Порекло презимена, село Прилипац (Пожега, Доње Драгачево)

2. април 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Прилипац, општина Пожега. Према истраживању Јована Ердељановића, који је 1898. и 1899. проучавао Доње Драгачево.

 

Крај свих остатака из старине успомене о ранијим насељима и животу врло су тамне. Томе је узрок што је све данашње становништво у Прилипцу досељеничко.

Стогодишњи старац Милосав Булија из Лопаша тврди да су Капице биле раније заселак Лопаша. О томе нам даје потврде и до скора заједничко гробље њихово. Али је то морало бити у 18-ом и тек у самом почетку 19-ог века, јер се већ, као што је поменуто, 1811. године оно помиње као засебно село, а тако исто и у списковима од 1818. и 1822. године. По списку од 1818. год. оно је тада имало 10 домова са 27 арачких лица.

Најстарија су породица Васиљевићи, за које се не зна одакле су. Зову се тако по једном претку Васиљу.

Јаковљевићи и Радојевићи (заједно 8 кућа) су једног порекла, старином из Поцерја. Доселио се неки им предак Бошко, који се ожени кћерју Васеиљевом. По његовим синовима Јакову и Радоју има ова породица данашња два презимена. Један од Бошкове браће, Јовић, отишао је на Лорет у ужички округ (село Гугаљ) и од њега су тамошњи Јовићевићи, а други брат Милош одселио се у крагујевачки округ. – О старини ове породице има и један поуздан спомен: „… Спасою Яковлѣвићу из Капица да врати њиву, ливаду“ и т. д. (Дѣловодный протоколъ од 1812. Маiя до 1813. Августа 5., стр. 29).

Росићи су такође стара породица пореклом из Трудова у срезу моравичком. Сад се презивају једни Росићи, а други Мајсторовићи.

Ковачевића прадед доселио се из Пресјеке у срезу моравичком.

Јовановића – Арнаутовића дед доселио се из Старе Србије („Арнаутске“).

Породицама: Антовићима и другим Јовановићима нико не зна порекло, а зна се, да су се и оне одавно доселиле.

С овим је селом дакле готово исти случај као и са Пилатовићима: док најстарија породица има само две куће, дотле старији досељеници чине целе џемате. Како је Прилипац после 1818. год. добио можда још само две породице, то је он од тада до данас растао готово само прираштајем.

Од пре неколико година Прилипац има засебно гробље.

 

ИЗВОР: Јован Ердељановић, Доње Драгачево.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.