Порекло презимена, варош Велика Плана Reviewed by Momizat on . Порекло становништва вароши Велика Плана. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године. Топографске прилике. Већи део Велике П Порекло становништва вароши Велика Плана. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године. Топографске прилике. Већи део Велике П Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, варош Велика Плана

Порекло презимена, варош Велика Плана

Порекло становништва вароши Велика Плана. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

Топографске прилике.

Већи део Велике Плане налази се на пиносавској површи, испод које се уским појасом увлачи површ београдске језерске фазе. Кућа има и на овој нижој површи, затим на тераси Јасенице, где су поређане дуж друма за Паланку и образују крај који се зове Ритањска Мала. Испод овога краја настаје алувијална раван Јасенице, која се идући на Исток шири и прелази у пространу раван Велике Мораве. У долинама ових река нема кућа. Јасеница се овде рачва, и има велики рукавац Рит, по коме је најнижи део села и добио име.

Село се у главном служи водом са ђермова. Мало је извора; главни су: Точак, Чесма и Јасеновчић. Највише оскудева у води Мијатовска Мала, где се мора по неколико десетина метара копати, до би се дошло до издани.

Имања су махом изван села; између кућа су простране баште, воћњаци и по који мањи комад зиратне земље. Сеоска имања су на местима: Бресју, Великом Пољу, Гају, Лугу, Јасеновчићу, Сувом Потоку, Врбици, Шабан Гају, Буковици, Грабару, Моравском Лугу, Селишту, Дремовчићу и др. Шуме нема; има мањих приватних забрана са ситном гором. Веће забране имају црква Покајница (10 хектара) и манастир Копорин (6 хектара). Општина има своју утрину (око 30 ланаца).

Село је разбијепог типа шумадијске врсте. Подељено је на: Бугарску, Мијатовску, Ритањску и Пољанску Малу. У свима малама куће су шумадијски разређене. Изузетак чини Ритањска Мала, у којој су куће поређане с обе стране паланачког друма, од кланице па до школе и даље од ње. У новије време формирали су се крајеви око кланице (у Гложи) и поред железничке станице. У њима превлађују механе, дућани и радионице. У долинама Мораве и Јасенице има трла, а на Морави село има 10 воденица „моравки“.

 

Порекло породица и старине.

У селу су ове породице:

Мијатовићи (Славнићи, Радосављевићи, Радисављевићи, Радојковићи, Петронијевићи) 64 к. Слава: св. Ђурђиц. Доселио се прадед Мијат из Црне Горе много пре Устанка. По Мијату је и цео крај добио име.

Стефановићи (Татинци) 3 к. Слава: св. Ђурђиц, преслава св. Ђорђе. Њихов прадед Стеван дошао из Црне Горе у Крушево (засеок Мале Плане) па кад је Крушево расељавано, он дође овде.

Тодоровићи 2 к. Слава: св. Ђурђиц. Деда дошао жени у кућу (у фамилију Славнића) из Беле Паланке (пиротски); Славио св. Луку, па после женидбе узео женину славу.

Масукићи (Живојиновићи, Јоцићи) 12 к. Слава: св. Јован. Не знају порекло. Мисле да су им стари „од Косова-Сјенице“.

Бошковић 1 к. Слава: св. Петка. Доселио се пре 60 г. чича Трајко стругар из Слепче (прилепски),

Барјактаровићи (Петковићи, Петровићи) 29 к. Слава: св. Никола. Прадед се доселио од Видина. Њихови стари ратовали уз Карађорђа и један био барјактар.

Првуловићи 12 к. Слава: св. Никола. Прадед Првул дошао из Полетковца (јужно од Куле).

Панићи (Камењари) 5 к. Слава: св. Никола. Род су са Првуловићима.

Буџићи (Николићи) 10 к. Слава: св. Никола. Стари им се доселио из Полетковца, где су за врема Бугарског Рата налазили рођаке.

Панчићи (Ковачевићи) 20 к. Слава: св. Никола. Деда Панча дошао од Видина. Најпре био у Сепцима, па затим прешао овде.

Врбановићи (Ташковићи) 11 к. Слава: св. Никола. Доселио се прадгд Врбан са братом Величком из Полетковца. Данашњи Врбановићи су четврто колено.

Величковићи 15 к. Род су са Врбановићима.

Донићи 19 к. Слава: св. Никола. Досељени њихови стари из Полетковца.

Митићи 12 к. Слава: св. Никола. Старином су од Видина.

