Порекло презимена Лукајић

22. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Prezime Lukajić postoji u selu Krmine,selu Saračica opština Banja Luka te u selima Petoševci,Glamočani i Trn opština Laktaši.Svima nam je postojbina selo Rore kod Glamoča .gdje i sada živi najviše Lukajića. Lukajići u Krminama,Petoševcima,Glamočanima i Trnu slave slavu Vaskrsenje Lazarevo dok svi ostali slave Miholjdan.Pretpostavka je da je došlo do promjene slave zbog preseljenja i uzimanja slave novog kućišta.

  2. Милорад Богдановић

    Дане, па не би се баш тако могло рећи за Лукајиће.

    У Рорама славе Аранђеловдан (21.11), Лазареву суботу само у парохији Крмине, а Мијољдан (12.10) слави највише Лукајића: парохији Бистрица и Ребровац (БЛ), Јунузовци (Градишка) и парохија Кључ.
    Посјети нашу Дигиталну библиотеку и Шематизам д/б за 1882 годину https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit, и упознаћеш мало више своје Лукајиће. Нису баш “приче из народа” вавјек исте.

  3. Борис Лукајић

    Милораде, нисте у праву, а није ни све што пише баш најтачније. Чини ми се да се у овој Дигиталној библиотеци поткрала грешка. Живим у Гламочу, а поријеклом сам из Рора, и то 100% рорчанин, отац од Лукајића, а мајка од Костадиновића. И 100% знам да Лукајићи, Костадиновићи и Јамаџије из Рора славе искључиво Михољдан.

  4. U knjizi ,,Unac,,od Petra Radjenovića piše da su Lukajići,Kostadinovići,Papići,Jamadžije i Jakovljevići prije bili Milašinovići,slava Sveti Kirjak Otšelnik.

  5. Лукајић Драган

    Лукајићи из села Бистрица околина Бањалуке живе на тој позиција од негдје 1860-е године када су се ту доселили из села Роре,Гламоч.Крсна слава је Киријак Отшелник-Михољдан,тренутно село броји 50-ак становника од којих је пуно деце,”викендаша” има још 20-ак.Ја имам 53 године и четврта сам генерација која је рођена ту,чукундједа Тодор Лукајић рођен је у Рорама.