Свети великомученик Пантелејмон – Пантелијевдан

9. август 2013.

коментара: 1

Српска православна црква и верници 9. августа (27. jула по јулијанском календару) слави Светог великомученика Пантелејмона. Уредништво портала Порекло честита свима који славе.

 

Свети великомученик Пантелејмон (грч. Παντελεήμων = пун самилости, свеосећајан) родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке. Посветио се као млад лекарству, а свештеник Ермолај крстио га је и научио вјери Христовој.

Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом Христовим. Лекари га оптужише цару Максимијану, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слепца излечи једног одузетог човека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон је пострадао 9. августа 304. године.

Пострадао је под маслином која се потом цела окитила плодовима.

Његове мошти су постале чудотворне, а име Светог Пантелејмона призива се при водоосвећењу и јелеосвећењу заједно са Светим Ермолајем и осталим бесребреницима и чудотворцима.

Најлепши храм посвећен овом светитељу налази се на Светој Гори.

Свети Пантелејмон је крсна слава општине Бијељина.

А који родови у Горњој Крајини (Лика, Крбава, Гацка, Капелско, Кордун и Банија) славе Светог великомученика Пантелејмона погледајте ОВДЕ.

 

ИЗВОР: Википедија, РТРС

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Robin Hud

    ” Sveti velikomučenik Pantelejmon. Mi to kažemo – Pantelindan. Vašari (panađuri) su u Krupnju, Markovcu, Jagodini, Kalni (kod Knjaževca), Samailama (kod Kraljeva), Valjevskoj Mionici, Ubu i Takovu. ”

    http://vesti.knjazevac.org.rs/vesti-iz-knjazevca/danas-je-sveti-pantelejmon-27-jul-9-avgust/