Poreklo prezimena, selo Donja Ržanica (Berane)

1. avgust 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Donja Ržanica, opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema studiji „Vasojevići u turskoj granici” popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do Navotine, na severnoj strani, nalazi se selo Donja Ržanica, dugačko (s.-j.) jedan sahat, a široko (i.-z.) oko 50 minuti. Selo je u podnožju onog planinskog lanca što ide od Mokre preko Kukaljskog Brda do Rijeke Marsenića. Veći deo sela nalazi se u divnoj i plodnoj ravnici pored Lima i Ržaničke Rijeke, a manji na jednoj potpuno ravnoj terasi iznad većeg dela. Veći deo sela natapaju Lim i Ržanička Rijeka, na kojoj ima 7 ujmeničkih vođenica, ali nanose i ogromne štete, naročito od 1896. g., kada su reke izašle iz svojih korita i nagrdile njive i livade. A sada s jeseni i s proleća lutaju po brodovima, praveći iz godine u godinu sve veće štete. Vodu najviše piju s Ržaničke Rijeke, manje ili nikako s Lima, a skoro ni s izvora, jer je voda s Rijeke, kažu, najzdravija, pošto dolazi u selo neposredno s planina. U selu ima i jedan bunar, napravljen bez ikakve potrebe.

Planina je selu jedan kraj od Cmiljevice: Murgaš, Skrobutača, Nadbarje, daleko od sela za 5 sati. U Cmiljevici imaju sela i skoro sva sela na desnoj strani Lima sem Police. Još u Cmiljevici imaju sela i Arnauti, čiji se stanovi dodiruju s vasojevičkim, pa često jedni drugima prelaze u planinu, zbog čega se dešavaju česte zađevice i pogibije s obe strane. Sem u Cmiljevici imaju Ržaničani komuna i ispaša povrh sela, na pomenutom planinskom lancu, gde se bave od zabrane livada dok se izdigne na planinu. Još im kao komuna i planina služi i deo planinskog lanca što se pruža od Cmiljevice i završuje na desnoj obali Ržaničke Rijeke. Tu, na Krčevu i Raškima, često puta provode sa stokom i leto, jer nekih godina ostavljaju Cmiljevicu da je kose, pogato su tamo livade podeljene.

 

Poreklo familija

Po narodnom predanju u Ržanicu su se prvi doselili Ramusovići, muhamedanci, o kojima je bilo reči u opštem delu. Danas ih u Ržanici više nema, jer su se svi preselili u Berane. Za njima su došli Komatine iz Kuča, i to, kako se priča, kao katolici, pa su se tek docnije pokrstili. Za ovima su došli Gudovići iz Bratonožića, pa Devići i Asovići iz Šekulara, a tamo su došli iz Drobnjaka. Za ovima su došli Radovanići, Čukići i ostali.

Danas u Ržanici ima 130 kuća, koje su većinom vasojevičke, i to od Lopaćana:

Čukići, Đukići, Neradovići, Marsenići, Jolići, Miloševići;

od Novakovića: Novakovići i 3 kuće Zujovića, koje su muhamedanske vere;

od Dabetića: Dabetići i 1 kuća Garčevića, muhamedanske vere,

i od Kovačevića: Kastratovići.

Svi ovi pravoslavni slave Sv. Arhanđela Mihaila, a prislužak im je Sv. Aleksandar Nevski, kao i svima Vasojevićima.

Od ostalih su plemena:

Komatine, koji su dodigli iz Kuča, a slave Dmitrovdan.

Devići su Šekularci, slave Đurđev-dan.

Kolašinci su dodigli iz Kolašina, slave Šćepandan.

Koraći su iz Gornjih Sela, slave Nikoljdan.

Martići su dodigli iz Plava. slave Đurđevdan.

Rašovići su iz Kuča, slave Nikoljdan.

Radovanići — Luščani su dodigli iz sela Lušca, slave Đurđic.

Skokovići su iz Gornjih Sela, slave Vasiljevdan.

Asovići su Šekularci, slave, kao i Devići Đurđevdan.

Garići su iz Brskuta, slave Nikoljdan.

Gudovići su s Peleva Brijega iv Bratonožića, slave Nikoljdan.

Groblja imaju dva, gde se sada seljaci kopaju: pravoslavno i muhamedansko. Nalaze se kod mesta zvanog Selište, na levoj strani Ržaničke Rijeke. Još ima jedno staro groblje na desnoj strani reke, za koje neki vele da je latinsko, ali da su se tu najpre Srbi kopali, dokle drugi vele da je srpsko. Ima jedvo staro groblje i kod škole, gde se nalaze razvaline od neke crkve.

U selu ima četvororazredna osnovna škola, u podnožju Rašća, s desne strane Ržaničke Rijeke.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Momir

    U Donjoj Ržanici žive i Bakići, iz vasojevićke grane Novakovića, čija matica je u selu Zabrđu kod Andrijevice.

  2. Aco

    Sto se ne spominju Jelić?

    • Kolašin vi imaju prezime Dulović geografska odrednica Kolašin krnja jela Trnovica Bojan Šavnik gornja Morača .Kolašin je naselio veći broj Dulovića ko i Mojkovac bijelo polje donja Ržanica itd