Порекло презимена Чворовић

20. март 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЧВОРОВИЋИ

(на Мокроме и у Ускоцима)

Поријеклом су из Заграда, из Никшићке жупе. У Жупу су се доселили из Кута, гдје су се презивали Рашковићи, а припадали су племену Никшићи.

У другој половини 17. вијека један Рашковић из Кута пређе на Заград, у Жупу, и тамо се његови потомци прозову Чворовићи. Негдје око 1790. године Марко, Горчин и Аћим ускоче у Ровца, не могавши да трпе турски зулум. Из Роваца су четовали по околини Никшића, гдје су убили чувеног зулумћара буљубашу Нушка Барјовића из Никшића, због чега и остали Чворовићи побјегну у Ровца. Из Роваца се око 1800. године Јован, Ристо и Неђељко одселе на Гласинац, у село Мијовску, гдје и данас живе њихови потомци.

Мина са синовима Јаковом, Станишом, Јованом и Мушом пређе у Дробњак и насели се на Мокром, а Милован оде у Србију.

За вријеме паше Миљевине, 1812. године, кад разури Мокро, Мина се са синовима врати у Ровца, одакле се, послије извјесног времена, поново вратио на Мокро. Код њих се око 1852. године доселе Аћимови синови Станиша, Јован и Бећо. Око 1854. године, синови Станише Аћимова – Лазар, Радован и Бајо, због неког убиства, побјегну у Језера и населе се у селу Ускоцима код Жабљака. Ту су кратко живјели – само двије године, јер су због убиства неког Тоске морали да се селе у Затарје, у Попов До у Подгори, гдје су живјели до 1875. године, када су се поново вратили у Ускоке. Око 1878. године Радован се преселио у село Шљиванско, под Љубишњом, и то са Шулом, Секулом и Бошком, гдје и данас живе њихови потомци.

Чворовићи су се истицали у свим ратовима као добри ратници и признати јунаци. У Првом свјетском рату истакао се Стеван, десетар, са Мокрога који је рањен на Мојковцу 7. јануара 1916. године, а Драгоје је погинуо у истој бици.

Милованови синови браћа Мирчета и Момир били су угледне личности у братству и свом крају и истакнути борци НОР-а 1941-1945. године.

Лука Милинков из Ускока, припадник НОП-а од првих устаничких дана, погинуо је на Пљевљима 1. децембра 1941. године.

Ђуро Чворовић из Ускока био је истински родољуб и припадник НОП-а, као активиста у народној власти на терену, а његов син Бранко је био борац НОР-а од 1941. године; погинуо је као борац Четврте црногорске бригаде на Бугојну јула 1942. године. Радосав Стеванов са Мокрога био је у строју Четврте црногорске бригаде од првих дана њеног формирања, у чијем сгроју гине јуна 1943. године на Тисову брду на Зеленгори.

Војислав Мићов и Нико Радов су борци 7. омладинске црногорске бригаде у чијим редовима и гину – Војислав на Градачкој пољани на Крнову 25. августа 1944. године, а Нико на Трнову 5. априла 1945. године.

Славе Лучиндан, а прислужују Ивањдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.