Poreklo prezimena, selo Oraše (Tutin)

27. decembar 2015.

komentara: 0

OrašePoreklo stanovništva sela Oraše, opština Tutin. Prema istraživanju dr Milisava Lutovca, Ibarski Kolašin, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo na padinama brda koje se spušta prema Paljevskoj Rijeci. Ono je Velikim i Malim Potokom raščlanjeno na krajeve: Oraše, Ševige, Čmanjke, Jelaš i Kamenjače. U selu i oko sela su krajevi: Ruđin Do, Radalica, Jelaš, Frbača, Progon, Bijelo Brdo, Metalice, Ravni Gaj, Mačak, Ozimica, Kamenjače, Ravnovi, Krčevina, Kozji Do, Joše, Grabje, Završ i Dublje. Svi ovi krajevi obiluju vodom. Glavne vode su: Kamenjača, Brklja (krbulja-santrač), Močila, Sokolova Voda (česma), Ciganska i Grabuska Česma.

Tragovi ranijih naselja su: „Grčko Groblje“ na Ploči između Ruđina i Kozjeg Dola. Na njemu su doskora bile dugačke ploče od sige, pa su ih seljaci odneli za zidanje kuća; ostao je samo jedan deo groblja. U Grabju, gde su danas livade, koje narod zove Selišta, vide se temelji kuća ranijeg stanovništva. Današnji stanovnici su Srbi muslimani Kuči (Zilkići, Sinanovići i Azirovići) (53 k.). Njihov predak se doselio iz Dobrinje u Štavici, a tamo iz Kuča. Rod su im pravoslavni Dobrinjci, jer je njihov rodonačelnik ubivši Turčina u Dobrinji primio islam da bi se spasao, i naselio se ovde.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga, LXVII, D-r Milisav Lutovac, IBARSKI KOLAŠIN, antropogeografska ispitivanja, Beograd, 1954. Odabrao i priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.