Порекло презимена, село Трудна (Приштина)

22. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Трудна, град Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на подножју Голака, код излаза реке Лаба у косовску равницу.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

Мора да су Арбанаси при досељавању затекли Србе у селу и од њих примили топографске називе које и сад употребљавају правилно (Пољачице, Језеро) или у изопаченом облику (Старо Труда). Срби Цураци у Бабином Мосту знају да су почетком 19. века живели у овом селу.

Арбанашки родови:

Муртезовић (7 к.) и – Баркаћок (8 к.),.оба од фиса Шаље. Досељеници су из 18. века из Скадарске Малесије. К њима су се у првој половини 19. века доселили и неки Шаљњани из Качандола (Копаоничка Шаља), који су се 1913. иселили у Турску.

Добретић (2 к.), од фиса Шкреља, и – Шушњак (2 к.), од фиса Хота. Досељени као мухаџири 1878. из топличких села Добретића и Шушњака.

Српски родови:

Радовић (1 к.) и – Минаковић (1 к.). Досељени 1922. на купљена имања, први из Топлице, други из Жупе александровачке.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.