Чупковић

20. март 2012.

коментара: 4

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Горан

    Чупковићи потичу из села Биоград код Невесиња.Ту је дошао неки Предојевић син Кнеза Вукана Предојевића, чији се син могуће звао Чубрило,одмиља га звали Чупко.Овај Предојевић је из Пријевора код Билеће побегао у ово село побегао од свог синовца Хасан паше Предојевића.Узео је преславу Предојевића Ђурђевдан за своју кућну славу.Од његовог сина Чубрила Чупка у Биограду настане велико братство Чупковићи.Они су се насељавали и по околним селима и од њих су многа презимена посебно у Удрежњу и Расту,Шипачну.Од Чупковића у Удрежњу су Грковићи у Расту Драговићи и Митровићи Кљаковићи у Биограду,Шапоње у Шипачну одсељени у Далмацију и Стари Влах.Једни су Чупковићи 1690год.у сеоби Херцеговаца у Боку Которску отишли за Рисан,они су се у 19веку вратили у Невесиње.Једни су отишли из Невесињског поља у Далмацију села Плавно и Отон и тамо су остали.Они из Удрежња су имали надимак Грковићи.Чупковића има и на Косову исто са славом Ђурђевдан.Шапоње су од Чупковића из Шипачна,они су променили славу Ђурђевдан за св Василија Великог у Далмацији и свСтефана у Старом Влаху.Свима је по Удрежњу надимак Грковићи.Род су са свим фамилијама које потичу од Предојевића из Билеће.

  2. Војислав Ананић

    ЧУПКОВИЋ (п), у Биограду, Удрежњу и Рогачама (Невесиње). Поријеклом су од братства Предојцвића из Чуковића (Билећа), одакле су побјегли „због тога што су убили Турчина”. Славе Ђурђевдан (59:222,224). Чупковића има и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • AleksandarCUPKOVIC

      Moji su poreklom iz OTON U LICI , naseljeni u Slavoniji a sad smo trenutno u SAD!posle 2svetskog rata naselili su okolinu PODRAVSKE SLATINE. Po pricistarijih slava nam je bila djurdjevdan pre dolaska.selo pored nas je rodjen GOJKO SLIJEPCEVIC ili u narodu poznat kao PATRIJARH PAVLE. CUPKOVICA ima i u Beogradu i vojvodini.ako neko ima ili zna rodjake ili prezimenjake slobodno neka se javi na facebook ili email ‘ [email protected]!