Poreklo prezimena, sela Kotraža i Koletina (Stragari, Kragujevac)

13. avgust 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela  Kotraža i zaseoka Koletina, gradska opština Stragari (Kragujevac). Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Kotraža i zaseok Koletinom nalaze se na severoistočnim ograncima Rudničkih planina, na Kotraškim Čukarama, koje je ovde Jasenica probila i provlači se kroz usku klisurastu dolinu, strmih i ogolićenih strana. Kuće Kotraže su na istočnim delovima ovih Čukara, na stranama Kotraškog Potoka i Dobre Luke. S leve strane Jasenice je zaseok Koletina, čije se kuće prostiru do masloševačkog atara.

Selo se služi izvorskom i bunarskom vodom.

Zemljište je većim delom golo i neplodno, naročito oko kuća Jokovića i Josića. Nije pogodno za obrađivanje i zbog toga su ove porodice prinuđene da se bave izradom crepulja od zemlje koju tu kopaju. Idući na Istok, zemljište je pogodnije za kulturu. Mnogo je bolje zemljište s leve strane Jasenice u ataru zaseoka Koletine.

Južno od sela, na Karauli, opština ima 7–8 hektara sitne šume.

Selo je razbijenog tipa, šumadijske vrste, podeljeno na nekoliko krajeva koji nose imena familija. Severno od Kotraže, preko Jasenice je zaseok Koletina sa 14 kuća. Od sela je udaljen oko 20 minuta.

 

Poreklo porodica i starine.

Do skora je Kotraža činila jednu opštinu sa Vlakčom, i sa njom imala zajedničku slavu i litije. Pola Kotraže i sada ima zajedničko groblje sa Vlakčom.

U selu su ove porodice:

Jokovići (Milanovići, Mitrovići) 14 k. Slava: sv. Nikola. Najstarija porodica. Ne znaju poreklo.

Maksimovići (Stevanovići, Nikolići, Mladenovići, Ilići) 18 k. Slava: sv. Đurđic. Za vreme propasti bežali preko. Stara porodica; neznaju poreklo.

Belobrkovići(Panići, Pantovići, Jovanovići, Mihailovići, Timotijevići, Jakovljevići) 20 k. Slava: sv. Luka. Stari se doselili „od Bijelog Polja-Sjenice“ pre 150 godina. Neko vreme bili u Masloševu (gde su im rod Gavrilovići-Đurkovići) pa zatim prešli ovde. Familija su sa Erićima u Ljubičevcu.

Josići (Plašići) 18 k. Slava: sp. Simeun. Došao praded Joso „od Studenice—Sjenice“ pre 150 godina.

Mitrovići (Stevanovići) 3 k. Slava: sv. Aranđel. Doselili se pre 50 g. iz Grivska (ariljski, užički).

‘Godorovići 2 k. Slava: sv. Đurđic. Doselio se „Bugarin“ Marko sa stokom, sagradio kolibu i ostao. Došao pre 100 godina.

Vukomanovići(Vulićevići, Radovanovići) 5 k. Slava: sv. Lazar. Izgleda da su rod sa Josićima, jer su se ranije „prisvajali“ i nisu se uzimali. Mati im se preudala i promenila slavu; ranije slavili sv. Simeuna.

Pavlovići 2 k. Slava: sv. Nikola. Familija sa Jokovićima.

Savići(Jovanovići, Simići, Milovanovići, Markovići) 10 k. Slava: sv. Luka. Rod su sa Belobrkovićima.

Đorđevići(Dimitrijevići) 2 k. Slava: sv. Đurđic. Rod su sa Maksimovićima.

U Koletini su:

Vujovići 3 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se od Sjenice pre Ustanka. Prvo se nastanili u Kutlovu (lepenički) gde ih ima i zovu se Nedovići — Nedići. Deda ovih Vujovića, pošto je bio siromašan, napusti Kutlovo i pre 90 g. dođe u Kotražu, a zatim pređe i nastani se ovde. Imaju familiju i u Dučinama (beogradski) ali neznaju kako se zovu.

Petkovići(Đorđevići, Aćimovići) 7 k. Slava: sv. Nikola. Došli od Sjenice posle Ustanka.

Midžovići(Milutinovići) 2 k. Slava: sv. Aćim i Ana; iz Vlakče (od Vučkovića).

