Плетикапа

6. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. ognjen

    Pre svega da naglasim da je ovo sto iznosim deo predanja, sto bi narod rekao “od usta do usta”, odnosno deo secanja. Prezime Pletikapa se pre svega srece u Hrvatskoj, u okolini Pakraca (Zapadna Slavnija). Tako prezime Pletikapa najcesce srećemo u selu Kričke gde svaki treći stavnovnik ovog sela nosi prezime Pletikapa. Ovo prezime srećemo i u bližoj okolin ovog sela (npr. selo Toranj), takože sporadično u raznim delovima Hrvatske, a u novije vreme i po Srbiji kao posledicu migracija tokom ratova devedesetih.

    Prema informacijama kojima raspolažem sve Pletikape su poreklom iz pomenutog sela Kričke. Predanje kaže da su Srbi ovog prezimena prezime stekli za vreme austrougarske uprave kao nadenuto kao neka vrsta kazne za neodricanje od srpskog/pravoslavnog porekla (nije potvrđena teorija).

    Starije Pletikape pamte priče svojih starih da su Pletikape nekad nosile prezime Vukčević (ako se ne varam deo plemena Vasojevića-Drobnjaka?). Prema tom izvoru navodno su poreklom iz nekadašnje Srbije, sa Kosova koji su migrirali prema Crnoj Gori (deo uz granicu sa BiH), pa odatle preko Bosne do današnje Hrvatske/Zapadne Slavonije.

    Ako neko ima više ili pouzdanija saznanja o ovom prezimenu molim Vas da ih podelite.

  2. vojislav ananić

    ПЛЕТИКАПА
    Презиме у околини Пакраца. Дарувара, Јастребарског, Валпова и Осијека у Хрватској 1948. године. Од глагола плести и именице капа. Необично презиме, јер, по свој прилици, не представља подругљиви облик. Реч капа има много значења, а значајна је у нашој богатој етнолошкој литератури, али зашто је она овде повезана са глаголом плести, јер су се оне и кројиле и плеле – заиста није јасно. Решење се мора потражити преко неког симбола везаног за ову реч. Упореди презиме Плетикапић у Илоку (Срем) 1736, у селу Коштуница (Таково)

    1856.и 1948. године код Белишћа, Осијека, Славонског Брода и у Загребу.

    ИЗВОР: Др Велимир Михајловић, СРПСКИ ПРЕЗИМЕНИК, АУРОРА, Нови Сад, 2002.

  3. Огњен

    Додатак мом претходном посту о пореклу презимена Плетикапа. Недавно ми је Петар Ашкраба Загорски јавио да је током својихи истраживања наишао да Плетикапе потичу од презимена Радивојевић из Таковског краја, а да су у те краје дошли из српске Херцеговине.