Порекло презимена, село Лашкобаре (Урошевац)

12. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Лашкобаре, село Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на североисточном подножју брда Куке, у равници, поред друма Урошевац-Штимња и на простору између тог друма и железничке пруге.

Разбијеног је типа. Дели се у 4 махале. Махале Шашковића и Мунишовића су поред друма, а између њих је растојање од пола километра. Махала Бублица, коју су основали Арбанаси мухаџири, лежи североисточно од првих на удаљењу од 1 км. Махала Сарајиште, коју насељавају нови насељеници, лежи на пола километра од старијих махала, а на више од 1 километра од Бублице. Куће у махалама су груписане.

Арбанашки родови:

Мунишовић (20 к.), од фиса Круе Зи. Доселили се из Сев. Албаније у првој половини 18. века. Појасеви у 1931: Суља 60 г., Нуха, Дурмиш, Нуха, Садик, Смаил, Незир.

Шашковић или Максутовић (11 к.), од фиса Сопа. Досељени „од скадарске стране”, али им се време досељавања не може одредити, јер не казују имена предака даља од трећег појаса, пошто та имена нису муслиманска. До почетка 19. века овај је род био у католичанству, а отада у привидном исламу, односно у тајном хришћанству, тј. у криптокатоличанству. На то указује топографски назив на атару села Кодра Ћунес (Ћуново Брдо), јер је Ћун лично име код Арбанаса Католика.

Мухаџири се зову – Бублица (5 к,), по селу Бублици у Јабланици, одакле су досељени 1878. г. Припадници су фиса Сопа.

Насељеници:

Миљуш (1 к.).

Илић (1 к.) и – Драганић (1 к.). Досељени 1924. из Срема.

– Из Црне Горе су – Поповићи, досељени 1922. од Никшића, а из Херцеговине: – Шешлија, досељен 1927.

У селу су 1931. живеле две муслиманске циганске куће као слуге („роктари”) код Арбанаса.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.