Poreklo prezimena, selo Laškobare (Uroševac)

12. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Laškobare, selo Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na severoistočnom podnožju brda Kuke, u ravnici, pored druma Uroševac-Štimnja i na prostoru između tog druma i železničke pruge.

Razbijenog je tipa. Deli se u 4 mahale. Mahale Šaškovića i Munišovića su pored druma, a između njih je rastojanje od pola kilometra. Mahala Bublica, koju su osnovali Arbanasi muhadžiri, leži severoistočno od prvih na udaljenju od 1 km. Mahala Sarajište, koju naseljavaju novi naseljenici, leži na pola kilometra od starijih mahala, a na više od 1 kilometra od Bublice. Kuće u mahalama su grupisane.

Arbanaški rodovi:

Munišović (20 k.), od fisa Krue Zi. Doselili se iz Sev. Albanije u prvoj polovini 18. veka. Pojasevi u 1931: Sulja 60 g., Nuha, Durmiš, Nuha, Sadik, Smail, Nezir.

Šašković ili Maksutović (11 k.), od fisa Sopa. Doseljeni „od skadarske strane”, ali im se vreme doseljavanja ne može odrediti, jer ne kazuju imena predaka dalja od trećeg pojasa, pošto ta imena nisu muslimanska. Do početka 19. veka ovaj je rod bio u katoličanstvu, a otada u prividnom islamu, odnosno u tajnom hrišćanstvu, tj. u kriptokatoličanstvu. Na to ukazuje topografski naziv na ataru sela Kodra Ćunes (Ćunovo Brdo), jer je Ćun lično ime kod Arbanasa Katolika.

Muhadžiri se zovu – Bublica (5 k,), po selu Bublici u Jablanici, odakle su doseljeni 1878. g. Pripadnici su fisa Sopa.

Naseljenici:

Miljuš (1 k.).

Ilić (1 k.) i – Draganić (1 k.). Doseljeni 1924. iz Srema.

– Iz Crne Gore su – Popovići, doseljeni 1922. od Nikšića, a iz Hercegovine: – Šešlija, doseljen 1927.

U selu su 1931. živele dve muslimanske ciganske kuće kao sluge („roktari”) kod Arbanasa.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.