Порекло презимена, село Рошци (Чачак)

17. јул 2013.

коментара: 3

Порекло становништва села Рошци, град Чачак. Према студији Љубе Павловића Ужичка Црна Гора” из 1925. године.

 

Рошци су старо село. Има гомила, старих гробаља и зидина по Главају, нема прастарих породица. Данашње су породице доводци појединих калуђера из разних крајева, поглавито из оних места, из којих су и они били.

Најстарије породице су Чвркићи, потомци старог попа Милоша из Братоножића, које је довео некакав игуман ман. Никоља, стриц попа Милоша. Стриц је отпратио попа у Г. Добрињу да тамо попује, а овде је задржао његовог синовца Јеврема Чврку и од њега су остали потомци, познати у селу под неколико презимена, али уопште најпознатији под горњим презименом; има их под Кабларом 12 кућа, у Рапајловачи 2, у Каменици 2, у Новом Селу 8, у Раковици 5, свега 29 кућа, славе св. Николу.

Другу стару породицу чине Белошевићи на Главају, којих је и 5 кућа под Кабларом у Чвркићима, 3 у Каменици и 10 кућа на Каблару у мајданима. Белошевићи су однекуда из Колашина, дошли уз неког калуђера одмах у Чвркиће, има их 18 кућа, славе св. Ђурђа.

Трећу стару породицу чине Грбићи дошли из Косатице код Пријепоља, опет уз неког Тимотија, калуђера и настојатеља м. Никоља, данас их је у Каменици 12 кућа, и на Лазином Брду 6, свега 18, славе св. Николу.

Мало познији досељеници су:

Аћимовићи, досељени из околине ман. Св. Тројице код Пљеваља, они су насељеници Н. Села и под Главајем; има их на оба краја 27 кућа, славе св. Архангела.

МусићиПетровићи су дошли од Пиве, сад су у Каменици и по Каменој Гори, има их 14 кућа, славе св. Ђурђа.

Мијатовићи су из Дробњака од неких дробњачких Ђуновића, има их 13 кућа, славе св. Ђурђа.

Познији су досељеници:

Стакићи из Шљивовице у Ст. Влаху, има их 5 кућа, славе св. Николу.

Виторовићи су из Ојковице у Ст. Влаху, има их 4 куће, славе св. Ђурђа.

Маслаћи су из Папратишта, има их 4 куће, славе св. Јована.

Станковићи у сред села су од Н. Вароши, има их 2 куће, славе св. Ђурђа.

Тодоровићи у Рапајловачи су из Криве Ријеке, има их 2 куће, славе св. Димитрија.

У Рошцима је 11 породица од 132 куће.

 

ИЗВОР: Насеља и порекло становништва (књига 19) – СЕЗ (књига XXXIV) – Љуба Павловић „Ужичка Црна Гора“, Земун, 1925. године.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. milijan

    Kako sam razumeo ovo je popis iz 1925 god.Ja upravo pravim rodoslov Maslaca iz sela Rosci.Od mog predka Jakova koji je rodjen 1790 godine skoro da sam sve sastavio i ima oko 230 Maslaca koji su rodjeni u tom periodu.U Roscima ima 13 kuca sada a puno je porodica koje su se preselile u Trbusane,Prijevor,Cacak,Beograd.Svi se poznajemo mada nas tempo zivota polako udaljava.Zato i sastavljam rodoslov da se ne zaboravimo. Ja znam da je moj predak dosao iz Papratista gde je bilo puno Maslaca medjutim mene interesuje odakle su dosli u Papratiste.

    • srecko

      Ja sam od iz iste familije zivim u Prijevoru, Jakov je sahranjen u Maslaćkom groblju u Caganjima gde mu se nalazi i dan danas grob, a koliko sam upoznat poreklom smo sa Ploča pored Makarske.

  2. dušan

    U Rošcima su i Dimitrijevići.A Mikaina, snajka Maslaća, je iz Dimitrijevića.