Голић

3. фебруара 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Aco

  Golici poprici koju sam cuo poticu iz preodaca tromedja glamoca grahova i drvara naselili selo memice kod banjaluke bila dosta velika porodica.kada izidje knjiga rpdoslova volio bi biyi njen kupac.pozz

 2. Војислав Ананић

  ГОЛИЋ (п.к.м), старе проодице у Херцеговини. Голићи (п) су позната мостарска породица 18. вијека. На гробљу у Бјелушинама сачуван је споменик Ника Голића који је припадао овој породици 232:200). Голићи (к) су живјели у Орашју (Попово). Старином су „Лонци из Трнчине“. Током Другог свјетског рата иселили су у Слано (Далмација) Славили су Никољдан (84:185). Голићи (м) су били најстарија позната породица у Гнојницама код Мостара. Неког Голића из Гнојница објесили су у Травнику “зато што је чинио зулуме босанским кириџијама, а његови виногади Челогорице посташе вакуф неке џамије у Сарајеву…” (59:238.239).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  • Golić Milorad

   U Гнојницама код Мостара velike porodice Golića potiču od sina vojvode Maleša Gojsila koji je ostao u Gnojnicama i primio islam. Ti Golići danas u Gnojnicama čine značajan broj. Brat Gojsila, Aleksa vratio se u rodni kraj u Oputne Rudine između Bileće i Trebinja a negovi sinovi su razvili mnoga prezimena koja su u direktoj vezi sa rodoslovom Golića (Mandići, Kosorići, …).

 3. Golić Milorad

  Već sam objavljivao podatke o Golićima kojima raspolažem ali tih podataka nigde ne vidim. Sa velikom tačnošću raspolažem podacima o Golićima u s/i BiH, ali i o njihovim migracionim pravcima iz stare Hercegovine i novim odredištima.