Богојевићи 6 к. Слава: св. Аранђел. Непознато порекло. На данашњем гробљу налази се споменик њиховог претка Степана, који је сахрањен 1764 г.

Митровићи 4 к. Слава: св. Алимпије. Доселио се отац Лука пре 60 г. из Копривнице (крајински).

Николчићи 4 к. Слава: св. Никола. Дошао прадед Никола од Видина.

Вујичићи 9 к. Слава: св. Никола. Стари им дошли од Видина.

Лајкићи 10 к. Слава: св. Јован. Стара породица, непознатог порекла. Одржавају старо кумство са Гајићима из Голобока.

Ивановићи (Џивгаретини) 13 к. Слава: св. Петка. Прадед се доселио од Видина.

Ужарци (Стојановићи) 15 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се прадед Стојан ужар од Параћина.

Арсићи 14 к. Слава: св. Ђурђиц. Старином су из Љубеша (крушевачки, моравски), одакле су њихови стари пребегли „преко“. Из „прека“ дошли у ово село.

Здравковићи 7 к. Слава: св. Петка. Из Тешице (моравски, крушевачки) населили се у околину Пожаревца. Али како по околини завлада куга, то Здравко, отац човеку од 80 г., побегне и настани се овде. Са Здравком дошао и његов брат Стаменко од кога су Стаменковићи 5 к.

Недељковићи (Даничићи) 8 к. Слава: св. Јован. Стари су са Косова.

Срејићи (Каруџићи) 7 к. Слава: св. Никола. Непознато порекло.

Спасојевићи (Стојшићи) 6 к. Слава: св. Никола. Доселио се деда Трпко са два сина „из Бугарске“.

Поповић 1 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се дед свештеник из Дубнице (ресавски).

Ристићи (Обрадовићи) 14 к. Слава: св. Никола. Деда Обрад дошао са Малог Косова најпре у Корман (моравски, крушевачки), одатле пређе у крагујевачки Корман где се задржи неко време, па најзад дође овде.

Гурићи (Сретеновићи) 12 к. Слава: св. Никола. Доселио се прадед Гура катранџија од Чачка. Живео најпре у Крушеву, па кад је оно расељавано, Гура се настани најпре у Селишту, поред Мораве, па затим на данашње место.

Џикићи 6. к. Слава: св. Никола. Доселио се дед Милован из Кормана (моравски, крушевачки).

Пауновићи 4 к. Слава: св. Никола. Отац дошао пре 60 г. из Багрдана.

Шулкићи 7 к. Слава: св. Никола. Доселио се прадед са Косова.

Ћирковићи (Миловановићи) „Великокућани“ 7 к. Слава: св. Ћирило и Методије. Старином су из Паруновца (расински).

Петровићи (Живојиновићи) 18 к. Слава: св. Аранђел. Непознато порекло.

Игњатовићи (Томићи) 6 к. Слава: св. Никола. Доселио се дед Игњат из Кормана (моравски, крушевачки).

Јеремићи (Илићи, Јовичићи, Димитријевићи) 24 к. Слаза: Митровдан. Прадед Јеремија се доселио са Малог Косова. Ово је и најстарија породица у селу.

Исаиловићи 7 к. Слава: св. Ђорђе. Мисле да су им стари дошли из истих крајева одакле су и Јеремићи.

Тобџићи (Митровићи) 9 к. Слава: св. Никола. Непознато порекло.

Станковићи (Пулини) 5 к. Слава: св. Петка. Непознато порекло.

Милојевићи 4 к. Слава: св. Атанасије (18-1). Доселио се деда Аранђел пре 60 г. из Прћиловице.

Мутавџићи (Стојковићи) 5 к. Слава: св. Никола. Њихов прадед Никола са Косова дошао у Лесковац и ту радио мутавџијски занат. Бежао преко и при повратку задржи се у Плани.

Милошевићи (Миљковићи) 2 к. Слава: св. Никола. Дошао прадед Миљко из Паруновца, где имају фамилију. Једни су отишли у Милошевац (смедеревски).

Веселиновићи 5 к. Слава: св. Ђурђиц. Фамилија су са Милошевићима, од којих се један брат ожени из фамилије Славнића и дође жени у кућу чију славу слави.

Пешићи (Пауновићи) 4 к. Слава: св. Петка. Деда Петко пребегао од Куманова.

Петровићи 7 к. Слава: св. Симеун. Стара породица. Један брат пребегао „преко“ и тамо остао.

