Порекло презимена, село Ораше (Тутин)

27. децембар 2015.

коментара: 0

OrašeПорекло становништва села Ораше, општина Тутин. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село на падинама брда које се спушта према Паљевској Ријеци. Оно је Великим и Малим Потоком рашчлањено на крајеве: Ораше, Шевиге, Чмањке, Јелаш и Камењаче. У селу и око села су крајеви: Руђин До, Радалица, Јелаш, Фрбача, Прогон, Бијело Брдо, Металице, Равни Гај, Мачак, Озимица, Камењаче, Равнови, Крчевина, Козји До, Јоше, Грабје, Заврш и Дубље. Сви ови крајеви обилују водом. Главне воде су: Камењача, Бркља (крбуља-сантрач), Мочила, Соколова Вода (чесма), Циганска и Грабуска Чесма.

Трагови ранијих насеља су: „Грчко Гробље“ на Плочи између Руђина и Козјег Дола. На њему су доскора биле дугачке плоче од сиге, па су их сељаци однели за зидање кућа; остао је само један део гробља. У Грабју, где су данас ливаде, које народ зове Селишта, виде се темељи кућа ранијег становништва. Данашњи становници су Срби муслимани Кучи (Зилкићи, Синановићи и Азировићи) (53 к.). Њихов предак се доселио из Добриње у Штавици, а тамо из Куча. Род су им православни Добрињци, јер је њихов родоначелник убивши Турчина у Добрињи примио ислам да би се спасао, и населио се овде.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.