Порекло презимена, село Топило (Штимље)

22. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Топило (раније Топила), општина Штимље (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на масиву планине Црнољеве, на левој страни долине Топилске реке и то високо, изнад њеног клисурастог дела, највише између 1000 и 1100 метара апсолутне висине.

Разбијеног је типа. И куће су по махалама растурене. Дели се у махале Вок (у горњем) и у махалу Хасај, у доњем делу. Имена махала су по родовима који у њима живе.

У селу живе само Арбанаси. Њихови преци су из Северне Албаније прво „пали” у Годанце и Петрово, али како нису били земљорадници, па нису знали ни да разору ледину („орали је попречке”), то су изашли у планину, где су могли да продуже сточарско занимање из свога завичаја. Село, кажу, нису затекли, а земљу на којој се настанили купили су од Исића у Штимњи.

Родови:

Вок (10 к.), од фиса Сопа, досељени из Малесије, из предела Вокши око 1800.

Хасај (25 к., – Авдиловић 8 к. и – Демовић 17 к.), од фиса Сопа. Досељени у исто време из Сев. Албаније из места Костора.

Услед слабих услова за живот село се расељава. Њихових исељеника од почетка 19. века има више од двадесетак кућа на Косову и у Лабу.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.