Порекло презимена Каралејић

19. фебруар 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. mima

    Zanima me cije je prezime Karalejic po nacionalnosti? Hvala unapred!

    • Владимир

      Поштована, моју фамилију (која је из ближе околине Лесковца) називају КАРАЛЕЈЦИ иначе ми се сада презивамо Станковић.Никоме из моје фамилије није јасно зашто нас тако називају али то се преноси са колена на колено толико дуго да тренутно никоме из села није јасно зашто имамо такав назив.Ја сам се мало заинтересовао и сазнао да је то старо српско презиме из околине Призрена село Крајк, тако пише и на овом сајту.Та фамилија се раселила неки у западну Србију, неки у околину Лесковца а неки у Црну гору још пре најманје шестотина година, под неки подразумевам неколико кућа.То је оно што ја знам, напомињем да нисам историчар.Ако имате још неких информација, пошаљите поруку.Поздрав.

    • Tanja

      Porodica Karalejić (ili Karaleić) je iz sela Sredska kod Prizrena. Smatra se da se tu doselili u XVII veku. Porodica je prezime dobila po Kara-Iliji. I dan-danas ih zovu “Karailinci”. Slave slavu 4. decembra – Vavedenje presvete Bogorodice. O rodoslovu porodice možete pročitati u knjizi “Sretečki rodoslov” od Todora Čukalovića, koji se bavio istraživanjem porodičnih stabala stanovnika Sredačke župe.
      Najpoznatiji članovi porodice su prof.dr Dragan Karalejić, neuropsihijatar (1948-1999) i prof.dr Milivoje Karalejić, profesor košarke na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu i Beogradu, koji danas živi u Beogradu.

  2. Ако се особа с презименом Каралејић по националности осећа Србином, онда је српско, а ако се осећа Мађарем, онда је мађарско. Да ли мислите на етимолошко порекло овог презимена?