Порекло презимена, село Доња Ржаница (Беране)

Порекло становништва села Доња Ржаница, општина Беране. Стање из 1903. године. Према студији „Васојевићи у турској граници” попа Богдана Лалевића и Ивана Протића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах до Навотине, на северној страни, налази се село Доња Ржаница, дугачко (с.-ј.) један сахат, а широко (и.-з.) око 50 минути. Село је у подножју оног планинског ланца што иде од Мокре преко Кукаљског Брда до Ријеке Марсенића. Већи део села налази се у дивној и плодној равници поред Лима и Ржаничке Ријеке, а мањи на једној потпуно равној тераси изнад већег дела. Већи део села натапају Лим и Ржаничка Ријека, на којој има 7 ујменичких вођеница, али наносе и огромне штете, нарочито од 1896. г., када су реке изашле из својих корита и нагрдиле њиве и ливаде. А сада с јесени и с пролећа лутају по бродовима, правећи из године у годину све веће штете. Воду највише пију с Ржаничке Ријеке, мање или никако с Лима, а скоро ни с извора, јер је вода с Ријеке, кажу, најздравија, пошто долази у село непосредно с планина. У селу има и један бунар, направљен без икакве потребе.

Планина је селу један крај од Цмиљевице: Мургаш, Скробутача, Надбарје, далеко од села за 5 сати. У Цмиљевици имају села и скоро сва села на десној страни Лима сем Полице. Још у Цмиљевици имају села и Арнаути, чији се станови додирују с васојевичким, па често једни другима прелазе у планину, због чега се дешавају честе зађевице и погибије с обе стране. Сем у Цмиљевици имају Ржаничани комуна и испаша поврх села, на поменутом планинском ланцу, где се баве од забране ливада док се издигне на планину. Још им као комуна и планина служи и део планинског ланца што се пружа од Цмиљевице и завршује на десној обали Ржаничке Ријеке. Ту, на Крчеву и Рашкима, често пута проводе са стоком и лето, јер неких година остављају Цмиљевицу да је косе, погато су тамо ливаде подељене.

 

Порекло фамилија

По народном предању у Ржаницу су се први доселили Рамусовићи, мухамеданци, о којима је било речи у општем делу. Данас их у Ржаници више нема, јер су се сви преселили у Беране. За њима су дошли Коматине из Куча, и то, како се прича, као католици, па су се тек доцније покрстили. За овима су дошли Гудовићи из Братоножића, па Девићи и Асовићи из Шекулара, а тамо су дошли из Дробњака. За овима су дошли Радованићи, Чукићи и остали.

Данас у Ржаници има 130 кућа, које су већином васојевичке, и то од Лопаћана:

Чукићи, Ђукићи, Нерадовићи, Марсенићи, Јолићи, Милошевићи;

од Новаковића: Новаковићи и 3 куће Зујовића, које су мухамеданске вере;

од Дабетића: Дабетићи и 1 кућа Гарчевића, мухамеданске вере,

и од Ковачевића: Кастратовићи.

Сви ови православни славе Св. Арханђела Михаила, а прислужак им је Св. Александар Невски, као и свима Васојевићима.

Од осталих су племена:

Коматине, који су додигли из Куча, а славе Дмитровдан.

Девићи су Шекуларци, славе Ђурђев-дан.

Колашинци су додигли из Колашина, славе Шћепандан.

Кораћи су из Горњих Села, славе Никољдан.

Мартићи су додигли из Плава. славе Ђурђевдан.

Рашовићи су из Куча, славе Никољдан.

Радованићи — Лушчани су додигли из села Лушца, славе Ђурђиц.

Скоковићи су из Горњих Села, славе Васиљевдан.

Асовићи су Шекуларци, славе, као и Девићи Ђурђевдан.

Гарићи су из Брскута, славе Никољдан.

Гудовићи су с Пелева Бријега ив Братоножића, славе Никољдан.

Гробља имају два, где се сада сељаци копају: православно и мухамеданско. Налазе се код места званог Селиште, на левој страни Ржаничке Ријеке. Још има једно старо гробље на десној страни реке, за које неки веле да је латинско, али да су се ту најпре Срби копали, докле други веле да је српско. Има једво старо гробље и код школе, где се налазе развалине од неке цркве.

У селу има четвороразредна основна школа, у подножју Рашћа, с десне стране Ржаничке Ријеке.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Momir

    У Доњој Ржаници живе и Бакићи, из васојевићке гране Новаковића, чија матица је у селу Забрђу код Андријевице.

  2. Aco

    Sto se ne spominju Jelić?

    • Веселин [email protected]

      Колашин ви имају презиме Дуловић географска одредница Колашин крња јела Трновица Бојан Шавник горња Морача .Колашин је населио већи број Дуловића ко и Мојковац бијело поље доња Ржаница итд