Порекло презимена, село Мазгит Бошњачки (Обилић)

13. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Мазгит Бошњачки, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на валовитом земљишту на 1,5 км. југозападно од Муратовог турбета.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

Мазгит Бошњачки је постао као колонија муслиманских исељеника из Никшића. Иако су Никшић напустили 1878, они су се на садашњем месту настанили на 4-5 година доцније, јер су пре настањивања на Косову дуго скитали. За Балканског рата их је било 130 кућа, од којих је следеће (1913) године отишло у Турску 118 кућа. Доцније је 1 кућа исељена у Приштину и 1 кућа у Асанбегово код Скопља.

Родови:

Бећовићи (3 к.), – Асимовићи (3 к.), – Дервић (1 к.) и – Прекић (1 к.). Сви су из града Никшића. Иселили су се 1878. прво у Подгорицу, где су остали 1 годину, одатле прешли у Скадар, па у Тирану, где су остали по око три месеца. Из Албаније су се онда вратили према Старој Србији, па преко Љеша, Ђаковице и Пећи стигли у Нови Пазар, где су живели 2 године. Одатле их турска власт пресељава на Косово и настањује на садашњем месту. Много је њихових грађана остало (настанило се) у Скадру, Тирани, Шијаку и Новом Пазару.

Јусуфовићи (1 к.). Исељеник је из варошице Колашина, јер је међу Никшићанима било и Колашинаца.

Ћорокањ (1 к.). Арбанас је из села Церова (Д. Полог). Прихватили га овде као сиромашка око 1910. и подигли му кућу.

Колонисти:

Пимић (1 к.), из Боке.

Драговић (1 к.) 1925. из Црне Горе.

Влашковић (2 к.) 1925. из Старог Колашина.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.