Порекло презимена Крајиновић

7. март 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. miodrag

    Moj deda Krajinović Mane, od oca Isaka i majke Save Budisavljević, rodjen 18.05.1895. g. u Vrepcu, Lika, sa svoimo ocem i majkom se preselio u Bosanski Petrovac, gde je živeo do 1946.g. kad je koloniziran u Nakovo kod Kikinde gde je 1951.g. umro. U matičnim knjigama umrlih u Nakovu stoji da je rodjen u Donjem Vrepcu, opština Donji Lapac, što verovatno nije tačno, a matičarka mi je dala elektronske podatke, koje je neko netačno prepisao.
    Interesuje me kad je Isak i njegova supruga Sava rodjeni i gde i od koje je familije bila Sava.

    • Aleksandar Krainović

      Moj otac Čedo Krajinović od oca Stevana i majke Save Narandžić, rođen 04.10.1934 godine u selu Vrsta kod Bihaća, njegovo porijeklo po ocu je iz sela Turjanski, opština Otočac u Hrvatskoj, odakle vodi i većina lica sa prezimenom Krajinović na području Bihaća, Bos.Krupe, Bos.Petrovca, Sanskog Mosta. Stevan Krajinović, kao i njegova braća Božo i Vukašin su nastradali prilikom pokolja Srba 1941 godine na Garavicama kod Bihaća, kao i Petar koji je preživio II svjetski rat, su bili sinović Đukana i majke Marije (kojoj neznam djevojačko prezime). Oni su svi rođeni u selu Turjanski.Krsna slava ovih Krajinovića od kojih su neki, vjerovatno greškom matičara upisani kao Krainović (bez slova “j”) je Sv.Otac Nikola. U ranijem periodu imao sam priliku boraviti u dijelu Kosova, tačnije u Kosovu polju, gdje sam 1989 godine, došao do ineresantnog podatka da u tom mjestu odavno postoji pezime Krajinović i da takođe slave Sv.Oca Nikolu, a vidio sam i natpis na jednom objektu “Omladinski dom braća Krajinović”, pa me zanima dali potičemo od tih Krajinovića sa prostora Kosova polja.

  2. miodrag

    Moji Krajinovići su takodje slavili sv. Nikolu. Što se tiče Krajinovića na Kosovu, oni su 1923,g. od Kraljevine dobili zemlju i odselili se na Kosovo Polje. Sa njima su se odselili i Kecmani iz Petrovca. Jedan deo se odselio u Makedoniju na Prespansko jezero u mesto Karadjordjevo, koje su makedonci preveli u Josifovo. Tu još ima nekoliko naših porodica, mada se skoro celo selo preselilo u selo Sutjeska u Banatu. Tačlno je da su moji Krajinovići od Turjanskog kod Otočca prešli u Vrebac, mada ih ima ili bilo je oko Gospića, Bunića, a neki su se deklarisali kao Krajnovići nez ,,I,,. Jedan deo Krajinovića iz Raduča, Metka i Počitelja se 1923.g preselio u selo Velebit kod Bačke Topole, a posle prvog svetskog rata.

  3. Andrija

    Jel moze prezime Krajnovic da bude i iz Crne Gore?Krsna slava im je Sv. Jovan Krstitelj. Hvala!

  4. stevan

    Moje ime je Stevan Krajnovic. Ja sam rodjen u Slavoniji kod Osijeka 1953 godine moj otac se sa svoim ocem doselio iz lickog Čitluka 1923 g. u Čitluku postoji groblje sammo sa prezimenom Krajnovic. Ja zivim u Kanadi od 1974 g. koliko mi je poznato u Lici vise nema Krajnovica. Za vreme drugog svetskog rata partizani i ustase su pobili nebrojeno Krajnovica. Iz moje familije od partizana 12 storo je ubijeno. Ovo pisem da se zna istina. Na listi ubijenih Krajnovic familije ima u Jasenovcu nebrojeno. Neka im bog dusu prosti. Stradali smo samo zato sto smo Srbi.

