Вујиновић

4. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Фамилије-презимена Вујиновић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија”.

    -Брасина
    -Црнча
    -Постење
    -Грачаница

  2. Vujinovic M.

    Prezivam se Vujinovic i ove godine sam upoznao jednu familiju koja se isto preziva i zajedno slavimo Sv. Jovana Zlatoustog (26.Novembar). Inace sam rodom iz BiH RS, opstina Laktasi.

  3. Војислав Ананић

    ВУЈИНОВИЋ (п.к.рн). Вујиновићи (п). у Кијев Долу (Попово), Доселили су из Драпића, засеока села Жабица (Љубиње) око 1780. године. Славе Св. Врачи (84:145). Вујиновићи (к) су у Бурмазима, Елезовићима и Вјетренику (Горње Храсно), Дврсници и Турковићима (Попово). Доселили су из Шуице код Дувна. Према народном предању, поријеклом су из Риђана у Црној Гори (59:281,282,284; 155:703). Вујиновићи (м) су живјели у Котезима и Трнчини (Попово). Године 1744. у Трнчини је живио Мустафа Вујиновић, који се спомиње као “свједок при склапању једног брака” (97:287.290).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Рајица Марковић

      Зовем се Рајица Марковић, рођен и живим у Крагујевцу. Мој деда, такође Рајица Марковић рођен је 1905. године у Липовцу. По Михаилу Драгићу, раније презиме нам је било Вујиновић. Слава нам је Свети Никола. Тражим али никако не налазим одакле смо пореклом. У Липовцу се сматрамо старинцима. Један дедин претходник се звао Марко а други Никола, не знам ко је отац а ко деда. Био сам на гробљу покушао да прочитам натписе са старих споменика, на жалост нису више читљиви. Ако неко зна нешто што би ми помогло у расветљавању ове непознанице, био бих му захвалан.
      Срдачан поздрав!

  4. Danka Vujinović

    Po knjizi Vidaka Vujinovića, porodice Vuj(i)nović i Voj(i)nović su poreklom iz istog plemena koji poreklo vuku još od Miloša Vojinovića, viteza sa dvora cara Dušana, koji je utvrđenje imao iznad Užica (gde utvrđenje i dalje stoji). Pleme se granalo na tri strane gde moja strana vodi poreklo iz okoline Bileće, a ta struja je kasnije dovela do okoline Uroševca na Kosovu (selo Plešina) i znam za Kraljevo. Slava je sveti Nikola, a skupljaju se na Bilećkim večerima, manifestaciji koja okuplja hercegovačke porodice. Rođenom bratu mog dede, Branislava Vujinovića, su prezime greškom u knjige upisali kao Vujnović, iako jeste originalno Vujinović. Deda mi je Branislav, pradeda Ilija, čukundeda Luka, a prababina strana je Kapor, takođe iz okoline Bileće (sela koja su sada većinski potopljena jezerom), povezani za Momom Kaporom.

    • Vladimir

      Prežalite Vi onu sumu za testiranje pa zamolite oca, nadam se da je živ, ili brata ako imate ili kakvog muškog srodnika po ocu da odradi DNK test, to je neuporedivo meritornije od raznih usmenih “tradicija” i “predanja” ili raznih tekstova u mnogim knjigama koji su opet često pisani na osnovu “priča” a još ćešće, želja…

      P.S. Usput, Miloš Vojinović, sin vojvode Vojina i brat Altomana i vojvode Vojislava nije imao potomaka.
      U istorijskim spisima se spominje da je ubzo posle pregovora sa Dubrovčanima preminuo krajem 1332, mnogo pre oca.