Порекло презимена Кричка

22. фебруар 2012.

коментара: 5

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КРИЧКА НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Кричка

Хаплогрупа: J2b М205 род Годијеља

Порекло: Кричке, Дрниш, Далмација

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Nebojša

    Krička je srpsko prezime koje potiče iz Stare Hercegovine, današnje Crne Gore. Kričke ili Kriči su bili staro vlaško pleme na Durmitoru (jezerska visoravan) i oko srednjeg toka Tare. Njih je potisnulo pleme Drobnjaka krajem 15. veka. Za vreme turske vladavine je postojala nahija Krička. Kričke su vremenom nestale u ovim krajevima, promenile prezimena, dok je veliki broj odselio u zapadne krajeve. Sela Kričke postoje u Dalmaciji (Kričke kod Drniša) i u zapadnoj Slavoniji (Kričke kod Novske i Kričke kod Pakraca). Prezime postoji još u selu Bratiškovci u Dalmaciji i Kljevci kod Sanskog Mosta u Bosni.I u selu Mlaka u Zapadnoj Slavoniji.

    Prostirali su se od Sutjeske do Kolašina, a njihovo sjedište je bilo kod Pljevalja, lokalizirano na današnji Kričak između Pljevalja i Bijelog Polja. Staro ime Kolašina je po mogućnosti bilo “Kričak”, te su se Kolašinci zvali “Kričkovići”. Po tradiciji, poslije krvavih borbi, Drobnjaci su Kričane sa Jezera potisli krajem XIV. stoljeća.

    Porijeklo kričkoga imena je neutvrđeno. Moguće je da dolazi od tračke riječi krisio, ili ilirske krusi, što bi označavalo da su Kriči bili ili tamnoputi ljudi, ili da su bili crnokosi. Vjerovatnije je da su im naziv dali okolni Srbi, jer su u borbama ispuštali glasne krike tj. kričali.

    Potomci sloveniziranih i slovenskih Kričana su opstali u svojoj domovini jedino kod Nefertare, gdje žive kao i pravoslavci i muslimani, i svoju podvojenost duguju dugotrajnom nemiješanju starinaca i doseljenika. Odijelom koje nose, oni se vidno razlikuju od svih Drobnjaka.

    Uspomenu na iščezlo kričačko pleme na Sinjajevini ukazuju Kričak i Kričačko polje i još po neki lokalitet, kao i prezime Kričković koje postoji u tom kraju. Na kričačku emigraciju ukazuju Kričina u Bribiru u Dalmaciji, selo Kričke u Drnišu, dva sela Kričke u okolini Pakraca u Slavoniji u Buču i Čagliću i mjesto Kričići u okolini Jajca, koje su najvjerojatnije ostavile srpske dobjeglice od Turaka.

    Sami izvori o Kričima i njihovim spomenima su vrlo oskudni. Oko 1300. godine se u crnogorskim krajevima javlja osobno ime Kričak, a prvi spomen mjesta Krička je od Dubrovčana iz 1453. godine, kada se spominju braća Dobrija i Đurađ Nenadići iz tog naselja. Prema turskom defteru 1477. godine se u hercegovačkom sandžaku javlja nahija Kričak sa pet katuna (džemata) od kojih je jedan na ime domaćeg kneza Jarosava, a drugi na ime Nikole Kričkova. 1492. godine zapisan je jedan David Kričković iz dalmatinskih Poljica. 1528. godine je Nikola Grubanović Kričak iz sela Kruševice prepisao jednu srpsku crkvenu knjigu, a krajem XVI. ili početkom XVII. stoljeća se u pomeniku manastira Hilandara spominje komoranski prota Filip Kričak i nekoliko njegovih rođaka. 1694. godine se spominje srpski sveštenik Radojica Krička u Drnišu, a 1762. godine sveštenik Maksim Kričković.

    U kotorskim spisima postoje dva spomena Kriča, jedno vlaško i drugo slavensko. 1326. godine Lore Kričko je imao jednu kuću u Kotoru koju je dobio u miraz, i Kriče Vitomirov 1327. godine koji daje jednu priznanicu budućem srpskom protovestijaru.

  2. Милорад Богдановић

    Старо презиме Кричка налази се и у Поткозарју, село Марићка. По њима се зове старо гробље, као и брдо, гдје се вјековима на Петровдан одржава збор и лилање. Кричке у Марићкој славе Никољдан као и презимењаци у Кљевцима код Санског Моста. Са овог тимарског простора, појединачно се селило за Славонију и Банију.

  3. Zoran

    Interesuju me koreni porekla prezimena porodice Kricak koja je nastanjena u opstini Brus, selo Zunje! S’postovanjem
    Zoran Kricak

    • Слободан Зрнић

      Одговор за Зорана:

      Са севера Црне Горе, око реке Таре. Тамо је било старо племе Кричи, а и област се зове Кричак. То би било укратко.

  4. Igor Limanovic

    Prvobitno prezime je bilo Limanovic,posto negde sredinom 13-og veka je bio svestenik koji je imao 6 sinova i 7 kceri,mnogo su plakali .Okolno stanovnistvo ih je zbog toga prozvalo Krici i tako je nastalo selo prezime Kricka,Drobnjaci su ih potisnuli krajem 13-og i pocetkom 14-og veka i tako su se obreli kod Drnisa.