Лончар

3. фебруар 2012.

коментара: 18

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЛОНЧАР (п,к). Лончари (п), у Кликовићима (Шума требињска). Старином су ”из Борча на врелу Неретве”. Раније су се звали Терзијићи. Према предању, неки је Терзијић из Борча продавао лонце по селима Шуме требињске. Када је дознао да су се Борчани “истурчили”, није хтио да се врати кући. Настанио се у Кликовићима. Продавао је лонце, па је добио презиме Лончар. Има их и у Чичеву код Требиња гдје је једна породица доселила из Кликовића око 1815. године. Славе Јовањдан (75:1181,1182). Лончара има настањених и у Мостару. Лончари (к), у Вељацима (Љубушки), Љутом Доцу, Гостуши и Доњем Градцу (Широки Бријег), Јасеници (Мостар), Рами и Устирами (Прозор) и у Прозор). У Вељаке им је предак доселио из Загозда код Вињана у Имотском. У Љути Долац, Гостушу и Доњи Градац су “одавно” дошли. Према породичној традицији, старином су из Пролога у Далмацији. У Јасеницу се “удо” неки Перо Лончар “из Зелика за Марјановића удовицу”. У Раму је Лончар дошао из Мостара 1921, године, а у Прозор из Лапсуња 1918. године. Преци су им “разносили лонце и црепуље које се праве на Грацу”. За Лончаре у Билушинама (старом дијелу Љутог Доца) Дедијер каже да су од оних из Граца”. Звали су се Стипићи и славили су Марковадан (59:245, 302.343; 189:31,45,46: 79:109,151,155).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Loncar

    Moji Loncari iz sela Medjedja kraj Kozarske Dubice slave Djurdjevdan, a ja o svom poreklu znam samo do cukundede. Zna li neko nesto vise o ovoj grani?

  3. Saša Lončar

    Lončar prezime se javlja i u Ravnim Kotarima, kod Benkovca, zaseok Trljuge, Biljane Donje i Gornje. Slave Slavu Sv Nikola, tu su dosli kao pretci dva brata iz Bukovice kod Knina( tako su meni preneli moji stariji rodjaci)Sada nas ima u Vukovaru, Somboru. Jos se prezime javlja na Kordunu i Lici.Jedna prica se nadovezuje da su ranije bili Smiljanici, stolari, pravili lonce u dalmaciji i prodavali ih putem do Slavonije gde su isli po hrast.

  4. Milos Loncar

    Moji Loncari su iz sela Brvenica Pljevlja Crna Gora.

  5. Весна Јеремић

    Моја баба, девојачки Лончар, рођена је у селу Шкалић код Бриња у Лици. Славили су Ђурђевдан.

  6. Jovan

    Moji se prezivaju Lončar mi smo iz Glamoča selo Hotkovci. Stari su pričali da smo došli u Glamoč iz Vrlike,Dalmacija.
    Slavimo sv. Jovana.

  7. Sanja Lončar

    Moj je tata rodjen u selu Karadjordjevo kod Virovitice, govorio je da su njegovi preci tu došli iz Gline. Brat, sestra i ja smo rodjeni u Benkovcu. A moja deca u Stuttgartu, ko ce tu posle da uhvati kraja 🤯

  8. Лончар

    Моји Лончари су с Кордуна, Вргин Мост засеок Маличка. Славимо Св. Јована.

  9. Jana Jelisavčić

    Mojoj babi je devojačko prezime lončar, rođena je u velikim banicima, zaselak gajevi kod cajnica u bih, slavili su svetog jovana.

  10. Milan Lončar

    Pozdrav svima, moji Lončari su iz Like selo Josan tu mi se pretraga zaustavila, po popisu iz 1712 selo Jošan u Lici se pojavljuju Lončari i slave Arandjelovdan. Ja imam od moje bake informacije do Mileta Lončara 1855- /. Stoga pretpostavljam da je to ta porodica Lončara koja se pojavljuje u spisima 1712. Navodno poreklo se vuce iz из Бриња, Вилићи, Лучани. Ako ima iko da ima informacija slobodno javite u mail.
    Pozdrav