Порекло становништва Старе Пазове и околних насеља

7. априла 2022.

коментара: 0

Пројекат истраживања порекла становништва Старе Пазове и околних села добио је подршку на недавно расписаном конкурсу Скупштине општине Стара Пазова и у априлу је започета његова реализација.

Циљеви пројекта су следећи:

1. Објављивање свих доступних релевантних података о пореклу родова са територије Општине Стара Пазова;

2. Попис архивске грађе родословног карактера (матичне књиге крштених, венчаних и умрлих, домовни протоколи, школски извештаји и сл.);

3. Дигитализација родословне грађе;

4. Фотодокументовање старих споменика, натписа, најзначајнијих објеката у насељима;

5. Истраживање генетичког порекла старопазовачких родова (предвиђа бесплатно тестирање 10 староседелачких родова и омогућивање свим заинтересованим из старопазовачких насеља тестирање уз попуст).

Пројектом је предвиђено да се Друштво опреми са два фотоапарата (са стативима), што је потребно ради ефикасног рада на дигитализацији/снимању архивске грађе (уз коришћење софтверског решења на принципу отвореног кода, који предвиђа да се, ради што ефикаснијег рада на дигитализацији, истовремено користе два фотоапарата). Ова опрема би била коришћена и за фотодокументовање по насељима. Опрема дугорочно решава проблем недостајућих средстава за рад Друштва и била би коришћена за различите видове рада (фото и видео снимања итд.) у наредном периоду.

Пројекат је подржан са 350.000 динара.

За десет година постојања Друштва српских родословаца “Порекло” ово је тек други пут да неки наш пројекат буде подржан.

Захваљујемо се на подршци!

Линкови ка садржајима обухваћеним пројектом:

Flag Counter