Лончар

3. фебруара 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Војислав Ананић

  ЛОНЧАР (п,к). Лончари (п), у Кликовићима (Шума требињска). Старином су ”из Борча на врелу Неретве”. Раније су се звали Терзијићи. Према предању, неки је Терзијић из Борча продавао лонце по селима Шуме требињске. Када је дознао да су се Борчани “истурчили”, није хтио да се врати кући. Настанио се у Кликовићима. Продавао је лонце, па је добио презиме Лончар. Има их и у Чичеву код Требиња гдје је једна породица доселила из Кликовића око 1815. године. Славе Јовањдан (75:1181,1182). Лончара има настањених и у Мостару. Лончари (к), у Вељацима (Љубушки), Љутом Доцу, Гостуши и Доњем Градцу (Широки Бријег), Јасеници (Мостар), Рами и Устирами (Прозор) и у Прозор). У Вељаке им је предак доселио из Загозда код Вињана у Имотском. У Љути Долац, Гостушу и Доњи Градац су “одавно” дошли. Према породичној традицији, старином су из Пролога у Далмацији. У Јасеницу се “удо” неки Перо Лончар “из Зелика за Марјановића удовицу”. У Раму је Лончар дошао из Мостара 1921, године, а у Прозор из Лапсуња 1918. године. Преци су им “разносили лонце и црепуље које се праве на Грацу”. За Лончаре у Билушинама (старом дијелу Љутог Доца) Дедијер каже да су од оних из Граца”. Звали су се Стипићи и славили су Марковадан (59:245, 302.343; 189:31,45,46: 79:109,151,155).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 2. Loncar

  Moji Loncari iz sela Medjedja kraj Kozarske Dubice slave Djurdjevdan, a ja o svom poreklu znam samo do cukundede. Zna li neko nesto vise o ovoj grani?

 3. Saša Lončar

  Lončar prezime se javlja i u Ravnim Kotarima, kod Benkovca, zaseok Trljuge, Biljane Donje i Gornje. Slave Slavu Sv Nikola, tu su dosli kao pretci dva brata iz Bukovice kod Knina( tako su meni preneli moji stariji rodjaci)Sada nas ima u Vukovaru, Somboru. Jos se prezime javlja na Kordunu i Lici.Jedna prica se nadovezuje da su ranije bili Smiljanici, stolari, pravili lonce u dalmaciji i prodavali ih putem do Slavonije gde su isli po hrast.

 4. Milos Loncar

  Moji Loncari su iz sela Brvenica Pljevlja Crna Gora.

 5. Весна Јеремић

  Моја баба, девојачки Лончар, рођена је у селу Шкалић код Бриња у Лици. Славили су Ђурђевдан.