Порекло презимена Читаковић

20. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Rajevac Dragan

    Čitakovići su poreklom iz Drobnjaka kao Milatovići (iz Pive). Tri brata Čitak, Supur i Dživrak su doselili u Drinsku dolinu u mesto Svojdrug – Rogačicu.Od njih je nastalo jako puno familija (Čitakovići, Supurovići, Vukajlovići, Matići, Glišići…)
    Detaljno o njima imate u odličnoj knjizi SVOJDRUSKI RODOSLOV (Poznati. Pok. Prim. Dr. Milan Čitaković, internista, kardiolog, dugogodišnji direktor Bajnobaštanske i Užičke bolnice i Regionalnog zdravstvenog centra Užice, Miodrag Čitaković elektoinženjer. gen. dir. Drinskih, limskih elektrana, i mnogi drugi)

    • Tatjana Citakovicy

      Imam pitanje. Ja sam Tatjana Citakovic od upravo ovih Citakovica koje pominjete, ali Imaju i Citakovici iz Mionice kod Valjeva koji tvrde da smo mi , sad ukapirala zete da si to ti, potekli od njih i ja nikako ne mogu da im objasnim da nije to tako, a i oni pominju Musicki familiju koja je u srodstvu sa Citakovicima…….. Pozdravi Bilju ;))))))

      • Читаковић (један од)

        Колико је мени познато Читаковићи из села Мушићи код Мионице потичу од Јелића а ови опет од Војиновића из Осеченице. Кнежевска су кућа и славе Митровдан. Тестирани мушки чланови фамилије носе хаплогрупу И2а1.

      • Goran Čitaković

        Tanja, nije tebi niko rekao da su tvoji Čitakovići poreklom od Čitakovića iz Gornjeg Mućića. Petar Čitak, kako mu na grobu piše, je 1804 bio jedan od sudija ustaničkog suda, po memoarima Prote Mateje je sin Jovana Čitaka, koji je prozvan tako od naroda, piše kod Ljube Pavlovića, ” Kolubara i Podrinje” a koji se doselio u Mušić iz sela Komanice u 18 veku, i slavi Sv. Dimitrija, a u krvnom Je srodstvu sa Jelićima iz Komanica, koji su u krvnom srodstvu sa Vojinovićima iz Osečenice, koji su nastali od nekog Vojina.. Stoji još da je taj Vojin poreklom Koman, jedan od četvoro braće koji su tu doselili.. Trojica su odselili u Osečenicu.. E od tih smo mi. A Koman je pleme iz Stare Crne Gore. A Mušicki su se prezivali Mušićki u spomen na selo odakle su izbegli od Turaka, a po pričanju jednog od njih, znaju da su Čitakovići iz Gornjeg Mušića. To da su svi Čitakovići poreklom od jednog čoveka koji je pio pismen i imao nadimak od kojeg je nastalo prezime, bi bilo isto kao tvrditi da su svi Kovačevići nastali od jednog kovača koji je znao da kuje gvožđe.