Порекло презимена Вућић

28. април 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВУЋИЋИ

Према предању које живи у њиховој породици, Вућићи су се веома давно доселили из Бијеле код Новог, из Боке, па се мјесто које населише у Дробњаку, по мјесту из кога се доселише, назва Бијела. Породична традиција казује да су били богати и бројни и да су живјели у великој задрузи. Једне сњегопадне зиме све их затрпа усов, сем малог Јанка, кога мајка некако спасе. Кад је Јанко одрастао, постао је сеоски кнез. Имао је сина Драгоја, који се „прегонио“ са Шћепановићима око кнежевства. Године 1807. посјекао га је Мехмед-паша Селмановић у Пљевљима због ратовања против Турака. Од Драгоја остану синови Марко и Мирко. У једној свађи Марко убије кнеза Стоја Шћепановића, због чега са својим братом Мирком ускочи у Ровца. Одатле су четовали, плијенећи Бијељанима стоку. Због тога су се помирили са Шћепановићима и повратили на старевину. Од Марка није остало порода, а од Мирка су остали Лука и Јован. Лука се одселио у село Лијешће код Рогатице, а његови потомци по њему се прозвали ЛУЧИЋИ. Јован је имао синове Неђељка, Симеуна и Милана. Знају да од њих има исељених у Мостар и Нови Пазар, али се о њима не зна ништа. Од овог братства био је познат чувени гуслар Танасије.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Njegoš Lučić Vućić

    Mnogo površno. U Crnoj Gori slabije znaju od nas sa Romanije. Mirko,sin Dragojev, nije imao 2 sina: Luku i Jovana, nego 4 sina: Luku, Jovana, Dragoju, Radonju. Sva četvorica su doselili u Liješća a nakon 3 mjeseca Jovan se vratio u Crnu Goru. Dragoje ( Lukin i Jovanov brat ) živio je na Križevcu nedaleko od Liješća. Imao je sinove Miloša i Milovana i nakon Dragojeve smrti maćeha ih je prevela na svoje prezime Todorović ( slave Đurđevdan ) . Najmlađi brat Radonja otišao je u najam kod bega u Nehoriće. Nažalost u njega se zaljubila begova ćerka i beg je potplatio ubicu i tako ga ubio, imao je 16 godina. Sahranjen je nedaleko od begovih torova pored šume. On je prvi sahranjeni na tome mjestu, kasnije se oko njegovog groba formiralo srpsko groblje za Nehoriće, Potkrajeva i Bijelu Vodu.
    Grana koja je odselila ranije prema Mostaru živi u selu Zijemlju i nema verijaciju prezimena Vućić nego je ostala Vučić, po nekim indicijama Aleksandar Vučić vodi porijeklo od te linije koja se vremenom raseljavala.
    Grana koja se odselila prema Novom Pazaru je u Bijelom Polju i prezivaju se Bućići. Odveo ih je serdar Mališa Bućić. Promjena prvog slova iz V u B je vjerovatno zbog latinskih evidencija. Serdar Mališa Bućič je iselio za Rusiju i bio je husar. Dolazio je sa Rusima da se bori uz Karađorđa u Prvom srpskom ustanku ali se vratio za Rusiju posle napada Napoleona.