Poreklo prezimena, selo Gornje Vlase (Gadžin Han)

7. avgust 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornje  Vlase, opština Gadžin Han – Nišavski okrug. Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Poreklo stanovništva.

-Aleničini* (Nikolini, Stankovi i Kostadinovi-Dinini). Osnivač roda je Sava, koga su zvali Alenica, te su po njemu postali Alenčini. Sava je imao tri sina – Nikolu, Stanka i Kostadina. Od Nikole, koji je jedini imao preživele potomke (Kostadinova deca su pomrla u ranom detinjstvu), nastala je rod Nikolini. Nikolina deca – pet sinova su stalno zamerali ocu što se odelio i na taj način stekao samo jednu trećinu zemlje – što im nije bilo dovoljno za preživljavanje pa su morali ići u pečalbu, čak i u Rumuniju.

Posle oslobođenja od Turaka 1877. godine Kostadin se počeo baviti trgovinom stokom. Idući tako poslom, dođe u selo Ćelije ispod Suve planine gde je saznao da je izvesnom Cvetanu umrla žena i ostavila malo dete-bebu što mu je smetalo da se oženi sa nekom udovicom. Kostadin je tražio od Cvetana da mu da bebu, što je on rado učinio, tako da su Stanko i Kostadin dobili naslednika – Miliju, kako se rečena beba zvala. Milija je imao šestoro dece, dva sina i četiri ćerke.

-Dikini, Petrovci i Jovini*. Rod se zove po Kostadinu koga su zvali Dika. Sa bratom Pavlom osnovao je kovačku radnju „Duganja“ 1860 godine. Kovački zanat su osavremenili i bili su najbolji kovači u okolini.

-Redžini*. Naziv roda potiče oed izvesnog Stojana koga su zvali Redža, kažu po spahiji u selu, Turčinu Redžepu-Redži. U ovom rodu rađalo se samo po jedno muško dete tako da nije bilo deobe.

-Cocini*. Familiju je zasnovao Đorđe koga su zvali Đokan, koji se sa 30 godina doselio u Gornje Vlase – ali se ne kaže odakle. Familija je dobila ime po sinu Đorđevom – Stojanu koga su zvali Coca. Đorđe je učesnik ustanka 1841 godine i drugih pobuna protiv Turaka.

*Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba Simonovića „Zaplanje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.