Poreklo prezimena, selo Mazgit Bošnjački (Obilić)

13. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mazgit Bošnjački, opština Obilić (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na valovitom zemljištu na 1,5 km. jugozapadno od Muratovog turbeta.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Mazgit Bošnjački je postao kao kolonija muslimanskih iseljenika iz Nikšića. Iako su Nikšić napustili 1878, oni su se na sadašnjem mestu nastanili na 4-5 godina docnije, jer su pre nastanjivanja na Kosovu dugo skitali. Za Balkanskog rata ih je bilo 130 kuća, od kojih je sledeće (1913) godine otišlo u Tursku 118 kuća. Docnije je 1 kuća iseljena u Prištinu i 1 kuća u Asanbegovo kod Skoplja.

Rodovi:

Bećovići (3 k.), – Asimovići (3 k.), – Dervić (1 k.) i – Prekić (1 k.). Svi su iz grada Nikšića. Iselili su se 1878. prvo u Podgoricu, gde su ostali 1 godinu, odatle prešli u Skadar, pa u Tiranu, gde su ostali po oko tri meseca. Iz Albanije su se onda vratili prema Staroj Srbiji, pa preko Lješa, Đakovice i Peći stigli u Novi Pazar, gde su živeli 2 godine. Odatle ih turska vlast preseljava na Kosovo i nastanjuje na sadašnjem mestu. Mnogo je njihovih građana ostalo (nastanilo se) u Skadru, Tirani, Šijaku i Novom Pazaru.

Jusufovići (1 k.). Iseljenik je iz varošice Kolašina, jer je među Nikšićanima bilo i Kolašinaca.

Ćorokanj (1 k.). Arbanas je iz sela Cerova (D. Polog). Prihvatili ga ovde kao siromaška oko 1910. i podigli mu kuću.

Kolonisti:

Pimić (1 k.), iz Boke.

Dragović (1 k.) 1925. iz Crne Gore.

Vlašković (2 k.) 1925. iz Starog Kolašina.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.