Порекло презимена, село Шипитула (Обилић)

27. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Шипитула, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на огранку Чичавице, који се као коса пружа између Дренице и Чичавице с кућама и на падини према једној и на падини према другој реци.

Разбијеног је типа. Дели се на махалу Мјекића и на Мухаџиреку махалу. Куће у махалама су збијене сем четири растурене куће у Мухаџирској махали.

Шипитула је ново село, постало на неколико година пре доласка мухаџира, тј. око 1870. Не зна се како је дошло име овом селу.

Родови:

Мјекић (5 к.), од фиса Бериша. Доселили се из Лука (Јеловац) у Метохију (код Ђаковице) у Гладно Село (Дреница), па у суседни Грабовац, одакле прешли у Шипитулу око 1870. Село нису затекли, већ лугове и мало обрађене земље сељака села Ада. Кажу да су купили простор од Ађана, па крчили, отварали њиве и на сувишне делове земље постављали чифчије.

Рамовић (3 к.), поисламљени и поарбанашени Срби старином из Жиливоде. У Шипитулу досељени око 1895. из Сибовца, из рода Фазлијевића.

Хотњан (1 к.), од фиса Хота. Досељен за чифчију у Мјекића, из Бечића у Дреници, после Рамовића.

Дурмишовић (2 к.), од фиса Краснића. Досељен око 1905. из Војника (Пећ) за чифчију у Мјекића.

Лимоновић (1 к.), од фиса Краснића. Пресељен из Медвеца око 1905. за чифчију у Мјекића.

Цур (2 к.), од фиса Краснића. Као мухаџир из Власотинаца живео на Косову. У Шипитули настањен за чифчију у Мјекића око 1905. – Софић (1 к.), од фиса Елшана. Мухаџир је из Житног Потока у Топлици. Настањен као чифчија у Мјекића око 1905.

Барбатовц (3 к.), од фиса Краснића Мухаџир из Барбатовца (Топлица). Код Мјекића дошао за чифчију из Дренице око 1905.

Растелиц (1 к,), од фиса Климената. Мухаџир из Растелице (Топлица). Дошао из Лаба за чифчију у Мјекића око 1905.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.