Poreklo prezimena, selo Kneževac (Knić)

20. februar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kneževac opština Knić – Šumadijski okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

dvorište Nade Gavrilović, selo Kneževac
dvorište Nade Gavrilović, selo Kneževac

Položaj sela – topografske prilike.

Selo je na zaravnjenim kosama kečerske površi koje padaju na severoistočnu stranu, prema potoku Kolibištu. Najviše su kuće do temena, odakle na zapadnoj strani nestaje dosta strm pad prema meridionalnom toku Kameničke Reke. Na toj strani nema kneževačkih kuća. Novije su kuće spuštene ka potoku Kolibištu i Vrbici

Vode.

U selu se pije voda sa izvora Kruševice i Velikog Izvora (u Koviljači). Inače se služe i bunarskom vodom, naročito u gornjem delu sela, gde se do vode lakše dolazi.

Zemlje i šume.

Seoske šume ima na Koviljači, Gaju i Krušiku. Opštinska šuma je u južnim rudničkim ograncima. U selu ima i privatnih zabrana. Kamen za domaću upotrebu vadi se iz Parloga.
Seoske njive su u ravni, na mestima: Taborištu, Močilu, Livadama, Kerešdolu, Turskim Grobovima. U polju ima devet trla.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, sa grupama sodničkih kuća.

Ime selu.

O imenu sela misli se da je doneto. Tako se zvalo selo odakle su doseljeni Sjeničani.

Starine u selu.

Kod Livada (u zabranu) je „džinovsko groblje“, neki ga zovu Madžarsko ili Staro Groblje. Na njemu ima velikih kamenih ploča, koje su položene prema istoku. Bez natpisa su, samo ima urezanih krstova. Na Taborištu su Turski Grobovi. Na tom mestu, priča se, su pobijeni neki Turci. Taborište je dobilo ime po tome što se tu bila utaborila nekada madžarska vojska.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ovo selo je ranije bilo u sastavu sela Kamenice da bi se docnije odvojilo i zasnovano kao zasebno selo. I danas imaju zajedničko groblje sa Glogovcem, zaseokom Kamenice.
-Cveklice (Pavlovići, Milivojevići, Todorovići, Lazarevići, Stevanovići, Vujovići, Radovanovići, Vasiljevići, Gavrilovići i Petronijevići). Staro im je prezime Kovačevići, pa su im posle susedi dali gornji naziv. Ovamo je došao neki Kovač od Sjenice pre Karađorđa; od njega je do sada šesto koleno. Slave Aranđelovdan.
-Nikitovići (Starovlasi). Došao čukunded Nikola iz Starog Vlaha. Slave Stevanjdan.
-Miloševići (Miloševići i Miloradovići) Došao praded Miloš iz Jezdine u Trnavi, kažu u Dragačevu. Slave Markovdan.
Mlađih familija u ovom selu nema.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.