Радојковићи (Илићи) 2 к. Слава: св. Јован. Доселио се деда Радојко из Прћиловице у Крушево, па овде.

Нешићи 4 к. Слава: св. Симеун. Доселио се деда из Бивоља (расински) у Глибовац, затим се пресели овде.

Крчуновић 1 к. Из Жагубице пребегао „преко“ па се доцније врати и насели у Плану.

Николићи 3 к. Из Јањине.

Ристић 1 к. Слава: св. Никола. Пре 25 год. дошао из Врање.

Стојадиновић 1 к. Дошао из Старе Србије.

Табаковићи 8 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се отац старцу од 60 г. из Новог Села (Банат).

Матејићи (Милошевићи) 20 к. Слава: св. Лазар. Стара породица. Незнају порекло. Дедови и прадедови им били капетани и начелници.

Мирјанићи 5 к. Слава: св. Никола. Друга фамилија по досељавању. Непознато порекло.

Деспотовићи 10 к. Слава: св. Јован. Деда Деспот дошао од Сјенице у Медвеђу (ресавски) где и сада имају фамилију (Марјановићи). Из Медвеђе пређе и насели се овде.

Милићи (Нешићи) 5 к. Слава: Петровдан. Доселили се из Крушева кад је расељено и населе се код „Точка“. У Крушево дошли од Косова.

Ђорђевићи (Димитријевићи) 12 к. Слава: св. Јован. Зову их „Рекалијини“.

Бузуровци (цигани) 10 к. Били раније џамбаси и ковачи. Сада им је занимање свирање. У „Бресју“ има 20 к. цигана коритара.

 

Село има једно гробље у Гложи. То је старо гробље, у коме се налазе споменици из 1761, 1764. године. Гробље је свакако основано још док је село било поред Мораве, у Селишту, одакле су се иселили због сталних поплава и померања Моравиног тока.

У „Буковици“ је старо гробље где се налазе остаци од неких старих зидина. Ископава се прстење и кости.

У атару овога села је манастир Копорин за који народ мисли да га је подигао деспот Ђурађ.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.


Коментари (4)

 • Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

  Велика Плана у Шумадији је насељена са свих страна половином 20 века. Тако су из власотиначкога краја већи број родова у миграцији становништва са југа Србије се населили у Великој Плани и околним селима.
  За сада наводим из личног знања да су из село Златићево се одселило већи брј фамилија презимена Величковић(крсна слава Свети Ђорђе-„посна слава“ или Св. Алимпије), онда из село Горњи Дејан већи број фамилија Павловић код старе циглане, а одселио се и род фамилије Петковић из село Јаворје, са крсном славом Св. Никола; потом и фамилија Илић(ваљачи) из планински засеок Преданча села Г.Дејан са крсном славом Св. Ђорђе(„посна слава“-Св.Алимпије).

  Пошто сам у младости почињао радни век о ОШ као наставник математике, добро сам познавао све плањане из вароши и околних села.
  Било би поптребно да овај САЈТ ПОРЕКЛО пронађе сараднике и из општинских и црквених архива и допуни порекло презимена фамилија које су досељене после Другог светског рата све до краја 20. века у свим варошицама у Србији.

  Сарадник портала ПОРЕКЛО: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог Власотинце
  2.новембар 2013.г. Власотинце република Србија

  Одговори
 • Miloš

  Takodje ste ispustili familiju Senić,u staroj opštini-Bresju,ima desetak kuća-familija Senić,a što i potvrdjuje podatak sa starog groblja u Velikoj Plani,da tamo ima par spomenika upokojenih Senića iz 1700-te,i 1800-te i neke godine,ne znam tacno godinu…Nisam istoričar,samo predak Senića koji pokušava da se ne zaborave koreni i preci…Ako ima nekog ko zna nešto više o mojoj familiji Senić,bio bi mu zahvalan…Sve je manje mojih starih koga bih pitao…Hvala

  Одговори
 • dejan bogojevic

  nisu bogojevici sahranjivani samo na seoskom groblju vec i kod manastira koporin inije im samo sv.Arandjel slava vec vecinom sv. Nikola i nisu od 1700 vec od 1300 i pre ima zapisano u crkvenim knjigama .

  Одговори
 • sasa slavnic

  Nedostaju Slavnici, a u Velikoj Plani su od njenog osnivanja i ima ih , cinimi se, vise nego bilo gde u drzavi.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top