, Gostuši i Donjem Gradcu (Široki Brijeg), Jasenici (Mostar), Rami i Ustirami (Prozor) i u Prozor). U Veljake im je predak doselio iz Zagozda kod Vinjana u Imotskom. U Ljuti Dolac, Gostušu i Donji Gradac su “odavno” došli. Prema porodičnoj tradiciji, starinom su iz Prologa u Dalmaciji. U Jasenicu se “udo” neki Pero Lončar “iz Zelika za Marjanovića udovicu”. U Ramu je Lončar došao iz Mostara 1921, godine, a u Prozor iz Lapsunja 1918. godine. Preci su im “raznosili lonce i crepulje koje se prave na Gracu”. Za Lončare u Bilušinama (starom dijelu Ljutog Doca) Dedijer kaže da su od onih iz Graca”. Zvali su se Stipići i slavili su Markovadan (59:245, 302.343; 189:31,45,46: 79:109,151,155).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Loncar

    Moji Loncari iz sela Medjedja kraj Kozarske Dubice slave Djurdjevdan, a ja o svom poreklu znam samo do cukundede. Zna li neko nesto vise o ovoj grani?

  3. Saša Lončar

    Lončar prezime se javlja i u Ravnim Kotarima, kod Benkovca, zaseok Trljuge, Biljane Donje i Gornje. Slave Slavu Sv Nikola, tu su dosli kao pretci dva brata iz Bukovice kod Knina( tako su meni preneli moji stariji rodjaci)Sada nas ima u Vukovaru, Somboru. Jos se prezime javlja na Kordunu i Lici.Jedna prica se nadovezuje da su ranije bili Smiljanici, stolari, pravili lonce u dalmaciji i prodavali ih putem do Slavonije gde su isli po hrast.

  4. Milos Loncar

    Moji Loncari su iz sela Brvenica Pljevlja Crna Gora.

  5. Vesna Jeremić

    Moja baba, devojački Lončar, rođena je u selu Škalić kod Brinja u Lici. Slavili su Đurđevdan.

    • Tijana Jovic

      Moja baba , devojacki Loncar je iz Skalica, isto su slavili Djurdjevdan, 1945 prebegli su u Backi Brestovac . Jos ima dosta potomaka u Backom Brestovcu, kao i u Beogradu, Smederevu…

  6. Jovan

    Moji se prezivaju Lončar mi smo iz Glamoča selo Hotkovci. Stari su pričali da smo došli u Glamoč iz Vrlike,Dalmacija.
    Slavimo sv. Jovana.

  7. Sanja Lončar

    Moj je tata rodjen u selu Karadjordjevo kod Virovitice, govorio je da su njegovi preci tu došli iz Gline. Brat, sestra i ja smo rodjeni u Benkovcu. A moja deca u Stuttgartu, ko ce tu posle da uhvati kraja 🤯

    • Titi

      Moja baka i njena sestra su djevojački bile Lončar iz sela Veliki Obljaj kod Gline :)poslje bakine udaje za Božića iz čini mi se istog sela ali kasnije su se preselili u Zagreb

  8. Lončar

    Moji Lončari su s Korduna, Vrgin Most zaseok Malička. Slavimo Sv. Jovana.

  9. Jana Jelisavčić

    Mojoj babi je devojačko prezime lončar, rođena je u velikim banicima, zaselak gajevi kod cajnica u bih, slavili su svetog jovana.

  10. Milan Lončar

    Pozdrav svima, moji Lončari su iz Like selo Josan tu mi se pretraga zaustavila, po popisu iz 1712 selo Jošan u Lici se pojavljuju Lončari i slave Arandjelovdan. Ja imam od moje bake informacije do Mileta Lončara 1855- /. Stoga pretpostavljam da je to ta porodica Lončara koja se pojavljuje u spisima 1712. Navodno poreklo se vuce iz iz Brinja, Vilići, Lučani. Ako ima iko da ima informacija slobodno javite u mail.
    Pozdrav