Порекло презимена, село Медена Селишта (Гламоч)

22. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Медена Селишта, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа. Паша је по кршу, изнад кућа, у Озрену. Ливаде су у Ржаном (долу до села Поповића) и у Рајићки (испод Прибеље). Сено довлаче кући. Од кућа до цесте је прогон.

Положај и тип.

Куће леже ивицом између кршне стране; и равни поља. Воду захватају са јаруге Рибњака, и то ујутру, пре супца.

Кућа има: Малеша 1, Срдића 4, Ивића 2, Срдића 1, Милете 1, Гузијана 3, Рудића 1, Домузина 1 и Ликокура 2. Куће Срдића су у групи. Између кућа Малеша и Срдића и Срдића и Ивића су њиве и растојања по 100 м.

 

Старине и порекло становништва.

Изнад села на Малом, Озрену је Градина, остатак од зида.

Милета је досељен из Главица око 1830. године. Слави Св. Јована.

Глишчевићи (старо презиме Гузијани) дошли су из Брањежаца у првој половини 19. века; њиховог „деда дигао је бег”. Славе Св. Николу.

Срдићи су се доселили из Црног Врха (до Рора) око 1850. године. Тамо им је била „тијесна земља и танко се живело“. Њихов дед је овде прво био станар, па је потом ступио у кметство. Славе Св. Николу.

Рудић је досељен из Пеуља (у Ливањском Пољу) око 1886. године. Он је „ходао по најму“, затим купио „комадић земље“ и оженио се. Слави Св. Јована.

Домузин је дошао из Опачића у кметство 1899. године. Слави Никољдан.

Ликокури су се доселили из Главица 1901. год. Славе Св. Јована.

Малеш је дошао у кметство из Главица 1903. године. Слави Св. Јована.

Ивић је доселио у кметство из Поповића 1909. године. Слави Св. Јована.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.