Порекло презимена Гмијовић

6. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Оно што ја знам о пореклу породице Гмијовић је следеће: Мој прадеда Љубисав Гмијовић је као беба донешен у колевци из Црне Горе у село Лепенац испод Копаоника. Одатле, касније, прелази у село Кашевар, Општина Блаце. Имао је четворо деце, три сина Милена, Уроша, Никодија и ћерку Лепосаву. Сви су живели у Кашевару, где су умрли и сахрањени.

  2. Lepenac

    Po mojim saznanjima danasnja familija Gmijovic koja naseljava uglavnom selo Lepenac, vodi poreklo po pricama iz CG. Prica kaze da je predak koji je stigao iz Cg prezivao se Mijovic i da je dodao slovo G svom prezimenu iz razloga jer je bio u bekstvu od Turaka, koji su ga trazili da osvete nekog turskog pasu… on je naselio je ovaj predeo na uscu dveju reka i sakrio svoj identitet se pod prezimenom Gmojovic.

  3. Milan

    Poštovani,

    Zanima me poreklo prezimena Gmijovic,
    Mojoj babi djevojačko prezime je bilo tako ,
    Zivela je u opstini Blace tacnije selo Cungula,ako neko može da mi pomogne nesto u vezi prezimena odakle potiče .
    Hvala

    • S. D

      Moja baka Slobodanka je udata za pokojnog Gmijovica Stanimira iz Cungule 🙂 od oca Dusana Gmijovica i majke Ildijane…ovaj opis u komentarima iznad vaseg je istinita prica o tom prezimenu. Potice iz Crne Gore i pre je bio Mijovic.
      Pozdrav