Порекло презимена, село Семање (Качаник)

21. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Семање, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село лежи у долини потока Бетарца, десне притоке Г атњанске реке.

Разбијеног је типа и састоји се из Доње и Горње махале. Куће у махалама су груписане. Доња махала је на надморској висини од 700-750 м, а Горња око 900 м. Раздаљина између махала је око четврт часа хода.

У селу су, и то у садашњој Доњој махали, живели Срби, који су ту живели као чифчије у неког Шеха из косовског села Сопотнице. По доласку Арбанаса Срби су се раселили. Исељеника Срба Семањаца има у Сиринићу, у селу Готовуши и у Липљану род Семањски .

Један заостао српски род – Лекићи (8 к.), прешао је у ислам у првој половини прошлога века и поарбанашио се. Живи у старом делу села, у Доњој махали.

Арбанашки род је – Алавац (4 к.), од фиса Бериша, досељен је из Сев. Арбаније, из села Арне око 1820. Деведесетогодишњи старац је у 1931. био у трећем појасу од досељеног му претка (Браим, Истреф, Таир 90 г).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.