Nešović 1 k. Slava: sv. Vračevi. Pre 50 g. došao iz Ramaće (lepsnički).

Stevanović 1 k. Slava: sv. Jovan. Došao pre 70 g. iz Pečenjevca (leskovački, vranjski).

 

Kotraža ima dva groblja: jedno u dolini Srebrnice, drugo je zajedničko za Kotražu i Vlakču. Koletina ima svoje groblje.

Na „Gradini“ se nalaze tragovi ruševina. U njihovoj je blizini Kneževa Poljana, gde se kopaju i nalaze ostaci strela, kopalja i stari novac. Ima tragova od starog groblja, koje zovu „madžarskim“.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

 

NAPOMENA: Više o selu i rodovima iz Kotraže možete da pogledate na sajtu kotraza.rs.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. po zdravku kalanovicu koji je radio na tv sarajevu kalanovici su dosli iz grcke sa ostrva kalos brodom do ulcinja pa posle se naselili na glamockom polju odatle dva brata dodju u sumadiju jedan ode ka trsteniku adrugi se nastani u stragarima

    • Aleksandar Popović

      Poštovani Milane,
      video sam vaš komentar o Kalanovićima na portalu “Poreklo”.
      Obzirom da tragam za poreklom svojih predaka, uzeo sam za shodno da Vam se obratim u nadi da znate nešto više. Svaki podatak mi je značajan, pa čak gde i šta mogu pronaći.
      Daleki preci su mi je iz Stragara kod Kragujevca. To su bila tri brata Radovan, Jovan i Veljko koji su ubili turskog pašu, te morali da napuste selo Stragare zbog odmazde. Prvo su pobegli na Kopaonik (oko godinu dana) odakle su se naselili u mahali Čuka na Vlasini (Crna Trava). Od te trojice, njihov sin ili unuk (moram da istražim) je Stojilko Cvetković, koji je bio sveštenik (pop), od koga mi nastavljamo svoje poreklo Popović. Ovaj pop je iz mahale Čuka iz familije Radovinaca (najverovatnije po Radovanu) oko 1865. godine došo u Dobro Polje u novopodignutu dobropoljsku crkvu gde je službovao. Odlikovan je za oslobođenje južne Srbije od Turaka 1878. godine, kao i njegov najstariji sin (takođe sveštenik – Ćirilo, rodio se 1854, a umro 1909. godine) (Bitka za Vranje). O njemu je pisao i čuveni austrougarski putopisac Feliks Kanic.
      Problem je u što su se prezimena u tom periodu nasleđivala po očevom imenu ili kao u mom slučaju po zanimanju, pa se gubi trag sa Stragarima. Na osnovu y-DNK analize (na 23 markera), pripadamo istoj haplogurpi J2b-M205-y22059, izuzetno jako podudaranje (osim na tri markera) sam dobio sa Kalanovićima iz Stragara, a koji pritom slave istu slavu kao i mi Sv. Nikolu.
      Da li poznajete neke Kalanoviće ili Cvetkoviće (ukoliko se prezime nije izgubilo) koji slave Sv. Nikolu rodom iz Stragara kod Kragujevca? Ukoliko ih ima da li su u Kalanovići i Cvetkovići u nekom daljem srodstvu ili sam ja i moji Popovići potomci Kalanovića? Da li znate nešto o ovome što sam Vam izneo ili imate nekog starijeg ko može više da nam nagovesti neko predanje? Govorimo o periodu od oko stotinak godina, od 1750. do 1850. godine kada su tri brata naselili Vlasinski kraj.
      O predanju Kalanovića saznajem sledeće. Najraniji doseljenici iz osata u Jasenicu upravo su Kalanovići (drugo prezime Stefanovići) u Stragarima. U ovo selo su došli pre Prvog srpskog ustanka, jer iz istorijskih svedočanstava poznato je da su u njemu učestvovali. Njihov predak je bio kačar i radio je po Gruži….

  2. Ješo

    Zna li ko ili zna li ko kakav način kako saznati ko je kreirao, sada već bivši sajt – Kotraža sajt (URL: http://www.kotraza.rs/) – koji je govorio o poreklu porodica Šumadije? Hteo bih stupiti u kontakt sa administratorima toga sajta…