    • Nikola Krajnović

      Moje ime je Nikola (Mile) Krajnović, rođen 1950 g.Moj deda Jovan (Joviša) Krajnović je pre prvog svetskog rata otišao iz sela Čitluk kod Gospića(Lika) u Ameriku.Iz Amerike je kao dobrovoljac otišao na Solunski front.Kao Kraljev dobrovoljac dobio je zemlju i kolinizaciju u Sokolac (sada Lipar) kod Kule u Bačkoj.Za vreme drugog svetskog rata pola moje familije je pobijena od ustaša i bačena u zloglasnu jamu Jadovno.Međutim, dosta Krajnovića je preživelo i bar deset Kuća je i dalje živelo u Čitluku – sve do Tuđmanove oluje.Svi su sada uglavnom u Srbiji, Americi i Kanadi.Selo Čitluk je do zadnje kuće spaljeno, tako da sada tamo niko ne živi.Možda sam neki rođak Steve Krajnovića iz Kanade pošto mu je deda isto iz Čitluka.

    • Žarko Obradović

      Vaši Krajnovići potiču iz Divosela. Tu više nema žive duše ali ih je nešto ostalo u zaseocima kod Bruvna u Lici. Takođe ih ima u Bačkom gračacu, opština Odžaci. Pozdrav

    • Žarko Obradović

      Krajnovića koji su porijeklom iz Divosela (vi kažete iz Čitluka) bilo je i u Bruvnu kod Gračaca. Za vrijeme 2. svjetskog rata samo su dva Krajnovića iz Bruvna bili u jedinicama vojvode Đujića.

    • Djuro Krajnovic

      Stevo i moji su dosli iz LIke u Cokadince. Da ti nisi sin od Nikole Krajnovica i Mare Lemajic.

  5. Predrag Krajnovic

    Zovem se Predrag Krajnovic. Moj deda Djuro Krajnovic takodje je rodjen u Citluku 1896. Odlazi za Ameriku po povratku iz Amerike naseljava se u Slavoniji.Takodje veliki broj familije za vreme drugog sv. rata je stradalo u Jasenovcu. Dedina braca su takodje otisli za Ameriku grad Fulton i Clinton na samoj granici Illinoisa i i Iowe na reci Mississippi. Gde su radili u fabrici vagoma.Sta se desilo sa njima neznam. Ako neko zna vise ili se prepozna u ovoj prici neka se javi. E-mail [email protected] Ja sam trenutno u Novom Sadu.

  6. Војислав Ананић

    КРАЈИНОВИЋ (п.к). Крајиновићи (п), некадашња гатачка породица поријеклом од братства Ковачевића. Одселили су са гатачког подручја у предио Колубаре и Подгорине крајем 19. вијека. Презиме су добили по томе што им је неки предак “крајинио” по Босни и Херцеговини (147:581). Крајиновићи (к), у Кранчићима, Доњој Васти и Тришћанима (Прозор). Поријеклом су из Трибистова (Посушје). У Кранчиће и Доњу Васт су дошли у другој половини 19. вијека. У Тришћане су им претке довели фратри “као момке, око 1850. из неког села код Фојнице” (79:127,129,145).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005

    • Svetlana Krajinovic

      Zovem se Svetlana Krajinovic, otac mi je Slobodan Krajinović rođen 1953 god u Mostaru. Deda mi se zvao Dušan Krajinovic, neznam godinu rođenja, njegova porodica se bila preselila iz Lilke u Bočar u Srbiji. Dušan ima sestre i braću. Njegovi roditelji su se zvali Petar Krajinovic ja mislim, majka ne sećam se. Mi slavimo svetog Jovana. Interesuje me više informacija o našoj familiji! Haval

  7. Koviljka Krajnovic Micic

    Moji su Krajnovici iz Citluka kod Gospica. Tj. nekadasnjeg djela Divosela. Inace kuca nam je bila prva kad se ulazilo u Citluk iz Divosela. Otac Dane Krajnovic, djed Jovan Krajnovic, djedov otac Iso Krajnovic. Koliko znam djed nije imao brace. Nista vise ne znam, a sve me zanima. Pa ako neko ima neku informaciju o mojim Krajnovicima zamolila bi da mi se javi.

    Krsna slava nam je Sv. Jovan krstitelj, koju sam ja preuzela i dalje da slavim.

    Veliki pozdrav svim mojim Krajnovicima gdje god da su.

    • Boris

      Pozdrav svim Krajnovicima iz Podgorice.Sin sam pok. Sare kcerke Mila I Soke iz Citluka,tetka Milica zivi u Novom Sadu,ujak Gajo preminuo u Srbiji ,tetka Jagoda u Zagrebu….Bio sam prije rata u Citliku i Divoselu vise puta,interesuje me ima li jos ko da tamo zivi….

    • Svetlana Keahinovic

      Ja mismil da si ti moja tetka =) sećam se našeg druženja na povlenu. Idem da te tražim na društvenim mrežama hahaha