Порекло презимена Владушић

14. фебруар 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Zoran Bogović

    Zanima me poreklo prezimena Vladusic. Moj prandeda Stanko je sahranjen pod tim prezimenom. Navodno je to prezime njegovog oca. A prezime Bogovic koje ja nosim je bilo prezime moje cukunbabe, Stankove majke. Moj prandeda je rodjen u selu Vlahovic na Baniji. To je sto znam o mom pradedi. Ako bi ste mi mogli reci nesto vise o prezimenu Vladusic. Nasa krsna slava su Sveti vraci Kozma i Damjan, medjutim mi smo jedini bogovici koji slave tu slavu. Neki Bogovici slave krsnu slavu Sveti Stefan i Svetog Savu. Da li se krsna slava Sveti vraci povezuju na neki nacin sa Vladusicima. Hvala unapred.

  2. Nebojsa

    У Поуњу у Босанској крајини,постоји група родова која слави ову славу,а међу њима су и Владушићи .
    Познато је да је Босанска крајина била прелазна област приликом миграција ка Банији.

    Тинтори 16 к. у 6 насеља, Почули 7 к. у 3 н.; Бјелана 7 к. у 3 н., Латас 1 к., Владушић 1 к. и Прерад 1 к. славе Враче (Козма и Дамјан). Од ових су група родова познати национални радник и публициста у Далмацији Саво Бјелановић, Омерпаша Латас, а по свој прилици и генерал-песник Петар Прерадовић.

    Милан Карановић за ову групу родова тврди да су у крајину дошли од Југо-истока,као и многе друге породице . Бар су тако сврстани у овом његовом делу .

  3. Милош Владушић

    Ми смо пореклом из Тишковца, општина Бос. Грахово тј. на самој Тромеђи. Иначе, неки наш предак је био ковач и пошто је била потреба за ковачем, доселио се у ове крајеве из Зрмање ( Лика )… Слава нам је св. Козма и Дамјан или св Врачи ( 14. новембар ). Данас нас највише има у Београду. Мислим да је прадедин брат отишао у Дрвар да живи, и тамо је основао своју породицу…
    Надам се да сам бар мало помогао. Поздрав за моје Владушиће!

    • Драшко Драгаш

      Први Владушићи који су дошли на подручје Дрвара( око 1880),били су Ђуро и Милан Владушић. Њихова сестра Јока је моја прабаба. Купили су земљу на Трнинић бријегу и ту се настанили. Њиховог оца Јована је отровао бег у Горњем Тишковцу ,гдје је и сахрањен. Слава им је Св. Врачи.
      Поздрав!

  4. Zoran Bogović

    moguce da smo neki daleki rod posto slavimo istu krsnu slavu 🙂

    • Милош Владушић

      Све је могуће. Нема нас баш много, али смо на ко зна колико страна настањени. Поздрав за даље рођаке…

  5. Милорад Богдановић

    Владушићи се спомињу у ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 годину у парохији Осјек-Блажуј код Сарајева као слављеници св. Јована Крститеља.
    Остали Владушићи славе св. Кузмана и Дамјана у парохијама Глиница, Добро Село и Руишка код Крупе; Тишковац код Ливна и Трнинића бријег код Дрвара.

    У КАРЛОВАЧКОМ ВЛАДИЧАНСТВУ за 1896 годину спомињу се као слављеници Јовањдана и Кузман и Дамјана.

  6. Zoran Bogovic

    ako moze da se javi neko na moj email od vladusica koji da pokusamo da utvrdimo poreklo…da vidimo da li smo neki dalji rodjaci ili ne..email [email protected]

  7. Душан Владушић

    Поздрав свим Владушићима, неке приче из ових коментара су ми познате и вероватно су тачне, ми смо настањени у Војводини ,Мој дједа Лазар је као Солунски добровољац добио земљу и настанио се у селу Томиславци поред Бачке Тополе а долази из Врела село у лици са Зрмање , колико ја знам имао је још два брата Саву и Ђурђа, а отац им се звао Ђурађ. И мени је позната прича да се један неш предак ,као ковач одселио у Тишковац и тамо основао фамилију, И наша породица слави свете Враче Козма и Дамјан

  8. Obrad vladusic

    Ja sam iz Vladusica u Trebinju i slavimo S.Jovana Krstitelja ovdje smo vise vijekova

  9. Jelena Loncina Slijepcevic

    Moje devojacko prezime je retko prezime, Loncina, i znam da smo poreklom iz sela Devetaci kod Bosanskog Novog, iako cela moja rodbina za koju znam zivi sada na podrucju Slavonije i Vojvodine. U nasoj familiji postoji predanje da smo ustvari poreklom Vladusici i da smo dosli sa podrucja Tromedje. Bilo bi zanimljivo otkriti da li je predanje istinito. Inace slavimo Svete Vrace, Kozmu i Damjana, a koliko vidim istu slavu slave i svi Vladusici.