Порекло презимена Вилимоновић

4. март 2012.

коментара: 7

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВИЛИМОНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вилимоновић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. vladimir vilimnovic

    Ja znam vrlo malo o svom prezimenu nazalost , znam da je nastalo po nekom vilimonu koji se doselio u selo rudno podno golije (izmedju manastira gradac i manastira studenica) iz hercegovine ili crne gore, odatle smo se raselili, u srbiji u krajevo,rasku,kragujevac,smederevo,beograd,pozegu i aleksandrovac, u inostranstvu u ameriku najvise (gde se i ja trenutno nalazim) i to je u sustini to a voleo bih da saznam puno vise jer prezime je onako jedinstveno i ja mislim da smo u sustini svi neki rod a i trebalo bi znati svoju proslost da bi znali ko smo ako ima nekoga ko poznaje nase prezime malo vise i bolje

    • miljan vilimonovic

      O ovom prezimenu veoma malo znaju ljudi koji se tako prezivaju. Licno ja o tom prezimenu znam da ga ima na podrucju opstine Raska i opstine Kraljevo. Ovi iz Raske su nastanjeni u blizini manastira Pavlica a Kraljevcani Vilimononvici su sa Rudna. Pored manastira Pavlica zive porodice Ostracanin za koje se smatra da su bliski rodjaci sa nama i da su svi dosli iz sela Ostraca kod Leska. U tom podrucju je jos u srednjem veku bilo razvijeno rudarstvo pa se pominje povezanost i sa rudarima Sasima koji su tu bili tada prisutni. Meni licno je najveca fama odakle taj koren reci prezimena – Vilimon? U Srbiji postoji konceptualna umetnica Biljana koja u svom umetnickom predstavljanju sebe potpisuje kao Biljana Willimon. Ona je negde napisala da joj je ustvari to dedino ime koji je bio poljskog porekla.

      • Milovan Filimonović

        Poštovani Miljane, ja se zovem Milovan Filimonović, iz Topličkog kraja sam, gde se moj pradeda doselio iz Leska, u Gornjem Ibru, na zemlju koju je od kralja Milana Obrenovića dobio za ratne zasluge u Ibarskom ustanku, nakon Berlinskog kongresa. Predjasnje stanište je bilo u selu Kovačica, kraj Bajgore, u Kopaoničkog Šalji odakle su potisnuti od strane Arnauta koji se naselili Turci nakon Austrijsko-turskih ratova. Elem, poreklo dalje od kraja 16og veka ne znamo. Atanasije Urosevic, nas poznati etnolog tvrdi da Kovačani prestavljaju staru dinarsku, crnogorsko-hercegovačku struju koja je naselila Kopaonik pred kraj 16 veka. U odsustvu arhivske gradje iz Osmanskoh arhiva, krenuo sam unazad tragovima koji su nesporni a ono sto je konstanta kod Kovačana i svih bratstava koja od njih potiču jeste krana slava, Sveti Vračevi kao i dalje raseljavanje uz Ibar. Najveće koncentracije su na teritorijama opstina Leposavić, Raška, Novi Pazar, Kraljevo, Brus, Kuršumlija i Blace. Istovremeno, naseobine po svim ovim krajevima uz izuzetke u Toplici, koji su kolonizovani posle 1878.godine, koincidiraju sa rudarskim centrima, bas kao i inicijalni lokalitet sa koga su se raseljavali posle Austrijsko-turskih ratova.
        Ostraćani koje pominješ su od moje familije tzv. Kadića – Vilimonovića iz Leška, o kojima je nas poznati etnolog, Radoslav Pavlović pisao. U etnografskoj zbirci SANU se čuva jedan od poslednjih spisa koje je on napisao ali koji nažalost nije objavljen. U njemu su dva članka, jedan o Kovačanima a drugi o familijama koje slave Sv.Vračeve. Članci se nadopunjuju. Rado ću ti poslati skenirane kopije ako ti budu trebale.
        Koji slavu slavi Vasa familija i da li imate neke informacije o daljem poreklu/kretanju i siicno?

        Srdačan pozdrav,
        Milovan

        • Урош

          Поштовани Миловане

          Да ли би могли да ми се јавите на мејл адресу [email protected] мислим да бих могао да Вам помогнем у Вашем истраживању, а и Ви мени у мом.

          Поздрав

          Урош

        • Jovan

          Pozdrav Milovane Filimonovicu. Jovan Seizovic je. Radili smo DNK pre neku godinu,posla li ste mi bili informacije o mom DNK testu i neke informacije o mojim precima Seizovic al sam ja to nekako izgubio pa bi vas zamolio ako možete ponovo da mi ih posalje te na e-mail [email protected] ili na viber broj 064 499 62 70. A ja sam nacuo da manastir Žiča ima sve crkvene podatke u manastirskoj arhivi od postojanja Manastira Žiča . Veliki pozdrav

    • Vukaśin

      Dragi Vladimira moja baba je iz Raške Deda joj je sa Rudna zove se Vukašin Vilimonović otac mu je Simeon Vilimonović,a majka Majka mu je Radojka Vilimonović njegova žena je iz Hrvatske i zove se Danica Vilimonović

  2. Aleksandar

    Ja ima drugu teoriju. u Arilju su postojali Vilimanovići, sada mislim da ih više nema. Postoji i dan danas jedan deo koji mi u Arilju zovemo Viliman, niko nije znao zašto, dok nisam pročitao da je tim delom nekada proticao Rzav reka dok nije promenio svoj tok. U nekim rečnicima može se naći da je Viliman sinonim za Vir ili Vrtlog. I dan danas malo ispod Vilimana nekih 100-200 metara je mesto na Rzavu plaža koje se zove Uski Vir. Viliman reč je verovatno nastala od reči Vila, vilino kolo, kolo se igra u krug i simbolično predstavlja vir, vrtlog. Postoje izrazi vileniti odnosno povileneti. Dakle Prezime Vilimanović verovatno potiče od toponima Viliman (ne mora da znači da je od ariljskog toponima, ima ih verovatno na još mesta po Srbiji) a toponim Viliman je nastao na mestu do reke gde je imalo virova i tako su nastali kasnije Vilimanovići.