Порекло презимена, село Јанина Вода (Обилић)

9. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Јанина Вода, општина Обилић (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Заселак је на најнижем делу падине Чичавице, на пола километра од Ситнице.

Разбијеног је типа са по три куће на два места. Удаљење између тих групица је око 200 метара. Групице кућа немају својих имена.

Простор овог засеока су преци садашњег рода у њему купили око 1860. од неког Арбанаса Рустема, који је ту живео и који се онда, по тој продаји, иселио у Дрваре. За турске владавине се, бар од те купопродаје, Јанина Вода рачунала као засебно село, иако је имала само две куће. Припадала је Вучитрнском срезу. По ослобођењу од Турака присаједињена је Грачаничком срезу али као заселак Црвене Водице.

У засеоку живи само род Ковачани (6 к., Св. Врачи). Пресељени су из Ковачице у Копаоничкој Шаљи на куповицу. Даљом старином су из Црне Горе.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.