Порекло презимена Каралић

3. фебруара 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Небојша Новаковић

  Једни Каралићи воде порекло из Васојевића. Славе Св. Александра Невског (преслава Васојевића).

  Раселили су се ка Ивањици и у околину Куршумлије (Рача).

  Каралића је било и на Косову, у Коњуху крај Липљана. Доселили су се средином 18. века из пећког краја да избегну освету, јер су убили неког Арбанаса. Славе Св. Лазара.

  У околини Александровца (село Злегиње), такође има Каралића. Пореклом су “од Мораче”, а славе Св. Архангела Михаила. Досељени су највероватније у 18. веку.

  Ови Каралићи припадају хаплогрупи J2b1.

 2. Sveta

  Karalica ima u Potkozarju kod Banjaluke (selo Ivanjska). Pravoslavci su, ali takvog prezimena ima i kod katolika u Slavoniji. Da li su u vezi ili je upitanju puko dupliranje prezimena……ne znam.

  • Милорад Богдановић

   У историји нема случајности.
   Каралићи су ријетко презиме које се једино спомиње на простору Поткозарја које је вјековима било доста насељено, гдје су се досељавали махом са јужних крајева, између Уне и Босне, и пресељавали се преко Саве и Уне у Славонију и Банију. Гледајући гдје су се насељавали, као и насељеност тих крајева који су махом били пусти у тим временима, као и имена досељеника, са сигурношћу се може тврдити да су то у највећем дијелу били срби православне вјере. Нажалост, вјерско-политичка несрећа, велики број их је покатоличило.
   Каралићи у Поткозарју славе Ђурђевдан и крајем 19 вијека спомињу се у парохијама: Бањалука, Бистрица приједорска коме су припадали Каралићи тадашње ивањске, данас Поткозарје, и у парохији Машићи и Романовци у Лијевче пољу.
   Најбројнији Каралићи у Славонији, који се спомињу у књизи “Лексик презимена СРХ”, Загреб 1976, стр. 282, су у Церни код Винковаца и Горјани код Ђакова. Презиме Каролић најбројније у мјесту Стари Перковци код Сл. Брода.

 3. Бранко Тодоровић

  Каралића има и муслимана, пореклом су из села Грапска Горња, код Добоја. Броји их се око десетак домаћинстава. Миленко Филиповић је у свом делу Прилози етнолошком познавању Североисточне Босне (стр. 94) кратко поменуо и порекло становништва овог места, наводећи тамо да су неки родови пореклом из Славонске Пожеге, а неки из оног места где је била кула Хасан-паше Тире (дакле, негде из бивше Угарске). Можда су ти муслимани Каралићи пореклом управо од ових славонских Каралића?

 4. Slavomir Dedić

  Овим вас извештавам да је написана књига о Буковачким салашима код Сомбора. У књизи су на много места поменуте и описане старе Буковачке фамилије:
  1. Бандобрански, 2. Брбаклић, 3. Букалов, 4. Вујковић, 5. Галетин, 6. Дедић, 7. Зечев,
  8. Јањатовић, 9. Каралић, 10. Ковачић, 11. Кунић, 12. Лазић, 13. Мијић, 14. Миковић,
  15. Миросављевић, 16. Настасић, 17. Средојевић, 18. Чонић,
  19. Шљукић. Ако преко ГУГЛА потражите: БУКОВАЧКИ САЛАШИ КЊИГА (ћирилицом) добићете детаљније информације. За штампање књиге потребно нам је барем 6000 евра, што овај аутор не може скупити, па молим оне које ова књига интересује да се пријаве као донатори.