Порекло презимена, село Сибовац (Обилић)

21. септембар 2014.

коментара: 1

Порекло становништва села Сибовац, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Чичавице с кућама на различитим положајима (у долинама потока, на косама итд.), пружајући се од 700 м надморске висине па скоро све до планинског подножја (530 м).

Разбијеног је типа. Дели се на пет махала. Једна од њих се зове Српска махала, а остале четири носе називе знатнијих арбанашких мухаџирских родова који у њима живе (Космаћ, Буњак, Бреговин и Симниц). Куће у махалама су такође разбијене. Удаљења између махала износе до 1 км.

Садашњи Срби у селу су из новијег доба, али у селу има трагова ранијег српског становништва. У селу код хана има старог српског гробља, а један се извор у махали Буњак зове Крони Шкаут (Српски извор). У тој махали су ти некадашњи Срби имали винограде који су сада изорани.

Село је у 19. веку било чифлик Махмудбеговића из Пећи. Међу чифчијама је било и Арбанаса. Тако су Срби Ковачани око 1860. затекли на чифлику једну кућу „потура”, која је тада била једина кућа у селу. Она живи и данас у селу, а 1878. се населило и мноштво Арбанаса мухаџира.

Српски родови:

Ковачани (9 к., Св. Врачи). Пресељени из Ковачице око 1860. Даља старина им је у Црној Гори.

Ристић (1 к., Св. Никола). Потиче из рода Божића у Племетини, одакле се по доласку мухаџира иселио у Топлицу, па одатле вратио 1913, по ослобођењу Косова, за чифчију.

Поисламљени и поарбанашени род је – Фазлијевић (1 к.). Пресељен је у исламу из Жиливоде пре Ковачана.

Арбанаси мухаџири:

Буњак (3 к.), од фиса Краснића. Из Скадарске Малесије се иселио у Топлицу, у село Међухане, где је живео 80 година. Време исељења из Малесије му је према томе, крај 18. века. Појасеви у 1934. од досељења у Топлицу: Имер, Адем, Азир, Зека (77 година).

Брбатовц (2 к.), од фиса Краснића, из Барбатовца (Топлица), а даљом старином из Скадарске Малесије. Појасеви у 1934. од досељења у Топлицу: Бајрам, Љаха, Мемет (80 година). – Муаремовит (1 к.), од фиса Сопа братства Маврића, из Коњуше (Топлица).

Космаћ (Зк.),од фиса Гаша, из Космаћа (Топлица).

Меан (2 к.) и – Белопој (2 к.), од фиса Климената, из Механе и Белог Поља (Топлица).

Широкоњев (1 к.) и – Ргај (2 к.), од фиса Сопа, из Широке Њиве и Ргаја.

Тмава (2 к.) и – Буринц (1 к.), од фиса Краснића, из Тмаве и Буринца (Топлица).

Симниц (4 к.), од фиса Шаље, из Сибнице (Топлица).

Сулиш (3 к.), од фиса Тсача, из Сулиша (Топлица).

Конџељ (1 к.), од фиса Шкреља, из Конџеља (Топлица).

Бреговин (4 к.) и – Бублица (1 к.), од фиса Тсача, из Бреговине и Бублице (Јабланица).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Milos

    Zasto za Kovacane nije upisan nijedan pojas od doseljenja. Inace hvala vam sto ste ovo napisali i izbacili . Ja sam potomak Kovacana.