Грубљешић

15. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Moj deda je poreklom sa Korduna(Perjasica) otisao kao dete sa mamom i sestrama,Slava nam je Sv. Jovan.Nisam sigurna ni prezime da li nam je Grubljesic ili Grubjesic iz nekih prica kazu da je slovo lj greskom upisano prababi u dokumenta kad su izbegli sa KORDUNA.Nikog sem nase porodice ne poznajemo ni sa prezimenom GRUBLJESIC ni GRUBJESIC

    • Čarna

      Moj deda je takođe bio rodom iz Perjasice. Do Drugog svetskog rata su se prezivali Grublj(j)ešić. U toku rata da bi preživeli odmazdu ustaša, pradeda menja prezime u Sučević i time spašava porodicu. Takođe im je slava sv. Jovan.

      • Rade

        Poštovani,
        Zar Grublješići (Grubješić,Grubješić,Rubešići,Jakičići,Čalić sve jedno brastvo) iz stare eparhije Doljani (od Kozarske Dubice,Drvaraa,Hrvatske Kostajnice,Gline,Ogulina sve do Karlovca) potomci starog znamenitog Brastva’ Rubežić-Jakičić-Ćalić iz Onogošta (danas Rubeža-Nikšić).
        I danas u Nikšiću stoji naša zadužbinska crkva dv.Petra i Pavla iz 893.god.,mi smo potomci.
        Posebno brastva koja slave sv.Nikolu i sv.Petra i Pavla (Petrovdan), mnogi su uzeli i Jovandan,Đurđevdan i dr…
        Mnogi su katolici posebno Jakičići…
        Brastvo’ je prisutno u Dalmaciji još od 1050.god kada je kralj Radoslav oslobodio i dobio na upravu tadašnje države Travuniji i Hum- Zahumlje ( Radoslav sahranjen u Trebinje 1084.god.).
        Dolaskom Turaka veći dio brastva se raselili iz Crne Gore s potom i iz Dalmacije i neki su se pomjerili i većinom ratovali na granicama kao hajduci,uskoci,Vojnići- graničari,husari,dobri trgovci,majstori i dr.i stigli do Karlovca, Ogulina,Gline,Hr.Kostajnice,Drvara,Koz.Dubice a kasnije i do Slavonije,Baranje,Bačke pa i Novog Sada gdje je Lazar Rubešić bio senator i jedan od osnivača grada Novog Sada 1748.god.
        Ja sam se testirao DNK na 24 markera Y’ hromozom i pripadam Halpo grupi I2-PH908>Y3120,pripadam plemenu Nikšiću,ovo testiranje može pomoći u pronalaženju srodnika.
        Komunikacije su postojale između brastava sve do protjerivanja Turske vlasti.tj kraja 19 vijeka.
        Svako dobro želim Grublješićima! (mislim da je Rubežić ili Čalić za preporuku….još nije kasno!)

  2. Војислав Ананић

    ГРУБЉЕШИЋ, презиме по оцу Грубиши из XVI вијека. Херцеговачког су поријекла, гдје их има под сличним именима (35, 366). На Унац су се доселили око 1800. године с Попине. Један отуда побјегао да не служи војску. На Унцу били познати ковачи. Бавили су се мајсторлуком, а и бег им поклонио много земље. У Читлуку славе Никољдан.