Poreklo prezimena, selo Brnjica (Knić)

26. januar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Brnjica, opština Knić – Šumadijski okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Brnjica

 

Položaj sela – topografske prilike.

Selo Brnjica se nalazi na jednoj ravnoj ploči, centralnoj jezerskoj ravni kačerske faze u kojoj su usečene manje rečice sa vrlo blagim stranama. Sve seoske kuće su sa desne strane Brnjičke Reke i njene pritoke, potoka Dubrave.

Vode.

Izvori su ovde dosta retki, ali su jaki. U Gornjem Kraju je Izvor na Dubravi, u Sredini Česma, u Donjem Kraju samo jedan kao bunar iskopan. Bunara kopanih ima svega dva-tri.

Zemlje i šume.

Sva zemlja je na baranskoj ravni i širokim stranama rečnih dolina. Livade su im na mestima zvanim: Jezava i Kapetanuša a njive na: Cerovoj Kosi, Okruglici, Eljdovištu (ispod Okruglice) i Gudžalištu ispod Kapetanuše (malim delom brnjički atar). Selo ima u polju 8 trla.

Tip sela.

Selo sse deli na tri mahale: Gornja Mahala (Brđani), Sredina (kod Česme) i Donja Mahala. Donja Mahala je od Sredine rastavljena jednim potokom i ponajdalja je od drugih krajeva. Rastojanje je mestimično između krajnjih kuća pojedinih mahala od 500 do 1000 pa i preko 1000 metara. Same kuće u selu se sa velikim okućnicama, te su jedna od druge odaljene po 100, 200 pa i više metara.

Ime selu.

Postoji predanje po kome su Brnjičani vodili poreklo iz sela Brnjice, koje doista postoji u blizini Štavlja, te je to razlog da se ovo selo tako nazove.

Starine u selu.

U selu postoji jedno „džinovsko groblje“. U njemu je nekada bila crkva. Nikakvih predanja nema o tome.

Poreklo stanovništva.

U Gornjoj Mahali su ove familije:

-Štavljani (Đurići ili Ćosovići i Maksimovići). Zna se da je ovamo došao praded Đura sa sinovima Vulićem i Milivojem. Prema njihovom starom prezimenu verovatno su iz Štavlja. Slave Nikoljdan.
-Markovići (Arnautovići). Praded se doslio iz Štavlja. Slave Lazarevdan.

U Sredini su ove familije:

-Radići. Za njih pričaju da su starinci. Oni su najpre naseljeni, ali se ne zna kada su se i odakle doselili. Slave Lazarevdan.
-Vilotijevići. Praded Vilotije je došao iz Starog Vlaha. Slave Sv. Petku.
Zečevići. Dragojlo Zec je došao iz Lise u Dragačevu. Slave Nikoljdan.
Popadići. Ne zna se ništa o poreklu ove familije. Imaju familije u Sabanti; pop iz Sabante bežao u „Nemačku 1813. godine“ a popadija izgradila kući u Brnjici. Slave Nikoljdan.

U Donjoj Mali su ove familije:

Dragojlovići. Čukundeda se doselio iz Budoženje (Stari Vlah) pre Karađorđeva ratovanja po Sjenici. Slave Nikoljdan.
Jeremići. Za njih kažu da su Studeničani. Slave Lučindan.
Nešići. Doseljeni su iz Starog Vlaha. Slave Stevanjdan.

 

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Joksimovic

    Ko god ovo da je pisao nije tačno

    Joksimovici i Maksimovici su ista familija doselili se iz sela Brnjica kod Sjenice prvi se doselio Stjepan Stepanovic sa sinovima Makisamom i Joksimom…